Trapovi na našim Alfama

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
alfa_gt
Garaža: Alfa Romeo GT, 1.9 JTD, 2005 (Mala)
Pridružio se: Pon Apr 16, 2012 2:23 pm

Re: Trapovi na našim Alfama

Sre Nov 13, 2013 2:09 pm

dusanGT napisao:Ako je trapadžija rekao da nazad ne može da podesi ispravan "toe" (razdesi se desno kad namešta levo i obrnuto) verovatno su preveliki zazori elemenata trapa, zbog dotrajalosti ležajeva sa silenima... To bi moglo da bude posledica uslova eksploatacije (prevoženje velikih tereta, na primer) u kombinaciji sa dotrajalim ("zamorenim") oprugama i amortizerima.
S obzirom da se u najvecem broju slucajeva Malom prevozi jedna osoba ili dvoje ljudi, i jedino kada je gepek "opterecen" je jednom godisnje kada se ide na letovanje, i s obzirom da je majstor rekao da su opruge ok, ostaje mi da se nadam da su zadnji amortizeri jedini uzrok problema..... Hvala puno na pomoci :wave:
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Sre Nov 13, 2013 2:16 pm

Pa, u tom servisu na nbgd je sada njihov centar za polovnjake i gomila ljudi se razbežala kojekude.
Ne znam koji su ti "stari majstori"...pokušaću da ti se raspitam preko bivših Deltaša.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Sre Nov 13, 2013 2:19 pm

Sto se tice amortizera, moguce da su oni problem. Meni su posle zamene istih zadnji tockovi otisli u plus ili prema plusu, ali evo, posle godinu dana od zamene, cini mi se da su malo "legli".
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Sre Nov 13, 2013 3:55 pm

alfa_gt napisao:... u najvecem broju slucajeva Malom se prevozi jedna osoba...
Ko zna šta je radio prethodni vlasnik...
Alfa je stil... ostalo je status...
Korisnikov avatar
Veloce
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: ex Alfa Romeo GTV 2.0ts
ex Alfa Romeo GT 2.0jts
ex Alfa Romeo 159 1.9jtdm
ex Alfa Romeo GT 1.9jtdm
ex Alfa Romeo Mito 1.4tb
ex Alfa Romeo Giulietta QV
-Megane 3 RS CUP
Pridružio se: Sre Avg 03, 2011 8:36 pm

Sre Nov 13, 2013 11:35 pm

Koliko kosta reparirana gornja,a koliko donja viljuska ?
Korisnikov avatar
elas
Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 5:48 pm

Čet Nov 14, 2013 7:21 pm

Gornja oko 35 a donja oko 45 tako je nesto bilo do sada...
Slika
Korisnikov avatar
Crni
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-Jet
Pridružio se: Pet Avg 05, 2011 1:54 am

Čet Nov 14, 2013 7:25 pm

Gornja bi trebala biti 25 eura kod Tejovica, donja je tako oko 4500 dinara.
Picking suspension is like getting married - you take the time to look at the options, read the reviews, and try as many as you can. Then you pick one, invest loads of cash in it and then find it has hidden secrets or undesirable characteristics.
Korisnikov avatar
fan
Garaža: Alfa Romeo 147 JTD 2002
ex Alfa Romeo 156 JTD 2002
ex Alfa Romeo 147 1,6 TS 2001
Pridružio se: Uto Feb 15, 2011 5:19 pm

Ned Nov 24, 2013 6:43 pm

Jedno pitanje jer nisam potpuno siguran.
Letva volana 147 i 156 da li su identicne?
Korisnikov avatar
Veloce
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: ex Alfa Romeo GTV 2.0ts
ex Alfa Romeo GT 2.0jts
ex Alfa Romeo 159 1.9jtdm
ex Alfa Romeo GT 1.9jtdm
ex Alfa Romeo Mito 1.4tb
ex Alfa Romeo Giulietta QV
-Megane 3 RS CUP
Pridružio se: Sre Avg 03, 2011 8:36 pm

Čet Nov 28, 2013 9:37 pm

Da li su iste opruge na 147 1.6ts i 2.0ts ?
Korisnikov avatar
dusanGT

Čet Nov 28, 2013 10:11 pm

Prednje se razlikuju, a zadnje su iste...
Slika
Alfa je stil... ostalo je status...
Korisnikov avatar
zare15
Garaža: Alfa Romeo 156jtd sw
Pridružio se: Sre Feb 06, 2013 1:19 pm

Uto Dec 03, 2013 1:42 pm

Bio juče kod Dragoljuba,zamenjene donje viljuške,gornje isto,stabilizatori i napred i pozadi,gumice balans štangle isto i napred i pozadi,za sada prezadovoljan,drugi auto. Čovek na mestu,za svaki dogovor,kafa,rakijica,..i posao naravno:-),čak i više odradjeno od predhodnog dogovora,a za isti novac. E sada,mora kod mene da ima nešto što će da me razočara,reče mi čovek da letva volana ima lufta i da će verovatno da se čuje. Ništa nisam primećivao na relaciji Kg-Bg jer sam bio na otvorenom putu,ali kada udjoh u grad čujem neki zvuk koji ću pokušati da objasnim: Mislim da dolazi sa leve strane tj.od prednjeg točka,čuje se kao neko kuckanje kada npr.krenem,ili kada menjam iz prve u drugui obrnuto,dakle kada se auto malo cimne. To što mi je rekao da je do letve se nalazi na levoj strani,pa zaključujem da je to razlog. E sada,da li se tu radi reparacija cele letve,da li postoji neko drugo rešenje,pošto sam čitao da ako je to nešto sa leve strane (ne znam šta,pošto se ne razumem) da može bez reparacije? Baš sam se smorio,jer dovedoh Alficu napokon do onog stanja koje ljudi zovu tip-top :-) ,ali uvek ono ALI :-(
MiloshBg
Garaža: No Alfa, no fun...
Pridružio se: Ned Jun 03, 2012 10:28 am

Uto Dec 03, 2013 1:53 pm

Proveri silen blok u letvi, tj. izlazu iz letve. On oce da strada pa ljudi odma posumnjaju na samu letvu...
Alfa Romeo - The car inside the driver.
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Uto Dec 03, 2013 2:05 pm

Probaj da uradiš sledeće: dok je auto u mestu ubaci u prvu pa malo kreni pa stani, ponovi to 3-4 puta, isto to u rikverc. Ako se čuje "cak cak" zvuk onda je verovatno homokinetički zglob u pitanju ali svakako poseti majstora da prvo sa sigurnošću utvrdi šta je u pitanju.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
zare15

Uto Dec 03, 2013 2:08 pm

MiloshBg napisao:Proveri silen blok u letvi, tj. izlazu iz letve. On oce da strada pa ljudi odma posumnjaju na samu letvu...
pošto rekoh da sam antitalenat :-) ,evo da još malo pojasnim,setih se sada: kod majstora koji mi je pregledao trap pre odlaska kod Dragoljuba u Kg,primetio je i on to na levoj strani jer je bilo tu kapljica ulja i rekao mi da je otišla manžetna. Juče u Kg-u majstor mi reče da nije crkla nego je samo spala i to vratio,i rekao mi to za letvu ali da se oni ne razumeju u letve i to ne rade. Rimetio sam još letos kada sam išao na more da kada okrećem volan na levo,tačno u odredjenoj poziciji čuje se neki zvuk,kao: cak,klik jbm.li ga kako da vam objasnim. Znači,samo na levo,desno ništa,kada motam ne čuje se lupanje nikakvo,samo ono što sam objasnio u predhodnom postu kada cimnem auto i ovo klik na volanu kada okrenem na levo!
Korisnikov avatar
elas

Uto Dec 03, 2013 7:25 pm

Pazi i meni lupa letva volana i pregledali je razni majstori jer me nervira taj zvuk,konstatovano je da nema lufta na krajevima i da je sigurna za upotrebu ali u samom srcu letve ima malo neke tolerancije i to proizvodi taj zvuk.
Nece ti svako prihvatiti demontazu letve jer se ceo trap skida,i ona konstrukcija sto to sve drzi na svom mestu,posao ogroman i jos da te auto ceka na dizalici dok ne doneses sa remonta tvoju letvu,to ce potrajati malo duze i pitanje ko bi stvarno hteo da ceka i gubi vreme.Jedino da nadjes neku polovnu ispravnu i da je odmah zamenis,polovna moze da se nadje za 100 tinak evra mada je pitanje u kakvom je stanju jer ne mozes je nikako probati odokativno, jedino strucno lice kome je to fah,i da je prikljuci na pritisak da vidi da li sve radi i ne curi.
Slika
Korisnikov avatar
zare15

Uto Dec 03, 2013 11:25 pm

Druže,što je najgore,ne mogu da kažem da lupa,i ne mogu da kažem da je do letve 100%,jer sam to povezao sa time šta mi je majstor u Kg-u rekao,već kucka i nije to nešto što se jako baš čuje,jer ništa nisam ni čuo dok nisam u jednom momentu otvorio prozor a mi koji smo bili u autu smo baš tada zaćutali inače ne bih to ni čuo. Šta je kraj letve volana,ili spona,a šta taj silen blok,pošto mi je čovek u Kg-u rekao (iako kaže da se ne petlja u nešto što ne zna) da je verovatno neka čaura ili tako nešto(ako sam lupio ubijte me :-) )
Korisnikov avatar
zare15

Sre Dec 04, 2013 6:50 pm

Danas bio kod 3 majstora za trap,prvi kaže da je trap extra,letva nije,seo,probao i posle konsultacija kaže da je homokinetički zglob. Drugi kaže isto da je trap dobar,da nije letva 100%,da nije ni taj homokinetički sigurno,već da je jedino moguće da je neki kardanski zglob do levog točka(neka "flašica" ili tako nešto,nisam shvatio,ali poenta je da mi ni to nije sigurna dijagnoza. Treći kaže da do trapa nije sigurno a ni do letve. Da ne bude zabune,svu trojicu sam provozao da čuju,da ne bude da izmišljam. Dakle,danas opet proveravao,idem npr.2-om brzinom lagano oko 40,držim gas ravnomerno,i onda malo jače stisnem pedalu,cimnem ga i tada i samo pri takvom slučaju se čuje tak-tak,ubedjen da iz prednjeg levog dela.
Korisnikov avatar
zare15

Sre Dec 04, 2013 6:55 pm

sErGiO napisao:Probaj da uradiš sledeće: dok je auto u mestu ubaci u prvu pa malo kreni pa stani, ponovi to 3-4 puta, isto to u rikverc. Ako se čuje "cak cak" zvuk onda je verovatno homokinetički zglob u pitanju ali svakako poseti majstora da prvo sa sigurnošću utvrdi šta je u pitanju.
Ovo danas radili kod tog prvog majstora,ja sedeo u autu,digao ručnu i cimao ga napred nazad,i tada ništa nije pokazalo,da bi mi posle pola sata čovek rekao da je verovatno homokinetički. Iskreno,nije mi uopšte delovao ubedljivo i ne verujem da je to.
Korisnikov avatar
elas

Sre Dec 04, 2013 9:51 pm

Taj nazovi kardanski zglob ili kako se vec zove imas na desnoj poluosovini posto je duza,tu imas nosac i lezaj na samoj polu osovini.
Slika
MiloshBg

Sre Dec 04, 2013 9:55 pm

Takav isti zglob samo bez nosaca ima i na levoj strani. :)
Korisnikov avatar
zare15

Sre Dec 04, 2013 11:44 pm

Dajte ljudi nekog MAJSTORA u Bg-u da to pogleda i stane 100% iza svoje dijagnoze. Da slušam ove sve gde sam samo danas bio,promenio bih svaki deo...pa i ja onda mogu da budem majstor,..možda je ovo,možda ono,...ubo bih i ja u čemu je problem na kraju!
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Čet Dec 05, 2013 9:16 am

A kod kojih sve majstora si bio? Imaš spisak preporučenih servisa pa probaj kod nekog od njih:

viewtopic.php?p=1447080#p1447080
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
MiloshBg

Pon Dec 09, 2013 1:04 pm

[youtube]Np2Abh1WH-8[/youtube]
Jel radio to neko? :scratch:
Korisnikov avatar
dusanGT