problem na alfi 155
- draganche
- Garaža: Alfa Romeo 155 2.0 TS 8v
gremlini izgleda, pre dva meseca mi se desilo,isti simptomi, par dana i posle prestalo kao da nije ni bilo...bacam se sutra na detaljan pretres. ocigledno je da neka sitnica.
Re: problem na alfi 155

- Santino
- potenziato
- Garaža: 155 scary fast
- draganche
Ma moracu opet izgleda na podesavanje plina, kod nekog drugog majstora,ovaj samo uradio auto kalibraciju,radilo par dana ok,sad opet isto kao i pre podesavanja imam trzanje na konst gasu do 2500obrt.
- mali radojica
- Garaža: alfa romeo 147 jtdm
menjao sam gumice balans štangle i vertikalne stabilizator, usut sam skidao i prednji most. zamenio sam i šolje i ležajeve amortizera. ali opet ima neki udarac, kao neko preskakanje - nameštanje, iz trapa kad pređem ukoso ležeći. meni se čini da je od gumica balans štangle ali nisam pametan.
sve sam namestio propisno, ništa nisam navlačio i nateza tj sve je leglo onako kako treba. nosače gumica balans štangle sam stegao i zavario kao što su bili (inače su zapertlovani).
ima li neko ideju šta se dešava i gde sam mogao da napravim grešku?
sve sam namestio propisno, ništa nisam navlačio i nateza tj sve je leglo onako kako treba. nosače gumica balans štangle sam stegao i zavario kao što su bili (inače su zapertlovani).
- zipa13
- Drug Član
- Garaža: 1993 Alfa Romeo 155 Q4 Alfa Rosso
1996 Alfa Romeo 155 2.5 V6 Alfa Rosso
1993 Alfa Romeo 155 2.0 8v Nero( future GTA)
2003 Alfa Romeo 156 GTA Selespeed Grigio Sterling
2004 Alfa Romeo 156 GTA Blue Metallico
1996 Alfa Romeo 145 QV Nero
2006 Alfa Romeo 159 1.9 JTDm
1996 Fiat Coupe 2.0 20v Turbo
1990 Opel Omega 3000 24v
2012 Mercedes ML 350
2018 Volvo XC90 T6 Inscription
2021 Kawasaki Z900
2008 Peugeot 607 2.0 HDi Executive
2023 Ford F150 Lightning - Lokacija: Vankuver
Je l si pogledao onaj cetvrti nosac motora,onaj dole kod auspuha,kod kartera,meni se tako culo zbog njega,gumica se bila pojela,pa je pri kretanju u rikverc,sa namotanim tockovima,pukne tako,kao da se namesta nesto.KAd sam zamenio,prestalo je.
- mali radojica
- zipa13
- Drug Član
- Garaža: 1993 Alfa Romeo 155 Q4 Alfa Rosso
1996 Alfa Romeo 155 2.5 V6 Alfa Rosso
1993 Alfa Romeo 155 2.0 8v Nero( future GTA)
2003 Alfa Romeo 156 GTA Selespeed Grigio Sterling
2004 Alfa Romeo 156 GTA Blue Metallico
1996 Alfa Romeo 145 QV Nero
2006 Alfa Romeo 159 1.9 JTDm
1996 Fiat Coupe 2.0 20v Turbo
1990 Opel Omega 3000 24v
2012 Mercedes ML 350
2018 Volvo XC90 T6 Inscription
2021 Kawasaki Z900
2008 Peugeot 607 2.0 HDi Executive
2023 Ford F150 Lightning - Lokacija: Vankuver
Pa ne znam sta bi moglo onda da bude,meni se zbog njega tako manifestovalo.
Je l zna neko mozda,kako da razdvojim prekidac od maglenki,da bude nezavistan od pozicije?Hocu da stavim ksenone u maglenke,i da mi budu kao dnevna svetla,jer maglenke ne koristim apsolutno nikada.
Je l zna neko mozda,kako da razdvojim prekidac od maglenki,da bude nezavistan od pozicije?Hocu da stavim ksenone u maglenke,i da mi budu kao dnevna svetla,jer maglenke ne koristim apsolutno nikada.
- draganche
uzmi plus od kontakta pa njega provedi kroz prekidac, zicu koja dovodi struju do prekidaca preseci i zakaci je na taj plus koji budes izdvojio. Meni se cuje zadnji levi tocak,kad kocim i pustim pedalu,on nastavi da grebe jos neko vreme i cuje se grebanje u toku voznje, ja sumnjam na crevo,da li da zamenim samo njega ili sva 4?
- mali radojica
Nazad imaš 2 mala creva po točku, znači 4 komada. Plus 2 za prednje kočnice.
Ako menjaš creva očisti i klešta.
Ako menjaš creva očisti i klešta.
- draganche
nisu creva, ili je sajla za rucnu ili klesta, tako mislim, ne uteze tocak samo ne vraca plocice dovoljno nazad, ici cu kod majstora ali sada ne vucem rucnu pa cu videti da li je do sajle ili nesto sa klestima.
- 982026
- Garaža: Hornet 919
Imao sam isti problem na zadnjem desnom tocku. Reseno zamenom sajle za rucnu.
- OMP
- Garaža: GP TJet
ili sajla ili ribaju klesta sto je standardni problem kod 155ice
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
- 982026
- Garaža: Hornet 919
Upravo tako. Zadnju levu celjust sam menjao, upravo zbog slicnih simptoma. Kako volim 155icu, laka za saradnju ;-)
- draganche
ma volim i je i ja, ali me ceka registracija za 15 dana, ne treba mi sad igranka sa celjustima ali nemam gde... 

- bokac
- Garaža: 155 v6 & 156 jts ss
Ja sam isto menjao komplet ceo trap pre par godina i nesto je lupalo bas kad sam prelazio preko lezeceg. Kad sam otisao na reglazu majstor se nasmejao samo i pritegao rame. Ali ga je smrtno pritegao prekretom.mali radojica napisao:menjao sam gumice balans štangle i vertikalne stabilizator, usut sam skidao i prednji most. zamenio sam i šolje i ležajeve amortizera. ali opet ima neki udarac, kao neko preskakanje - nameštanje, iz trapa kad pređem ukoso ležeći. meni se čini da je od gumica balans štangle ali nisam pametan.

- mali radojica
sad si mi dao ideju.
kad sam krenuo da skidam most nisam gledao šta sve treba da odvijam pa sam krenuo redom, mislim da sam na toj desnoj strani otpustio i jedan šraf koji drži silen na viljušci. Boga pitaj da li sam ga zategao. toliko sam šrafovao odvio, zavio, otkinuo da više nemam pojma. 
u svakom slučaju ide detaljno dotezanje svih šrafova na mostu. hvala!

u svakom slučaju ide detaljno dotezanje svih šrafova na mostu. hvala!
- mali radojica
Neki savet u vezi rasturanja zadnjeg trapa?
Hoću da zamenim ležajeve u oscilirajućoj ruci i po knjizi treba da skinem kočnice, glavčinu, oprugu, raskačim amortizer i ostale sitnice. Ne spominje se rezervoar, a mislim da sam pročitao da mora i on da se spusti.
Hoću da zamenim ležajeve u oscilirajućoj ruci i po knjizi treba da skinem kočnice, glavčinu, oprugu, raskačim amortizer i ostale sitnice. Ne spominje se rezervoar, a mislim da sam pročitao da mora i on da se spusti.
- OMP
jednom recju nahebo si 

- mali radojica
hvala ti što me bodriš! 
inače dok nisam počeo da se družim sa alfom otkinut šraf mi je bio teško cimanje. sad sve ide samo od sebe.

inače dok nisam počeo da se družim sa alfom otkinut šraf mi je bio teško cimanje. sad sve ide samo od sebe.

- OMP
ma znam da je to cimanje posebno ako nemas uslove tipa dobar alat, dizalica, kanal, sta znam, sve to otezava, moj jedan drugar (majstor) je odbio da mi sredjuje zadnji trap na 155ici bas zato jer je cimanje veliko a niti moze da radi za dž niti moze realno da naplati.
a npr. skoro sam gledao kako je skidao most na ford fiesti mk3, ono je milina za rad, kulturno napravljeno da mozes i na parkingu da sredis trap
a npr. skoro sam gledao kako je skidao most na ford fiesti mk3, ono je milina za rad, kulturno napravljeno da mozes i na parkingu da sredis trap

- mali radojica
ma imam sve, jedino nemam vremena pa ne bih da u pola posla otkirejem da sam trebao još nešto da skine što bi mi bilo lakše da sam uradio odmah.
u knjizi se pominje rezervoar tek kod skidanja kompletnog mosta ili zadnje balans štangle. ovde ispadne da treba samo da se odšrafi onaj šraf što drži ruku i ona silazi. ali cenim da su ga italijani zakomplikovali i da negde fali santimatar da se nešto provuče i da radi toga mora pola auta da se rasklopi.
u knjizi se pominje rezervoar tek kod skidanja kompletnog mosta ili zadnje balans štangle. ovde ispadne da treba samo da se odšrafi onaj šraf što drži ruku i ona silazi. ali cenim da su ga italijani zakomplikovali i da negde fali santimatar da se nešto provuče i da radi toga mora pola auta da se rasklopi.
- OMP
aha e pa ne znam te detalje znam da je ceo most velika zajebancija a mozda mogu samo ruke to je sigurno manje cimanje
- djolers4
- Garaža: Ex-Alfa 155 2.0 TS 8v
Ex- Alfa 147 mjet 16v
Bianco 159SW 1.9 16v - Lokacija: Vrcin
Kad sam radio lezajeve na zadnjem trapu kod mene,majstori su raskacili amortizere i popustili malo rezervoar da bi prisli maticama sa unutrasnje strane i iako su bili pesimisti koliko ce trajati posao,zavrsili su za pola sata sve,sreca nista nije zapeklo pa su lagano odvrnuli sraf i stavili nov sa lezajevima.
E sad da se pozalim na jedan problem sa 155-icom:menjao sam skoro sve nosace motora i menjaca jer sam imao cimanja i lupkanja pri davanju i oduzimanju gasa,kad su skinuti videlo se da nisu bas sjajni.Medjutim kako sam mislio da sam resio problem sa lupkanjem,malo sam testirao auto i ponasanje sa novim nosacima i nisam uopste zadovoljan.I dalje mi se javlja identican problem:pri promeni brzine 1-2,2-3,3-4 i nanize javlja se tup udarac i osetim na rucici menjaca isti.Isto i kad naprimer idem nekom brzinom,npr 90 u 5-toj i naglo dam gas isto lupi,bas kao da su otisli nosaci.E sad,citao sam da slicni simptomi mogu da imaju veze i sa kvacilom(opruge na lameli,korpa itd.) i sa menjacem.Ponekad kad krecem se cuje istotup udarac i u retkim slucajevima malo zatrese pri polasku,kao kad korpa zeza ali jako retko,jednom u 20 polazaka.Moze li takav udarac da potice od poluosovine,jer sam primetio da desna ima neki luft na uvlacenje-izvlacenje iz zgloba,ne gore-dole,ne napred-nazad.Leva ne mrda.Jel ima neko ideju odakle poceti traziti?
E sad da se pozalim na jedan problem sa 155-icom:menjao sam skoro sve nosace motora i menjaca jer sam imao cimanja i lupkanja pri davanju i oduzimanju gasa,kad su skinuti videlo se da nisu bas sjajni.Medjutim kako sam mislio da sam resio problem sa lupkanjem,malo sam testirao auto i ponasanje sa novim nosacima i nisam uopste zadovoljan.I dalje mi se javlja identican problem:pri promeni brzine 1-2,2-3,3-4 i nanize javlja se tup udarac i osetim na rucici menjaca isti.Isto i kad naprimer idem nekom brzinom,npr 90 u 5-toj i naglo dam gas isto lupi,bas kao da su otisli nosaci.E sad,citao sam da slicni simptomi mogu da imaju veze i sa kvacilom(opruge na lameli,korpa itd.) i sa menjacem.Ponekad kad krecem se cuje istotup udarac i u retkim slucajevima malo zatrese pri polasku,kao kad korpa zeza ali jako retko,jednom u 20 polazaka.Moze li takav udarac da potice od poluosovine,jer sam primetio da desna ima neki luft na uvlacenje-izvlacenje iz zgloba,ne gore-dole,ne napred-nazad.Leva ne mrda.Jel ima neko ideju odakle poceti traziti?
- mali radojica
čekaj, nisu skidali kočnice i glavčinu? da li se ležajevi lako vade?
kreni od tog zgloba što je u problemu. mada bi onda trebao da udara i na dodavanje i oduzimanje gasa. ja sam isto menjao nosače motora. brzo olabave ali je to daleko od nkog lupanja i sl.
kreni od tog zgloba što je u problemu. mada bi onda trebao da udara i na dodavanje i oduzimanje gasa. ja sam isto menjao nosače motora. brzo olabave ali je to daleko od nkog lupanja i sl.
- djolers4
- Garaža: Ex-Alfa 155 2.0 TS 8v
Ex- Alfa 147 mjet 16v
Bianco 159SW 1.9 16v - Lokacija: Vrcin
Nisu skidali,bitno je samo da nije zapekla matica tog srafa,on se samo izvuce sa starim lezajevima.
Zglobove do menjaca sam skoro menjao,kao i levi HK zglob.Lupa i na pustanje gasa,ali ne tako jako i ne uvek.A probao sam i sa punim gasom i saltanjem preko 6k rpm i nema nikakvog lupkanja,uglavnom se desava na nizim obrtajima,ispod 3k.Videcu,moram da posadim majstora pored sebe i da testiram pa jedno po jedno proveravati.Mada polusovina se potmulo cuje da lupka,kao kad su mi otisli zglobovi do menjaca.Sigurno joj ne prija spusten auto i drugaciji polozaj rada.U kom pravcu dobija luft poluosovina kada pocinje da se cuje,jer nije mi logicno da moze da se cuje ovako kada se ona samo okrece,ne znam da li ima malo izvlacenje kad se skrece.I buni me sto se lupkanje oseca na rucici menjaca,to bi trebalo da uputi na nocace menjaca a oni su zamenjeni.
Zglobove do menjaca sam skoro menjao,kao i levi HK zglob.Lupa i na pustanje gasa,ali ne tako jako i ne uvek.A probao sam i sa punim gasom i saltanjem preko 6k rpm i nema nikakvog lupkanja,uglavnom se desava na nizim obrtajima,ispod 3k.Videcu,moram da posadim majstora pored sebe i da testiram pa jedno po jedno proveravati.Mada polusovina se potmulo cuje da lupka,kao kad su mi otisli zglobovi do menjaca.Sigurno joj ne prija spusten auto i drugaciji polozaj rada.U kom pravcu dobija luft poluosovina kada pocinje da se cuje,jer nije mi logicno da moze da se cuje ovako kada se ona samo okrece,ne znam da li ima malo izvlacenje kad se skrece.I buni me sto se lupkanje oseca na rucici menjaca,to bi trebalo da uputi na nocace menjaca a oni su zamenjeni.