Pomoc, Hitno!

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
Bojan90
Garaža: 156 1.6ts
Pridružio se: Pon Jan 23, 2012 9:18 pm

Pomoc, Hitno!

Ned Sep 28, 2014 4:48 pm

Sutra ujutru treba da idem na neki put, od 100-tinak km, medjutim, danas jedno 15km pred kucom, je pocelo nesto da se cuje, nekakvo lupkanje, nisam 100% siguran odakle dolazi, sad cu da idem da vozim auto, i da na miru poslusam.

Majstora trenutno ne mogu da trazim, jer ovde niko ne zeli da radi nedeljom, staro veliki vernici, nedeljom ne rade ni da ih bijes. Sutra ujutru nemam vremena.

Povremeno se cuje, povremeno ne. Imam utisak da se cesce cuje kad skrecem u desno. Legao sam ispod auta, pogledao sajle rucne, stoje gde treba, prekontrolisao one limove iza diskova, sve ok, jedino sto me buni je to da u desnoj manzetni letve, kod kraja spone, kao da ima nesto, nesto zvecka kad mrdam manzetnu, probao sam da napipam sta je, da li mrda i deluje kao da je fiksirano. Na volanu ne osecam nista kao da je sve ok.

Zna li neko kako je sastavljena letva, da nije nesto ispalo iz nje, ili da kvar trazim na drugom mestu? Gledao ulje za servo, ono je ok. Ta strana letve je imala malo lufta, nista strasno. Nisam siguran da li smem sutra da krenem, pa razmisljam da trazim alternativni prevoz.

EDIT

Zalegao sam ispod auta, napipao, radi se o nekakvoj sajbni i mrda jedno 1-2mm ne vise. Otprilike je po sredini manzetne, one dugacke pa ako neko zna nesto vise od mene, tj. rasturao je taj deo, bio bih zahvalan ako bi mi rekao nesto vise.

Naravno, kad stignem tamo gde sam se uputio, potrudio bih se da pronadjem nekog majstora, da utvrdi sta je i ako moze, odmah da resim.

EDIT2 :D

Nasao sam sliku na netu, pa sam locirao gde u kom delu je problem:

Slika
sofoiks
Garaža: Alfa Romeo 166
2.4jtd
140~180 km
Pridružio se: Sub Jul 26, 2014 5:38 pm

Re: Pomoc, Hitno!

Ned Sep 28, 2014 6:45 pm

Skini oba prednja tocka i provjeri cjevi od kocnica da li su cijele. Meni se desilo da se je izukla i klizila po tocku kad sam zavijo i tako je podelalo cijev i osto sam brez kocnica.
Druga stvar da nije poosovina CV joint ili kako kazete.
Da nije koja mansetna ostecena na poosovini?
Korisnikov avatar
Bojan90

Ned Sep 28, 2014 7:20 pm

Cevi od kocnica proverene, sve je tu gde treba. Zvuk je bio nalik zglobu, ali da je zglob, valjda bi se culo stalno? Mada sam imao slucaj da se na Passatu zglob cuo samo kad je zagrejan. idem uzbdo, klapara, krenem nizbrdo, on prestane da se cuje.

Manzetne sam sve pregledao, sve su ok. Sutra idem tamo gde sam se uputio Alfom, pa cu videti kako ce da se ponasa.

Posto mi auto nece trebati cele nedelje, osim sutra, u utorak ga ostavljam kod majstora pa nek vidi sta i kako.
Korisnikov avatar
junky01
Garaža: Ex Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD
Alfa Romeo GT
Pridružio se: Sub Avg 04, 2012 1:25 pm

Ned Sep 28, 2014 9:26 pm

A i 100-tinak kilometara nije daleko, uvek se moze pozvati slep sluzba za nedaj boze situacije.
Sretan put i javni sta je bilo na kraju.
Korisnikov avatar
Bojan90

Uto Sep 30, 2014 4:27 pm

Zglob, deinitivno :) Izgleda da je poceo da crkava, cuo se veoma retko, ne u svakoj krivini, cak ni pri brzem ulasku u krivinu.

Ostavio sam kod majstora, da pogleda jos neke sitnice, ocistice zglob i podmazati, mozda pomogne. Jednom je pomoglo, kad sam vozio VW, zglob do menjaca, ne samo da se cuo, nego je i vibrirao, ja jos uvek mlad ineiskusan. nisam znao o cemu se radi, majstori se pravili kao da ne znaju o cemu se radi, i ja pricam to drugaru, koji je onako, sam svoj masjtor i dogovorimo se da ostavim auto kod njega, da ustanovi o cemu se radi. Video je sta je, rasturio, oprao zglob benzinom, podmazao, vratio, i verovali ili ne, taj auto je presao jos 40k km bez da je taj zglob pisnuo.

Nadam se da ce upaliti i u ovom slucaju.

Povratak na “Area Servizio”