Drugovi saborci,
Da vas vidim sad: Uzeo sam 147 prošle godine u aprilu, i do sada smo se prelijepo družili, izuzev jednog nedostatka: konstantno se krive prednji diskovi! Prije 8-9 mjeseci sam kupio LPR diskove, misleći da će bilo kakvi diskovi da riješe problem. Međutim, nedavno je bio već 3. put da sam ih ispravljao. Prema riječima mehaničara, sve je valjda u redu sa glavčinama i sl., ali mi i dalje nije jasno da kvalitet može biti toliko divalj da se krive svako malo. Da li je neko imao slično iskustvo sa ovim proizvođačem ili problemom? Ovo pitam najviše jer se razmišljam da stavim brembo diskove i pločice, ali me je strah da ih stavim ako je moguće da je nešto drugo problem, zbog čega se mogu i novi diskovi iskriviti. E da, brembo diskovi su cca 150€, a ferodo su cca 75€, pa me interesuje što biste izabrali prije (naravno, sagledavši cijena/kvalitet tradeoff).
Hvala i pozdrav,
Problem sa kliještima/diskovima
- mali radojica
- Garaža: alfa romeo 147 jtdm
ja imam lpr diskove i pločice napred, i nemam problema sa krivljenjem. kolega je ovde pisao o iskustvu sa ATE diskovima (330mm ako se ne varam) i nisu bili odliveni kako treba. lpr je sirotinjska marka i ne treba očekivati čuda.
ne znam kako se ispravljaju diskovi ali ja bih to zamenio. uzeo npr textar. ili nešto drug provereno.
ne znam kako se ispravljaju diskovi ali ja bih to zamenio. uzeo npr textar. ili nešto drug provereno.
pa ne bi bio problem da se uzme nešto drugo, da sam siguran da su baš diskovi problem... zbog toga sam mislio da vidim je li još neko imao problem sa konstatnim krivljenjem zbog lošeg kvaliteta, ili pak da vidim da nije do nečeg drugog problem...
AR Brera, 2.4 JTDM, 2008.
- mali radojica
- Garaža: alfa romeo 147 jtdm
da li ti klešta vraćaju tj da li se kočnice pregrevaju? oba diska ili samo jedna strana?
možda su otišla creva pa ne puštaju ulje nazad i onda stalno koči po malo ili su klešta zaribala pa ne vraćaju. ali auto je relativno mlad za takve probleme.
možda su otišla creva pa ne puštaju ulje nazad i onda stalno koči po malo ili su klešta zaribala pa ne vraćaju. ali auto je relativno mlad za takve probleme.
- delic
- Garaža: 156 SS
Izmeri odstupanje glavcine sa komparaterom(kada skines disk),ne bi smelo da bude vece od 0.03 mm.Isto mozes da uradis i sa diskom tolerancija na sredini diska(kocione povrsine) je 0.08 mm.Ako je preko toga vibrirace ti bilo koji diskovi.Usput LPR nije ni za Zastavu ako vozis ozbiljnije a kamoli za auto od 1300 kg...
Naravno pod uslovom da su ispravne celjusti i hidraulika kao sto ti je napisao kolega...
Ferodo i Delphi rade sasvim dobro,Brembo naravno ako mozes a ATE je Nemacka plagijatorska firma koja pored drljavih diskova ne zna ni plocice da napravi nego kupuje Textar i ostalo na trzistu i samo rebrendira u svoje,i naravno prodaje skuplje.
Naravno pod uslovom da su ispravne celjusti i hidraulika kao sto ti je napisao kolega...
Ferodo i Delphi rade sasvim dobro,Brembo naravno ako mozes a ATE je Nemacka plagijatorska firma koja pored drljavih diskova ne zna ni plocice da napravi nego kupuje Textar i ostalo na trzistu i samo rebrendira u svoje,i naravno prodaje skuplje.
Moguće da je do toga da kliješta ne vraćaju jer se konstatno čuje ritmično grebuckanje dok se točak okreće... Kad sam na to skrenuo pažnju majstorima, svima je manje-više bio komentar "ok je to, to samo malo dodiruje, moguće da je prašina"... Vidjeću da izmijenjam ta crijeva i da eventualno podmažem kliješta silikonskom mašću, pa javljam je li bilo kakve vajde od toga. Hvala svakako
- ilija156
- Garaža: alfa GT
To se i meni desavalo na Skodi Okt. sluzbenoj, menjao 3 puta i trazio razlicite proizvodjace ali nije vredelo i dalje je treslo...a kolega sa istim autom nije imao problema.Otisla je u rashod tako da ne znam sta je bio problem....
- elas
- Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Disk se krivi usled konstantnog pritiska jedne ili obe strane klesta na njega.Nevraca se klip sto moze biti do creva uglavnom,ako si jos uletao u baru pa ga naglo ohladio eto ti katastrofe.Meni je to na kombiju bilo pa sam menjao creva i sad je sve uredu ali disk ostao kriv.

- spin
- Garaža: 147 1.9 jtd 85 kW 2003.
Meni je klizac bio strokav pa se plocica na jednom tocku nije vracala sa jedne (gornje) strane. Uredno je strugala, grejala disk a povremeno i skripuckala. I sto je najinteresantnije, bar 3 razlicita majstora su imali pricu "ok je to,nema to veze...".
Ocistio, podmazao klizace i sad je sve super.
Ocistio, podmazao klizace i sad je sve super.
- bovie
- Garaža: 156 19 JTD '02
Ex 2x ALFA 156 24JTD SW '03
Ex 156 24JTD SW '02
Ex 145 19JTD '00
Ex 156 19JTD SW '03
Ex 156 18TS SW '02
Ex 145 19TD '97
Ex 15619JTD SW '01
Ex 146 16 TS '98
Ex 156 18 TS '98 - Lokacija: SMEDEREVO
Desava se da posle ostre voznje sa dosta kocenja sa vrucim diskovima ode covek u perionicu, i hladna voda po vrucim diskovim i eto ti belaja.
- Flavio
- Uprava ARCS
- Garaža: ex 155 1.8 TS,
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70 - Lokacija: Srbistan
To konstantno grebuckanje nije OK definitivno. Da li samo kljesta razraditi ili i creva menjati, treba proveriti na licu mesta.
Re: Problem sa kliještima/diskovima
Jesi li uradio shta ??EgZeKuToR napisao:Moguće da je do toga da kliješta ne vraćaju jer se konstatno čuje ritmično grebuckanje dok se točak okreće... Kad sam na to skrenuo pažnju majstorima, svima je manje-više bio komentar "ok je to, to samo malo dodiruje, moguće da je prašina"... Vidjeću da izmijenjam ta crijeva i da eventualno podmažem kliješta silikonskom mašću, pa javljam je li bilo kakve vajde od toga. Hvala svakako
To konstantno grebuckanje nije OK definitivno. Da li samo kljesta razraditi ili i creva menjati, treba proveriti na licu mesta.
Dogovorio sam sa majstorom da mi promijeni diskove i stavi kliješta sa neke udarene alfe, pa da vidim hoće li se što promijeniti... javljam čim odradim to
- elas
- Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Da ne otvaram novu temu...danas mi se desilo da prednji desni tocak pojede kociono crevo,sad nisam ja vozio vec zena i zamenila je crevo kod majstora u SM,ali mi je rekla da je lonce bilo potpuno bez ulja.Sad me interesuje ako je usao vazduh u sistem ABS kako ga ozraciti.Dolazi sutra u BG pa da vidim?Kaze da ima kocnicu i menja brzine normalno.

Povratak na “Alfa Romeo 147 | Alfa Romeo 156 | 166 | GTV | GT”