Kvačilo?

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
mmladen
Garaža: Alfa 156 1,9 jtd SW
Pridružio se: Uto Apr 12, 2011 9:07 pm

Re: Kvačilo?

Pet Jul 26, 2013 9:07 am

Kod mene takodje na tim kilometrima zamenjen fabricki set kvacila medjutim ono sto me zanima je da li si ti svoj zamajac video ili po recima majstora,kod mene nije bilo slobodnog hoda(lufta) skoro nikako isto onoliko koliko i na novom koji sam ugradio, jedino sto je poceo pustat nekakvu mast pa je majstor tvrdio da mu je dosao kraj,zanima me da li je i kod tebe mozda bio isti slucaj
Korisnikov avatar
marko28
Garaža: Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16v
Pridružio se: Uto Jan 18, 2011 5:28 pm

Pet Jul 26, 2013 12:34 pm

Kod mene je još uvek 173000 na satu, nadam se da pre 210 do 220000 nece biti potrebe da se dira. :)
Alfa Romeo 156 1.9JTDm 16v
SlobeX
Garaža: AR 156 2.4 JTD
Lada Niva 1600
MB A170cdi
Pridružio se: Pon Jan 02, 2012 9:29 am

Pon Jul 29, 2013 10:01 pm

mmladen napisao:Kod mene takodje na tim kilometrima zamenjen fabricki set kvacila medjutim ono sto me zanima je da li si ti svoj zamajac video ili po recima majstora,kod mene nije bilo slobodnog hoda(lufta) skoro nikako isto onoliko koliko i na novom koji sam ugradio, jedino sto je poceo pustat nekakvu mast pa je majstor tvrdio da mu je dosao kraj,zanima me da li je i kod tebe mozda bio isti slucaj
Vjerovao sam na riječ majstoru što se tiče plivajućeg jer i sam lično vozi alfu :arflag
Korisnikov avatar
Falcon037
predsednik kluba
predsednik kluba
Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo
Pridružio se: Čet Jan 19, 2012 1:16 am

Ned Nov 17, 2013 3:25 pm

Evo mene ponovo sa starim problemom oko "kvačila" ... nadam se da sam shvatio problem i da ću ga rešiti ovim postupkom inači ću ga skinuti sa sve menjačem i baciti u Dunav :banghead:

Dušan je lepo napisao šta je potrebno uraditi ali servis u kom sam menjao kvačilo očigledno taj postupak preskočio ili traljavo odradio. Menjali mi dva seta kvačila, a to nije ni bilo potrebno menjati ... ali servisu je draže da mi proda set i naplati ugradnju nego da očisti i podmaže viljušku druk ležaja.
dusanGT napisao:Moguće je da se čuje "struganje" zbog korozije osovine na kojoj je druk ležaj (zona 5) ili škripanje osovine poluge (zona 1-3) preko koje cilindar (6) aktivira druk ležaj. Ponekad je i pedala kvačila "tvrda" zbog ovoga, pa je obavezno da se pri zameni seta očiste od korozije i podmažu obe osovine...

Slika
Kako se stari problem povratio sa identičnim simptomima (u međuvremenu promenjena oba cilindra kvačila, ulje i dva nova seta kvačila) krenuo sam da kopam malo da vidim u čemu je problem i na AO forumu našao da dosta ljudi ima ovaj problem na menjaču sa 6 brzina za JTDM i V6 (onaj genijalni sistem sa korpom na izvlačenje).

http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-147 ... ost3514542

Mene interesuje da li je ovo neko radio kod sebe i koju je mast/ulje koristio, kapiram da bi neka teflonska mast u spreju bila idealna ili ono ulje za podmazivanje moto lanaca. Planiram da ovo odradim sam bez skidanja menjača jer mi se više ne bacaju pare na "majstore".
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Ned Nov 17, 2013 4:34 pm

Slična rasprava bila i na:
http://alfisti.hr/forum/index.php?topic ... msg1021744
A bilo bi zgodno da zvono menjača ima otvor (može i da se napravi, sa odgovarajućim poklopcem) kroz koji bi moglo da se proturi crevo za podmazivanje delova koji "stružu" ili "zapinju", jer su korodirali ili zapekli...
Alfa je stil... ostalo je status...
mmladen

Kvačilo?

Pet Jan 17, 2014 1:46 pm

Mozda moj problem nije usko vezan za kvacilo (lamela,zamajac itd.)ali jeste za pedalu kvacila a evo sta mi se desilo:prilikom voznje primetim pod nogom jednu oprugu kasnije jos jednu i posle i treci dio od toga sto se raspalo,kad sam dosao kuci pogledam i vidim da ta opruga ustvari pomaze(valjda)prilikom vracanja pedale kvacila.Sad ono sto mene zanima je da li je to neophodno kupovat trazit ili ja nisam dobro identifikovao cemu ta opruga sluzi,evo i slike gde valjda treba da stoji aSlikaSlikali opet neznam i ako je kupim gde tacno postavit ,prilikom pritiskanja pedale kvacila ne osetim nikakvu razliku

Sent from my iPhone5 using Tapatalk
NikolaAR156
Garaža: Alfa Romeo 156 1.9jtd
Pridružio se: Pet Sep 27, 2013 8:12 pm

Pet Jan 17, 2014 4:58 pm

Imao isti problem i sam resio, sex na eks. Ta opruga sluzi da vrati pedalu kvacila u krajnji gornji polozaj. U sustini tebi treba samo opruga koja ti je pukla jer ti je cilindar i osovinica koja ide kroz oprugu i cilindar ok. Ako imas neku takvu oprugu od bilo cega stavi, a ako ne, potrazi na odpadima, imaju svi, strada ta opruga cesto.
E sad da to sve vratis kako treba je bas zajebancija, jer treba osovinicu i oprugu nekako da zadrzis da ne spadnu(ja zalepio malo traku), da stisnes drugom rukom kvacilo do kraja(najbolje neko drugi nogom, jer ce ti ruka otpasti) i da zavuces glavu skroz ispod volana, koliko god mozes da bi video pravi polozaj kako treba da stoji osovinica odupreta na sasiju. Ima samo jedan pravi polozaj, vodoravan, videces i sam da ona dva pasticna zubca na osovinici treba da udju u mala lezista(udubljenja) na sasiji. Dokle god ne ubodes u pravi polozaj osetices nekakve vibracije na pedali kvacila kad je stisnes. Ja sam treceg dana pokusavanja uspeo da ubodem u metu, haha. Ne idi dzabe kod majtora, ni jedan nece s tim da se bakce.
mmladen

Pet Jan 17, 2014 5:55 pm

Sta bi bilo kad je nebih ni stavljao(bar neko vreme) jer nevidim neku razliku ovako bez opruge.
Najgore sto ja nista ne kontam,treba stisnut pedalu do kraja da bih uklopio to sve.Pa valjda kad pritisnem pedalu do kraja tad ce i opruga biti pritisnuta pa je tako napregnutu tj.stisnutu montirat bi bilo jako tesko,neznam.?
Zar ne bi bilo logicnije da pedala stoji kako stoji i pokusat ugurat oprugu,cilindar i osovinicu izmedju pedale i sasije?
NikolaAR156
Garaža: Alfa Romeo 156 1.9jtd
Pridružio se: Pet Sep 27, 2013 8:12 pm

Pet Jan 17, 2014 7:02 pm

Radi kako sam ti rekao, i sam ces videti. Mozes bez toga, to je cisto mehanicko vracanje pedale.
alfa-u-srcu
Garaža: -

- Alfa Romeo Giulietta Turbo Benzina
-Alfa Romeo 159 TI JTS
-Alfa Romeo 159 JTDm
-Alfa Romeo 33 Boxer Imola Rosso
-BMW E30 coupe Brilliantrot
Pridružio se: Sre Apr 10, 2013 12:36 am

Pet Jan 17, 2014 7:03 pm

Ne bi bilo nista, ja sam vozio tako 156 a nisam ni znao da nemam oprugu, jer je prethodni vlasnik verovatno izbacio kad je vrisnula. Slucajno kad sam usisavao auto primetio sam da je nema, posle sam kupio drugu i namontirao.
Rodjen da ne uspem, pa se zato duplo trudim
Moj auto
Garaža: Alfa Romeo 147 1,9 JTD
Pridružio se: Sub Jan 25, 2014 12:19 pm

Sub Jan 25, 2014 12:59 pm

Evo i ja da se obratim. Kako sam shvatila na ovom forumu ljudi mnogo vise znaju nego mnogi majstori, pratim Vas nekih godinu dana koliko i vozim Alfu i stvarno sam naisla na mnogo dobrih saveta. Elem, doslo je vreme da VAm zatrazim i savet. Jutros sedam u auto i pritisnem kvacilo, a njega vise nema, prosto propao i ne vraca se. Ja inace vozim 147 1,9 JTD, savet gde raditi reparaciju i koliko to otprilike kosta? Pozvala sam mog majstora on mi za ruke trazi 70Eur.
Korisnikov avatar
elas
Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 5:48 pm

Sub Jan 25, 2014 1:56 pm

Na osnovu cega zna sta treba da radi,ako je propalo kvacilo do poda znaci samo da nema ulja u sistemu,na nekom cilindru je propustio,ne mora da znaci da je ostalo u problemu.Jesi gledala ulje u loncetu od kocnica ima li nesto u istom...
Slika
Moj auto

Sub Jan 25, 2014 4:21 pm

To mi je prvo i palo na pamet, ali na zalost ulja ima, tako da je sledeca pretpostavka da je otislo kvacilo:( Citala sam na forumu da su mnogi radili reparaciju kvacila, meni treba neki proveren i pouzdan majstor, ne bih da ga vozim kod bilo koga.
Korisnikov avatar
Bojan90
Garaža: 156 1.6ts
Pridružio se: Pon Jan 23, 2012 9:18 pm

Sub Jan 25, 2014 4:24 pm

Pogledaj ispod papucice ima li ulja, ako nema, otvori haubu i pogledaj da nema ulja na menjacu, deo koji se nalazi ispod akumulatora, blize motoru.
Moj auto

Sub Jan 25, 2014 7:42 pm

Ulja ima u loncetu. Kad se jedno petnaestak puta stisne kvacilo onda uhvati malo, pa se uspe presaltati. Moguce da je mozda otisao cilindar papucice, ali ja hocu da se pripremim na najgore pa ako bude nesto sitno obradovacu se :)
Korisnikov avatar
Bojan90

Sub Jan 25, 2014 9:44 pm

A koliko ulja ima? Da li je na maksimumu ili na minimumu? To smo zaboravili da ti kazemo. To isto ulje se koristi i za kocnice, i postoji sifon, pa ulja i dalje ima u posudi i ako je svo ulje iz sistema za kvacilo iscurelo.

Ako hvata nakon xy pritiskanja, onda imas vazduh u sistemu. S obzirom da je jtd, da nema hidro druk, popustio je neki cilindar. Neko moze da ispusti vazduh, pa vozi kod majstora.
Moj auto

Sub Jan 25, 2014 10:10 pm

Hvala Vam puno na savetima u ponedeljak ide kod majstora pa cemo videti sta ce na kraju ispasti :)
Korisnikov avatar
flojd
Garaža: Giulietta 1.4 TB
EX alfa romeo 33 1.7 IE Imola
EX alfa romeo 33 1.7 IE
EX Alfa Romeo 156 1.8TS 2001g
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 2:03 am

Sub Jan 25, 2014 10:57 pm

147 jtd ima hidro potisni lezaj tako da moze biti i do njega
Korisnikov avatar
Bojan90

Ned Jan 26, 2014 10:49 am

Onda je 99% do njega. Imao sam isti problem. Ispustim vazduh i vozim dalje, posle nekog vremena se opet napuni, ja opet ispustim, uz to promenim i cilindar na pedali da vidim da nije do njega, medjutim opet isto, samo sto je pocelo na svakih 100-200 km, promenim set kvacila, i od tada nema problema.
Korisnikov avatar
dusanGT

Ned Jan 26, 2014 11:17 am

Može da bude i vlaga u ulju sistema... Pomaže promena ulja, što uvek ide sa odzračivanjem sistema, a i jeftinije je i brže od promene master cilindra - br. 7 (iz simptoma izgleda najsumnjiviji).

Slika
Poslednja izmena od dusanGT u Ned Jan 26, 2014 11:24 am, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Bojan90

Ned Jan 26, 2014 11:23 am

Ja sam menjao ulje posle prvog puta, presao 5-6 hiljada, i onda je krenulo sve cesce i cesce.
Korisnikov avatar
dusanGT

Ned Jan 26, 2014 11:26 am

Slave cilindar na TS i JTD se razlikuju...
http://www.alfaworkshop.co.uk/parts/147 ... nder.shtml
Moj auto

Ned Jan 26, 2014 7:40 pm

Ipak danas bio kod majstora, otisao cilindar papucice i menjaca.
Korisnikov avatar
Vlada R
Garaža: ex Alfa 159 JTDm restyle
Pridružio se: Sre Jul 27, 2011 10:32 pm

Sub Feb 08, 2014 8:39 pm

Kad već pričamo o servisu kvačila a da se ne otvara nova tema...
Zanima me da li je neko primetio da se u nekom servisu koriste specijalizovani alati za zamenu seta kvačila? Mislim na ovo
[youtube]Tp5KeAQntGM[/youtube]
ili ovo
[youtube]yoxabIppSlk[/youtube]
Ako se obratite majstoru sa primedbom da je i novi set ubrzo za zamenu on će verovatno da kaže loš kvalitet nabavljenih delova ali vrlo je lako moguće da je deo nepropisno ugrađen. Šta mislite, da li su ovi specijalizovani alati i neophodni ili nisu?
Korisnikov avatar
flojd
Garaža: Giulietta 1.4 TB
EX alfa romeo 33 1.7 IE Imola
EX alfa romeo 33 1.7 IE
EX Alfa Romeo 156 1.8TS 2001g
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 2:03 am

Sub Feb 08, 2014 8:44 pm

A sto bi majstor koristio ovaj alat za samopodesavajuce kvacilo kad alfa to nema?

Povratak na “Area Servizio”