Bezbednost u saobracaju

Offtopic, kafenisanje, itd...
Nigy
Garaža: .
Pridružio se: Sre Nov 19, 2008 4:33 am

Re: Bezbednost u saobracaju

Čet Jul 03, 2014 5:43 pm

Danilo napisao:(ne zakonski već stvarno: to što je neko imao 0,2 alkohola u krvi ga ne čini automatski krivim ako je onaj drugi prošao kroz crveno)
Automatski ga cini krivim po zakonu. Smatra se da nije imao alkohola, mogao je brze da reaguje, tako da je kriv.
Danilo napisao:Što se tiče ostalih uzroka pojave alkohola u dahu (ne u krvi, pošto alkometar to ne meri)
Hoces li mi obasniti na koji nacin taj alkohol u zeludcu se nece apsobovati u krvotok???

LM, hrana u zeludcu usporava absorpciju alkohola. Kada se neka kolicina alkohola popije na prazan stomak, nema usporavanja i pik kolicine alkohola u krvi je za tu kolicinu unetog alkohola. Kada je hrana usporava, ista kolicina alkohola verovatno nece ni dostici svoj pik jer ce se prvobitno absorpovan alkohol vec razgraditi dok se jedan njegov deo jos uvek nalazi u zeludcu.

Lepo je sto na forumu ima toliko cistunaca koji nikada nisu, niti ce, sesti za volan posto su liznuli neki alkohol. ;)
Korisnikov avatar
Gruja
Garaža: Alfa Romeo 75 TS
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:40 pm

Čet Jul 03, 2014 6:09 pm

Nigele, pik dostizes pa dostizes, sa hranom samo malo sporije, tj. ne ljuljne te onako zverski u glavu odmah... Al alkometar pokaze isto.
Objasnio mi kum (doktor) davnih dana... ;)
Nigy

Čet Jul 03, 2014 6:33 pm

Onda bas nemoj sve da mu verujes sto kaze. ;)
For normal social-type drinking, the highest BAC is usually achieved within 30 minutes after completion of consumption, though it could take as long as 60 minutes. When large amounts of alcohol are consumed over a short time interval, or when a large quantity of food is eaten with the alcohol, the absorption phase may not be complete for up to two (2) hours after last consumption.
Elimination of alcohol

Alcohol is eliminated from the body by excretion and metabolism. Most alcohol is metabolized, or burned, in a manner similar to food, yielding carbon dioxide and water. A small portion of alcohol is excreted, such as through the breath, leaving the body as alcohol, unchanged. It is this latter process that allows for breath alcohol testing.

Average rate of elimination

Elimination occurs at a constant rate for a given individual.The median rate of decrease in BAC is considered to be 15 milligrams per cent (mg%) per hour. The range of decrease in BAC is 10-20 mg% per hour. This range represents the extreme ends of the rate encountered in a normal population. Most people eliminate at a rate of between 13 and 18 mg% per hour. Of these, the majority eliminates at the higher end. Very few people eliminate at as low a rate as 10 mg% per hour.
http://www.forcon.ca/learning/alcohol.html
Korisnikov avatar
Shanirani
Garaža: 156 2.0 TS
Pridružio se: Uto Jun 18, 2013 8:47 am

Čet Jul 03, 2014 6:58 pm

Za svih 6 godina koliko imam dozvolu ni jednom nisam seo za volan pod dejstvom alkohola. Prvo zato što neću a drugo zato stone smem iz zdravstvenih razloga. Ali sam zato sedeo sa gomilom ljudi u kolima koji su vozili delimično pijani sa po dva piva i odmah sam video da im motorne sposobnosti padaju i da slabije reaguju. Da zaključimo, mi o ovome ne trebamo da raspravljamo to nama ne škodi. Jednostavno nemojte da pijete pred vožnju i to je to. Nije kao poskupljenje osiguranja gde smo temu samo ocenuli a kodza je poskupljenje.
Korisnikov avatar
YUgisa
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Pridružio se: Pet Jul 08, 2011 1:58 pm

Čet Jul 03, 2014 7:48 pm

Nigy napisao:
YUgisa napisao:Jel uopste imate neki dokaz koji potvrdjuje tako nesto?
Dokaz???
Paaa, recimo jedan biohemijski proces koji se zove fermentacija. ;)

Da ne tupim o bolestima, jer nisam doktor, evo sta moze takodje da izazove alkohol u coveku
The symptoms of candidiasis, and their severity, vary from person to person but the main ones are: chronic fatigue, especially after eating, depression, craving for breads and sugars (yeast eats sugar), extreme mood swings, feelings of rage, especially after eating sugary foods, feeling "drunk" after eating a meal high in carbohydrates (candida's waste is alcohol), hypoglycemia, excessive mucous of the throat, nose, and lungs, chronic fungal infections of the skin (jock itch, athlete's foot) or vaginal/oral thrush, diarrhea, anal itching, short-term memory loss, feeling "spacy," and bloating or gassiness after eating.
http://www.caringonline.com/eatdis/repo ... vings.html

@ Shanirani
Misljenja nam se razlikuju. ;)
:lol: Dokaz da se moze naduvati nesto od jela... Lupam 0.5kg zrelog voca jednako 0.2 promila...
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
Nigy

Čet Jul 03, 2014 8:18 pm

@ Shanirani
Sto kazes, da zakljucimo - nisam propagirao sedanje za volan posle konzumiranja alkohola, vec nebulozu od 0,0 promila koju je moguce preci i bez trunke unetih alkoholnih pica, koja je u pravom srpskom maniru - ekstremno po masi, bez obzira koliko je to opravdano, ucinkovito i argumentovano.

@ YUgisa
Zaista lol na tvoje 'argumente'...
LM, meni dokazi ne trebaju, jer znam kako nastaje alkohol iz voca, a tebe ako zanimaju podaci koje si trazio, potrazi ih ili uradi eksperiment. ;)
Btw. evo kako se ponasaju zivotinje kada konzumiraju prezrelo voce (a mozda mi nismo deo zivotinjskog carstva, pa ne reagujemo isto :P ). Mozes njih da teras na alko-test, i dodjes do nekih zakljucaka. ;)
[youtube]c-nSBPuRbsg[/youtube]
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN
Garaža: Beli fijaker
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 10:54 am

Čet Jul 03, 2014 8:53 pm

Niko od nas "normalnih" ne jede prezrelo voce i posebno ne u tolikim kolicinama koje zivotinje unose u sebe ali da, cuo sam da su ljudi "naduvali" mada su te price iz doba kada su bili popularni nazivi "Svedski akcioni" i sl ;)
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
Korisnikov avatar
AckeB
Drug Član
Drug Član
Garaža: Gtv 916 2.0 Twin Spark Ph2
BMW e63 630i N52B30 6 Spd Manual
Mercedes Benz S210 E270 CDI Avantgarde

Ex Alfa Romeo
- 2001 Alfa Romeo 156 1.8 Twin Spark
- 2000 Alfa Romeo 146 1.9 JTD 8v
- 2005 Alfa Romeo GT 1.9 JTDm 16v
Pridružio se: Sre Jul 24, 2013 3:08 pm

Čet Jul 03, 2014 8:58 pm

Kakogod, i dalje ne vidim šta fali dosadašnjim 0.03%? :scratch:

Sibin je lepo spomenuo precenjivanje svojih mogućnosti, ima ih koji sednu i posle 1l rakije da voze, ali to je kažnjivo i po sadašnjih 0.03%.

Princip koji primnjuju Nemci može sasvim lepo da funkioniše.

0.00% za početnike, 0.03% za osobe koje su izazvale saobraćajne nezgode i 0.05% za ostale. ;) :arflag
Un amore, una vita - Alfa Romeo
Nigy

Čet Jul 03, 2014 9:01 pm

Banana koj je pocrnela u sebi vec sadrzi alkohol. Licno, znam mnoge 'nenormalne' koji nece baciti takvu bananu, vec je pojesti. Ako ta osoba nista nije jela pre ili posle toga, i ne razmisljajuci o posledicama sedne za volan i bude zaustavljena, naravno da nece dostici nivo alkohola od koga nece moci da stoji na nogama, ali ce naduvati preko tih 0.0. I koje komplikacije mogu imati oni koji ce zbog bolesti naduvati npr 0.1 sto je dokumentovano u medicini?
Da je preko 0.0 moguce postici samo pomocu alkohola, zasto onda U CELOM SVETU ne bi zakonom bilo toliko propisano? Zasto bi se radile studije koja je to dozvoljena kolicina, kada je mnogo jednostavnije u startu reci 0.0?
Korisnikov avatar
bums85
Garaža: C220 Coupe
ex Alfa 156TI JTD16v '04.
ex Alfa 159 2.2 JTS
Pridružio se: Uto Jan 12, 2010 11:11 am

Čet Jul 03, 2014 9:40 pm

Cak i da smanje na 0.0 ljudi ce i dalje voziti pod dejstvom alkohola, tako da ta promena gotovo da nema nikakvog smisla, jer ionako sadasnjih 0.03 moze da se prekoraci i sa jednim picem, a niko ne popije jedno...
Slika
Korisnikov avatar
Shanirani

Pet Jul 04, 2014 12:09 am

Ovaj 0.0 zakon bi "trebao" da opomene ljude da se ne igraju i da bilo šta piju pred sedanje za volan. Jer gde je jedno tu je i drugo, jer ljudi misle šta je to dva. Neću sigurno da duvam preko granice. I tu se dešavaju nesreće. Zbog ljudske gluposti. Ovo je kao neka opomena. Po nekom mom mišljenju, kad bi opet stavili tipa 0,01 granicu opet bi ljudi mislili opa mogu jedno pred put..... Takvi su ljudi neki. I što kaže Bums niko ne popije jedno.
Korisnikov avatar
edin
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
Pridružio se: Čet Nov 24, 2011 6:32 pm

Pet Jul 04, 2014 6:05 am

Samo su zenska radoznalost, svemir i ljutska glupost beskonacni...
Znaci puritanci ne henjajte vise, malo mi je muka od te cistunac price...
Elem postoji samo JEDAN i ni jedan drugi rszlog sto su uveli granicu od 0,0 a to su PARE, NOVCI ili kako ih vec zovete, jer svi ponekad popiju, i aj kad dunes pisi mandatnu kaznu od 5000 RSD, pa se vi zapitajte
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
Korisnikov avatar
Falcon037
predsednik kluba
predsednik kluba
Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo
Pridružio se: Čet Jan 19, 2012 1:16 am

Pet Jul 04, 2014 7:43 am

Skupe su pare, a ima puno gladnih neradnika ...

[youtube]ZYjDskOtODU[/youtube]
Korisnikov avatar
Alfanatic
Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 3:40 pm

Pet Jul 04, 2014 7:59 am

edin napisao: Elem postoji samo JEDAN i ni jedan drugi rszlog sto su uveli granicu od 0,0 a to su PARE, NOVCI ili kako ih vec zovete,
Baš tako, vrtite se u suštini oko iste priče. Niko (normalan) neće propagirati sedanje za volan makar i pod minimalnim dejstvom alkohola i oko toga nema dileme, ali nulta tolerancija koja se sprema zapravo je idealan način da se dodatno maltretira nedužni narod i uzme koja "crvena" ako se već ne utera lova u budžet. Šta ćemo zaista sa nekim ko nije liznuo alkohol, a ni kriv ni dužan naduva 0,01 ili 0,00000001 jer i to je više od apsolutne nule? Koliko god mala mogućnost postojala zbog nekog zdravstvenog poremećaja ili prezrelog voća, ona ipak postoji.

Poenta je da neko opet lovi u mutnom i hoće da bude veći papa od pape, umesto samo da sagleda iskustva drugih ako već sam nije u stanju da pravilno odmeri. A ta priča da će pooštreni zakon sprečiti nekog notornog i naterati ga da razmisli skroz je naivna. I postojeći zakon je sasvim dovoljan kad se sprovodi kako treba, a koliko vidim sve vrvi od pijanih koje niko neće sprečiti da pomisle da su supermeni kad popiju koju. Jedino eventualno drakonske kazne koje se sprovode bez izuzetka.

I da se razumemo, ja zaista baš nikada ne konzumiram alkohol i stoga nemam nikakvu korist čak ni da se zakon liberalizuje. Poenta je jedino u povećanoj mogućnosti za manipulacijom nad onima koji i inače prvi nedužni nastradaju...
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
Korisnikov avatar
AckeB
Drug Član
Drug Član

Ex Alfa Romeo

Pet Jul 04, 2014 8:11 am

@edin, alfanatic
:podrzava
Danilo
Garaža: 159 2.2JTS '08
Pridružio se: Sre Dec 03, 2008 11:44 am

Pet Jul 04, 2014 5:32 pm

Nigy napisao:Automatski ga cini krivim po zakonu. Smatra se da nije imao alkohola, mogao je brze da reaguje, tako da je kriv.
Hm, ne znam šta nije jasno u onome što sam napisao. „Stvarno kriv a ne po zakonu“. To što ga zakon tereti ne znači da je on uzročnik nezgode ma šta zakon tvrdio. Recimo da stojiš na semaforu i neko se zakuca u tebe a ti imaš alkohola u krvi. Zakon te i dalje tereti, ali ti apsolutno ništa nisi faktički kriv pošto nisi delovao niti si mogao delovati bio pod uticajem alkohola ili bez :)

Danilo napisao:Što se tiče ostalih uzroka pojave alkohola u dahu (ne u krvi, pošto alkometar to ne meri)
Hoces li mi obasniti na koji nacin taj alkohol u zeludcu se nece apsobovati u krvotok???
Hm, ja se osvrćem na to da policija ne meri alkohol u krvi, već u dahu. To što će završiti u krvi je bitno samo ako na svoj zahtev odeš da vadiš krv. Svi pominju ove razne razloge, ali da li se nekome to zaista desilo?

Svima nam se desilo da nam izmere alkohol kada smo pili, ali kome od nas (ima nas dosta ovde) se desilo da izmere alkohol veći od nule kada nisu ništa popili nego su jeli neku hranu? Pustimo teoriju, dajte konkretni primer — gledajte koliko vozača ovde, a nikome alkometar nije pokazao nešto zato što je preterao sa sirćetom?
Lepo je sto na forumu ima toliko cistunaca koji nikada nisu, niti ce, sesti za volan posto su liznuli neki alkohol. ;)
Ja sam daleko od čistunca, ali znam kada sam pijan dovoljno da ne smem da vozim, a kada sam samo pripit, vozim opreznije (svako ko se vozio sa mnom će reći da tada vozim mnogo laganije i mirnije nego kada sam trezan pošto ne želim da ispitujem koliko su mi refleksi lošiji tada). Kod većine vozača koji piju ovo je upravo obrnuto, i zato podržavam nularicu. Čak će i mene sprečiti da vozim kad pijem, što ne može biti loše.
Korisnikov avatar
Shanirani

Pet Jul 04, 2014 8:00 pm

Menjam temu, danas sam ubio 300km a nisam ni osetio. Od 10h do 16h sam bio u kolima. Ali kad sam stigao kući stigla mi je čestitka od 3 meseca. Kasne samo godinu dana. Al dobro :)
Korisnikov avatar
elas
Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 5:48 pm

Pet Jul 04, 2014 9:20 pm

Samo godinu,ala su ubrzali proces svaka im cast...
Slika
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Sub Jul 05, 2014 1:03 pm

STRADALA ZATVORENICA Sudar šlepera i policijske marice kod Kraljeva

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/478509 ... d-Kraljeva

Opet ta Ibarska magistrala :banghead:
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
bums85
Garaža: C220 Coupe
ex Alfa 156TI JTD16v '04.
ex Alfa 159 2.2 JTS
Pridružio se: Uto Jan 12, 2010 11:11 am

Sub Jul 05, 2014 2:36 pm

Nije kriva ibarska nego vozaci...
Slika
Korisnikov avatar
elas
Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 5:48 pm

Sub Jul 05, 2014 7:56 pm

Nepaznja i luda voznja...
Slika
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Pon Jul 07, 2014 2:20 pm

REKORD Za volanom 97 pijanih u Nišu

NIŠ - Saobraćajci su u toku proteklog vikenda isključili 97 vozača jer su vozili pijani, a 14 je poslato na trežnjenje.

Zbog brze vožnje kažnjeno je 107 vozača, a zbog nepropuštanja pešaka na pešačkim prelazima protiv šest vozača su podnete prekršajne prijave. Zbog nepoštovanja saobraćajnih propisa podnete su prijave i protiv 21 pešaka.

Policijska uprava u Nišu upućuje apel svim učesnicima u saobraćaju da strogo poštuju propise jer će u narednom periodu sabraćajci rigorozno kontrolisati alkoholisanost vozača, brzinu I propuštanje pešaka na pešačkim prelazima.

Izvor: Blic >>
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
AckeB
Drug Član
Drug Član

Ex Alfa Romeo

Pon Jul 07, 2014 2:38 pm

Mora da su imali 0.032% hahaha
Korisnikov avatar
Alfanatic
Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 3:40 pm

Pon Jul 07, 2014 4:51 pm

:D :podrzava
Mada kad čovek vidi ove cifre i zamisli broj onih koji su vozili, a nisu otkriveni,... baš i nije smešno :(
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN
Garaža: Beli fijaker
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 10:54 am

Čet Jul 17, 2014 8:19 pm

Ovako biti hladnokrvan... Mislim da bi mu lako presudio!

[youtube]pY4d8LIxE7Y[/youtube]
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!

Povratak na “Cafeteria da Romeo”