Izbor kamere...
- sErGiO
- Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
@alfaholic
Koji telefon ima mogućnost da napravi ovakve slike bez obrade u PS-u? Koliko košta takav telefon?
Koji telefon ima mogućnost da napravi ovakve slike bez obrade u PS-u? Koliko košta takav telefon?
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
- Dragon
- Saradnik Uprave
- Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm - Lokacija: Beograd
Moj S2 ne moze da pridje ovim fotkama.

Dok se ne skupi para za nesto bolje, mi zadovoljni.
Licno mi nje potreban toliki zum. U konkretnom slucaju, ovaj aparat nam sluzi za sajt i zavrsava nam posao trenutno, jer nismo imali budzet za neki DSLR. Obicno kada su u pitanju trke Svetskog kupa, ne mozes da pridjes dovoljno blizu, jer je ciljna ravnina siroka.nidza napisao:Ljudi se prime na veliki žum, a on je na 99% slika potpuno nepotreban, sem za zezanje i voajerima. Zapitajte se šta to lepo može da se uslika na kilometar, a da nije komšinica koja se presvlači? :-)
Tapatalk HD

Dok se ne skupi para za nesto bolje, mi zadovoljni.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- alfaholic
- Garaža: Alfa Romeo 146 ti '97. ex
Alfa Romeo 156 1.8 TS '05. - Lokacija: Pancevo
S obzirom da se fotografije smanjuju na 1mp i manje za Facebook, a maksimum do 3mp za web ili slanje i pokazivanje to nema mnogo veze i fotografije onda izgledaju gušće i oštrije, otuda i upotrebljivost compact kamera, kao i telefona.
Ovo ti je Nexus 4, cena mu je oko 300 Eura, izuzetan telefon, a kamera relativno loša, kao i kod svakog drugog telefona, pogledaj smanjene, pa onda uveličaj na 100% i videćeš da nisu ništa posebno lošije nego tvoj compact, čak i skoro pa zanimljiv DOF kad je neki close shot.

Da me ne shvatiš pogrešno, ne kažem da je telefon odličan za fotografisanje, već hoću da kažem da se pored ovako male razlike, a imajući u vidu svrhu ovakvog fotografisanja, postavlja jasno pitanje vredi li investicija od 200 Eura i isplati li se nositi još jedan uređaj sa sobom.
Re: Izbor kamere...
Ne znam šta ti znači "ovakve", jer su ove koje si okačio relativno loše, neoštre i sa puno šuma, za nijansu bolje nego moderni telefoni.sErGiO napisao:@alfaholic
Uveličaj ih na 100% i videćeš.
S obzirom da se fotografije smanjuju na 1mp i manje za Facebook, a maksimum do 3mp za web ili slanje i pokazivanje to nema mnogo veze i fotografije onda izgledaju gušće i oštrije, otuda i upotrebljivost compact kamera, kao i telefona.
Ovo ti je Nexus 4, cena mu je oko 300 Eura, izuzetan telefon, a kamera relativno loša, kao i kod svakog drugog telefona, pogledaj smanjene, pa onda uveličaj na 100% i videćeš da nisu ništa posebno lošije nego tvoj compact, čak i skoro pa zanimljiv DOF kad je neki close shot.

Da me ne shvatiš pogrešno, ne kažem da je telefon odličan za fotografisanje, već hoću da kažem da se pored ovako male razlike, a imajući u vidu svrhu ovakvog fotografisanja, postavlja jasno pitanje vredi li investicija od 200 Eura i isplati li se nositi još jedan uređaj sa sobom.
Poslednja izmena od alfaholic u Sub Maj 18, 2013 2:50 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
- SikterBre
- Garaža: Alfa Romeo 147 FL 2006 Rosso
Evo nekih slika sa mog fotoaparata, u pitanju je Canon sx130is.. Prosumer sa 12,1 mega piksela i 16 optičkim zumom.. U kombinaciji sa memorijskom karticom klase 10 pravi odličan HD snimak 720p.. Cena mu je oko 145€, a za 155€ ima da se kupi u osnovi isti, samo dve generacije mlađi sx160is sa 16mpxl.. Fotoaparat je malo veći od običnih kompaktnih fotoaparata, ali opet mnogo manji od DSLR-ova i ostalih skupljih prosumera

Poslednja izmena od SikterBre u Sub Maj 18, 2013 2:52 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
- alfaholic
@SikterBre
Okači fotografije u punoj rezoluciji, ovako smanjeno će sve da izgleda dobro.
Okači fotografije u punoj rezoluciji, ovako smanjeno će sve da izgleda dobro.
- erdeljan
- BANOVAN
- Garaža: Beli fijaker

Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
- sErGiO
@alfaholic
Iskusniji fotograf može verovatno mnogo više da izvuče iz ovog fotoaparata pa bi slike bile verovatno dosta bolje i bez šuma. Meni se isplati ovakav fotoaparat jer telefone menjam na manje od 2 godine a fotoaparat verovatno neću menjati bar 7-8 godina a pritom košta mnogo manje od dobrog telefona.
Iskusniji fotograf može verovatno mnogo više da izvuče iz ovog fotoaparata pa bi slike bile verovatno dosta bolje i bez šuma. Meni se isplati ovakav fotoaparat jer telefone menjam na manje od 2 godine a fotoaparat verovatno neću menjati bar 7-8 godina a pritom košta mnogo manje od dobrog telefona.
- alfaholic
Nije problem u tebi kao fotografu, tvoj posao i nije neka nuklearna fizika, samo stisneš dugme i aparatura sve odradi sama, sećaš se da su nekada te kamere iz milošte zvali "Idiot".
Problem je u samoj aparaturi, prosto nije dovoljno kvalitetna, što u potpunosti ima smisla za 120 Eura.
Ovo je jedna tehnički ispravna fotografija napravljena sa oko 700-800 Eura opreme, dakle ništa posebno mnogo:

Kad se poveća na 100% tačno može da se vidi koliko je oštra i bez šuma, čak i na F2.8 gde ovaj objektiv nije u svom sweet spot-u, može biti i oštriji.
A ovde su dve fotografije, jedna sa istom konfiguracijom kao i ova prethodna, a druga sa telefonom, smanjena na veličinu koja je obično na Facebook, bilo gde na internetu, foumima i sajtovima, onako kako 90% ljudi koji kupuju compact kamere fotografišu:

Teško da će bilo ko ko nema uvežbano oko znati koja je čime napravljena, na obe se jasno vidi o čemu se radi u kadru, ako se malo sredi u Instagramu, ih gotovo da nema razlike.

Problem je u samoj aparaturi, prosto nije dovoljno kvalitetna, što u potpunosti ima smisla za 120 Eura.

Ovo je jedna tehnički ispravna fotografija napravljena sa oko 700-800 Eura opreme, dakle ništa posebno mnogo:

Kad se poveća na 100% tačno može da se vidi koliko je oštra i bez šuma, čak i na F2.8 gde ovaj objektiv nije u svom sweet spot-u, može biti i oštriji.
A ovde su dve fotografije, jedna sa istom konfiguracijom kao i ova prethodna, a druga sa telefonom, smanjena na veličinu koja je obično na Facebook, bilo gde na internetu, foumima i sajtovima, onako kako 90% ljudi koji kupuju compact kamere fotografišu:

Teško da će bilo ko ko nema uvežbano oko znati koja je čime napravljena, na obe se jasno vidi o čemu se radi u kadru, ako se malo sredi u Instagramu, ih gotovo da nema razlike.

- sErGiO
Ove fotografije što sam postavio su slikane na manulanim podešavanjima i nije baš samo u pitanju pritiskanje dugmeta, tako da ipak treba malo veštine ili bar iskustva kojeg ja nemam.
Što se tiče fotografske opreme koja košta 700-800€ to je totalno van mog kruga mogućnosti i interesovanja, a pritom priznajem da nemam pojma o fotografiji, tako da neću komentarisati
Što se tiče fotografske opreme koja košta 700-800€ to je totalno van mog kruga mogućnosti i interesovanja, a pritom priznajem da nemam pojma o fotografiji, tako da neću komentarisati

- SikterBre
Evo recimo dve slikane iz ruke, na AUTO modu u punoj rezoluciji... Klikom još jednom na sliku je razvlači na maksimalnu veličinu
Evo recimo jedne crno bele u manualnom modu

i evo recimo jedan zum iz ruke na maksimalno
Obe slike su na auto sa iste pozicije, jedna standardna i jedna zumirana na maksimum, može da mu se vidi tablica...

Evo recimo jedne crno bele u manualnom modu

i evo recimo jedan zum iz ruke na maksimalno

Obe slike su na auto sa iste pozicije, jedna standardna i jedna zumirana na maksimum, može da mu se vidi tablica...
- alfaholic
@sErGiO
Cena koju sam pomenuo nije zbog komparacije prve fotografije sa tvojim, već zbog komparacije poslednje dve i nije tu da bi se videla superiornost skuplje opreme, već da ta superiornost nije nimalo bitna kad se sve svede na veličinu koju ćeš u 95% slučajeva koristiti sa compact kamerom ili telefonon.
S obzirom da je razlika između tvog uređaja i telefona minimalna, odatle i moje mišljenje da se pored današnjih telefona jednostavno ne isplati plaćati za compact kamere tog ranga.
Ako već nemaš pojma zašto da nešto i ne naučiš.

Cena koju sam pomenuo nije zbog komparacije prve fotografije sa tvojim, već zbog komparacije poslednje dve i nije tu da bi se videla superiornost skuplje opreme, već da ta superiornost nije nimalo bitna kad se sve svede na veličinu koju ćeš u 95% slučajeva koristiti sa compact kamerom ili telefonon.
S obzirom da je razlika između tvog uređaja i telefona minimalna, odatle i moje mišljenje da se pored današnjih telefona jednostavno ne isplati plaćati za compact kamere tog ranga.
Ako već nemaš pojma zašto da nešto i ne naučiš.

- sErGiO
I dalje se ne slažem sa tobom jer telefon koristim uglavnom u druge svrhe i plaćam ga do 20€ preko paketa tako da u tom rangu nema mnogo smisla porediti bilo koji telefon sa fotoaparatom. Drugačije razmišljam od tebe, druge su potrebe, drugačija situacija u svakom smislu i zato ne stoji tvoja konstatacija.
Zato što nemam vremena, zato što su mi u životu trenutno prioritetnije druge stvari, zato što me to ne zanima previše trenutno da bih se mnogo udubljivao...izaberi sam.Ako već nemaš pojma zašto da nešto i ne naučiš.
- sibin
- Garaža: 5,4L
automatika i programi na svim aparatima jos uvek ne menjaju znanje fotografa. ja koristim opremu skuplju od jedne 159-ke pa sve radim manuelno, naravno ako hocu kvalitet.
- alfaholic
@sErGiO
Nije baš da me zanima zašto nemaš pojma, samo sam se potrudio da ti detaljno odgovorim na pitanje, ja sam ipak za to da se svako ispoštuje.

Nije baš da me zanima zašto nemaš pojma, samo sam se potrudio da ti detaljno odgovorim na pitanje, ja sam ipak za to da se svako ispoštuje.

- SikterBre
Što reče Sibin, telefon nema manualni mod, ja sam većinu ovih slika slikao na AUTO, ovaj fotoaparat imam već godinu dana i tek sad sam se poslednje 2-3 nedelje malo ozbiljnije zainteresovao, pročitao malo literature, malo gledao neke tutorijale i ostalo je vežba, uglavnom ne bih nešto uzimao ništa ozbiljnije od ovoga, prethodno sam imao Fuji S2850 i nekako je duplo veći od ovog, a ima iste funkcije i puno puta me je mrzelo da ga cimam sa sobom jer je onako gabaritan, a bez ovog u poslednje vreme ne idem nigde..
- nidza
- Garaža: ex 159
Zavisi od telefona. Ja sam za 5usd kupio aplikaciju koja daje sve opcije koje ima DSLR telefonu, uključujući timelapse i kojekakve ludorije. Ne ostaje bitno za najkvalitetnijim kompaktima, sem što nema optički zum (i RAW). Kamere na telefonima su postale jako dobre, softver je najveća prepreka - ali kao što vidite ima izlaza iz situacije.
Aplikacija se zove Camera FV5.
Tapatalk HD
Aplikacija se zove Camera FV5.
Tapatalk HD
- alfaholic
@SikterBre
Manual na tvom uređaju i Manual o kome sibin govori nemaju veze jedan sa drugim.
Ipak slažem se, možeš da popraviš rezultate ako to što ti je dozvoljeno podešavaš sam, ali si i pored toga dosta ograničen.
@nidza
Ja sam imao RAW na telefonu, bio je neki custom ROM pa je možda do toga, ali verujem da postoje aplikacije koje i to rade.
Nedostatak optike jeste problem za telefone, mada sada Nokia Lumia 920 ima Carl Zeiss optiku iako je to samo marketinški trik, ali mali senzor je tu najveći problem pri slabom svetlu.
Canon SX130IS ima jako mali senzor 6.2x4.6mm, što je neznatno veće od telefona, pa je i kvalitet takav.
Manual na tvom uređaju i Manual o kome sibin govori nemaju veze jedan sa drugim.

Ipak slažem se, možeš da popraviš rezultate ako to što ti je dozvoljeno podešavaš sam, ali si i pored toga dosta ograničen.
@nidza
Ja sam imao RAW na telefonu, bio je neki custom ROM pa je možda do toga, ali verujem da postoje aplikacije koje i to rade.
Nedostatak optike jeste problem za telefone, mada sada Nokia Lumia 920 ima Carl Zeiss optiku iako je to samo marketinški trik, ali mali senzor je tu najveći problem pri slabom svetlu.
Canon SX130IS ima jako mali senzor 6.2x4.6mm, što je neznatno veće od telefona, pa je i kvalitet takav.
- Zillgian
- Garaža: ex '07 AR159, 2.4 JTDm Q4
ex '02 AR156, 1.9 JTD - Lokacija: Ndjamena
Nije optika toliki problem kod telefona, odnosno njihovih kamera, koliko su tip, velicina i implementacija samog senzora.
Dosta telefona, bilo da su to nokije, soniji, LG ili slicno, je do sada imalo cajsov ili snajder krojcnah objektiv, sto i nije davalo nesto spektakularan rezultat, iako su bili bolji od dotadasnjeg prosjeka. Razloge znate i sami. Danasnji smartfoni su jako dobri po tom pitanju, ali su ipak ispod pravih aparata, makar i kompaktnih, cisto zbog definisane podjele trzista.
Licno, mrsko mi je da nosim aparat stalno sa sobom, pa nekad koristim kameru na svom HTC EVO 3D, ali posto ista i nije nekog kvaliteta, nekad i zazalim sto sam lijen da aparat stavim u dzep. Mislim da ce naredni HTC u mom vlasnistvu (za X godina
) to da rijesi.
U svakom slucaju, po nekom mom skromnom misljenju, prednost kompaktnih aparata nad telefonima je upravo onolika kolika je prednost (D)SLR aparata nad kompaktnima. Svakom svoje.
Dosta telefona, bilo da su to nokije, soniji, LG ili slicno, je do sada imalo cajsov ili snajder krojcnah objektiv, sto i nije davalo nesto spektakularan rezultat, iako su bili bolji od dotadasnjeg prosjeka. Razloge znate i sami. Danasnji smartfoni su jako dobri po tom pitanju, ali su ipak ispod pravih aparata, makar i kompaktnih, cisto zbog definisane podjele trzista.
Licno, mrsko mi je da nosim aparat stalno sa sobom, pa nekad koristim kameru na svom HTC EVO 3D, ali posto ista i nije nekog kvaliteta, nekad i zazalim sto sam lijen da aparat stavim u dzep. Mislim da ce naredni HTC u mom vlasnistvu (za X godina

U svakom slucaju, po nekom mom skromnom misljenju, prednost kompaktnih aparata nad telefonima je upravo onolika kolika je prednost (D)SLR aparata nad kompaktnima. Svakom svoje.
- alfaholic
Razlika je i u ciljnoj grupi, jer za 500 Eura recimo imaš D5100 + 35mm f1.8, kamera sa odličnim senzorom pogotovo u uslovima slabog osvetljenja, objektiv takođe, teško da će koji comact moći da pruži taj optički kvalitet, ali sa druge strane compact kamere su napunjene gomilom gadget-a koje običnom čoveku više znače, 45x Zoom, HDR in camera, Panorama, 3D i tako redom.
Kad bi nekom rekao da za 500 Eura neće da dobije zoom već fiksni objektiv mislio bi da nisi normalan.
Tako da je "kvalitet" različita stvar za različite ljude, neko traži optički, a neko u smislu dodatnih opcija koje skupi compact nudi.
Moje je mišljenje da compact kamere do 200 Eura nemaju mnogo smisla ako se već ima telefon sa 5 ili 8 megapiksela, novije generacije.
Širok je spektar cena kad su DSLR u pitanju, to što kažeš ima smisla samo kod jeftinijih sa APS-C senzorom, pa i tu je veliko pitanje.Zillgian napisao:U svakom slucaju, po nekom mom skromnom misljenju, prednost kompaktnih aparata nad telefonima je upravo onolika kolika je prednost (D)SLR aparata nad kompaktnima. Svakom svoje.
Razlika je i u ciljnoj grupi, jer za 500 Eura recimo imaš D5100 + 35mm f1.8, kamera sa odličnim senzorom pogotovo u uslovima slabog osvetljenja, objektiv takođe, teško da će koji comact moći da pruži taj optički kvalitet, ali sa druge strane compact kamere su napunjene gomilom gadget-a koje običnom čoveku više znače, 45x Zoom, HDR in camera, Panorama, 3D i tako redom.
Kad bi nekom rekao da za 500 Eura neće da dobije zoom već fiksni objektiv mislio bi da nisi normalan.

Tako da je "kvalitet" različita stvar za različite ljude, neko traži optički, a neko u smislu dodatnih opcija koje skupi compact nudi.
Moje je mišljenje da compact kamere do 200 Eura nemaju mnogo smisla ako se već ima telefon sa 5 ili 8 megapiksela, novije generacije.
- sibin
od aparata smo dosli do telefona, vecu glupost skoro nisam cuo. telefon sluzi za telefoniranje i ta kamerica u pokusaju je na njemu za neobavezno slikanje kad nemam nista drugo pri ruci. telefone ni ne posmatram kao nesto ozbiljno, medju samim aparatima postoje jezive podele. tipican primer kolega fotografise sa nikonom d90 na 1000iso ja sa d700 dobijem isti kvalitet na recimo 3200iso. kompakti su debelo ispod bilo kojeg dslr-a samo pojedini modeli su se priblizili dsl aparatima tipa canon g-serija poneki nikon ili panasonic lumix.
- alfaholic
Naravno, nije ni bilo reči da su telefoni dobri za fotografisanje, samo smatram da pored novijih telefona nema potrebe bacati 200 Eura na nekvalitetan compact i nositi još jedan uređaj sa sobom.
Sve to ako uzmeš u obzir da se taj jeftini compact i telefon koriste od strane sličnih ljudi, sa sličnim nivoom znanja i interesovanja za fotografiju, a onda i za slične potrebe.
Kad se sve svede na 1024x768 za Facebook i Web, sa 72 dpi prosto ne verujem da će isti ti ljudi videti razliku između jeftinih compact kamera i današnjih telefona.
Ti uređaji koje ti pominješ koštaju 400 Eura i više, tu ova priča ne drži vodu slažem se, ali tu već može da se krene na sledeći nivo, da li taj skupi compact ili DSLR, taj cenovni rang nismo ni razmatrali.

Sve to ako uzmeš u obzir da se taj jeftini compact i telefon koriste od strane sličnih ljudi, sa sličnim nivoom znanja i interesovanja za fotografiju, a onda i za slične potrebe.
Kad se sve svede na 1024x768 za Facebook i Web, sa 72 dpi prosto ne verujem da će isti ti ljudi videti razliku između jeftinih compact kamera i današnjih telefona.
Ti uređaji koje ti pominješ koštaju 400 Eura i više, tu ova priča ne drži vodu slažem se, ali tu već može da se krene na sledeći nivo, da li taj skupi compact ili DSLR, taj cenovni rang nismo ni razmatrali.

- sibin
ma telefon nema sta da trazi ni sa recimo obicnom canon ixus serijom. ovaj ima opticki zum i mnogo napredniji cip sa procesorom. po meni dovoljan razlog. ne prave se fotke samo za web i fb, ponekad postoji potreba za stampanjem u nekom normalnom formatu.
- Dragon
- Saradnik Uprave
- Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm - Lokacija: Beograd
Tvrdim da moj stari Canon A520, koji danas ne vredi ni 30 evra, pravi bolje fotke od Samsunga S2. Bas sam uporedjivao. Kada ima dovoljno svetlosti, razlika je manja, ali u zatvorenom prostoru, kada je potreban blic, fotke s telefona su prilicno losije.
Verovatno S2 nema neku posebnu kameru, ali je ipak telefon koji je ne tako davno bio medju skupljim modelima.
Verovatno S2 nema neku posebnu kameru, ali je ipak telefon koji je ne tako davno bio medju skupljim modelima.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- sibin
zmaju ja odgovorno tvrdim da ti dobro tvrdis
telefoni su telefoni a kamere su kamere. prost primer i toliko hvaljena go pro kamera je smesna sa recimo nekim ozbiljnim kamkoderima. sistem je prost ako ne znas sta valja uzmi ono sto je veliko i skupo.

- SikterBre
Što se telefona tiče, smatram da je Samsung u maloj prednosti što se tiče konkurencije, pošto kontam da prave i fotoaparate, a i telefone, pa se vodim tom logikom da to nije loše u odnosu na Nokie i sl.. Evo recimo svastika ima S3 i zimus bili na klizanju, ona malo slikala, mislio sam skup telefon, sigurno su dobre i slike, kad ono mućak, dobar je jedino na odgovarajućem svetlu... Meni je ovaj moj zanimljiv najviše zbog zuma, dobrog snimka i kvalitetom macro fotografija. Recimo prošlog leta sam svako veče išao na karneval u Vrnjačkoj Banji, bila je ogromna gužva i iz daljine sam uspeo da zumiram i slikam puno poznatih koji su nastupali i imali koncerte, čak i čujem oko sebe kada zumiram komentare divljenja.