Problem sa paljenjem nakog dugog stajanja na suncu Alfe 147

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
rale_ts
Garaža: Alfa Romeo 147 1.6TS 77KW 2001
Pridružio se: Pet Mar 15, 2013 2:10 pm

Problem sa paljenjem nakog dugog stajanja na suncu Alfe 147

Ned Apr 28, 2013 3:17 pm

Drugari potrebna mi je vaša pomoć. Pretražio sam forum i nisam naišao na sličan problem da se neko žalio, možda sam prevideo ako jesam onda se izvinjavam.

Javio mi se jedasn vrlo iritantan problem na mojoj ljubimici! Od kako suu počele ove malo više prolećne temeperature auto mi nikad ne upali iz prve ako je dugo stajao direktno izložen na suncu, upali iz 3-4 puta!
Auto posle tog inicijalnog prvog paljenja radi normalno, ne rese ne ma ne pravilnosti u radu motora! Samo kada npr. se pokuša treće ili četvrto pljenje kad krene sa radom motor kao da npr radi samo na dva cilindra uz dosta nepravilan rad sa brojem obrtaja ako 500-600 i sa tendencijom da se ugasi, malo dodam gas i on odmah normalizuje rad motora i posle toga normalno radi. Mogu ga posle i paliti i gasiti bez problema sve do nekog malodužeg parkiranja na direktnom dejstvu sunca! Probao sam sa paljemnjem ujutru, ili uveče pali bez problema iz prve.

Inaće 147-micu sam kupio u novembru prošle godine i cele zime nisam imao nikakvih problema sa paljenjem i kada su bile najniže temperature uvek je palio iz prve bez ikakvog problema!

Bio bih zahvalan ako bi mi neko pomogao oko ovog vrlo iritantnog problema :arflag
Korisnikov avatar
djolers4
Garaža: Ex-Alfa 155 2.0 TS 8v
Ex- Alfa 147 mjet 16v
Bianco 159SW 1.9 16v
Pridružio se: Pon Dec 14, 2009 6:18 pm

Re: Problem sa paljenjem nakog dugog stajanja na suncu Alfe

Ned Apr 28, 2013 3:42 pm

O slicnom problemu sam citao u delu o 155-icama sa 16v motorima.Problem se javlja zbog senzora temperature vazduha,oko protokomera se valjda nalazi.Probaj da upalis sa izdzekanim senzorom i ako normalno upali vrati kabal.
Korisnikov avatar
rale_ts

Pon Apr 29, 2013 12:24 pm

Hvala na odgovoru, ali sad sam se vratio od majstora kod koga oržavam auto i on kaže da taj senzor nema kod 147 kao što ima na 155, kaže da je drugačiji malo sistem i da kod 147 imaju samo neki senzori u samom protokomeru i on je sam zbunjen a ja još više zašto se to dešava.
BAš je iritantan problem, nadam se da će se nako javiti ko je imao isto ili slično iskustvo na 147.
Korisnikov avatar
djolers4
Garaža: Ex-Alfa 155 2.0 TS 8v
Ex- Alfa 147 mjet 16v
Bianco 159SW 1.9 16v
Pridružio se: Pon Dec 14, 2009 6:18 pm

Pon Apr 29, 2013 5:06 pm

Onda ti preostaje da iskljucis protokomer i probas da upalis posle stajanja na suncu.Nisam zagledao 16v TS motore mnogo,ja imam 8v pa se nisam mnogo interesovao.Pokusaj ;)
Korisnikov avatar
ilija156
Garaža: alfa GT
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 3:07 pm

Pon Apr 29, 2013 5:22 pm

Neki su imali taj problem i bila je brava u pitanju ...dešava li ti se da svetli "code" kad se taj problem javlja? I ne smeta mu što je motor vruć već mu smeta što je u kabini vruće.Probaj odmah da zaverglas ne cekajuci da se lampice ugase.A nekima je bio senzoru položaja radilice..
Poslednja izmena od ilija156 u Pon Apr 29, 2013 5:28 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
alfaskorpion
Garaža: AUDI A4 B8
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 7:53 pm

Pon Apr 29, 2013 5:23 pm

Očisti dizne za početak .
busso trsi Sline
Korisnikov avatar
rale_ts

Pon Apr 29, 2013 6:18 pm

ilija156 napisao:Neki su imali taj problem i bila je brava u pitanju ...dešava li ti se da svetli "code" kad se taj problem javlja? I ne smeta mu što je motor vruć već mu smeta što je u kabini vruće.Probaj odmah da zaverglas ne cekajuci da se lampice ugase.A nekima je bio senzoru položaja radilice..
Na displeju mi ne obajvi CODE grešku, bar nije ni jednom do sada. Kada sam ga kacio na dijagnostiku danas nije imalo greške vezane za imobilajzer i kod, tako da to verujem da mogu isključiti kao mogućnost. Znači verovatno je onda taj senzor na radilici :banghead:

Znašli koliko košta i koliko je komplikovano zameniti ga?
Hvala još jenom na pomoći :arflag
Korisnikov avatar
rale_ts

Pon Apr 29, 2013 6:22 pm

alfaskorpion napisao:Očisti dizne za početak .
Probaću i to da odradim za početak.
Imam samo jedno početničko pitanje kako može da su dizne u pitnju usled stajanja na suncu, one da su prljave teže bi i palio kada je hladan. Nemam problema kada ga palim po nižim temperaturam tj kada nije stajao direktno na suncu i posle tog inicjalnog težeg paljenja mogu ga odmah ugasiti i upaliti ponovo iz prve pez ikakvog problema.

Hvala na sugestiji :drink
Korisnikov avatar
ilija156

Pon Apr 29, 2013 8:48 pm

Ja bi probao sa polovnim senzorom nisu skupi polovni a ovde je nov ako je to tvoj...

http://autosensori.net/product_info.php ... 577938a41b
Korisnikov avatar
Dewillex
Garaža: Alfa Romeo 147 selespeed
Pridružio se: Uto Feb 09, 2010 11:03 am

Pon Apr 29, 2013 8:56 pm

Ja bih rekao da je problem sa svecicama ili nesto vezano za njih. Mislim da su 4 hladne a 4 tople. Reko bi da je problem sa malim svecicama ili nekom od njih. Proveri da li ima ulja u rupi od svecica. Mozda je popustila zaptivka na deklu ventila.

:arflag
Slika
Korisnikov avatar
rale_ts

Pon Apr 29, 2013 9:31 pm

Sutra ili u petak radim mali servis, zavisi kada me majstor pozove pa ću proveriti i svećice da isključim i tu mogućnost. Mada ne verujem da su one pošto kad upali radi normalono bez nekih nepravilnosti mada nikada se nezna :)
Korisnikov avatar
rale_ts

Uto Apr 30, 2013 7:59 pm

Danas sam probao da upalim Alfu posle dužeg stajanja na suncu po drugarovom metodu, rekao mi je da pokušam paljenje sa datim malim gasom, tako sam i odradio i uspeo je da uz manje mučenje upali iz prve.
Znam da se auto prema upustvu pali bez noge na papučici gasa.
Eto još jedne informacije ako neko može da na osnovu ovoga možda donese neki zaključak zbog čega mi se dešava ovaj problem sa paljenjem.
Korisnikov avatar
rale_ts

Sre Maj 01, 2013 8:13 am

Malo sam pretraživao ovaj problem i našao sam na jednom od foruma sličan problem i kako je rešen, baš šta je ilija156 pretpostavio da bi mogao da bude problem: u senzoru položaja radilice.
Evo citata zaključka rešenja za Fiat Bravo sa istim problemom:

Code: Obeleži sve

Rešeno! Do duše ne baš lako i ne baš kad treba. Problem je bio u senzoru položaja radilice.
Da budem iskren jedan od majstora kojeg sam telefonom konsultovao mi je rekao da je to najverovatnije.
Ali bilo je tu raznih fiks ideja šta sve može da bude, od napukle glave, kompjutera, alarma... Kako god bilo , važno je da je problem rešen ;)
Zbog prepoznavanja kvara a da bi drugima pomoglo još jednom ću ukratko opisati simptome:
Prvo je auto odbijao da upali nakon višečasovnog stajanja na jakom suncu (uglavnom usijani asfalt).
Zatim nekoliko puta se dešavalo da nakon oštrije vožnje + stajanje 10-ak min. na vrelom asfaltu neće da upali.
Sve se to dešava na preko 30°C i auto je uglavnom palio nakon pola sata pokušavanja.
I na kraju auto počinje da se gasi u vožnji, caknu releji na suvozačevoj strani i auto počinje da staje. Motor se gasi. Pola sata čačkanja i hlađenja i on opet pali.
Onda stavljam dijagnostiku i dijagnostičara u kola i vozili smo se dok se to nije desilo.
Deo zamenjen, problem rešen. Hvala svima na pomoći.
Sa tim što se meni nije još uvek nije gasio u toku vožnje. Ako je i kod mene u pitanju senzor položaja radilice da li bi se taj kvar očitao kada ga zakačim u FiatECUscan-u?
Juče sam ga gačio i tu grešku nisam očitao. Moj majstor kada sam predložio ovu soluciju da je možda senzor položaja radilice upitanju je rakao: da je to upitanju pojavila bi se greška tog senzora na dijagnostici kada se očitaju greške. Meni tu grešku dijagnostika ne prijavljuje.

Da li je moguće da je ipak taj senzor položaja radilice i ako dijagnostika ne prijavljuje njegov kvar tj. da li je moguće da on radi polu ispravno a da se to na dijagnostici ne vidi.
Kolikio je komplikovana zamena tog senzora mislim koliko majstori obično naplaćuju za to i koja je njegova cena novog ili polovnog (ne znam da li se savetuje da se on ugrađuje polovan) ako neko ima ove informacije.

Hvala :arflag
Korisnikov avatar
ilija156

Sre Maj 01, 2013 8:38 pm

Ajde probaj kad si u toj situaci da das kontakt 3-4 puta da pumpa odradi svoje pa onda kresni (bez gasa) da vidimo da li ima dovoljno goriva....da li ce onda da upali iz prve
Korisnikov avatar
rale_ts

Pet Maj 03, 2013 3:34 pm

Danas sam probao i tu varijantu, dao sam 4 puta kontakt pre paljenja i opet nije hteo da upali iz prve, upalio je iz drugog puta. Baš me iritira ovaj problem, po minusu je palio bez problema a sada kad bi trebalo još lakše da pali on me zeza.

Ništa, ostaje mi da probam da zamenim senzor položaja radilice pa da vidim kako će da se ponaša, mada neki majstori tvrde da on kao ne može polu ispravno da radi a da ne radi ostalo bi na dijagnostici zabeležen kvar kada je prestao sa radom, tako bar neki tvrde.

Ako neko ima još neku ideju neka napiše, hvala :arflag
Masinac
Drug Član
Drug Član
Garaža: AR 166 dizlo
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 7:52 pm

Pet Maj 03, 2013 6:54 pm

Evo po cokoladu senzor radilice.
Znam bar 5 slucajeva sto na Alfama sto kod drugih proizvodjaca.
Nazovi prave majstore pa ces cuti da nije tako retko slucaj da radi pa ne radi kad se ugreje ili kad auto stoji direktno na suncu.
Kosta oko 2-3k dinara i resen problem.
Korisnikov avatar
Denis
Garaža: Alfa Romeo 147 1.6TS 105KS 2001god
Pridružio se: Ned Nov 25, 2012 9:42 am

Ned Maj 05, 2013 9:43 am

Meni je se tako desilo jednom ili dva puta, to je do code lampice samo sto ne obracas paznju..ona ostane da svetli citavo vreme, a po defaultu se gasi. nego meni se juce desava kad upalim auto da mi zapisti kao da je na rezervi i obori se onaj cajger i opet vrati na normalu, a auto radi citavo vreme.
Slika
Korisnikov avatar
rale_ts

Ned Maj 05, 2013 10:42 am

Predložena mi je i ta solucija i na to sam odmah počeo da obraćam pažnju. Kod mene nije lampcia vec bi na bordu izbacio upozorenje za kod, a da je do koda ili imobilajzera ostalo bi upamćena greška pri paljenju, to znam jel kada sam rastavljao jedan od ključeva zaboravio sam da vratim onaj kristal u kljuc. Kada sam proba da upalimm normalno nije hteo. Kasnije kada sam ga zakacio na dijagnostiku video sam da je racunar zabeležio grešku pri paljenju jel nije bilo kristala u ključu. Te greške sada nema tako da verujem da mogu isključiti tu opcijuju da imbilajzer nešto zeza.

Svakako hvala na predlogu :drink

Povratak na “Area Servizio”