menjac blokira
- MARKO-BG
- Garaža: Alfa 145 1.7 16v BOXER
Danas prilikom test vožnje mi je zablokirao menjač iz čista mira. Tačnije prednji desni točak nema sile da se okrene. U pitanju je permanent 4. Ima li neko ideju sta bi moglo da bude?
- Los
- Garaža: Alfa Romeo 33 1.7 16V boxer
ne mora da znaci da je do menjaca
Skini tocak otpusti sraf za ozracivanje celjusti i srafcigerom vrati plocicu, tj klip od celjusti. Probaj da okrenes tocak. Ako se vrti resio si problem, blokiraju kocnice, ako je i dalje blokiran odvrni polu-osovinu ali na menjacu. Imas 6 srafuova na imbus 6. probaj onda da okreces tocak. Ako se ne okrece, a celjusti i dalje stoje u nultom polozaju znaci da ti se raspao lezaj i blokirao tocak, a ako se okrece onda ti je problem u diferencijalu prednjeg pogona. Sta god da je nije strasan kvar. Najskuplja varijanta je da je do diferencijala. Diferencijal mozes da nadjes za 20ak eura i relativno se lako menja iz kanala ili dizalice. Odvrnu se polu-osovine do menjaca, skine se karter, odvrnu se prirubnice 2 prirubnice po 4 sarafa na kljuc 17. Izvuku se prirubnice raskaci diferencijal izvadi i stavi drugi... U sustini nekih 2 sata posla pod uslovom da neki od sarafa ne pravi problem.. Al uglavnom uvek se nadje bar jedan imbus sraf na polu-osovini koji se pravi pametan... Ako sta zagusti javi da pomazemo

- lalicspecial
- Garaža: alfa 33 1.4ie
alfa 33 1.7ie ostale alfe u rashodu ne racunam
alfa 156 1.8 ts - Lokacija: svilajnac
Upravo tako lepo jasno i strucno objasnjeno!Svaka cast Los!Znaci menjac je zadnja stavka i do sada nisam cuo da je nekome blokirao!

- Los
- Garaža: Alfa Romeo 33 1.7 16V boxer
Cuo sam da pukne da se raspadne... ali kako raspadne diferencijal se sastoji od dva bocna prenosa koja su povezana sa prirubnicama. A bocni prenosi sa jednim malim zupcanikom koji je povezan vratilom sa sinhronima. Kraj vratila koji se uzubljuje sa sinhronima na sebi ima zupcanik a drugi kraj vratila koji se uzubljuje sa bocnim prenosom na sebi ima spinglu kao na stegi ili motoricu od brisaca...I sad sta se desava valjkasti lezaj u tom malom spucaniku koji spaja bocne prenose dobije luft, koji preraste u veliki luft pa se kuciste lezaja razleti pa zupcanik sleti iz lezista zablokira i prenose i sinhrone i menjac se bukvalno raspadne... kad su oba tocka u vazduhu prilikom sitnog okretanja tocka u jednu pa drugu stranu se oseti taj luft.. cujese cak cak... postoji odredjena tolerancija... tojest to je tolerancija izmedju zupcanika jer ako nema te neke tolerancije gusice se menjac a samim tim i motor. E sad kad je taj luft malo veci to je problem koji je upravo prouzrokovan luftom u valjkastom lezaju tog malog zupcanika.... Funkcija zupcanika je da rasporedjuje snagu na levi i desni tocak... 60/40 u zavisnosti koji je spolji tocak a koji unutrasnji pri ulazenju u krivinu.. kad se on namerno blokira dobija se sper i tada oba tocka vuku pogonom 50/50 kao npr na kartingu.... A sam sistem uzubljivanja prenosa koji se sada koristi u svakom vozilu su izmislili u Citroenu pri samom pocetku razvoja auto industrije. Koso uzubljeni zupcanici su njihov izum otuda potice i njihov znak... Do tada svi zupcanici su bili pod 90 stepeni sto je prouzrokovalo pistanje i preveliko habanje sinhrona,diferencijala itd...
- Ognjen_HN
- Garaža: ex Alfa Romeo 146 1.7 16v ie, Alfa Romeo 164 2.0 8v Nord
Izgleda da sam ja jedini koji je uspio da sj****be 2 mjenjaca za godinu dana, obadva su mi zakovala, jedan u rikverc drugi u drugu brzinu.... Sreca pa ovaj drugi put nije se raspala lamela i korpa, inace koja je stavljena nova prosle godine u avgustu, kad sam mijenjao prvi mjenjac......
NE PREKIDAJ ZENU DOK CUTI! 
- MARKO-BG
- Garaža: Alfa 145 1.7 16v BOXER
1. nakon sto je nesto puklo i zablokiralo tocak i auto se ugasio, startovao sam motor na sledeci nacin. stavio sam rucicu menjaca u neutralni polozaj pritisnuo kvacilo i startovao motor. motor je normalno upalio ali kada sam pustio kvacilo obrtaji ju pali na oko 500-600 kao da je auto ostao u brzini i da polako pustam kvacilo. pritom kada motor radi i probam da ubacim u neku brzinu menjac se ponasa kao da nisam stisnuo kvacilio tacnije rucica menjaca je blokirala ,
2. podigao sam auto i probao da okrenem tocak i nisam uspeo,
3. otkacio sam poluosovinu sa menjaca tako sto sam odvrnuo sest srafova i tocak se normalno okretao sto govori da nisu plocice niti lezaj tocka,
4. prilikom ponovnog startovanja motora kada sam otkacio poluosovinu bez kvacila motor jedva vergla.
moje misljenje je da se nesto raspalo u prednjem diferencijalu. zbog nedostatka vremena manjac jos uvek nisam skinuo i nadam se da cu ga skinuti ove nedelje.
Re: menjac blokira
ja ne znam da li sam ja mozda lud ili mi noge smrde mada se kupam svaki dan. redosled operacija je bio sledeci:lalicspecial napisao:Upravo tako lepo jasno i strucno objasnjeno!Svaka cast Los!Znaci menjac je zadnja stavka i do sada nisam cuo da je nekome blokirao!![]()
1. nakon sto je nesto puklo i zablokiralo tocak i auto se ugasio, startovao sam motor na sledeci nacin. stavio sam rucicu menjaca u neutralni polozaj pritisnuo kvacilo i startovao motor. motor je normalno upalio ali kada sam pustio kvacilo obrtaji ju pali na oko 500-600 kao da je auto ostao u brzini i da polako pustam kvacilo. pritom kada motor radi i probam da ubacim u neku brzinu menjac se ponasa kao da nisam stisnuo kvacilio tacnije rucica menjaca je blokirala ,
2. podigao sam auto i probao da okrenem tocak i nisam uspeo,
3. otkacio sam poluosovinu sa menjaca tako sto sam odvrnuo sest srafova i tocak se normalno okretao sto govori da nisu plocice niti lezaj tocka,
4. prilikom ponovnog startovanja motora kada sam otkacio poluosovinu bez kvacila motor jedva vergla.
moje misljenje je da se nesto raspalo u prednjem diferencijalu. zbog nedostatka vremena manjac jos uvek nisam skinuo i nadam se da cu ga skinuti ove nedelje.