negde na netu sam naleteo da je neko otvarao far otpozadi bez skidanja prednje plastike zagrevanjem na 200 stepeni u rerni ili kako vec, tako da sam i ja resio da probam, far se otvara secenjem kucista otpozadi da bi projektor mogao da se izvadi (za ovaj nacin sam se odlucio jer mi je far extra bez potrebe da se bilo sta polira i slicno u suprotnom bih i ja koristio rernu verovatno)

ovde vidite prvi pokusaj secenja medjutim ispostavilo se da sam podbacio, trebalo je iseci malko vise jer solenoid i projektor glave tj rupa im je jos uvek mala
tj trebalo je ovako
pre secenja sve kablove unutar fara skloniti na sigurno da ih ne bi isekli brusilicom ili biaksom ili cime vec secete kutiju fara

za odvrtanje srafova koji vezuju projektor za konstrukciju fara sam iskoristio neki mini set za sarafciger sa gomilom nastavaka toreksi, imbusi... (sluzi najcesce za otvaranje mobilnih tel i punjaca itd)
uz malo uvrtanja projktora levo desno uspeo sam da ga izvadim (i pored secenja nece bas tek tako da izadje)
posle rastavljanja projektora ispostavilo se da je reflektujuca povrsina u extra stanju (nije izgorela) samo je prekrivena sa necim sto joj je poprilicno smanjilo refleksiju nadam se da ce moci da se vidi na slici

isti "talog" je prekrio i stakleno socivo ispred sa obe strane verujem da je to neki nus proizvod rada xenonske sijalice "isparenja" ili sta vec
sve sam to ocistio vatom i alkoholom uz nezan pritisak na niklovani deo jer je jako osetljiv
far otvoren na ovaj nacin nije izgubio na cvrstini a ni mehanizam za stelovanje a ni motorcici za regulaciju visine nisu ugrozeni tako da nema bojazni od nekog loma ili cega vec
za secenje sam koristio prvo biax medjutim kad je pukao disk uzeo sam brusilicu sa najtanjim diskom za secenje tj "ziletom"
lepljenje odsecenih delova plastike moze da se uradi klasicnim lemnjenjem sa plastikom ili u mom slucaju kombinacija super lepka i praha tj

ovaj set moze da se kupi na bubanj potoku ili po radnjama auto delova mislim .... a ostvaruje mnogo mnogo jaku vezu jacu nego pri lemnjenju (bar po meni i sam spoj mnogo lepse izgleda a moguce ga je i osmirglati tako da se spoj posle jedva i primecuje)
ako se na ovaj nacin pripremi sve za lepljenje odsecenog dela cvrstina je zagarantovana kao i sama geometrija kutije sve dihtuje i stoji na svom mestu znaci identicno kao i pre secenja, jedino ce se videti linija secenja i trag lepljenja ako se ne osmirgla

nazalost zaboravio sam da slikam zavaren far, prljave ruke radio sam sam itd
vreme potrebno za sve ovo je jedno popodne (vise mi je vremena trebalo za skidanje i vracanje branika i farova nego za sve ostalo
rezultat je hmm malo je reci neverovatan odsecak na zidu je ok kao sto je i bio ali kad se izadje na put

nadam se da ce nekom koristiti, ne mora bas sve da se plati, uz malo truda i malo novca extra rezultati