crveno ili zeleno ulje za servo

Generacija najlepših Alfinih automobila iz novije istorije
savke
Garaža: Alfa Romeo 159 2,4 210 cv 2007 godiste
Pridružio se: Pon Mar 18, 2013 9:01 pm

crveno ili zeleno ulje za servo

Sre Apr 17, 2013 11:52 pm

opet ja :) mozda sam dosadan ali kao sto rekoh u nekoj od tema pre,tek dva meseca imam alfu(svoju prvu,ali se nadam ne i poslednju)pa me sve zanima.procitao sam na nekim stranim forumima da je za servo bolje zeleno ulje to jest tutela gi/r od crvenog,pa sam tako resio da crveno koje je trenutno u mom autu zamenim za zeleno,odem u ovlasceni alfin servis blizu verone gde trenutno zivim i glavni majstor mi kaze da je to bacanje para,da je tacno da je zeleno bolje ali da nisam obavezan da ga menjam,da oni menjaju zeleno za crveno jedino ako rade neki auto posle udesa ili ako je nekome cantra za ulje pukla pa menjaju sve komplet i jos mi kaze da oni nikada ne mogu 100% da izbace to crveno iz sistema,jedino da se sve skine razmontira i ispere ali to je ovde dosta skupo,jos mi je rekao da jedino sto bi mi malo ublazio sustanje sve ostalo bi bilo isto.opet na forumima citam da je pojedinima otisla cak i pumpa za servo,jednom cak na 55 000km kako on tvrdi i za sve krivi crveno ulje.nisam bio lenj pa sam u oglasima nasao alfa romeo 159 2,4 isti kao moj samo sa 235 000km okrenem i pitam coveka koje mu je boje ulje i kakva je situacija sa servo pumpom on mi kaze da nikada nije menjao ulje u servu da je od kada je kupio ono crveno problema sa pumpom nema jedino sto malo sisti kad se mota levo desno.sad ne znam sta da radim vec sam zakazao u servisu ovde u veroni da ga menjam ali se sada razmisljam pa mi treba neki savet,zanima me da cujemi i misljenje vas sa foruma iskusnijih alfista :)
Nigy
Garaža: .
Pridružio se: Sre Nov 19, 2008 4:33 am

Re: crveno ili zeleno ulje za servo

Čet Apr 18, 2013 12:05 am

Iskreno, ne znam zasto se uposte cimas. Umesto da das kintu za sex koji ces imati sa rasklapanjem i ispiranjem celog sistema, stavis je u banku. Onda ako/kada ti crkne servo pumpa, uzmes tu kintu, kupis polovnu, i zavrsis pricu. ;)
savke

Čet Apr 18, 2013 12:11 am

ma ne necu da rasklapam i ispiram sve,skupo je.nego ce da mi ispuste ovo crveno pa sa otprilike 400 grama pola litra zelenog isperu sistem opet ga istoce i doliju zeleno 1,1litara.ali kao sto su mi rekli ne mogu 100% da ociste crveno,a na forumu italijanskom sam procitao da ne valja da ostane ni malo crvenog,ne valja da se mesaju bas ni u malim kolicinama...
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Čet Apr 18, 2013 7:13 am

Treba ti 4 litre zelene tutele da bi isprao sistem i napunio čantru,ja sam to kod Deše odradio i nije mi mnogo naplatio,imaš u mojoj temi Sitnice koje treba znati o Alfi 159 pa pročitaj!Odmah sam zamenio i ulje u menjaču i sećam se da me ta intervencija sve zajedno nije koštala više od 100 evra,pa ako imaš kintu moj savet ti je da to odradiš.
Fabrika je priznala grešku u vezi te crvene tutele jer nije za naše podneblje gde imamo jače zime jer ona ima veći viskozitet odnosno gušća je od zelene i kad su niske temperature zna da skenja servo pumpu,zato sam ja i promenio jer sam imao šuštanje i pištanje pretprošle zime!Ove nisam imao problema!
Generalno na tebi je.......tvoj auto,tvoje pare i na kraju tvoj izbor :arflag
savke

Čet Apr 18, 2013 10:10 am

procitao sam jos pre tvoju temu o sitnicama za alfu 159.neko vreme vec ne zivim u srbiji,da zivim dole lako bih ja sve:-)ovde ja ne mogu da budem u radionici dok majstor radi,tako da im uopste ne verujem,imao sam sa proslim auto lose iskustvo da su mi naplacivali 5,6 sati rada a radili 2 sata na autu i da su mi naplacivali delove a nista nisu menjali.cak sam i tuzio jedan ovlasceni servis ali slaba vajda.ja kad bih znao da ce on meni da ispere sistem ali da ga ispere i sa 10 litara i da uradi kako treba ja bih platio,ali oni ce da sve to urade sa 1,5-2 da kazu da su uradili sa 4l i to nece da ispadne kako treba.jedino mi preostaje da u junu ,julu kada dodjem u srbiju na odmor nekako stupimo u kontak pa da se obratim i ja Desi ukoliko bude bio tu i ukoliko bude imao vremena da mi to odradi.a ako sam te lepo razumeo crveno ulje samo zimi steti pumpi?ili non stop tokom cele godine?jer ako je sad ok da se barem ne nerviram:-)do dolaska u srbiju
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Čet Apr 18, 2013 10:25 am

Mislim da nista nece da se desi dok ne dodjes u Srbiju, posto je najkriticnije zimi na niskim temperaturama. Onda lepo odes kod Dese i uradis to sto si naumio za visestruko manji novac nego u Italiji.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Čet Apr 18, 2013 11:15 am

Kad je lepo vreme nije problem,kad dodješ u Srbiju javi se i sve ćemo organizovati!
savke

Čet Apr 18, 2013 12:07 pm

ok onda,sve ostavljam za jun,jul kada dodjem kuci...hvala na savetima
Korisnikov avatar
nidza
Garaža: ex 159
Pridružio se: Pon Mar 05, 2012 4:11 pm

Čet Apr 18, 2013 9:33 pm

Nema šta da je fabrika priznala ili ne. U specifikacijama stoji oznaka zelene tutele, a oni sipaju crvenu do poslednje koju su proizveli. Ja mislim da je cela ta priča čista glupost, inače bi svima pocrkali servo motori, a nisu. Bez obzira, ipak sam prešao na zelenu, jer tečnosti treba menjati u automobilu, ma šta fabrika filozofirala.

Tapatalk HD
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Čet Apr 18, 2013 10:26 pm

Hehe ti si nidžo legenda keve mi,sam sebi kontriraš u 2 rečenice!Neću da ulazim u neke beskonačne rasprave koje neće dati rezultate ali definitivno postoji razlika izmedju ta dva ulja a crvena je bar po britaniji i nemačkoj prouzrokovala crkavanje mnogih servo pumpi!
Nigy

Čet Apr 18, 2013 10:32 pm

Ako tamo treba da papreno placas zamenu tecnosti - mislim da se ne isplati. Ako mozes ovde to da odradis, onda naravno da nema dileme. :)
Korisnikov avatar
nidza
Garaža: ex 159
Pridružio se: Pon Mar 05, 2012 4:11 pm

Pet Apr 19, 2013 9:19 pm

Ma nije papreno, u tome je fora. Tečnosti se menjaju u motoru, tu nema nikakve mudrolije.

Nelle, jednostavno sam menjao tečnost jer bih je zamenio u svakom slučaju. Nisam je menjao jer je crvena, ali kad se već menjala, stavio sam ono što i treba da se sipa po specifikacijama, a to je stvarno zelena, ne crvena.

Tapatalk HD
Danilo
Garaža: 159 2.2JTS '08
Pridružio se: Sre Dec 03, 2008 11:44 am

Pet Apr 19, 2013 10:52 pm

Davno sam i ja to čitao na AlfaOwner forumima. Međutim, ni tada a ni sada naši ovlašćeni servisi (tada Delta auto, sada AK Voždovac) ne sipaju zeleno već crveno ulje — iako sam im izričito naglašavao da bih želeo da mi to zamene u celom sistemu kada sam na to naleteo.

Servo sistem mi malo škripi, al' u AK Voždovac kažu da je sve „u savršenom“ (a ulje su zamenili samo na moje insistiranje, i to ne iz celog sistema već samo 1l).

Tako da ako iko kod nas hoće da mu bilo šta urade u ovlašćenom servisu što nije propisano kada je auto napravljen, oni će to odbiti da urade. To šta je Alfa Romeo „priznao“ u dalekoj Engleskoj se njih ne tiče :)
Nigy

Sub Apr 20, 2013 12:33 am

Covek u startu napisa da je to tamo 'dosta skupo', pa sam na tome i bazirao svoju pricu. ;)
Korisnikov avatar
Vlada R
Garaža: ex Alfa 159 JTDm restyle
Pridružio se: Sre Jul 27, 2011 10:32 pm

Ned Apr 21, 2013 7:29 pm

U Engleskoj su drugi klimatski uslovi, GI/R ide za hladnija područja jer je manje viskozna.

Da mi predstoji servis letve ili pumpe sipao bih najbolje ulje ali je ovako menjanje "razblaživanjem" za mene čista glupost. Kod mene je u sistemu GI/E i neću ga dirati.

Povratak na “Alfa Romeo 159 | Brera/Spider | 8C Comeptizione/Spider”