Spoj motora i menjaca - masan od ulja (semering radilice?)

Bez duše bismo bili samo mašine...
radza991
Garaža: Alfa romeo 147, 1.9 JTD
Pridružio se: Ned Mar 10, 2013 10:08 pm

Spoj motora i menjaca - masan od ulja (semering radilice?)

Uto Jul 02, 2013 10:29 pm

Nedavno sam uzeo 147-cu, 1.9 jtd, 85kw... koliko sam primetio za ovo vreme, ulje u motoru je i dalje na onom nivou kada je i sipano, a od tada je presao nekih 2000 km. Medjutim, ono sto sam danas primetio, to je da mi je na samom spoju motora i menjaca sa donje strane prilicno "slinav", zapravo masan. Mislim da je u pitanju motorno ulje. Nikakvo slivanje odozgo ne vidim, tako je prvo sto mi je palo na pamet da je otisao semering radilice. Zanima me da li to moze da mi napravi ozbiljniji problem i koliko je urgentno za zamenu? Jasno je da ce mi, ako je taj problem u pitanju, trositi ulje, ali pored toga? Da napomenem da ispod auta zateknem par kapi ulja, nema ozbiljnijeg "odliva" :)
Korisnikov avatar
Falcon037
predsednik kluba
predsednik kluba
Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo
Pridružio se: Čet Jan 19, 2012 1:16 am

Re: Spoj motora i menjaca - masan od ulja (semering radilice

Uto Jul 02, 2013 10:51 pm

Može da bude ulje od motora, a može da bude i od menjača. Problem nije urgentan ali bi ga trabao rešiti u skorije vreme, ako ništa drugo onda bar da ne mastiš parking (ja sam tako usr* dvorište i još nisam uspeo da skinem fleku).

Cena za to ti je 2-3 hiljade zavisi kolko te majstor ošiša.
Korisnikov avatar
Crni
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-Jet
Pridružio se: Pet Avg 05, 2011 1:54 am

Uto Jul 02, 2013 10:52 pm

Uzmi nacrtaj nesto okolo. :D
Picking suspension is like getting married - you take the time to look at the options, read the reviews, and try as many as you can. Then you pick one, invest loads of cash in it and then find it has hidden secrets or undesirable characteristics.
Korisnikov avatar
Falcon037
predsednik kluba
predsednik kluba
Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo
Pridružio se: Čet Jan 19, 2012 1:16 am

Uto Jul 02, 2013 10:56 pm

Bi ja al nije moje dvorište :D
Korisnikov avatar
Crni
Drug Član
Drug Član

Uto Jul 02, 2013 11:01 pm

Onda im kazi da je to protiv uroka, da ne valja, onda bi svi trzni centri prali isto. :D
Picking suspension is like getting married - you take the time to look at the options, read the reviews, and try as many as you can. Then you pick one, invest loads of cash in it and then find it has hidden secrets or undesirable characteristics.
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN
Garaža: Beli fijaker
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 10:54 am

Uto Jul 02, 2013 11:01 pm

Crni napisao:Uzmi nacrtaj nesto okolo. :D
Buuuuuhahahahahahahaha drago mi je sto si dobre volje :rofl:
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
Korisnikov avatar
Crni
Drug Član
Drug Član

Uto Jul 02, 2013 11:06 pm

Pozitivan stav resava sve, menjam neke navike. A i uvek jesam, samo je nekada pogresan trenutak. :)
radza991

Sre Jul 03, 2013 9:28 am

Moracu tacno da upratim odakle i u kojoj meri to ide... recimo preko noci kad obrisem i ostavim nema nista, kako provozam auto i parkiram ga, eto 3-4 kapi na betonu posle 10-15 minuta stajanja. Citao sam o tim semerinzima radilice, imaju ljudi problema sa time, ali eto, cisto da vidim ima li ko drugu ideju ako je imao slican problem. P.S. Sto se fleke na betonu tice, dobar pokazatelj dnevnog kretanja - ne mozes da slazes nikako :)
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Sre Jul 03, 2013 9:37 am

Oće da probije ako voziš duže pod velikim opterećenjem (čitaj: velike brzine na autoputu). Meni je na 164 isto vlažio semering radilice i vozio sam tako 2 godine a onda sam poterao direktorku 200 na autoputu do Subotice i kad sam se vratio kući ujutru sam našao omanju baru od ulja ispod auta. Odmah sam oterao kod mehaničara da se zameni semering. Na prethodnoj 156 1.8TS pre više od godinu dana kad sam je kupovao, gledao sam iz kanala i sve je bilo suvo kao barut. Pre 2-3 meseca sam išao do Soko banje i u povratku sam terao 160-170 jedno 40-50 km konstantno, kad sam radio mali servis mesec dana kasnije vidim da je počeo da vlaži isti taj semering.
Takođe kad sam gledao 156 i 147 pre kupovine skoro sve su vlažile na semeringu radilice.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
radza991

Sre Jul 03, 2013 9:49 am

Jasno je onda da su im to neke boljke od kojih ne mozes da pobegnes... nisam nesto preterivao sa brzinama, a ovo sam primetio posle jedne od mucnih, gradskih, kreni-stani voznji na +40 stepeni napolju ( kapiram da je i to jedan vid opterecenja za motor). Ono sto mi je bitno, to je da ne moze da mi napravi neki veci problem...

Povratak na “Alfa Romeo 147 | Alfa Romeo 156 | 166 | GTV | GT”