Termostat
- Markoni SM
- Garaža: Alfa Romeo 156mjet Facelift
Jel to tako normalno na 156 termostat bi trebao da otvara na 88?!Jako sporo dostize tu temperaturu i cim auto stoji a radi grejanje temperatura pada!
- MiloshBg
- Garaža: No Alfa, no fun...
Nisam pametan
Meni je po servisnoj knjizici menjan prosle godine i bas se ponasa tako kako si opisao..

Meni je po servisnoj knjizici menjan prosle godine i bas se ponasa tako kako si opisao..
Alfa Romeo - The car inside the driver.
- rudicmiki
- Garaža: Alfa 147 1.9 JTD
- Markoni SM
Po gradu nikako da se ugreje bas se mora dugo voziti mislim da ce sevnuti termostat od renoa 4 ili cuo sam da ima opcija da se prepravi kuciste termostata kod strugara pa da moze da se menja samo termostat a kuciste ostaje onaj deo gde ide debelo crevo na termostat se zavrce i odvrce i onda moze termostat od golfa
- Markoni SM
Ok je da spusti temperaturu malo ali bas toliko da ohladi auto mislim da nije jako brzo pada kazaljka od temperature na leru
- Ognjen_HN
- Garaža: ex Alfa Romeo 146 1.7 16v ie, Alfa Romeo 164 2.0 8v Nord
Mislim da je bas suprotno, auto kad je u leru treba da se grije, nebitno da li je upaljeno grijanje ili ne. Grijanje u svakom slucaju spusta temperaturu ali to nebi trebalo da utice na radnu temperaturu..... Zna se za svaki auto koja je radna temperatura, i ako je sve u redu ispod ''te'' temp nebi trebalo da pada....rudicmiki napisao:Normalno je da pada temperatura kad je auto u leru i radi grejanje.
NE PREKIDAJ ZENU DOK CUTI! 

- OMP
- Garaža: GP TJet
sve je to ok i tako treba da bude bar kad je 156ica jtd u pitanju, problem je kad kazaljka ne prelazi 70* ili kad pada ispod, a pre svega proverite na dijagnostici svoje cajgere to sam vec napisao 5 puta jer moze se desiti da lazu taman za toliko da vas bace u rebus dal je termostat los ili ne!
takodje je ok da temperatura malo pada u leru kad radi grejanje ali nista drasticno moze malo da mrdne kazaljka.
jtd se jako tesko greje u leru na 750-800rpm, treba mu bar 1500rpm da bi koliko toliko poceo da dize temp. u leru
kad auto dostigne radnu temp onda grejanje nema vise uticaja i temp. motora ne treba da varira kad se gasi i pali grejanje, mora da stoji zakucana na 85*
pricao sam sa par majstora i ortaka koji voze dizele posto sam ja nov u dizel vodama i svaki dizel se ponasa kao sto vi ovde opisujete samo je razlika sto kod nekih zakuca na 90* a nekima malo manje kao na 156ici
burazer pre par dana zamenio nov termostat kao i ja i isto nam se ponasa temp.
jedan drugar vozi fokusa a drugi pasata, isto se sve desava kao kod nas ovde stim da kod njih temp. dodje ipak do 90* ili jako blizu ali kao sto rekoh kod 156ice je 85* ok, procesljajte strane forume ako sumnjate.
a na kraju krajeva ako mislite da vam termostati nisu ok menjajte ih ja samo pokusavam da pojasnim neke stvari koje su i mene mucile skoro pa sam cesljao 20 foruma i trazio neke odgovore, nije malo da se baci 60ak eura ako ne mora
i jos jedna bitna stvar, termostat od renoa 4 nikako!!!!
znam da su mnogi to radili ali to iako deluje kako jeftino i dobro resenje moze jako skupo da kosta jer taj termostat kad crkne obicno (u 95% slucajeva) ostaje zatvoren(dok kod novijih motora ostaje otvoren pa ne pravi stetu) i onda razmislite sta ce se desiti morotu kad on zaglavi
takodje je ok da temperatura malo pada u leru kad radi grejanje ali nista drasticno moze malo da mrdne kazaljka.
jtd se jako tesko greje u leru na 750-800rpm, treba mu bar 1500rpm da bi koliko toliko poceo da dize temp. u leru
kad auto dostigne radnu temp onda grejanje nema vise uticaja i temp. motora ne treba da varira kad se gasi i pali grejanje, mora da stoji zakucana na 85*
pricao sam sa par majstora i ortaka koji voze dizele posto sam ja nov u dizel vodama i svaki dizel se ponasa kao sto vi ovde opisujete samo je razlika sto kod nekih zakuca na 90* a nekima malo manje kao na 156ici
burazer pre par dana zamenio nov termostat kao i ja i isto nam se ponasa temp.
jedan drugar vozi fokusa a drugi pasata, isto se sve desava kao kod nas ovde stim da kod njih temp. dodje ipak do 90* ili jako blizu ali kao sto rekoh kod 156ice je 85* ok, procesljajte strane forume ako sumnjate.
a na kraju krajeva ako mislite da vam termostati nisu ok menjajte ih ja samo pokusavam da pojasnim neke stvari koje su i mene mucile skoro pa sam cesljao 20 foruma i trazio neke odgovore, nije malo da se baci 60ak eura ako ne mora

i jos jedna bitna stvar, termostat od renoa 4 nikako!!!!
znam da su mnogi to radili ali to iako deluje kako jeftino i dobro resenje moze jako skupo da kosta jer taj termostat kad crkne obicno (u 95% slucajeva) ostaje zatvoren(dok kod novijih motora ostaje otvoren pa ne pravi stetu) i onda razmislite sta ce se desiti morotu kad on zaglavi
Poslednja izmena od OMP u Pet Dec 20, 2013 10:37 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
- rudicmiki
Upali auto pa ostavi u leru,pa ces videti koliko mu treba da se ugreje na ovim temperaturama.Pa mu onda upali grejanje
.
Markoni,kod mene je termostat od R4.Jesenas je sve super bilo ali sad,jako puno mu treba da se ugreje.Donje crevo hladno.
Jednostavno,takav je JTD motor.Ima dosta dobru iskoriscenost energije.

Markoni,kod mene je termostat od R4.Jesenas je sve super bilo ali sad,jako puno mu treba da se ugreje.Donje crevo hladno.
Jednostavno,takav je JTD motor.Ima dosta dobru iskoriscenost energije.
- Ognjen_HN
- Garaža: ex Alfa Romeo 146 1.7 16v ie, Alfa Romeo 164 2.0 8v Nord
O ovome sam ja pricao miki, a ne o brzini podizanja temperature......OMP napisao:
.

NE PREKIDAJ ZENU DOK CUTI! 

- OMP
dodao sam u mom prethodnom postu odgovor na termostat od renoa 4, nemojte da se zajebavate sa time, znam par slucajeva gde su "popucali" motori zbog takvih karabudzenja ali izbor je na vama
- Mikele
- Drug Član
- Garaža: Alfa Romeo 147 2.0 ex 1.6
147 FL 2.0 - Lokacija: Beograd
- rudicmiki
Isto vazi i za ovo.Padace temperatura,samo zavisi koliko.Ognjen_HN napisao:O ovome sam ja pricao miki, a ne o brzini podizanja temperature......OMP napisao:
.
- mali radojica
- Garaža: alfa romeo 147 jtdm
ja prosto ne verujem da je alfin termostata takva nauka da ne može da se napravi da radi kako treba. malo ljudi može da se pohvali da su zamenili termostat i da im temperatura stoji zakucana na (recimo) 90 tj da je stabilna i da ne zavisi od broja obrtaja i brzine kretanja. ili se kod nas prodaje kojekakav škart.
na kevinom puntiću temperatura dođe do tih 90 za dva min maximalno i stoji tako bez obzira šta se radi sa kolima.
ja sam zbog termostata tj jednog šrafa koji ga drži nappravio čitavu igranku. stavio sam behr i opet temperatura šeta, od 80 do 90 stepeni zavisi kako ga vozim i koja je tepmeratura napolju. na kraju ću da stavim nešto preko hladnjaka da bio dobio ono što treba.
znači behr ne radi posao kako treba, bar po meni.
na kevinom puntiću temperatura dođe do tih 90 za dva min maximalno i stoji tako bez obzira šta se radi sa kolima.
ja sam zbog termostata tj jednog šrafa koji ga drži nappravio čitavu igranku. stavio sam behr i opet temperatura šeta, od 80 do 90 stepeni zavisi kako ga vozim i koja je tepmeratura napolju. na kraju ću da stavim nešto preko hladnjaka da bio dobio ono što treba.
znači behr ne radi posao kako treba, bar po meni.
- OMP
ja sam na 155icu stavio vernet i temp. je uvek bila zakucana na 90* a vrlo brzo je stizala dotle i nije zavisila od voznje i dal je grejanje uklj. ili isklj.
- mali radojica
- Garaža: alfa romeo 147 jtdm
- Markoni SM
Ja kod mene imam vernet i nije dobro od prvog dana znaci u svakom zitu ima kukolja
- OMP
jbg neki ih hvale neki kude izgleda kako se kome zalomi
- Super_genije
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 jtdm
-----------------------------
ex Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 2003 - Lokacija: Bec Austrija
Kakve sam srece, zapasce me neki najgori primjerak.. Karton cu ja da podmetnem dok ne idem nedje duze da ne bih mucio motor i milina.. vidim da je svima isto izgleda.. Hvala OMP na info, ko zna njemu dva 

Assumption is the mother of all fuckups
- MiloshBg
Kod mene u Shop Investu nemaju vise ni facet ni vernet a nude mi Valeo po ceni od ~8000 din... Jel ga ugradjivao neko, neka iskustva?
- alfamen
- Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9 - Lokacija: Novi Beograd
Mislim da vam cajgeri mozda prave problem!
Na 147 1.6 od 120 ks stavio sam najjeftiniji moguci od 1970 din letos i radi besprekorno i leti i zimi zakucan na 90 ma kako i ma gde ga vozio. Juce u onom ludilu od guzve i u gradu i na auto putu uvek je 90.
Na 166 sam stavio cinimi se behr od skoro 5000 i sve je isto kao kod 147.
I leti i zimi otkako imam ove alfice uvek je 90 !
Na 147 1.6 od 120 ks stavio sam najjeftiniji moguci od 1970 din letos i radi besprekorno i leti i zimi zakucan na 90 ma kako i ma gde ga vozio. Juce u onom ludilu od guzve i u gradu i na auto putu uvek je 90.
Na 166 sam stavio cinimi se behr od skoro 5000 i sve je isto kao kod 147.
I leti i zimi otkako imam ove alfice uvek je 90 !
- OMP
koji je taj od 1970din nisam jos video nigde tako jeftin termostat za alfu
, cak i za 145-155 kosta preko 3000din 
za cajger i ja pricam da to prvo treba proveriti
@Super_genije,
ja sam sa 155icom izgurao jednu sezonu sa kartonima na masci i u braniku tako da mozes i ti pa na jesen sl. godine menjaj termostat
@MiloshBg,
ne znam kakav je valeo ali ja ne bih bacao 2500-3000din vise kad vernet i facet mozes svuda da nadjes

za cajger i ja pricam da to prvo treba proveriti
@Super_genije,
ja sam sa 155icom izgurao jednu sezonu sa kartonima na masci i u braniku tako da mozes i ti pa na jesen sl. godine menjaj termostat

@MiloshBg,
ne znam kakav je valeo ali ja ne bih bacao 2500-3000din vise kad vernet i facet mozes svuda da nadjes
Poslednja izmena od OMP u Sub Dec 21, 2013 2:38 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
- OMP
evo ga u ricambiju za 4800, gde ces jeftinije
http://www.autoricambi.co.rs/index.php? ... &Itemid=29
http://www.autoricambi.co.rs/index.php? ... &Itemid=29
- MiloshBg
Ma naravno, nisam lud da bacam bzvz te pare, nego sam prvi put cuo da Valeo to radi...
Inace, Valeo maksimalno izbegavam, vise puta sam se "opekao" njihovim proizvodima.
Inace, Valeo maksimalno izbegavam, vise puta sam se "opekao" njihovim proizvodima.
- Markoni SM
E ovako vozio sam auto do temperature kao na slici
a zatim u mestu u leru drzao na 2500-3000 obrtaja,mogu samo reci da satic u kabini pokazuje odlicno,termostat radi ali ne dobro otvara na crtici izmedju 50 i 90 stepeni tada gornje crevo vec postane toplo a trebao bi da otvori na debljini kazaljke pre 90 stepeni posto na alfi termostat otvara na 88 stepeni
ventilator mi je upalio na 91 ili debljina kazaljke iza 90 na saticu zato mi se i desava da autu toliko treba da se ugreje i da mu opada temperatura sa upaljenim grejanjem znaci kome je temperatura kao na slici nije dobar termostat a meni je tako vec dve godine od kada sam uzeo auto stavio sam nov i od prvog dana je tako rec je o vernetu tesko djubre inace probao sam sa kartonom ali to nije nista ugreje zeru brze ali ne kako bi trebao!Probao sam da stavim od renoa 4 termostat u crevo ali to je kao da gurate nogu u manje cipele

ventilator mi je upalio na 91 ili debljina kazaljke iza 90 na saticu zato mi se i desava da autu toliko treba da se ugreje i da mu opada temperatura sa upaljenim grejanjem znaci kome je temperatura kao na slici nije dobar termostat a meni je tako vec dve godine od kada sam uzeo auto stavio sam nov i od prvog dana je tako rec je o vernetu tesko djubre inace probao sam sa kartonom ali to nije nista ugreje zeru brze ali ne kako bi trebao!Probao sam da stavim od renoa 4 termostat u crevo ali to je kao da gurate nogu u manje cipele
- alfamen
- Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9 - Lokacija: Novi Beograd
Tako je bilo i kod mene pre zamne termostata u voznji a kada stanem on podigne temperaturu. To je znak da ne zatvara do kraja vec da je zreo za zamenu.