Alfa 147 jtd 8v-dve vrste turbina ???

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
brzirs
Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 jtd 8v
Pridružio se: Ned Feb 09, 2014 3:05 pm

Alfa 147 jtd 8v-dve vrste turbina ???

Čet Feb 13, 2014 7:02 pm

Razmatrajuci neko svoje iskustvo sa alfom 147 jtd 8v /prilicno kratko-2 meseca/ ali i iskustvo jos nekih ljudi pocinjem da verujem da se u gore pomenuti motor /ne samo u 147 vec i u 156,stilo.../ ugradjuju dve vrste turbina BUCNIJA i TISA.E sad neki ce ovu moju tezu docekati na noz...optuziti me da se tesim jer je eto slucajnosti moja BUCNIJA ali...Pricao sam sa covekom koji vozi 156 sa istim motorom i on mi kaze "ma uzivaj moja se tako cuje vec 3 godine i 30-40.000 km".Takodje svojevremeno pre godinu dana poteram 307-micu na cipovanje i softversko uklanjanje FAP filtera kod Dejana u Novi Sad /verovatno znate decka ajd da ne reklamiram/ i tamo vidim njegovu crnu alficu.Tu sam se verovatno i zarazio ALFA virusom i resio da kasnije uzmem jednu.Sustina price je da je on nesto tad probao alficu a ono turbina fijuuuu.Pitam ja:kako turbina,bas se cuje...a on ce "ma odlicna je nista joj ne fali tako se cuje odkad sam je uzeo".E sad jeste da je kod njega 16v i da je poprilicno doradjena /vozi trke na 400m sa njom/ ali se cuje apsolutno isto kao kod mene.Posto je decko doktor za automobile sumnjam da ne bi intervenisao da je turbina u problemu.Cak i svakodnevno iskustvo u sacovanju tudjih masina mi negde govori da je odokativno odnos 60%-40% u korist bucnijih/ili mozda losijih/ turbina.Da li je neka razlika u geometriji krilaca ili u nekom drugom sklopu ili je turbina ipak losa to ne znam.Cak iako je losa kako to da predje jos 30-40.000km bez problema...a nema ni propratnih simptoma tipa potrosnje ulja,masnjenja,dima,krljanja...? Kod mene je isto fijuce ali nikakvih losih propratnih simptoma nema.Evo i jednog linka sa alfa brerom / jeste veci motor,veca turbina al fijuuuuu isto kao kod mene,a cisto sumnjam da tip koji je ovo snimao nema para za drugu turbinu.Dakle ako je neko raspolozen za diskusiju na ovu temu samo izvolite.
Korisnikov avatar
bums85
Garaža: C220 Coupe
ex Alfa 156TI JTD16v '04.
ex Alfa 159 2.2 JTS
Pridružio se: Uto Jan 12, 2010 11:11 am

Re: Alfa 147 jtd 8v-dve vrste turbina ???

Čet Feb 13, 2014 11:05 pm

Koliko znam sve 147 koriste iste (Garrett) turbine i nigde nisam video da se prodaju razlicite vrste. Pre ce biti da zvuk zavisi od stanja turbine, creva, sistema i uopste stanja automobila, kao i do mape motora, temperature itd.
Slika
Korisnikov avatar
dejan nis
Garaža: Alfa Romeo 147 jtdm
Pridružio se: Sub Feb 01, 2014 4:56 pm

Čet Feb 13, 2014 11:21 pm

Garett 54.
brzirs

Čet Feb 13, 2014 11:49 pm

Pa i ja mislim da su iste ali definitivno nemaju sve isti zvuk.Neka se cuje vise neka manje ali izgleda da nije nuzno da je zrela za remont ako se malo vise cuje.Moja ima najjaci zvuk tu negde oko 2.000 obrtaja a zatim se utisa.Nikakvih drugih simptoma nema,krilca i osovinica su koliko sam mogao da vidim kad skinem crevo ok,ne dimi,nije masna i ne trosi ulje.Creva sam ojacao i sanirao jednu manju rupicu.Na dijagnostici ne daje nikakvu gresku ali opet cini mi se da je malo bucnija nego kod drugih.U principu meni se zvuk i svidja isti je kao na ovoj breri sa linka ali... Mozda ne bi bilo lose da nam neko ko je remontovao skoro kaze utisak pre i posle remonta.
Korisnikov avatar
dejan nis

Pet Feb 14, 2014 7:48 am

I treba malo da se cuje,pusti te price treba da se remontuje te ono te ovo.Na sve novije CR dizele se cuje turbina.A ako trosi mnogo ulje dimi i smrdi na sagorelo ulje onda treba remont.Vozi i uzivaj i pusti sveznalice koje voze jugo i golfa 2 a znaju kako radi turbina i kako treba da se cuje!
Korisnikov avatar
OMP
Garaža: GP TJet
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:23 pm

Pet Feb 14, 2014 10:04 am

manje vise kod svakog se cuje "turbina" (pod navodnicima jer to ne mora biti turbina, mozda neki vazduh koji negde pusta) a primeto sam najvise kod jtd masina i mozda kod francuza, tdi mi se cini najmanje tj najredje ih cujem, svaka druga alfa i fiat se cuju, neki manje neki vise e sad pravi razlog toga meni nije poznat, u nekoj meri sigurno mora da se cuje turbina jer ipak vrti vazduh, e sad do koje je mere normalno sve je relativno i ja se slazem sa mnogim misljenima koje citam da ne treba nista dirati ako auto lepo ide, ne dimi i ne trosi ulje (mnogo mnogo ulja).
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
Korisnikov avatar
dejan nis

Pet Feb 14, 2014 11:01 am

Tako je mora da se cuje kod motora novije generacije kod renoa,fiata,alfe,peugeota,se cuje normalno i kad je auto ispod cekica naravno i kod wv,audi...itd da nenabrajam normalno je da se cuje,a ako krci,zavija lupa i td onda je zrela za remont.Najlakse je skinuti crevo prema usisnoj grani i davati gas ako se cuje lupanje metala to znaci da ima podosta lufta i da se metalna sajbna pored turbine okrece i pravi tu buku.Ulja uvek mora da ima u nekim granicama jer su to uljna isparenju i to je ok
brzirs

Sub Feb 15, 2014 9:46 pm

Kao sto rece OMP i ja sam primetio da se najvise cuje jtd pa posto nisam dosad vozio alfe malo mi je bilo cudno.Pre alfe sam imao 307-micu i nju nikad nisam cuo da ne znam sta je pod haubom zakleo bi se da nema turbinu.Takodje bi se slozio i sa opaskom za tdi masine tamo se tek ne cuje.Mozda su turbine i slicne ali su verovatno prateci sklopovi,strujanje vazuha...razliciti.Bilo kako bilo znaci da vozim i ne brigam.
Korisnikov avatar
delic
Garaža: 156 SS
Pridružio se: Sub Mar 27, 2010 10:28 pm

Sub Feb 15, 2014 10:22 pm

Cuje se vise kad se auto olaksa za katalizator
Korisnikov avatar
dejan nis

Sub Feb 15, 2014 10:42 pm

Kod mene se ne cuje jer sam stavio lonac umesto njega a kad se stavi samo cev hoce malo vise da se cuje na auspuh.Secam se na focusa je bio izvadjen i culo se bas na auspuh.

Povratak na “Area Servizio”