Ili to, i to podržavam... venturi jednostavno nije za te motore. Nije ustvari nizašta što nema karburator.starac vujadin napisao:...ili čupaj to, pa vozi samo na benzin...
Eksplozija u usisnoj grani - 155 1.8 16V
- Dora
- honorable

- Garaža: FIAT :(
Re: Eksplozija u usisnoj grani - 155 1.8 16V
- sErGiO
- Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Ovaj auto trenutno jeste za svakodnevnu vožnju ali se dosta vozi na benzin jer su često u pitanju kratke relacije od 2-3 km pa čak i manje. Situacija je takva da se auto ne vozi mnogo (ponekad prođe dan da ne izađe iz garaže), ali plin nemam nameru trenutno da prerađujem niti da čupam (osim ako baš ne bude pravio probleme) jer na iole dužem putovanju dobro dođe svaka ušteda. Kad i ako ovaj auto bude bio weekend and pleasure car verovatno će ovaj 1.8 da leti napolje a pod haubu ide 2.5 V6 24V iz 156 ili nešto tome slično, ali otom potom. Kakva je situacija u državi danas se sve dovodi u pitanje pa i samo posedovanje automobila.
Trenutno su mi misli okrenute ka odlasku odavde pa se trudim da svoje vreme i novac ne razbacujem na druge stvari...Znam ja sve šta bi trebalo i kako bi trebalo sa ovim autom ali situacija je takva kakva jeste. Nadam se da me razumete.
Trenutno su mi misli okrenute ka odlasku odavde pa se trudim da svoje vreme i novac ne razbacujem na druge stvari...Znam ja sve šta bi trebalo i kako bi trebalo sa ovim autom ali situacija je takva kakva jeste. Nadam se da me razumete.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
- Dora
- honorable

- Garaža: FIAT :(
Nisam hteo punoi da se mešam jer to traži više pisanja pa će opet biti telegram.
Detonacija se dešava iz nekoliko razloga a ovde su u igri dve varijante. Siromašna smeša u sklopu sa lošim sistemom za varničenje (bobina, kabel, svećica itd..) a neretko i u z pomoć loše naštelovanih ili loše uzupčenih ventila dovodi do zapaljenja smeše u usisnoj grani što čini pritisak i grana se razleti.U ovom slučaju grana je srećom na gumama pa samo "sleti".. TO se često dešava na alfama 156 koje nemaju gas, razleti granu kao dete sigračku.
Druga varijanta ali ne i poslednja je dodatni faktor plin koji kod venturija ide u motor kako on hoće pa i kad je ugašen auto, isparava iz isparivača i lagano puni granu eksplozivnom smešom a to opet u kombinaciji ventil, varničenje i zupčenje izaziva isti efekat ali uz znatno snažniji prasak pa se svi žuto rane do kolena...
Sekvent ima dizne koje se zatvore kao i benzin pa kad auto miruje nema dodavanja plina u usisnu granu.
Hibrid ove dve kombinacije je loša smeša kod venturija koja da prostite na izrazu malo mnogo poebe parametre benzina pa prilikom paljenja nastupa neki frankeštajn od programa a to ume da bude praćeno scenskim efektima AC/DC i tako to...
Ne znam koliko je ovo pomoglo ali nemere kraće.
Za kraj da se ne zaukavate. Detonacije prilikom paljenja su manje više normalna i česta pojava zbog gore opisanih razloga ali su količine detonirajuće ili sagorljive materije male pa prodju mahom nezapaženo dok se veća količina čuje ili pravi štetu pa se zapazi.
Detonacija se dešava iz nekoliko razloga a ovde su u igri dve varijante. Siromašna smeša u sklopu sa lošim sistemom za varničenje (bobina, kabel, svećica itd..) a neretko i u z pomoć loše naštelovanih ili loše uzupčenih ventila dovodi do zapaljenja smeše u usisnoj grani što čini pritisak i grana se razleti.U ovom slučaju grana je srećom na gumama pa samo "sleti".. TO se često dešava na alfama 156 koje nemaju gas, razleti granu kao dete sigračku.
Druga varijanta ali ne i poslednja je dodatni faktor plin koji kod venturija ide u motor kako on hoće pa i kad je ugašen auto, isparava iz isparivača i lagano puni granu eksplozivnom smešom a to opet u kombinaciji ventil, varničenje i zupčenje izaziva isti efekat ali uz znatno snažniji prasak pa se svi žuto rane do kolena...
Sekvent ima dizne koje se zatvore kao i benzin pa kad auto miruje nema dodavanja plina u usisnu granu.
Hibrid ove dve kombinacije je loša smeša kod venturija koja da prostite na izrazu malo mnogo poebe parametre benzina pa prilikom paljenja nastupa neki frankeštajn od programa a to ume da bude praćeno scenskim efektima AC/DC i tako to...
Ne znam koliko je ovo pomoglo ali nemere kraće.
Za kraj da se ne zaukavate. Detonacije prilikom paljenja su manje više normalna i česta pojava zbog gore opisanih razloga ali su količine detonirajuće ili sagorljive materije male pa prodju mahom nezapaženo dok se veća količina čuje ili pravi štetu pa se zapazi.
- mali radojica
- Garaža: alfa romeo 147 jtdm
- sErGiO
Meni je Babić spomenuo cenu od 300 evropljana ali obzirom da je kod mene boca 2006. godište i da bi bilo bolje odmah zameniti i nju onda je verovatno cena još malo veća.
- Deki
- Garaža: Alfa 156 1.9JTD SW 2005
Ja bih na tvom mestu ugradio sigurnosni ventil, takozvanu "pucaljku". Nasrafi se negde na usisnu granu pa kada dodje do detinacije samo izduva pritisak tu i sve normalno stoji bez.spadanja ili kidanja. Oko 5cm duzine, 3cm sirine, kao valjak sa navojem. Na mazdi sa venturi sistemom mi je bio zavijen u metalno kuciste filt vazd a na bmw sa seqventom u plasticnu granu. Sta god sam vozio na plin uvek je stavljana i "pucaljka". Oko 5-10eu je kostalo koliko se secam...ne znam tacan naziv tog sigurnosnog ventila ali je aluminijumski sa oprugom, osovinica kroz sredinu, rupicasto kuciste. Pitaj po servisima za plin, ja sam uzomao to kod Karica na bogosloviji. Stavi to, najelegantnije i najbezbolnije.
Naravno, kada prodje kroz telo usisa ide matica sa druge strane i diht masa!
Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 997D
Naravno, kada prodje kroz telo usisa ide matica sa druge strane i diht masa!
- sErGiO
Znači mora da se buši usisna grana?
- OMP
- Garaža: GP TJet
to sam i ja vidjao neki su malo primitivniji fazoni u vidu čepova i sl. koji se stavljaju na kuciste filtera ili negde na rebrastom crevu do grane a neki po vec opisanom principu tj u fazonu blowoff ventila kod turbaka i oni idu na granu uglavnom, svakako nije lose resenje ni jedno ni drugo male su sanse da popucaju plastike, creva ili grana usled detonacije
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
- Deki
- Garaža: Alfa 156 1.9JTD SW 2005
Busi se grana....ali zato ostaje na mestu i sve je celo. Nema spadanja creva ili pucanja bulo cega. Ako je neko vec odlucio da vozi na plin onda je to ok, pa prepravljas sistem goriva. Busenje grane je mala cena za eventualno pucanje ili iskakanje grane sa svog mesta....bar ja tako mislim.
- Nigy
- Garaža: .
Iz iskustva - ni taj nacin zastite (izbusene 2 rupe na usisnoj, isto Alfa 155) nije garancija da detonacija nece pomeriti granu... I deto klapnu moze da savije kao igracku, tako da je jedini pravi lek otkloniti uzrok detonacije.
- mali radojica
- Garaža: alfa romeo 147 jtdm
tako je! redovna provera i zamena svećica, kablova, čišćenje dizni, šteovanje plinskog uređaja...
Nigy napisao:Iz iskustva - ni taj nacin zastite (izbusene 2 rupe na usisnoj, isto Alfa 155) nije garancija da detonacija nece pomeriti granu... I deto klapnu moze da savije kao igracku, tako da je jedini pravi lek otkloniti uzrok detonacije.
tako je! redovna provera i zamena svećica, kablova, čišćenje dizni, šteovanje plinskog uređaja...
- jetti
- Garaža: Alfa Romeo 155 2.0 ts i ascona 1.8 85 kw, ranije AR 155 V6 2.5
155 2.0 ts ume da napravi detonaciju da svi blizi od 20 m zalegnu kao da je teroristicki napad, imam tri klapne (sigurnosna poklopca) dva na usisnoj grani i jedna na filteru, pa nema stete, treba samo vratiti gumicu za 5 sec. Posto imam nekog mutanta od obicnog gasnog uredjaja (polusekvent kobajagi) krenuo sam da detektujem uzrok. Provera kablova je najjednostavnija parkirajte auto u potpunom mraku upalite motor i podignite haubu ako se na kablovima ne vide varnice onda su najverovatnije ok ako se vidi bilo kakvo narandzasto svetlucanje vreme je za zamenu. Prva pomoc moze da bude kotur izolira i tanko gumenu crevo preko kabla koji je probio ali samo dok ne stignu novi.
- OMP
- Garaža: GP TJet
a sto jednostavno ne bi skinuli šelnu sa rebrastog creva gde se kaci na protokomer i kad detonira samo tu spadne crevo i ne napravi nikakvu stetu, kod mene je tako namesteno od kako sam ugradio plin i kad su mi bili losi kablovi imao sam 2 detonacije, u oba slucaja samo sapalo to crevo namestio ga za 5sec i nastavio dalje
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji