Skripanje kvacila
- mmladen
- Garaža: Alfa 156 1,9 jtd SW
Kod mene nista ne cvili i ne skripi(zasad) ali mi je papucica kvacila niza od papucice kocnice,da li je to kod svakog ili nesto kod mene ne stima,nesto se nesecam da li je to bilo od pocetka kako vozim alfu?
- Dragon
- Saradnik Uprave
- Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm - Lokacija: Beograd
Treba da bude u nivou kocnice, postoji jedna opruga kod unutrasnjeg cilindra kvacila koja je verovatno pukla. Tako je bilo kod mene na JTD.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- dukitza
- Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 jtd
116 ks
2001 god. - Lokacija: Leskovac
ja sa narucio novu oprugu sa plastikom u nikom auto doo kragujevac...ovlasceni servis alfe...1500 din sa svim troskovima...ceka se 10 do 15 dana...i kad mi je stiglo,otiso kod majstora,i ispostavilo se da nisam trebao da kupim taj deo...
jer na samoj papucici kvacila ima jedna plastika koja drzi pedalu kvacila,koja ne daje da ide gore i dole nego da ostane u polozaj koji treba...e sad to trebam zameniti
savet je bolje proveri kod majstora pre nego sto narucis... p.s. tri puta meri jednom seci 

- brzirs
- Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 jtd 8v
Danas sam se patio sa pedalom.Zaista ne pokusavajte ako nemate celicne zivce.Sam postupak i nije toliko komplikovan koliko je pozicija za rad do bola.Meni je bila niza papucica jer mi je pukla opruga pa sam uzeo da sredim.Dodatni peh mi je bio sto nisam imao drugu originalnu oprugu vec recimo "slicnu".E tu slicnu sam prilagodjavao par puta a samim tim i par puta ponavljao mucan postupak skidanja papucice.Ne secam da sam ikada toliko zazalio sto sam se uhvatio nekog posla.Ipak zadovoljan na kraju rezultatom.Usput sam malo proverio i cilindre i ispustio vazduh iz sistema.Rezultat je vise nego solidna papucica kvacila.
- pogano_celjade
- Garaža: ex Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8v
Alfa Romeo 156sw 1.9 JTD 8v - Lokacija: Pecinci
Da li neko zna koja je mast najbolja za to (boja nebitna
)? Svinjska, čista guščija, kombinovano svinjsko - guščija... Koja? Ubi me škripanje!
Re: Skripanje kvacila
Falcon037 napisao:Pa neznam koja je ona roze "fabrička" mast u potanju ali ja sam je imao viška na opruzi pa sam malo ukrao odatle
Da li neko zna koja je mast najbolja za to (boja nebitna

`Leb je navika, rakija dušu drži.
- Lazadolf
- Garaža: Alfa Romeo 147 JTD
Danas pri ulasku alfe u garazi ,stisnem kvacilo kao i obicno tvrdje od ostalih vozila ali i novi problem pri pustanju kvacila,nakon 2cm od prilike cuje se skripanje u pedali u kabini ,treba da idem na put jel ovo ozbiljno mislim da mi je kvacilo pri kraju a sad i skipanje ? Alfa 1,9 jtd 2004 

- sErGiO
- Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Škripanje papučice nema veze sa kvačilom osim ako ne škripi sama korpa/druk lager.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
- Lazadolf
kako da znam kako skripi korpa i druk lager to se cuje spolja kad se nagazi kvacilo?
- CoyoteKG
- Garaža: 147 1.9 JTD 116hp
ma 100% ti je papucica kvacila.
Imas ovde celo uputstvo sa fotografijama kako da je središ.
Treba ti pola sata vremena sa nula znanja i majstorskog iskustva, sa najosnovnijim alatom.
Probaj, i reši nedoumicu. Ako i posle toga bude škripalo, onda se zabrini.
Imas ovde celo uputstvo sa fotografijama kako da je središ.
Treba ti pola sata vremena sa nula znanja i majstorskog iskustva, sa najosnovnijim alatom.
Probaj, i reši nedoumicu. Ako i posle toga bude škripalo, onda se zabrini.
- Lazadolf
zabrinut sam ja jos od kupovine
jer je tvrdo kvacilo. probacu da odradim ovo da vidim da li ce da se cuje 

- CoyoteKG
Tvrdo je svima.
Ja sam ovde negde procitao da zato sto je tvrdo, da je pri kraju.
Zamenio sam ga preventivno i opet je tvrdo.
Tvrdje nego na drugim autima
Ja sam ovde negde procitao da zato sto je tvrdo, da je pri kraju.
Zamenio sam ga preventivno i opet je tvrdo.
Tvrdje nego na drugim autima
- pogano_celjade
I meni je tvrdo, baš sam hteo i to da pitam... Ali nije na svima, u čemu je caka? Kako ga omlohaviti? ...Da se pravilno izrazim.
I je l' treba da naručim ono kod Bogunovića i podmazivanje ili može samo podmazivanje i čime, a da se problem reši dugoročnije?

I je l' treba da naručim ono kod Bogunovića i podmazivanje ili može samo podmazivanje i čime, a da se problem reši dugoročnije?
- Lazadolf
Odustao sam od podmazivanja pedale,kad nagazim kvacilo cuje se skripanje druk lagera,dok pri pustanju cuje se slabije skripanje u korpi unutra,s obziorm da kvacilo hvata visoko predpostavljam da je pri kraju
cekacu da skroz stane 

- pogano_celjade
- Falcon037
- predsednik kluba
- Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo - Lokacija: Beograd
Nema varijante za neko "omekšavanje" ili podmazivanje. Novo kvačilo kada staviš kinesko ili originalno, bude mekano neko vreme 200-300km pa posle ponovo otvrdne.
Problem koji sam ja imao ali na manjaču sa 6 brzina (drugačiji sistem od onog sa 5) možeš da pročitaš u ovoj temi.
http://www.arcs.org.rs/forum/viewtopic. ... r#p1465152
Problem koji sam ja imao ali na manjaču sa 6 brzina (drugačiji sistem od onog sa 5) možeš da pročitaš u ovoj temi.
- CoyoteKG
Stvarno, kad sam kupio auto, bila mi je tvrdja pedala, cuo ovde po forumu da mi je kvacilo pri kraju, kupio novo, na zalost Valeo i bilo je malo mekse sledecih 200-300km, posle toga ista prica, tvrdo kao pre menjanja. Jos mi i majstor rekao da nisam morao da menjam, nego ajd...Falcon037 napisao:Nema varijante za neko "omekšavanje" ili podmazivanje. Novo kvačilo kada staviš kinesko ili originalno, bude mekano neko vreme 200-300km pa posle ponovo otvrdne.
- pogano_celjade
Hvala na odgovoru za tvrdoću kvačila.
I takođe mi škripi i negde spolja, mislim pod haubom. Je l' to nužno mora da znači da je kvačilo stradalo ili može da bude neka sitnica?
Ali za škripanje papučice: čime preporučujete da je podmažem da što duže ne škripi? I je l' ovo kod Bogunovića zaista rešava problem u potpunosti ili ne?Falcon037 napisao:Kod Bogunovića ovo košta 700 din. ali svakako mora da se rastura pedala
I takođe mi škripi i negde spolja, mislim pod haubom. Je l' to nužno mora da znači da je kvačilo stradalo ili može da bude neka sitnica?
- OMP
- Garaža: GP TJet
skripanje kvacila je kod mene od kako imam auto skoro godinu dana i to mi ne smeta jer nije preveliko bar meni, rekao bih negde oko same poluge na menjacku kad se gleda pod haubom, probali smo da prskamo sprejem i sl. i kao malo manje ali kratkotrajno.
od juce je poceo jedan problem a to je da mi se zadnja cetvrtina kvacila kad otpustim sporije vraca, inace to je kod mene i prazan hod tj nista se ne desava kad toliko pritisnem kvacilo pa nije tolko bitno koliko mene nervira.
kad onako druknem brzo kvacilo pri brzoj promeni brzine ili u mestu pedala se vrati normalno ali kad krecem pa lakse otpustam onda sporo ide i malo riba u tih zadnjih 5cm npr.
to je bilo i kad sam kupio auto, odmah sam rekao prodavcu i majstor je to sredio, rekao je da je u pitanju bila opruga na pedali, danas sam je gledao i deluje ok tj nije pukla mada cu zagledati sutra bolje ali dal postoji sansa da je oslabila pa nema dovojlnu silu da vrati pedalu? ili je cilindar poceo da zeza, inace ne vlazi ni jedan ali ne mora da znaci i da je dobar.
imam utisak i da je sam osecaj na pedali malo drugaciji nego sto je bio, sve mi nesto srmdi na cilindar sto i nije neki veliki problem (brine me da nije korpa ili druk) ali kako utvrditi da je 100% cilindar? na 155ici sam ga menjao ali je vlazio i gubio ulje pa sam bio siguran ali ovde...
od juce je poceo jedan problem a to je da mi se zadnja cetvrtina kvacila kad otpustim sporije vraca, inace to je kod mene i prazan hod tj nista se ne desava kad toliko pritisnem kvacilo pa nije tolko bitno koliko mene nervira.
kad onako druknem brzo kvacilo pri brzoj promeni brzine ili u mestu pedala se vrati normalno ali kad krecem pa lakse otpustam onda sporo ide i malo riba u tih zadnjih 5cm npr.
to je bilo i kad sam kupio auto, odmah sam rekao prodavcu i majstor je to sredio, rekao je da je u pitanju bila opruga na pedali, danas sam je gledao i deluje ok tj nije pukla mada cu zagledati sutra bolje ali dal postoji sansa da je oslabila pa nema dovojlnu silu da vrati pedalu? ili je cilindar poceo da zeza, inace ne vlazi ni jedan ali ne mora da znaci i da je dobar.
imam utisak i da je sam osecaj na pedali malo drugaciji nego sto je bio, sve mi nesto srmdi na cilindar sto i nije neki veliki problem (brine me da nije korpa ili druk) ali kako utvrditi da je 100% cilindar? na 155ici sam ga menjao ali je vlazio i gubio ulje pa sam bio siguran ali ovde...
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
- CoyoteKG
meni zadnja cetvrtina kad pritisnem je nekako grublja, i ne klizne glatko, nego kao da zaskripi. A novo mi je kvacilo.
Nadam se da je do cilindra. Tako vozim vec trecu godinu i isto je, a ne smeta mi.
Set kvacila sam preventivno menjao iako nije bio za zamenu. Tada mi je iskrslo nesto povoljno
Nadam se da je do cilindra. Tako vozim vec trecu godinu i isto je, a ne smeta mi.
Set kvacila sam preventivno menjao iako nije bio za zamenu. Tada mi je iskrslo nesto povoljno
- sasavictor
- Garaža: Alfa Romeo 147 1.6 T.S. 88kW
Alfa Romeo 147 1.6 T.S. 77kW - Lokacija: Beograd
Danas sam i ja posle duzeg vremena odlucio da se pozabavim pedalom kvacila.
Sve sam uradio kao sto je opisano u ovoj temi i ogulio ruke sto je izgleda sastavni deo ovog poduhvata.
Samo u jednom trenutku sam se razocarao kad sam shvatio da pedala opet skripi
Sastavio sam sve, seo u kola probao pedalu i sve ide ko u puter...
Setim se da nisam vratio senzor kvacila i vratim ga... Sednem opet u kola kad ONO opet skripi, ponovo isti zvuk!
Podmazem senzor i plastiku na pedali, na koju naleze osovina senzora i sve opet ko u puter.
Izgleda da sam dzabe ogulio ruke skidajuci citavu pedalu jer je senzor bio taj koji skripi.
Ako neko isto ovako pozeli da se ovim pozabavi, prvo proverite senzor.
Lako se skine, podmaze i vrati pa ako opet skripi onda vaditi osovinu itd

Sve sam uradio kao sto je opisano u ovoj temi i ogulio ruke sto je izgleda sastavni deo ovog poduhvata.
Samo u jednom trenutku sam se razocarao kad sam shvatio da pedala opet skripi

Sastavio sam sve, seo u kola probao pedalu i sve ide ko u puter...
Setim se da nisam vratio senzor kvacila i vratim ga... Sednem opet u kola kad ONO opet skripi, ponovo isti zvuk!
Podmazem senzor i plastiku na pedali, na koju naleze osovina senzora i sve opet ko u puter.
Izgleda da sam dzabe ogulio ruke skidajuci citavu pedalu jer je senzor bio taj koji skripi.
Ako neko isto ovako pozeli da se ovim pozabavi, prvo proverite senzor.
Lako se skine, podmaze i vrati pa ako opet skripi onda vaditi osovinu itd