To za mene nisu kristalno jasni dokazi, već uopštene rečenice koje se mogu shvatiti na mnogo različitih načina, pa i na taj kako si ti prezentovao.
Mislim da bi trebao da pomeneš i da prve verzije Kur'ana nisu sadržale znakove interpunckije pa je sve napisano u njemu moglo da se shvati na mnogo načina.
Čak i da je to sve kako tvrdiš, možeš li mi odgovoriti kako je neko iz vremena Muhameda mogao znati šta je veliki prasak, da postoji Ozonski omotač i ostale tvrdnje koje si izneo?
Takođe, treba imati u vidu da je veliki broj sazvežđa i nebeskih tela zapravo na Arapskom jeziku, kao i to da brojevi koje mi danas koristimo nisu Rimski nego Arampski, što jasno govori o napretku Arapske kulture i nauke u vreme kada su Hrišćani bili u svojim najcrnjim danima i decenijama, pa i vekovima.
To je trajalo negde od 750. godine nove ere pa sve do 1250 godine nove ere, a taj progres je do dan danas nepovratno zaustavio sam Islam uvođenjem novih zakona u kojima je svaki rad sa matematikom smatran delom Šejtana.
Dakle, nije nauka napredovala uz pomoć Islama, već je možda bolje reći uprkos Islamu, što je u jednom trenutku i u potpunosti zaustavljeno.
Mi Zemljani...
- alfaholic
- Garaža: Alfa Romeo 146 ti '97. ex
Alfa Romeo 156 1.8 TS '05. - Lokacija: Pancevo
- SCHUMACHER
- Garaža: Ex ALFA ROMEO 155 2.0 8V T.SPARK
Ex ALFA ROMEO 145 1.4 16V T.SPARK
ALFA ROMEO 155 2.0 16V T.SPARK
ALFA ROMEO 156 1.9 JTD
ALFA ROMEO 166 2.4 JTD
ALFA ROMEO 166 3.0 V6 24V - Lokacija: PODGORICA
Tako da ta prica "uprkos Islamu" ne pije vodu jer su upravo Kalife i vladari ti koji su otvarali univerzitete po Arabiji i Spaniji itd,itd...Ali da ne idemo daleko od teme:Vidim da si ukapirao da su ono gore navedeno jasni dokazi.
Re: Mi Zemljani...
Pa to upravo ja tebe treba da pitam-posto ja vjerujem da je to Bozija rijec,a ti ne vjerujes da isti uopste postoijialfaholic napisao: Čak i da je to sve kako tvrdiš, možeš li mi odgovoriti kako je neko iz vremena Muhameda mogao znati šta je veliki prasak, da postoji Ozonski omotač i ostale tvrdnje koje si izneo?

Tacnije dok su se Muslimani drzali izvornog Islama i prve recenice kojom pocinje Kur'an:alfaholic napisao: Takođe, treba imati u vidu da je veliki broj sazvežđa i nebeskih tela zapravo na Arapskom jeziku, kao i to da brojevi koje mi danas koristimo nisu Rimski nego Arampski, što jasno govori o napretku Arapske kulture i nauke u vreme kada su Hrišćani bili u svojim najcrnjim danima i decenijama, pa i vekovima.
To je trajalo negde od 750. godine nove ere pa sve do 1250 godine nove ere
"Uci u ime Gospodara koji stvara..."
Tako da ta prica "uprkos Islamu" ne pije vodu jer su upravo Kalife i vladari ti koji su otvarali univerzitete po Arabiji i Spaniji itd,itd...Ali da ne idemo daleko od teme:Vidim da si ukapirao da su ono gore navedeno jasni dokazi.
"Tresu se soliteri,
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
- dusanGT
- Garaža: GT JTDm Q2
Može neka pitanja za Schumachera...
a) da li u okviru vaše nacionalne zajednice poznaješ neke ateiste (koji ne praktikuju običaje islamske religije i imaju materijalistički pogled na svet...)?
b) kakav status ti ateisti imaju u toj nacionalnoj zajednici?
a) da li u okviru vaše nacionalne zajednice poznaješ neke ateiste (koji ne praktikuju običaje islamske religije i imaju materijalistički pogled na svet...)?
b) kakav status ti ateisti imaju u toj nacionalnoj zajednici?
Alfa je stil... ostalo je status...
- SCHUMACHER
ALFA ROMEO 156 1.9 JTD
ALFA ROMEO 166 2.4 JTD
Dosta mojih poznanika/rodjaka kazu da ne vjeruju u Boga,piju alkohol na dan Bajrama,i niko ih ne osudjuje u smislu da ih (lupam) izbjegava ili tome slicno-to vjeruju li ili ne je njihova stvar,i u Islamu nema prisile.
"Tresu se soliteri,
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
- dusanGT
To mi je veoma zanimljiv podatak - nisam upućen u detalje i mislio sam da je ta zajednica homogenija u religijskom smislu... 

- alfaholic
Kur'an ne propoveda prisilu, u njemu lepo piše:" Ko veruje neka veruje, ko ne veruje neka ne veruje" ili nešto u tom maniru, ali Islamski zakoni imaju apostaziju kao kaznu za napuštanje Islama, smrtna kazna ili doživotni zatvor.
Pogrešno je mišljenje da se svakome propisuje ta kazna, po Islamskim zakonima apostazija važi za one koji napuste Islam i onda dalje govore i rade protiv njega.
Svakako, kao što je Hrišćanstvo kod nas benigno, tako je i Islam dosta mekši na ovim prostorima, drago mi je da je tako u oba slučaja.
Shumi hvala za ove citate, ali nisi me ubedio da su te rečenice iz Kur'ana dokazi.
I mislio sam da ćeš reći da je sam Bog dao ta znanja Muhamedovim sledbenicima, ali kako se isti Bog ne pojavi i danas nam otkrije kako da napravimo Warp pogon i istražimo galaksiju, da li se to Bog plaši da ćemo pronaći i druga bića pa uvideti greške u svetim spisima?
Sent from my Desire HD using Tapatalk
Pogrešno je mišljenje da se svakome propisuje ta kazna, po Islamskim zakonima apostazija važi za one koji napuste Islam i onda dalje govore i rade protiv njega.
Svakako, kao što je Hrišćanstvo kod nas benigno, tako je i Islam dosta mekši na ovim prostorima, drago mi je da je tako u oba slučaja.
Shumi hvala za ove citate, ali nisi me ubedio da su te rečenice iz Kur'ana dokazi.

I mislio sam da ćeš reći da je sam Bog dao ta znanja Muhamedovim sledbenicima, ali kako se isti Bog ne pojavi i danas nam otkrije kako da napravimo Warp pogon i istražimo galaksiju, da li se to Bog plaši da ćemo pronaći i druga bića pa uvideti greške u svetim spisima?

Poslednja izmena od alfaholic u Ned Maj 05, 2013 6:34 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
- dusanGT
Mene, opet zanimaju druge stvari: po čemu se razlikuje iskreni poštovalac vere od "vernika" koji sve to tretira gleda kao svojevrsni styling?
- bane
- Drug Član
- Garaža: Alfa Romeo 146 junior 1.4ts
Alfa Romeo 147 1,9jtdm - Lokacija: Novi sad
Ne nego jos nismo resili ni stvari koje koje su bitnije, recimo glad!!!!!!alfaholic napisao: ali kako se isti Bog ne pojavi i danas nam otkrije kako da napravimo Warp pogon i istražimo galaksiju, da li se to Bog plaši da ćemo pronaći i druga bića pa uvideti greške u svetim spisima?
Pozdrav
Lepo je videti da ARCS i dalje diše punim plućima i dokazuje da je jedan od najboljih automobilskih klubova u Srbiji. Ako ne i najbolji…
- sErGiO
- Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Mene samo zanima zašto je uopšte otvorena jedna ovakva tema na forumu koji se bavi automobilizmom?
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
- alfaholic
Naravno da nema potrebe da se na jednom ovakvom mestu govori o ovome, ali kako niko nije odreagovao u onim temama koje podržavaju religijske i nacionalne dogme, možda neko odreaguje na temu koja je protiv toga.
Moj prvi post govori upravo o tome.
Hvala ti za ovo pitanje.
Moj prvi post govori upravo o tome.
Hvala ti za ovo pitanje.

- dusanGT
@bane
Dobro zapažanje... Humanitarna briga za najugroženije (hrana, zdravstvena zaštita, stanovanje, obrazovanje, ljudska prava, bezbednost...) je ono što bi verskim zajednicama, ako bi se ovim temama aktivno bavile, moglo da dovede nove pristalice. Time bi one dobile ulogu važnog aktera na društvenoj sceni.
@sErGiO
Dobro pitanje... Ovu temu vidim kao alternativni vid druženja i komunikacije u odnosu na klasične oblike (roštilj, piće, muzika...), a slično kao u temama "Smehoteka", "ARCS kuglanje", "Naše kuce" ili "Čestitke za Noleta", koja se razvila i izvan sopstvenih okvira i gde rado učestvujem...
Ako postoji nezadovoljstvo zbog pokretanja, sadržaja ili učesnika u "Mi Zemljani" i ako je ono značajno po broju ili strukturi nezadovoljnih, potpuno je legitimno da tema nestane.
Dobro zapažanje... Humanitarna briga za najugroženije (hrana, zdravstvena zaštita, stanovanje, obrazovanje, ljudska prava, bezbednost...) je ono što bi verskim zajednicama, ako bi se ovim temama aktivno bavile, moglo da dovede nove pristalice. Time bi one dobile ulogu važnog aktera na društvenoj sceni.
@sErGiO
Dobro pitanje... Ovu temu vidim kao alternativni vid druženja i komunikacije u odnosu na klasične oblike (roštilj, piće, muzika...), a slično kao u temama "Smehoteka", "ARCS kuglanje", "Naše kuce" ili "Čestitke za Noleta", koja se razvila i izvan sopstvenih okvira i gde rado učestvujem...
Ako postoji nezadovoljstvo zbog pokretanja, sadržaja ili učesnika u "Mi Zemljani" i ako je ono značajno po broju ili strukturi nezadovoljnih, potpuno je legitimno da tema nestane.
- dusanGT
O mogućnosti da religija ponovo dobije na značaju kroz humanitarnu ulogu...
Religija kao institucionalni instrument vere, a crkva posebno, nikad više neće imati značaj kao u prošlim vremenima. Zašto je to dobro? Zbog nesmetanog razvoja sistema građanskih vrednosti.
Kao što je alhemija ustupila mesto hemiji, a astronomija nadvladala astrologiju..., tako su i etika, filozofija, sociologija, logika i psihologija potisnule religiju.
Nekoliko pitanja i odgovora...
Pitanje: A gde je sad religija?
Odgovor: Bori za mesto u vrhu, koje joj je pripadalo tako dugo.
Pitanje: Koji su načini borbe?
Odgovor: Nametanje novih dogmi, pojednostavljenih u odnosu na tradicionalne, sa idejom da se u "običnom narodu" stvori iluzija da je "vera" njihova jedina duhovnost i komparativna vrednost u odnosu na iskrene ateiste...
Pitanje: Zašto to ne može da uspe?
Odgovor: Uglavnom zbog porasta nivoa suštinskog znanja i obrazovanja kod pomenutog "običnog naroda".
Pitanje: Šta će biti rezultat?
odgovor: Ili nestanak ili prihvatanje humanitarne uloge.
Religija kao institucionalni instrument vere, a crkva posebno, nikad više neće imati značaj kao u prošlim vremenima. Zašto je to dobro? Zbog nesmetanog razvoja sistema građanskih vrednosti.
Kao što je alhemija ustupila mesto hemiji, a astronomija nadvladala astrologiju..., tako su i etika, filozofija, sociologija, logika i psihologija potisnule religiju.
Nekoliko pitanja i odgovora...
Pitanje: A gde je sad religija?
Odgovor: Bori za mesto u vrhu, koje joj je pripadalo tako dugo.
Pitanje: Koji su načini borbe?
Odgovor: Nametanje novih dogmi, pojednostavljenih u odnosu na tradicionalne, sa idejom da se u "običnom narodu" stvori iluzija da je "vera" njihova jedina duhovnost i komparativna vrednost u odnosu na iskrene ateiste...
Pitanje: Zašto to ne može da uspe?
Odgovor: Uglavnom zbog porasta nivoa suštinskog znanja i obrazovanja kod pomenutog "običnog naroda".
Pitanje: Šta će biti rezultat?
odgovor: Ili nestanak ili prihvatanje humanitarne uloge.
- SCHUMACHER
ALFA ROMEO 156 1.9 JTD
ALFA ROMEO 166 2.4 JTD
U Suri 55:33-34, Bog nas oslovljava, "O skupino džinna i ljudi! Ako možete prodrijeti iznad nebesa i zemlje, prodrite! A prodrijeti nećete moći osim sa autoritetom! Pa koju blagodat Gospodara svoga poričete?" (52) Zašto Bog od nas traži da idemo u svemir? Mora biti neka svrha u tome. Možda je na nama da ispunimo neku veliku sudbinu za našu vrstu- možda da postanemo galaktička vrsta, ugledni dio zajednice galaktičkih civilizacija. Možda, naša putovanja u svemir neminovno uslovljavaju konačni susret sa vanzemaljskim civilizacijama i ispunjenjem predskazanja iz ajeta 42:29.
alfaholic napisao: Shumi hvala za ove citate, ali nisi me ubedio da su te rečenice iz Kur'ana dokazi.![]()
Ako ovo nije dokaz-ne znam sta je.SCHUMACHER napisao:
Mali korak za covjeka,ali veliki za covjecanstvo:
"I Mjesecom punim, vi ćete se, sigurno, penjati i prelaziti sa sloja na sloj! Pa šta im je, zašto neće da vjeruju"?
Sto se "drugih bica" warp pogona i toga da se Bog "plasi" neceg slicnog:alfaholic napisao: kako se isti Bog ne pojavi i danas nam otkrije kako da napravimo Warp pogon i istražimo galaksiju, da li se to Bog plaši da ćemo pronaći i druga bića pa uvideti greške u svetim spisima?
U Suri 55:33-34, Bog nas oslovljava, "O skupino džinna i ljudi! Ako možete prodrijeti iznad nebesa i zemlje, prodrite! A prodrijeti nećete moći osim sa autoritetom! Pa koju blagodat Gospodara svoga poričete?" (52) Zašto Bog od nas traži da idemo u svemir? Mora biti neka svrha u tome. Možda je na nama da ispunimo neku veliku sudbinu za našu vrstu- možda da postanemo galaktička vrsta, ugledni dio zajednice galaktičkih civilizacija. Možda, naša putovanja u svemir neminovno uslovljavaju konačni susret sa vanzemaljskim civilizacijama i ispunjenjem predskazanja iz ajeta 42:29.
"Tresu se soliteri,
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
- dusanGT
Svima koji slave - srećan Đurđevdan!
Pa pitanje i odgovor...
Po čemu se razlikuje iskreni teista od pseudo-teiste?
Najbolje se objasni na jednostavnom primeru...
Naime, često je u upotrebi fraza "iskreno se nadam" koja bi trebalo da "dokaže" da onaj koji se nada nije licemer, već da zaista očekuje da će se desiti neki povoljan ishod. Pored toga, korisnici ove fraze smatraju da prva reč, u jezičkom smislu, "doprinosi" estetici i snazi (styling i tuning?) izjave, pa je rado izgovaraju. Obe opisane okolnosti čine ovu frazu kič varijantom prave nade. U pitanju je, dakle, kič i u jezičkom i u suštinskom smislu.
Slična situacija je uvek kada se umesto nečeg autentičnog koristi "odgovarajuća" kič zamena, pa tako i pseudo-teisti nastoje da nedostatak vere kompenzuju na razne načine. Širok je opseg te kompenzacije: ona ide od "agresivnog insistiranja na dogmama", ne baš etičkog postupanja, preko estradnog obeležavanja važnih događaja u verskim objektima, pa sve do manje ili više bezazlenog foliranja, koje se uglavnom svodi na "prigodne" izjave, nošenje verskih obeležja većeg formata ("da se vidi") ili neke "sofisticirane" varijante (sushi na slavskom stolu...), što "pojačava" utisak koji bi trebalo da steknemo o nekom ili nečem.
Uvek postoji neki "template", a mehanizam je sledeći: pojedinac folira potpuno svestan da je to foliranje, okolina zna da pojedinac svesno folira, pojedinac je svestan i da okolina zna, pojedinac nastavlja da folira. U pitanju je dakle kolektivno i svesno prihvatanje foliranja "istaknutog" pojedinca, kao uzor poželjnog ponašanja...
Glavni apsurd je u sledećem: ovi pseudo-teisti su iskrenim ateistima bolji "saveznici" i "saradnici" u borbi za sistem građanskih vrednosti, jer su u PR smislu najbolja antireklama za veru i religiju. Zato se pravi teisti (koji su u manjini) i distanciraju od ovih pseudo-teista, pa nije retka situacija da neke (ali samo neke) svoje stavove (etički principi, prirodne nauke...) približe ateističkim (koji su manjinski, takođe).
Pa pitanje i odgovor...
Po čemu se razlikuje iskreni teista od pseudo-teiste?
Najbolje se objasni na jednostavnom primeru...
Naime, često je u upotrebi fraza "iskreno se nadam" koja bi trebalo da "dokaže" da onaj koji se nada nije licemer, već da zaista očekuje da će se desiti neki povoljan ishod. Pored toga, korisnici ove fraze smatraju da prva reč, u jezičkom smislu, "doprinosi" estetici i snazi (styling i tuning?) izjave, pa je rado izgovaraju. Obe opisane okolnosti čine ovu frazu kič varijantom prave nade. U pitanju je, dakle, kič i u jezičkom i u suštinskom smislu.
Slična situacija je uvek kada se umesto nečeg autentičnog koristi "odgovarajuća" kič zamena, pa tako i pseudo-teisti nastoje da nedostatak vere kompenzuju na razne načine. Širok je opseg te kompenzacije: ona ide od "agresivnog insistiranja na dogmama", ne baš etičkog postupanja, preko estradnog obeležavanja važnih događaja u verskim objektima, pa sve do manje ili više bezazlenog foliranja, koje se uglavnom svodi na "prigodne" izjave, nošenje verskih obeležja većeg formata ("da se vidi") ili neke "sofisticirane" varijante (sushi na slavskom stolu...), što "pojačava" utisak koji bi trebalo da steknemo o nekom ili nečem.
Uvek postoji neki "template", a mehanizam je sledeći: pojedinac folira potpuno svestan da je to foliranje, okolina zna da pojedinac svesno folira, pojedinac je svestan i da okolina zna, pojedinac nastavlja da folira. U pitanju je dakle kolektivno i svesno prihvatanje foliranja "istaknutog" pojedinca, kao uzor poželjnog ponašanja...
Glavni apsurd je u sledećem: ovi pseudo-teisti su iskrenim ateistima bolji "saveznici" i "saradnici" u borbi za sistem građanskih vrednosti, jer su u PR smislu najbolja antireklama za veru i religiju. Zato se pravi teisti (koji su u manjini) i distanciraju od ovih pseudo-teista, pa nije retka situacija da neke (ali samo neke) svoje stavove (etički principi, prirodne nauke...) približe ateističkim (koji su manjinski, takođe).
- alfaholic
Moglo bi e sve pojedonstaviti i reći da su svi koji shvataju svete knjige bukvalno su iskreni teisti, dok su svi oni koji kažu:"Ne verujem baš bukvalno u Boga, ali znam da tamo negde ima nečeg" pseudo-teisti.
Postavlja se pitanje kojih ima više i koja od ove dve grupe je opasnija, da li ovi što iskreno veruju u dogmu ili oni koji je naširoko propovedaju a ne veruju u nju, što zbog okoline, što zbog pomodarstva, takođe vrlo lepo si opisao ove koji se estradno bave religijom sa ogromnim krstovima i brojanicama okačenim na retrovizoru, slave slavu na koju poyivaju 200 ljudi, spremaju brdo hrane i pića, zapravo prave pijanku i lumperajku, što je u potpunoj suprotnosti od toga kako pravoslavlje gleda na svece i njihovo obeležavanje kroz slave.
Bar se na našim prostorima može jasno videti ta evolucija religije, do pre samo petnaest godina su sveštena lica sa svih strana uz blagoslov ispraćali vojnike u rat, jer naravno oni se bore za pravi i ispravan cilj, dok su oni drugi nevernici, nekrsti ili kako su se sve već nazivali.
U nazad par vekova Hrišćani su išli u rat da pokrste sve koji to nisu, Turci naravno sa Islamizacijom ovih prostora, a što je još smešnije pokatoličavanje pravoslavnih, koji zapravo pripadaju istoj dogmi govori o tome koliko su se religijski stavovi menjali tokom vremena, pa danas imamo sveštena lica sa svih strana kako skrušeno govore o ljubavi i razumevanju.
Postavlja se pitanje kojih ima više i koja od ove dve grupe je opasnija, da li ovi što iskreno veruju u dogmu ili oni koji je naširoko propovedaju a ne veruju u nju, što zbog okoline, što zbog pomodarstva, takođe vrlo lepo si opisao ove koji se estradno bave religijom sa ogromnim krstovima i brojanicama okačenim na retrovizoru, slave slavu na koju poyivaju 200 ljudi, spremaju brdo hrane i pića, zapravo prave pijanku i lumperajku, što je u potpunoj suprotnosti od toga kako pravoslavlje gleda na svece i njihovo obeležavanje kroz slave.
Bar se na našim prostorima može jasno videti ta evolucija religije, do pre samo petnaest godina su sveštena lica sa svih strana uz blagoslov ispraćali vojnike u rat, jer naravno oni se bore za pravi i ispravan cilj, dok su oni drugi nevernici, nekrsti ili kako su se sve već nazivali.
U nazad par vekova Hrišćani su išli u rat da pokrste sve koji to nisu, Turci naravno sa Islamizacijom ovih prostora, a što je još smešnije pokatoličavanje pravoslavnih, koji zapravo pripadaju istoj dogmi govori o tome koliko su se religijski stavovi menjali tokom vremena, pa danas imamo sveštena lica sa svih strana kako skrušeno govore o ljubavi i razumevanju.
Poslednja izmena od alfaholic u Pon Maj 06, 2013 8:33 am, izmenjeno 1 put ukupno.
- dusanGT
Zahvaljujem na neophodnom pojednostavljenju, a u vezi sa brojčanim odnosom snaga... mislim da su pseudo-teisti brojniji.
Eventualna agresija (bilo koje vrste) ovde je posledica potrebe za dokazivanjem odanosti dogmi, a ne veri, pa opasnost, uglavnom preti od pseudo-teista. Činjenica da agresija nekad poprimi baš militantna obeležja (tj. "verski" fanatizam) nije ništa drugo nego pravdanje nasilja "višim" razlozima. U blažem obliku radi se o agresivnom "smaranju" okoline, a pre svega neistomišljenika...
Dok "light" pseudo-teisti (glavni akteri "smaranja") dogmu svesno koriste kao zamenu za nedostajuće duhovne performanse (vidi napomenu o foliranju), militantni pseudo-teisti dogmu koriste kao izgovor za nasilje koje bi ionako primenili...
Znači, ključna stvar nije dogma u najširem smislu, već agresija u širenju dogme... Primer: nije problem neka proslava (nek' slave ljudi...), nego kad počne da se puca, pa ima rikošea...
Eventualna agresija (bilo koje vrste) ovde je posledica potrebe za dokazivanjem odanosti dogmi, a ne veri, pa opasnost, uglavnom preti od pseudo-teista. Činjenica da agresija nekad poprimi baš militantna obeležja (tj. "verski" fanatizam) nije ništa drugo nego pravdanje nasilja "višim" razlozima. U blažem obliku radi se o agresivnom "smaranju" okoline, a pre svega neistomišljenika...
Dok "light" pseudo-teisti (glavni akteri "smaranja") dogmu svesno koriste kao zamenu za nedostajuće duhovne performanse (vidi napomenu o foliranju), militantni pseudo-teisti dogmu koriste kao izgovor za nasilje koje bi ionako primenili...
Znači, ključna stvar nije dogma u najširem smislu, već agresija u širenju dogme... Primer: nije problem neka proslava (nek' slave ljudi...), nego kad počne da se puca, pa ima rikošea...
Poslednja izmena od dusanGT u Pon Maj 06, 2013 8:38 am, izmenjeno 1 put ukupno.
- alfaholic
Srbija zvanično nema državnu religiju, ali bez obzira na to svakodnevno i iz svih medija imamo gomilu religijski i nacionalno obojenih sadržaja gde se jasno ističe stav šta je ispravno a šta ne, nametanje tih i takvih sistema vrednosti i pravila, da li smatraš da je i to neki oblik tihe agresije i da ovo baš i nije prostor koji je jednak za sve?
- dusanGT
Mi smo jedna, u osnovi, ateistička zajednica, u kojoj se velika većina deklariše kao teisti, a manjina kao ateisti. U tom smilu je potpuno legitimno da ni zvanično ni nezvanično nema državne religije...
Postojeća promocija verskog kod nas uglavnom je posledica PR potreba (politika, estrada, sport...) dakle posledica foliranja, a stepen ugroženosti nekog uglavnom zavisi od dve stvari: stepen smaranja i pripadnost zajednici.
Mene to foliranje ponekad čak i zabavlja (ako baš nema drugih zabavnih stvari), ali samo zato što pripadam većinskoj naciji. Verovatno bi, u nekoj drugoj sredini, bio izložen agresiji manje prijatne vrste...
Postojeća promocija verskog kod nas uglavnom je posledica PR potreba (politika, estrada, sport...) dakle posledica foliranja, a stepen ugroženosti nekog uglavnom zavisi od dve stvari: stepen smaranja i pripadnost zajednici.
Mene to foliranje ponekad čak i zabavlja (ako baš nema drugih zabavnih stvari), ali samo zato što pripadam većinskoj naciji. Verovatno bi, u nekoj drugoj sredini, bio izložen agresiji manje prijatne vrste...
- alfaholic
- sErGiO
- Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
E dobro sad, pošto ovoj temi definitivno nije mesto na jednom ovakvom forumu a do sad smo pokušavali da ne budemo mrgudi, hejteri i policajci mislim da je sad dosta. Ako vam je do ovakve rasprave imate elitesecurity ili burek pa tamo nastavite.
Tema ide pod ključ na 24 sata, ako je niko od administratora ne odključa uz valjano obrazloženje smatraću da je tema suvišna i ide u Cestino.
Tema ide pod ključ na 24 sata, ako je niko od administratora ne odključa uz valjano obrazloženje smatraću da je tema suvišna i ide u Cestino.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
-
gi
- Drug Član
Nek ide tema pod ključ do sutra ujutru, nije to problem da odmara 24h. Čini mi se da su kolege alfaholic i dusanGT na pravi način pokušali da sagledaju jedno od vrlo ozbiljnih pitanja čovečanstva danas, da komuniciraju normalno i argumentovano. Stoga mi se čini da nema potrebe da se više zaključava, niti da se briše, sve dok postoje i teme o noletu, filmovima, vicevima, sve o svemu, itd. Kolege odmereno i mudro pišu i ne vređaju bilo čiji verski senzibilitet, bar meni tako izgleda.