Velika potrosnja na Alfi Gt
- Crni
- Drug Član
- Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-Jet
Komplikujete bezveze, probajte jednom ako ste u mogucnosti od cepa do cepa, bord na ovim nasim skoro i da ne laze. Sta kaze bord za procescnu, pokazace i papir i olovka, tako da je potrosnja takva. Kada stojite u mestu i leru, ne pise nista za trenutnu potrosnju, a naravno da se i tu trosi, narocito ako auto nije zagrejan i pod klimom. 

Picking suspension is like getting married - you take the time to look at the options, read the reviews, and try as many as you can. Then you pick one, invest loads of cash in it and then find it has hidden secrets or undesirable characteristics.
- kAcA
- Garaža: Alfa GT
Pa upravo sam to i rekao, prosjecna potrosnja na bordu mi se poklapa skoro 100% sa metodom cep/cep ili papir i olovka..
- Super_genije
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 jtdm
-----------------------------
ex Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 2003 - Lokacija: Bec Austrija
meni na otvorenom putu nema nikakve razlike izmedju borda i stvarne potrosnje i trosi oko 6-6.5 na autoputu (140-150) i oko 5.5-6 po magistrali na manje obrtaje. u gradu naspem iljadu dinara i znam da mogu malo da se vozim, a ako naspem dve iljade onda mogu malo vise
ljeti manje trosi, zimi trosi vise... i pravo da vam kazem mislim da je ovo sve sto jedan vlasnik automobila treba da zna sto se tice potrosnje. potrosnja u gradu je uzasno relativna stvar 

Assumption is the mother of all fuckups
- Sava
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170ks
Niko ne komplikuje, samo kazem da i ovaj bord ima mana i ne verujem u tacnost potrosnje pogotovo u situacijama kreni/stani. Imao sam ranije citroena c5 kojem je sasvim racionalnije bord prikazivao trenutnu, tako sto bi pokazivao trenutnu tek preko 20km/h. U svakom slucaju ne gledam bord, eventualno kad krenem na neki put, ali po gradu ne.Crni napisao:Komplikujete bezveze, probajte jednom ako ste u mogucnosti od cepa do cepa, bord na ovim nasim skoro i da ne laze. Sta kaze bord za procescnu, pokazace i papir i olovka, tako da je potrosnja takva. Kada stojite u mestu i leru, ne pise nista za trenutnu potrosnju, a naravno da se i tu trosi, narocito ako auto nije zagrejan i pod klimom.
- dusanGT
- Garaža: GT JTDm Q2
Board je sasvim OK - prikazuje "trenutnu", "trip B prosečnu" i "prosečnu" potrošnju (koju ECU računa) sasvim korektno. Stil vožnje najviše utiče na razliku između realne i na boardu prikazane potrošnje.
Ako ECU uzorkuje podatak o "pritisku na pedalu gasa" (i još nekoliko parametara) svakih pet sekundi, a vozi se "oštrije", jasno je da "špicevi" neće biti obuhvaćeni, pa će prikazana potrošnja biti manja od realne. Podatak o trenutnoj potrošnji mogao bi da posluži samo za približnu uporednu procenu...
Neki proizvođači (iz marketinških razloga) prilagodili su sistemski ECU softver potrebi da na boardu prikazana potrošnja bude mala... računajući da to ostavlja utisak.
Ako ECU uzorkuje podatak o "pritisku na pedalu gasa" (i još nekoliko parametara) svakih pet sekundi, a vozi se "oštrije", jasno je da "špicevi" neće biti obuhvaćeni, pa će prikazana potrošnja biti manja od realne. Podatak o trenutnoj potrošnji mogao bi da posluži samo za približnu uporednu procenu...
Neki proizvođači (iz marketinških razloga) prilagodili su sistemski ECU softver potrebi da na boardu prikazana potrošnja bude mala... računajući da to ostavlja utisak.
Poslednja izmena od dusanGT u Uto Jul 08, 2014 10:06 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Alfa je stil... ostalo je status...
- Sava
To je jasno, ali sta cemo sa podatkom gde na primer ja krenem u spicu prvom do nekih 10km/h i izbacim iz brzine i posmatram potrosnju u leru kako padne do 3l/100km i samostalno se penje do 10-15l/100 dok se skroz ne zaustavim? O tom merenju ja pricam, ne o merenju koje ECU dobija od pritiska pedale, ovde pritiska nema uopste.. Ako ne verujete, probajte.
- dusanGT
Pedala gasa nije pritisnuta, vozilo se kreće, a trenutna potrošnja poraste sa 3l/100km, na 10-15l/100km, sve do zaustavljanja?
- Sava
Tako je, ako se krece u leru, uvek prikazuje nekakvu potrosnju dokle god se ne zaustavi. I verujem da takve brojke uticu na prosecnu potrosnju.
- dusanGT
Kod mene se bez pritiska na pedalu gasa pokazivanje trenutne potrošnje relativno brzo smanji na 2l/100km, a kad se vozilo zaustavi, pokazuje crtice tj. -- l/100km.
Prikazana prosečna i realna (od čepa do čepa) potrošnja se razlikuju za oko 0.2-0.3l/100km...
Prikazana prosečna i realna (od čepa do čepa) potrošnja se razlikuju za oko 0.2-0.3l/100km...
- erdeljan
- BANOVAN
- Garaža: Beli fijaker
Mlacenje prazne slame ako mene pitas... Prezvakana tema mnostvo puta
Auto trosi koliko god sipas 

Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
- Sava
Potrosnja u toku voznje je kolko tolko realna. Videcu ovo da snimim neki dan pa cu okaciti.
- erdeljan
- BANOVAN
- Garaža: Beli fijaker
Realna potrosnja je bez veze! Kao da je bitno sta pise, sve jedno neces meriti nikada na taj nacin, zar ne? 

Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
- Sava
Ma nebitno mi je sta pise, ponavljam da ne gledam uopste board, samo hocu da ukazem na jedan, po meni, bag.
- spin
- Garaža: 147 1.9 jtd 85 kW 2003.
Pri tome, rast potrosnje pred samo zaustavljanje se javlja u oba slucaja i sasvim mi je logican - ako motor sve vreme radi na ler gasu, trosi sve vreme istu kolicinu goriva, dok se sa padom brzine smanjuje predjeno rastojanje za tu istu kolicinu goriva. Kada ta razlika brzina (i predjenog rastojanja) postane velika (pred zaustavljanje), potrosnja po rastojanju primetno poraste, dok se na kraju ne pokazu crtice.
Ono u sta nisam sasvim siguran na bazi informacija koje posedujem, je zasto je kod zaustavljanja dok je menjac u brzini potrosnja konstantnih 2l/100, a u drugom slucaju lagano opada. Jedino smisleno sto mi pada na pamet je da softver ECU prepoznaje kocenje motorom i ubrizgava minimum goriva da bi se postiglo sto efikasnije zaustavljanje.
Re: Velika potrosnja na Alfi Gt
Ja sam primetio razliku kod zaustavljanja kocenjem motorom i kocenjem dok je menjac van brzine. U prvom sluacju pokazuje 2l/100km ako pedala gasa nije pritisnuta, u drugom lagano opada sa neke trenutne koju je pokazivao dok je trajalo ubrzavanje ili ravnomerno kretanje, dok ne pocne da raste.dusanGT napisao:Pedala gasa nije pritisnuta, vozilo se kreće, a trenutna potrošnja poraste sa 3l/100km, na 10-15l/100km, sve do zaustavljanja?
Pri tome, rast potrosnje pred samo zaustavljanje se javlja u oba slucaja i sasvim mi je logican - ako motor sve vreme radi na ler gasu, trosi sve vreme istu kolicinu goriva, dok se sa padom brzine smanjuje predjeno rastojanje za tu istu kolicinu goriva. Kada ta razlika brzina (i predjenog rastojanja) postane velika (pred zaustavljanje), potrosnja po rastojanju primetno poraste, dok se na kraju ne pokazu crtice.
Ono u sta nisam sasvim siguran na bazi informacija koje posedujem, je zasto je kod zaustavljanja dok je menjac u brzini potrosnja konstantnih 2l/100, a u drugom slucaju lagano opada. Jedino smisleno sto mi pada na pamet je da softver ECU prepoznaje kocenje motorom i ubrizgava minimum goriva da bi se postiglo sto efikasnije zaustavljanje.
- Sava
Ovo ima logike, al mi je ipak logicnije da se cim izbaci iz brzine ispisuju crtice ili bar da ima kao u opelu da u leru pokazuje litre po satu umesto l/100km.
Pre bih rekao da je dobro poznata traljavost u elektronici u pitanju, nego neka namerna "advanced" merenja.
Pre bih rekao da je dobro poznata traljavost u elektronici u pitanju, nego neka namerna "advanced" merenja.
- Super_genije
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 jtdm
-----------------------------
ex Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 2003 - Lokacija: Bec Austrija
Ja bih prije rekao da su inzenjeri, kada su razvijali tu funkcionalnost, napravili fazon koji je tacan u 90% i onda bili u fazonu: Ma koga bre ovo zanima???
Dobro poznati 80-20 princip.

Assumption is the mother of all fuckups
- Sava
Snimio sam, cisto da se zna o cemu se radi.
[youtube]rlfhfqZgm5E[/youtube]
[youtube]rlfhfqZgm5E[/youtube]