Pitanje za gume
- edin
- Saradnik Uprave
- Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
jesu ti ovo 16-ice, sa distancerima
ili 17-ice sa GTV-a
ili 17-ice sa GTV-a
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- MiloshBg
- Garaža: No Alfa, no fun...
- edin
- Saradnik Uprave
ok, a da zaboravio sam, svidja mi se
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- Dragon
- Saradnik Uprave
- Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm - Lokacija: Beograd
Gledao sam u Planeti guma, Sava Intesa UHP 17" 225 i 215 koštaju isto - 8.800. Baš povoljno.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- nole1985
- Garaža: ex Alfa 147 jtdM 16v 2006. 5p distinctive
I ja razmišljam šta da radim u p.m....mislim, svakako sam siguran da cu uzeti fabricku dimenziju, 215/45 R17.
E sad, 8800rsd za Savu UHP x 4 = 35200rsd
Ili da uzmem Dunlop Sportmaxx RT za 54 000rsd sve 4.
Vrede li toliko više u p.m....ogromna je razlika u ceni.Sta kažete??
I Goodyear Asimetric 2 je oko te cifre kao i dunlop.
E sad, 8800rsd za Savu UHP x 4 = 35200rsd
Ili da uzmem Dunlop Sportmaxx RT za 54 000rsd sve 4.
Vrede li toliko više u p.m....ogromna je razlika u ceni.Sta kažete??
I Goodyear Asimetric 2 je oko te cifre kao i dunlop.
- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
Ja sam bio upravo u toj dilemi. Teško da je Dunlop onoliko bolji kolika je razlika u ceni, sigurno da deo cifre otpada i na ime. Ali ipak sam posegao za njim. Računam da gume kupujem jednom u 5-6 godina i ne žalim da za tu priliku iskeširam nešto što vredi. Sa druge strane i Dunlop je osetno povoljniji od nekih drugih renomiranih marki i modela, dođe mi nekako tačno na pola puta između dva ekstrema cene, tako da nisam previše razmišljao i mislim da je cena korektna.
A nakon par stotina km moram reći da sam zaista oduševljen Dunlopom. Fantastično drži put, pegla krivine, otpor kotrljanja je minimalan i zaustavni put kraći. Pride vrlo su meke što mi jako znači obzirom da je MiTo tvrd, pa je osećaj otprilike kao na zimskoj Sava Eskimo 195/55 R16 po pitanju udobnosti. Zato ni najmanje ne žalim zbog takvog izbora...
A nakon par stotina km moram reći da sam zaista oduševljen Dunlopom. Fantastično drži put, pegla krivine, otpor kotrljanja je minimalan i zaustavni put kraći. Pride vrlo su meke što mi jako znači obzirom da je MiTo tvrd, pa je osećaj otprilike kao na zimskoj Sava Eskimo 195/55 R16 po pitanju udobnosti. Zato ni najmanje ne žalim zbog takvog izbora...
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
- nole1985
- Garaža: ex Alfa 147 jtdM 16v 2006. 5p distinctive
- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
- edin
- Saradnik Uprave
Zesce povoljno, mislim da to uopste nije losa cena, da imam 17-ice, ili da parafraziram, ako nekada predjem na 17-ice, mislum da ce mi to biti izborDragon napisao:Gledao sam u Planeti guma, Sava Intesa UHP 17" 225 i 215 koštaju isto - 8.800. Baš povoljno.
- Flavio
- Uprava ARCS
- Garaža: ex 155 1.8 TS,
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70 - Lokacija: Srbistan
Zadenuse mi "flajer" juce za brisac.
Sava Intensa HP 225/45/17 9990 za cash.
Sava Intensa HP 225/45/17 9990 za cash.
- Miskoni
- Garaža: 147 1.6TS 120ks Distinctive '03.
Giulietta 1.4/170ks '11. - Lokacija: Beograd
I ja sam hteo da uzmem Savu Intensu UHP 215/45 R17 ali se ova "moja" vulkanizerka ubi pokušavajući da ih nađe. Svi ih vode na stanju ali ih niko nema na lageru. Navodno je stigla neka manja količina u Srbiju i odmah se razgrabila. Slovenci šalju sledeću turu tek krajem Aprila. Tako da ja lepo naručih Fuldu SportControl, komad 11.100 din, solidno ocenjena na testovima, uglavnom dobri komentari korisnika. Mislim da ću biti zadovoljan. 

- alfamen
- Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9 - Lokacija: Novi Beograd
Ljudi sta mislite o ovome i koliko je to pametno kupiti?
Radi se o potpuno novim gumama ali SA ISTEKLIM DOT-OM (tj. godinom proizvodnje)
cena malo veca od polovnih!
Trebaju mi 4 15 i 4 16 pa bi mi to bila znacajna usteda ali samo pod uslovom da je bezbedno!
http://www.kupujemprodajem.com/Nove-Gum ... r_id=83967
Novosadjani znate li nesto o ovoj firmi????
Radi se o potpuno novim gumama ali SA ISTEKLIM DOT-OM (tj. godinom proizvodnje)
cena malo veca od polovnih!
Trebaju mi 4 15 i 4 16 pa bi mi to bila znacajna usteda ali samo pod uslovom da je bezbedno!
http://www.kupujemprodajem.com/Nove-Gum ... r_id=83967
Novosadjani znate li nesto o ovoj firmi????
- Jurke
- Drug Član
- Garaža: ex 156 1.8 (2.0) TS
ex 156 1.8 TS
ex 147 1.9 JTDm
ex 156 1.8 TS Polizei
ex 159 Rosso 1.9 JTS
ex 166 Grigio 2.4 MJet
156 1.9 MJet 16V SW - Lokacija: Srbija
Ne znam ništa, nikad čuo... Mada što da ne ako nisu baš preko 5 godina stare. Znam da do 3 godine fabrika smatra svoju gumu i dalje novom, jer/ako je pravilno bila skladištena.
Jedino mogu da pomognem tako što mogu da dam kontakt firme koja prodaje najjeftinije gume u NS-u, po par stotki jeftinije od ostalih
Jedino mogu da pomognem tako što mogu da dam kontakt firme koja prodaje najjeftinije gume u NS-u, po par stotki jeftinije od ostalih

Алфа Ромеотик
"Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!" Његош
"Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!" Његош
- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
@ alfamen
Pored datuma proizvodnje bilo bi dobro znati i kako su gume skladištene, da li su se nalazile u odgovarajućem (uspravnom) položaju, na suvom i mračnom mestu kako bi što duže zadržale željena svojstva. Slika na sajtu je OK, ali ko garantuje da je to upravo slika onoga ko prodaje, a ne neka ilustrativna sa neta.
Po meni ključno pitanje je koliko prelaziš godišnje. Ako relativno mnogo voziš i ako će ti gume služiti za 1-2 sezone onda mislim da možeš razmišljati o tome, ali ako kupiš gume koje su stajale 5-6 godina i koje ti želiš da koristiš još 5-6 godina onda je izvesno da bi brzo plastificirale i izgubile nešto od svojih kvaliteta.
Lično bih se prema takvoj robi odnosio kao prema prehrambenoj kojoj istekne rok trajanja, ali meni gume traju više sezona i zato tražim da su što svežije
Pored datuma proizvodnje bilo bi dobro znati i kako su gume skladištene, da li su se nalazile u odgovarajućem (uspravnom) položaju, na suvom i mračnom mestu kako bi što duže zadržale željena svojstva. Slika na sajtu je OK, ali ko garantuje da je to upravo slika onoga ko prodaje, a ne neka ilustrativna sa neta.
Po meni ključno pitanje je koliko prelaziš godišnje. Ako relativno mnogo voziš i ako će ti gume služiti za 1-2 sezone onda mislim da možeš razmišljati o tome, ali ako kupiš gume koje su stajale 5-6 godina i koje ti želiš da koristiš još 5-6 godina onda je izvesno da bi brzo plastificirale i izgubile nešto od svojih kvaliteta.
Lično bih se prema takvoj robi odnosio kao prema prehrambenoj kojoj istekne rok trajanja, ali meni gume traju više sezona i zato tražim da su što svežije

- interceptor
- Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Prvo proveri koja je starost tih guma.Jer da je do pet godina to se po našim prodavnicama ladno uvaljuje kao nova, tako da verujem da je tamo dot negde 2005 godina a to je znak da bežiš od toga.
- Flavio
- Uprava ARCS
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Kako beše
... Krajnji, krajnji rok trajanja/ upotrebe pneumatika je 10 godina. Krajnji rok skladištenja je 6 godina. Treba da je tako ako se dobro sećam.
U prevodu, ako su do 6 godina stare mogu da se voze još 4 godine max. Ako je cena takva kao što piše (~ polovnoj) ja bih razmotrio. Smatram da je ovakva bajata guma vs. slično stara polovnjača ipak bolje rešenje ova "nova".
Naravno, sve ovo u varijanti "gledanja" polovnih guma.

U prevodu, ako su do 6 godina stare mogu da se voze još 4 godine max. Ako je cena takva kao što piše (~ polovnoj) ja bih razmotrio. Smatram da je ovakva bajata guma vs. slično stara polovnjača ipak bolje rešenje ova "nova".
Naravno, sve ovo u varijanti "gledanja" polovnih guma.
- alfamen
- Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9 - Lokacija: Novi Beograd
Hvala vam kolege na misljenjima i savetima!
Posto predjem nikada manje od 35000 godisnje sa 166 ova kombinacija mi odgovara jer otprilike na dve godine menjam gume pa ako nisu starije od bar 6 godina mislim da cu ih uzeti!
Poslao sam mail sa upitom u vezi guma, videcemo da li ce odgovoriti!
Inace sto se tice novih guma tu me ceo zivot tera maler
kako stavim nove gume nema sanse da je ne pocepam ili napravim bubreg a sa polovnjacima bi mogao da dodjem do platna a i dalje bi bile ok!

Posto predjem nikada manje od 35000 godisnje sa 166 ova kombinacija mi odgovara jer otprilike na dve godine menjam gume pa ako nisu starije od bar 6 godina mislim da cu ih uzeti!
Inace sto se tice novih guma tu me ceo zivot tera maler

kako stavim nove gume nema sanse da je ne pocepam ili napravim bubreg a sa polovnjacima bi mogao da dodjem do platna a i dalje bi bile ok!

- Flavio
- Uprava ARCS
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Onda nabaci Tigrice pa da ti bar ne bude žao kad je rokneš
Ako ne bude ništa sa "novosadskom vezom"
.

Ako ne bude ništa sa "novosadskom vezom"

- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
Re: Pitanje za gume
Ovo je ključan podatak. Ukoliko su te gume čuvane po propisima i ako su nekih 5-6 godina stare onda imaš računicu. Svakako je bolje kupiti i takve gume umesto polovnih. A što se baksuzluka tiče - razumem te potpunoalfamen napisao:Posto predjem nikada manje od 35000 godisnje sa 166...

Srećno ubuduće

- interceptor
Ja sam jednom naseo na tu priču nove nikad montirane navodno po propisu čuvane ali stare 7 godina.Kupio sam ih malo skuplje od polovnih ali sam ih potrošio i menjao posle 11000 km.tako da ja to više ne radim.Evo juče sam montirao Tigar hitris nove (vozio sam ih i na jednom prošlom autu) koje su sasvim solidne gume a sigurno daleko bolja solucija od dobrih polovnih bilo kog proizvodjača.
- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
Naravno, to je svakako opcija broj 1. Ali ako će čovek već da napravi kompromis onda uvek postoji manje i veće zlo.
- interceptor
Da ali ja sam naučio da ti kompromisi uglavnom znaju biti skupi,ali neka svako računa šta mu se više isplati i neka po tome procenjuje.
- Vlada R
- Garaža: ex Alfa 159 JTDm restyle
A ovo za polovne... verovatno si uzimao od boljih proizvođača a nove si kupovao osrednje ili slabije.
Za Tigar hitris zaista reči hvale, jako solidna guma ali koja se shodno tome brzo i troši.
Re: Pitanje za gume
Flavio je lepo naveo, u Nemačkoj se novom smatra do 6 godina skladištenja. Svaku gumu starijeg DOTa dobro pregledaj, da ne bude ispucala. Ako je loše skladištena može se dogoditi da se deformisala i da bude teško ili nemoguće izbalansirati točak. Možda najbolje da odeš kod njih da ti montiraju i gledaj kolike tegiće stavljaju.alfamen napisao:Hvala vam kolege na misljenjima i savetima!![]()
Inace sto se tice novih guma tu me ceo zivot tera maler![]()
A ovo za polovne... verovatno si uzimao od boljih proizvođača a nove si kupovao osrednje ili slabije.
Za Tigar hitris zaista reči hvale, jako solidna guma ali koja se shodno tome brzo i troši.
-
Ka
- Drug Član
Da li neko od kolega ima iskustva sa kupovinom guma preko Internet prodaja guma?Treba da uzmem jos 2 letnje 205/55/16......
- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
Imam ja, od pre nekoliko godina. Stvar funkcioniše, ali nemaš unapred uvid u to što ćeš dobiti. Konkretno, gume koje su mi stigle bile su veoma musave i prljave, jedva sam ih izribao, a DOT nije bio baš najsvežiji.
Naravno, sve to ne izgleda kao problem, ali ako u međuvremenu baš nisu bile fino skladištene onda to ipak nije to.
Neka me neko ispravi ako grešim, ali koliko ja kontam IPG nema neku svoju zalihu i magacin već sarađuje sa jakim igračima i od njih uzima ono što je poručeno ugrađujući se u cenu. Razlika za moje Dunlop kod njih je taman tolika da liči na tu proviziju.
Mislim da ćeš jeftinije proći ako nastaviš saradnju sa firmom gde si ranije pazario. I oni po želji šalju gume pouzećem ako ti tako više odgovara...
Naravno, sve to ne izgleda kao problem, ali ako u međuvremenu baš nisu bile fino skladištene onda to ipak nije to.
Neka me neko ispravi ako grešim, ali koliko ja kontam IPG nema neku svoju zalihu i magacin već sarađuje sa jakim igračima i od njih uzima ono što je poručeno ugrađujući se u cenu. Razlika za moje Dunlop kod njih je taman tolika da liči na tu proviziju.
Mislim da ćeš jeftinije proći ako nastaviš saradnju sa firmom gde si ranije pazario. I oni po želji šalju gume pouzećem ako ti tako više odgovara...