Prodaja automobila

Offtopic, kafenisanje, itd...
Korisnikov avatar
aiwa
Garaža: Ford
Pridružio se: Uto Sep 03, 2013 11:36 am

Prodaja automobila

Ned Sep 29, 2013 10:45 am

Prodajem svoj stari auto (i merkam neku Alfu) pa me interesuju neke stvari. Vlasnik sam svojih kola vise od 15 godina i nikad nisam prodavao auto pa ne znam sta treba da se radi posle zakljucenja prodaje. Citam razne tekstove na Internetu ali i dalje nisam 100 % siguran. Svakojaki ljudi zovu i pitaju za ovlascenja i slicno pa me zbunjuju. Postoje 2 varijante, ispravite me ako gresim:

1. Auto mi je registrovan do juna 2014., ako kupac hoce da prenese odmah auto na sebe, posle zakljucenja ugovora u opstini ili sudu ja odjavljujem auto u mom MUP-u i posle je na kupcu da plati porez prenos i da ga registruje. Sta on u tom slucaju sve placa? Sta ja radim sa polisom osiguranja, kako se ona prenosi na novog vlasnika? Koliko kosta sve ovo za auto u vrednosti oko 800 evra?

2. ako kupac zeli da sve odlozi do juna 2014. onda se ne pravi ugovor o kupoprodaji nego ovlascenje da on moze da ga vozi i preprodaje dalje i u tom slucaju ja mu vise ne trebam, on bi trebalo sve sam da moze nadalje, ili ne? Do juna ima 9 meseci a ovlascenja traju valjda mesec dana ili 6 meseci, ispravite me ako gresim, treba da me cima novi vlasnik za nova ovlascenja stalno? Druga varijanta me brine zbog zaobracajnih prekrsaja koji stizu na ime vlasnika a to sam i dalje ja. Recimo novi vlasnik prodje kroz crveno i stigne meni kazna na kucu ja treba da se cimam da dokazujem da ja vise nisam vlasnik i da je neko drugi napravio prekrsaj. Kako se to resava u ovom slucaju? Da li treba nesto dodati u ugovoru/ovlascenju?

Posto ljudi nemaju para ne zele dodatne troskove i traze varijantu 2, da li da pristajem na nju uopste? Ja iskreno ne bih, ali ako je to jedini nacin da prodam kola....
Korisnikov avatar
Sule
Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 16v
Pridružio se: Pon Nov 19, 2012 8:42 pm

Re: Prodaja automobila

Ned Sep 29, 2013 11:02 am

Kada das ovlascenje nekom, ovlascujes ga da moze da vozi,registruje i proda auto bez tvog prisustva.Jedam primerak tebe jedan njemu i jedan u opstini.to je oko 300-400 dinara.U slucaju nekog prekrsaja ti imas papir da auto od tog i tog datuma nije u tvom vlasnistvu.
Sto se tice prenosa,svakako napravis kupoprodajni ugovor isto u tri primerka i isto u tvojoj opstini overavas.Posto ti je registrovan do juna kupac zadrzava tablice (ako je isto mesto u pitanju) ako ne, menja tablice i saobracajnu i on placa porez.Oni utvrdjuju vrednost vozila na osnovu godista i kilovata.Polisu osiguranja dajes kupcu koja mu vazi do sledece registracije. :wave:
Korisnikov avatar
Japa
Garaža: Alfa Romeo 156 2.0ts
Pridružio se: Ned Nov 11, 2012 11:21 am

Ned Sep 29, 2013 11:07 am

Mozes odma da napravis kupoprodajni ugovor, auto ne treba da odjavljujes ako ste iz iste opstine, on samo plati porez i ode u mup da zameni saobracajnu i od tad je auto na njegovo ime, a ako ste iz razlicitih opstina, onda mora i druge tablice, onda ti treba da odjavis tvoje tablice i da on uzme druge.
A mozes i kako si naveo pod br 2, ovlascenje ti nema rok, znaci vazi sve dok auto ne prevede na sebe, sto znaci da on moze da ga vozi i reg na tvoje ime i nekoliko god, sve dok ne uradi prenos. A sto se tice prekrsaja, ti cuvas svoja dokumenta, tj kupoprodajni ugovor ili ovlascenje koje si mu dao, i sa time dokazujes ko je vozio, tj napravio prekrsaj.
ja sam za stari auto uradio odma kupoprodajni ugovor i lik je vozio sa njim sve do isteka registracije i onda preneo na sebe, a alfu kad sam uzeo bila je na bg table, samo sam platio porez i uzeo saobracajnu na moje ime u mup, registracija ostaje, ne ponistava se. nadam se da sam uspeo bar malo da ti pojasnim :D
Korisnikov avatar
elas
Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 5:48 pm

Ned Sep 29, 2013 11:14 am

Preporuka je da odmah napravis kupoprodajni ugovor i overti ga u opstini ili sudu,nije bitno i ne kosta mnogo.Kupac placa troskove ugovora bar je uglavnom bilo tako do sada sem ako je neki kome je sve skupo,a pristani i po pola troskova.On je obavezan da u roku 15 dana plati porez i tim postupkom prelazi auto u njegovo vlasnistvo,stim da bi trebao i saobracajnu da promeni na svoje ime.Ti uzimas jedan primerak overenog ugovora i cuvas ga na sigurnom mestu da uvek znas gde ti je.Ako dodje do nekih problema.
Sobzirom da ti registracija vazi nemoras da odjavljujes nista to je na kupcu da prebaci saobracajnu na svoje ime,i on tu placa sve troskove.

Druga varijanta je na ovlascenje ali ono sto se opet overava u sudu ili opstini...
da moze upravljati vozilom
prodati
prevesti na svoje ili trece lice
registrovati
i jos neke stvari tamo pisu
To ovlascenje mozes napraviti u agencijama i imaju te obrasce vec
Isto jedan primerak cuvas kod sebe jer je to validan dokument da si nekom predao vozilo sa napisanim datumom u slucaju kazni i slicnog...
Tu bi ja bio oprezan jer ne znas kakvih ljudi ima i ko je kakav,i ako imas ovlascenje kazne ako nije licno vozac legitimisan na licu mesta uvek stizxati tebi,a on ako je normalan covek preuzece krivicu na sebe i platiti,u suprotnom ako se pravi lud ti si u problemu jer trebas da se cimas da dokazes da nisi ti nego on.Kod nas je to malo veci problem jer nam administracija radi katastrofalno(znam iz iskustva).
Sobzirom da vrednos vozila nije velika ja bi insistirao da se vozilo odmah prevede i ti troskovi izlaze manje od 40 evra sa sve ugovorom i porezom.
Valjda sam ti malo pomogao
Srecno u prodaji i da sto pre sednes u Alfu...
Slika
Korisnikov avatar
aiwa

Ned Sep 29, 2013 11:47 am

Najverovatnije, 99 % kupac nece biti iz moje opstine a verovatno ne ni iz grada, vecina starih automobila ide u unutrasnjost. Spusticu cenu za 50e da bi se preveo auto.
Znaci, za varijantu 1, teorijski bi mogao ugovor a ne ovlascenje a da on nastavi da vozi sa mojim tablicama do juna kada prebacuje na sebe ili ne? Ako ne plati porez u roku od 15 dana on je u prekrsaju a ne ja?
Korisnikov avatar
elas
Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 5:48 pm

Ned Sep 29, 2013 12:21 pm

Da, moze da vozi sa tim tablama i kad bude isao da prebaci saobracajnu na svoje ime u svom mestu,odnece tablice da vrati a dobice druge sa oznakom tog podrucja,ti vise nemas nista sa kolima.T i vracas table samo u slucaju da je registracija istekla.To sam ja sad radio kupac mi je poslao table i saobracajnu,kupoprodajni ugovor koji je napravio,ja sam odneo tablice u policiju,odjavio saobracajnu i platio porez(ucinio sam coveku da se ne cima iz Paracina).Dobio primerak ogovora da je porez placen i poslao mu nazad sve sa izumbanom saobracajnom.Posle toga ide da registruje auto na svoje ime.
Slika
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Pon Sep 30, 2013 7:29 am

Japa napisao:Mozes odma da napravis kupoprodajni ugovor, auto ne treba da odjavljujes ako ste iz iste opstine, on samo plati porez i ode u mup da zameni saobracajnu i od tad je auto na njegovo ime, a ako ste iz razlicitih opstina, onda mora i druge tablice, onda ti treba da odjavis tvoje tablice i da on uzme druge.
Ne iz druge opštine nego iz drugog registracionog područja. Ako ti je auto npr. na BG table a dođe ti kupac iz NS-a onda mora da odjavljuje tablice u Beogradu kad bude prebacivao auto na sebe. Ja sam sa opštine Grocka i kupovao sam automobile iz Zemuna i Novog Beograda i nisam menjao tablice jer je sve isto područje (BG), kad sam kupovao auto u Smederevu morao dam da odjavljujem tablice.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
aiwa

Pon Sep 30, 2013 9:11 am

Hvala svima na odgovorima, moram da budem pazljiv sa ugovorom da ne bih placao tudje kazne do juna 2014.
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Pon Sep 30, 2013 10:10 am

Imaš gotove obrasce za ugovor kao i za ovlašćenje pa koristi njih. Nemoj da daješ nekome mogućnost da preprodaje auto, neka prvo prebaci na svoje ime pa neka radi šta hoće sa njim posle.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!

Povratak na “Cafeteria da Romeo”