Bezbednost u saobracaju

Offtopic, kafenisanje, itd...
Korisnikov avatar
elas
Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 5:48 pm

Re: Bezbednost u saobracaju

Pet Sep 19, 2014 6:05 pm

Ja sam retko pesak...desi se da moram preci ulicu kad izadjem iz kola,ali i tada gledam da ne smetam vozilima...Sacekam da se saobracaj rasterti i onda prelazim i to opet ako nema nikoga blizu pesackog,jer razumem da treba trositi plocice na jednog pesaka bez preke potrebe
Slika
Korisnikov avatar
Shanirani
Garaža: 156 2.0 TS
Pridružio se: Uto Jun 18, 2013 8:47 am

Pet Sep 19, 2014 6:59 pm

Nesvesni pesaci su ili i nesvesni vozaci, ili ne voze kola pa nemaju naviku da paze kako prelaze ulicu.
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN
Garaža: Beli fijaker
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 10:54 am

Ned Sep 21, 2014 12:18 am

"Da li nemar roditelja ubija decu na putevima Srbije?!

Tokom prvih šest meseci ove godine u Srbiji je u saobraćaju poginulo petoro mališana starosti do 14 godina, a njih više od 600 je povređeno. Najugroženiju grupu dece koja stradaju na srpskim drumovima spadaju ona uzrasta od pet do deset godina. Pored mnogobrojnih faktora koji se mogu označiti kao uzrok pogibija, stručnjaci izdvajaju nedostatak saobraćajne kulture roditelja koji svojim postupcima neretko ugrožavaju živote dece.

Mališani su posebno ugroženi u opštinama Barajevo, Pećinci, Krupanj, Beočin, Vrbas, Mali Iđoš, Malo Crniće, Svilajnac, Žagubica, Majdanpek, Novi Pazar, Babušnica, Vladičin Han, Preševo i Trgovište. To su zone u kojima deca već godinama ginu kao pešaci, putnici u vozilima i biciklisti.

Prema rečima Damira Okanovića, direktora Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja, deca više stradaju zbog roditeljskih grešaka nego zbog svojih. Već godinama je ozbiljan problem, kako kaže, neodgovarajuća upotreba dečjih sedišta i nevezivanje pojaseva.

Inače, na našim putevima je od 2001. do 2011. godine poginulo 373 dece, a najveći broj njih bio je uzrasta od pet do 10 godina. Po stepenu ugroženosti, iza njih se nalaze deca uzrasta od 10 do 14 godina, a najmanje su ugroženi mališani od jedne do pet godina starosti. Deca od pet do 10 godina su u najkritičnijem uzrastu jer, kako objašnjavaju u Agenciji za bezbednost saobraćaja, tada nisu pod potpunom kontrolom roditelja, a njihova znanja o opasnostima na putevima su vrlo mala."

Izvor: Večernje novosti
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
Korisnikov avatar
elas

Čet Okt 02, 2014 6:21 am

http://www.kurir-info.rs/crna-hronika/m ... ak-1579162
sta je u njegovoj glavi?
Slika
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN

Čet Okt 02, 2014 6:25 am

Očigledno ništa... Greota
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
Korisnikov avatar
YUgisa
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Pridružio se: Pet Jul 08, 2011 1:58 pm

Čet Okt 02, 2014 8:08 am

Ne bi me cudilo da je pre toga bilo nekog koskanja na putu... Pre neki dan sam isao do Sremske Mitrovice, nekoliko puta sam i ja pozeleo da zakoljem nekog...
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
Danilo
Garaža: 159 2.2JTS '08
Pridružio se: Sre Dec 03, 2008 11:44 am

Čet Okt 02, 2014 9:30 am

YUgisa napisao:Ne bi me cudilo da je pre toga bilo nekog koskanja na putu... Pre neki dan sam isao do Sremske Mitrovice, nekoliko puta sam i ja pozeleo da zakoljem nekog...
Kako u vožnji dođeš do tog stadijuma da poželiš da „zakolješ nekog“?

Dešavalo mi se da kreteni krenu da te udare u tvojoj traci (naročito ako im kratko svirneš da ih obavestiš da si ti u njoj, na šta odgovore dužim sviranjem i insistiranjem da se ti pomeriš), jednom me je jedan jurio 6km po auto-putu kroz Beograd i ubacivao mi se vrlo rizično kršeći sve propise (koristeći zaustavnu traku da pretiče sa desne) zato što sam ja lagano, bez ikakvog rizika, ušao između njega i drugog automobila gde je bilo sasvim dovoljno prostora (bilo je preko 50m razmaka, oba su išla istom brzinom i ubacio sam se odmah za onim ispred — pretpostavljam da je bio ljut što moj auto može tako brzo da izjednači brzinu sa njegovim i da uđe između, a njemu je posle trebalo dva kilometra da me stigne), jednom mi je neko isekao izlaz iz kružnog toka i posle mog sviranja me jurio u svom golfu 2 da mi pokaže on kako ja njemu ne smem da sviram... Ali, ni jedan jedini put nisam poželeo da zakoljem nekog... Čak ni u metafori... Čak ni onog lika što mi se skucao pijan jugićem na raskrsnici kod Ušća a koji me je napadao kako sam ja kriv a zbog kojeg su mi se otvorili i jastuci i bio sam bez auta 3 meseca...

Sve što sam poželeo tada je da se ispričam sa svima njima i da im pokažem koliko su glupi a koliko sam ja u pravu, i da nema potrebe da ih ja spašavam od izazivanja nesreća :)

U svakom slučaju, ovo je užas, ali ko je takav, ne sme pištolj ni da ima — ako je imao dozvolu, problem je do onoga koji mu je istu izdao!
Korisnikov avatar
YUgisa

Čet Okt 02, 2014 11:01 am

Pa tesko da bi me nego doveo do te mere da zaista hocu da ga zakoljem jer necu da prljam ruke sa svakakvim g..., ali me mogu dovesti do toga da mislim da bi to bilo lepo to uraditi :D Recimo bila je situacija tu pre Iriga kad je isao neki sleper i sad nakupila se kolona od 10ak vozila iza njega i preticemo ga redom i sad pretkla su ga trojica, onda sam ja sacekao neka vozila iz suprotnog pravca da prodju pa sam krenuo da ga preticem (jer nisam hteo da zaglavim iza njega u planinama jer i na ravnom vozi 10km/h manje od dopustenog) i lik je krenuo da ubrzava i sad ja sam uspeo da se uguram izmedju njega i ove trojice ispred sto su ga prethodno pretekli jer nije uspeo dovoljno brzo da ubrza i onda je poceo da mi se nabija na branik i blica ne vidim kojom logikom... Kasnije tu posle NS idem 80km/h po GPS, sustize me autobus i nabija mi se isto tako na branik i blica iako nema nikog u suprotnom pravcu i vozim maksimalno koliko je dozvoljeno... I to kad kazem nabija se branik, mislim do te mere da ja ne znam da li je bilo 2-3m izmedju njih i mene... Ako on moze da iskazuje zelju da me ubije, zasto ja ne bih mogao samo da mislim kako bi bilo lepo vratiti istom merom ;)

Inace da ne bude da sam neka zivotinja, nisam se nikad u zivotu potukao ili bilo sta slicno, najgore su bile situacije kada su mene neki napali pa sam ja krenuo da psujem iz sveg glasa, posle toga svi popuste hahaha Jedan je poceo i da bezi :lol: Taj se zakucao u mene na semaforu i poceo da se dernja kako sam kocio na zeleno i onda kad sam izasao i poceo da se dernjam posle 5s, lik je pobegao u auto i zakljucao se a kad je dosla policija priznao je svoju krivicu bez ikakve rasprave hahaha
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
Korisnikov avatar
elas

Čet Okt 02, 2014 7:05 pm

Ja imam neku gadnu naviku da tim vozacima koji se nabijaju bez neke potrebe bas u branik i smatraju da me upozoravaju da sam nesto pogresio,ustvari prete nekako svojom voznjom meni...naglo zakocim ali do te mere da me ne moze udariti samo ga presecem.Posle toga ili se smiruje ili ga ja na semaforu ili vec negde smirim nekim svojim delovanjem...
Dosta mi je bahatog ponasanja i nervoze,i svi kao negde zure a ustvari pokazuju svoje glupo ponasanje i neznanje.Svakom se desi pa i meni da pogresim ali ne znaci da sad treba da se glava otkine zbog toga...ja cak na svakim svojim kolima gasim sirenu jer mi i ne treba i ne sviram nikome pa makar me i i sekao da moram da stanem i popijem kafu da dodjem sebi.Vozac je onaj koji uvek moze predvideti ponasanje drugoga i izbeci ili sa sto manje posledica proci u nezeljenim i kriticnim situacijama u saobracaju.
Slika
Korisnikov avatar
Shanirani
Garaža: 156 2.0 TS
Pridružio se: Uto Jun 18, 2013 8:47 am

Čet Okt 02, 2014 7:09 pm

Ja nikad nisam dosao u situaciju da moram da se jurim sa nekim po ulicama. Uvek pustim muziku i uzivam. A kad izadjem na otvoren put malo ga dam po gasu i to je to. A ta nabijanja i to. Uvek se resi papucicom u pod :D
Korisnikov avatar
YUgisa

Čet Okt 02, 2014 7:50 pm

Moj auto nema muziku :D Inace sam bio sa roditeljima i vozio njihov auto koji ima maksimalnu brzinu od 125km/h, ubrzanje do 100 oko 1min ako ne i vise tako da neke egzibicije nisam mogao da izvodim ;)

Ja obicno ne postujem ogranicenje brzine kad vozim moj auto, ali ako neko vozi koliko je dozvoljeno, nikad ne pravim probleme, ja cu preteci kad budem mogao, smeta mi jedino kada neko vozi ubedljivo ispod dozvoljenog a nema sluha za ostale i napravi kolonu 10 vozila iza... Ali ono sto me izbacuje iz koloseka su ovakve situacije kada me neko tera da ja krsim propis zbog njega, pa druze ako izigravas nekog frajera, izvoli pa budi frajer do kraja pa pretici... Pogotovo me nervira kada izlazimo iz naselja krecem da ubrzavam sa 50 na 80 i onda ovaj krene da me pretice... Tu sam bezobrazan i necu da usporim dok ne stignem do 80, oni koji krenu da masu i trube, samo nastavim da ubrzavam... Jaka ti fora preticati nekoga kad krece da ubrzava, kao da cu ja nastaviti da vozim 50 posle znaka... Realno ni nesmatram sebe krivim za krsenje nekog zakona, znam da nije propisao ubrzavati ali i preticanje nije propisano ako remetis vozilo koje pretices u njihovim namerama... Pogotovo kada 2/3 istih posle toga nastavi da vozi ~75km/h jer gledaju po cajgeru a ja vozim 80 po GPS... U poslednje vreme sam i samo stisnuo kvacilo i pustim da se kotrlja i samo kad vidim da krece da mi se priblizava, zveknem u drugu, dodam gas i pustim kvacilo i lansiram se :D Druga ide taman do 80 i super, samo gledam njihove face u retrovizoru :D I volim da trubim, da masem, nabijam se ili nesto slicno, to ne radim, ali da trubnem volim, cisto da zna da je pogresio.
Korisnikov avatar
alfa&omega
Garaža: Fiat Punto 1.9 JTD
Fiat Coupe 20 VT
Alfa 155 TS 2.0 16V Sport
Alfa 166 2.4 JTD Distinctive
Alfa 147 1.9 JTD Distinctive
Alfa 156 2.5 V6 24V Distinctive
Pridružio se: Pet Dec 05, 2008 3:47 am

Pet Okt 03, 2014 1:31 pm

Imao sam ja jednom situaciju na putu Uzice-Zlatibor kada sam se vracao iz bolnice jer mi je otac imao operaciju. Padala je neka kisica sitna i samo mi se pojavi lik sa Golfom 3 u retrovizoru i pocinje da blica i nabija se u branik, zatim krece da vozi tacno punom belom linijom kao da ga uocim u retrovizoru. Pomislio bi da je hitan slucaj da nisam cuo toliko glasnu muziku koja se cula i u mom autu.
E, sad frajer bi hteo brzo da vozi, al ja vec idem 80 km/h, a one nema m**a da pretekne preko pune linije i krene da mi se nabija jos u branik na otprilike pola metra. Tada krece "moj recept"... Polako sam povecavao brzinu do 100, a on se primio kao da cu da se teram sa njim i kad se jos priblizio braniku ja levom nogom dohvatim papucicu kocnice da se samo upali stop svetlo. Onda u retrovizoru vidim golfa koji se okrenuo jedno tri cetiri puta od naglog kocenja i na kraju je sleteo u livadu pored puta, srecom bez posledica jer je bilo ravno sa magistralom. Nadam se da je naucio lekciju...
Danilo
Garaža: 159 2.2JTS '08
Pridružio se: Sre Dec 03, 2008 11:44 am

Sre Okt 08, 2014 12:26 pm

Naiđoh na jednog presretača prošli vikend: beli BMW 530d (i unutra četvorica uniformisanih policajaca). Blizu ulaska u Beograd na autoputu Novi Sad–Beograd, posle radova kod bivšeg izlaza na Novosadski put, dao sam gas i ubrzao do moje standardne brzine za autoput od 155 km/h i to držao na tempomatu.

Ipak, presretači su tvrdili da sam u jednom trenutku ubrzao do 176km/h, u šta ipak malo sumnjam (iako to pokazuje njihov snimak) — da li neko ima iskustva sa snimcima presretača? Da li to pokazuje njihovu brzinu ili moju brzinu? Kada su mi se pribili (nebezbedno — verovatno da vide da li ću da idem brže, ali ja sam se samo pomakao da ih propustim), tj. kada su me sustigli, vidi se brzina od 155km/h, a pre toga je samo na kratko došlo do 176km/h.

A sve i da jesam toliko ubrzao, to bio onda bio jedini trenutak da sam na celom putovanju od ~400km prešao „mandatnu kaznu“, a oni su bili tu — šta ti je (ne)sreća. Ovo može da rezultuje sa bar mesec dana bez dozvole i 3 kaznena poena... :/
Korisnikov avatar
alfa&omega
Garaža: Fiat Punto 1.9 JTD
Fiat Coupe 20 VT
Alfa 155 TS 2.0 16V Sport
Alfa 166 2.4 JTD Distinctive
Alfa 147 1.9 JTD Distinctive
Alfa 156 2.5 V6 24V Distinctive
Pridružio se: Pet Dec 05, 2008 3:47 am

Sre Okt 08, 2014 1:30 pm

To sto su ti se primakli - "morali" su, jer im sugavi uredjaji koji su inace placeni papreno, ne snimaju na daljinu bas dobro, pa moraju da ti se nabiju u branik da ti snime tablicu
Korisnikov avatar
mali radojica
Garaža: alfa romeo 147 jtdm
Pridružio se: Ned Okt 30, 2011 10:05 pm

Sre Okt 08, 2014 3:14 pm

to su pederska posla, nabiju se u branik da kako bi se vozač "primio" i ubrzao i eto veće kazne.
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Sre Okt 08, 2014 3:26 pm

I meni se čini, znaju da većina reaguje tako što doda gas, posebno oni koji imaju malo jači auto i onda eto lake mete.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Korisnikov avatar
bums85
Garaža: C220 Coupe
ex Alfa 156TI JTD16v '04.
ex Alfa 159 2.2 JTS
Pridružio se: Uto Jan 12, 2010 11:11 am

Čet Okt 09, 2014 3:54 am

[youtube]rlxurU2cdFo[/youtube]
Slika
Korisnikov avatar
Skuks
Drug Član
Drug Član
Garaža: 155 1.8ts 16v 1997 Blu Armonico
159 1.9 16v Sportwagon
Pridružio se: Sub Maj 11, 2013 12:07 pm

Uto Okt 21, 2014 8:22 pm

Pozdrav ljudi moram da vas pitam nesto, da li znate mozda vlasnika Metalik sive Alfe 156 u pitanju je dizel po zvuku mislim da je 1.9. Zatamljena su mu sva stakla sem soferke na od prilike 75%. Tablice su BG 838 dalje nisam video. Desilo se to da je lik namerno naleteo na mene pod punim gasom, tj popeo se na trotoar zamalo da je udario par mojih drugova. Ako znate ko je pls mi posaljite pm rado bih popricao sa tim vozacem. To se desilo u Zemunu
Na naftu se ore. Na plin se greje. Na benzin se vozi!
Korisnikov avatar
edin
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
Pridružio se: Čet Nov 24, 2011 6:32 pm

Uto Okt 21, 2014 8:39 pm

Nije alfista sigurno
No elem pusti to, ako si se izvukao be posledica, jer ne nicem dobro ne vodi, govorim ti iz licnog iskustva...
A mozda je i on nenamerno pogresio :wave:
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
Korisnikov avatar
Skuks
Drug Član
Drug Član
159 1.9 16v Sportwagon

Uto Okt 21, 2014 8:51 pm

Znam da nije Alfista al ako ga navatam ugasio ga je.. Namerno je to uradio nmg sad da pisem ali ukocio je posle togao i da turira auto. Valjda je pokusao da bude smeker..
Korisnikov avatar
Skuks
Drug Član
Drug Član
159 1.9 16v Sportwagon

Uto Okt 21, 2014 8:52 pm

Necu nikakvo nasilje da koristim, a tek da unistavam tudji auto. Lepo imam komsiju u policiji koji ce da regulise to :)
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN

Uto Okt 21, 2014 8:54 pm

Druze, to lepo prijavi policiji a ako pocnes da resavas sam ti ces izvuci deblji kraj, eto poslusaj edina - iskusan decko...
Korisnikov avatar
Skuks
Drug Član
Drug Član
159 1.9 16v Sportwagon

Uto Okt 21, 2014 8:59 pm

Znam resicu to sutra sa komsijom, vazno mi je da bar imam cele tablice ili adresu
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN

Uto Okt 21, 2014 9:07 pm

Nema mnogo alfi 156 te boje sa tim ciframa - sve se to proveri!

Srecno ;)
Korisnikov avatar
Skuks
Drug Član
Drug Član
159 1.9 16v Sportwagon

Uto Okt 21, 2014 9:38 pm

Pa provericu, hvala :)

Povratak na “Cafeteria da Romeo”