Italija letovanje...

Offtopic, kafenisanje, itd...
Korisnikov avatar
alfaholic
Garaža: Alfa Romeo 146 ti '97. ex
Alfa Romeo 156 1.8 TS '05.
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 8:16 pm

Italija letovanje...

Sre Mar 20, 2013 8:49 pm

Evo tražim neku destinaciju za ovu godinu, bio sam u Palermu, Civitavecchia, Livorno, Mediteran u najlepšem svetlu, ali sada tražim po našim agenijama neko letovalište i vidim da imaju u ponudi samo Lido Di Jesolo, Rimini i Sicilia.

Italija, koliko vidim, definitivno nije kao Grčka, gde u svakom mestu uz put može da se nađe smeštaj i da se letuje, ali da li je moguće da kod nas nema u ponudi više od ove tri destinacije?

Kakav je Italijanski turizam, da li se svodi uglavnom na posete istorijskim lokacijama, obilaske starih građevina i gradova, ili je moguće pronaći vrhunsko letovalište sa odličnim plažama?
Da budem jasniji, kad kažem letovalište, ne mislim na mesta tipa Paralia sa gomilom Jugoslovena i paradajz turista, to me ne interesuje ni u Grčkoj, ali hteo bih da to bude letovalište sa vrhunskom plažom, za prirodu i sve ostalo znam da nema promašaja...
Korisnikov avatar
elas
Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 5:48 pm

Re: Italija letovanje...

Sre Mar 20, 2013 9:05 pm

Pa Rimini je dobar sto se te usluge tice,dobri hoteli dobra plaza,mada kod nas Italija nije toliko zastupljena u agencijama,jer nasi ljudi uglavnom traze Grcku,i iskreno i more je toplije.
Mada Italija je odlicna za turiste,ima da se vidi sve i svasta,to je jedina zemlja u kojoj mogu da nabrojim 10 gradova koje treba posetiti za ostale zemlje mogu samo po neko mesto i to je sustina.
Slika
Korisnikov avatar
Sule
Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 16v
Pridružio se: Pon Nov 19, 2012 8:42 pm

Sre Mar 20, 2013 9:12 pm

Agencija Byzantine radi ostrvo Elba u italiji, to je nesto novo za promenu.Inace oni rade i ostrvo Elafonisos u Grckoj koje zovu i grcki Maldivi.O ovoj destinaciji ozbiljno razmisljam ove godine,naravno kolima.Pogledaj malo sajt mozda ti bude nesto zanimljivo. :wave:
Korisnikov avatar
alfaholic

Sre Mar 20, 2013 9:21 pm

Misliš da je i na Jadranskoj i na Mediteranskoj strani more hladnije nego Egejsko?

Može li neko sa iskustvom da mi napravi paralelu između koncepcije letovanja u Grčkoj i Italiji?
Korisnikov avatar
Sule

Sre Mar 20, 2013 9:29 pm

Sve zavisi sta trazis od letovanja i kako volis da letujes.Ja sam grcku prosao prilicno, u italiji sam bio samo u lidu i to u jesen.Sto se tice lepote mora sa ostrvima ne moze nista da se poredi a sve sto je juznije more je toplije.Mada Zakintos je najjuznije Jonsko ostrvo ali je jonsko more prilicno hladno.Ja se kupao u Egejskom u maju,hladno malo ali more je more.
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član
Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso

ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW
Pridružio se: Sub Okt 30, 2010 7:39 am

Sre Mar 20, 2013 9:54 pm

I ja bih zapalio alficom negde u Grčku samo nemam ideju gde...Zna li neko kakve su cene trajekta za ovu sezonu ili da bolje iskuliram ostrva pošto nas ide dvoje.
Korisnikov avatar
Sule

Sre Mar 20, 2013 10:33 pm

Na Tasos za kola i dve osobe 15 evra u jednom pravcu,Kefalonija 51 jedan pravac , Skiatos izadje bas mnogo neznam tacno a za Lefkadu nema trajekt jer je pontonski most tako da se to bas isplati.Evia isto most nema trajekt,Zakintos oko 50 evra.Ja mnogo volim grcko more tako da opet ove godine sigurno Grcka.
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Sre Mar 20, 2013 11:21 pm

Jonsko more po pitanju Zakintosa je skroz u redu. Pre par godina sam bio krajem septembra / pocetkom oktobra i bez problema se kupali do nekih 18h (kada zadje sunce malo je frka).

U Italiju nikada ne bih isao na letovanje jer je generalno izuvanje sa cenama. Jadranski deo je smesan u odnosu na bilo sta. Bio sam par puta na Sardiniji koja je stvarno fantasticna ali je smestaj bio cenovno izuvanje... Generalno bih Italiju uvek posecivao van sezone zbog gradova, raznih manifestacija i npr snizenja... :) Bez obzira na Sardiniju, misljenja sam da Grcka ima neverovatan broj odlicnih plaza na jos boljim ostrvima (sto mi je najbitnije), pa se moze kombinovati mnogo puta.

Eto, za Elafonisos nisam ni znao a letujem u grckoj vec 5-6 godina.

Lafkadu zaobici jer je smaranje vuci se do plaze - svaki dan po 300-400 stepenika cimanja ako hocete do onih boljih. Ako bas hocete tamo - zabosti mesto Vasilikos ili slicno...

Krf je fenomenalan, kako sa plazama tako i u kulturoloskom smislu za nas sa ovih prostora + povezati to sa nocenjem na Meteori i posetom nekog od manastira = win.

Zakintos takodje odlican sto se tice plaza i klime, ostatak nije tako sadrzajan.

Tasos ok sto se tice plaza, prirode i jagnjetine ali nista spektakularno.

Pitanje je zaista opsirno, ali ako me pitas da li letovati u Italiji - moj odgovor je ne.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Sre Mar 20, 2013 11:33 pm

Elafonisos je teška pustara i nigde lada nema. Jedan dan da se ode i to je to, ali sa dobrom bojom.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
alfa&omega
Garaža: Fiat Punto 1.9 JTD
Fiat Coupe 20 VT
Alfa 155 TS 2.0 16V Sport
Alfa 166 2.4 JTD Distinctive
Alfa 147 1.9 JTD Distinctive
Alfa 156 2.5 V6 24V Distinctive
Pridružio se: Pet Dec 05, 2008 3:47 am

Sre Mar 20, 2013 11:34 pm

Takodje mislim da je letovanje u Italiji precenjeno, mislim na svotu koju traze. Za iste ili manje pare mozete u Grcku u kojoj sam bio cetiri puta. Za prvo putovanje ko nikad nije bio predlazem Krf. To je ostrvo kome cete se sigurno opet vratiti.
Toliki broj malih, prelepih I cistih plaza tesko da cete naci bilo gde...
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Sre Mar 20, 2013 11:37 pm

starac vujadin napisao:Elafonisos je teška pustara i nigde lada nema. Jedan dan da se ode i to je to, ali sa dobrom bojom.
Hehe! Sad malo istrazih, definitivno pustara ali nije lose malo odmoriti glavu u pesku. hahaha
Korisnikov avatar
starac vujadin

Sre Mar 20, 2013 11:42 pm

Bila moja drugarica jedan dan, pokazivala mi slike...smorila se, a i vidi se na slikama.

Meni je jos bolji of Krfa Krit. Veći je, ima više interesatnih mesta i plaža (jedna odlična plaža zove se Elafonisi...podseti me gore pomenuto mesto) i manje duva vetar nego na Krfu. Uz to, odlični su putevi na kojima može da se prži do mile volje. Ja sam izmučio jadan rent-a-car, a tako bi legla jedna Impreza STI na Kritu...

Ali sve te Grčke plaže koje Grci uzdižu do nebesa su smešne za neke plaže po Turskoj...
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
alfa&omega
Fiat Coupe 20 VT

Sre Mar 20, 2013 11:48 pm

Cuo sam za Krit da je zivopisan, mada jos uvek nisam bio.
Onaj ko nije bio na nekom ostrvu u grupi Kiklada ne zna sta je sibanje vetra po ceo dan...
Ja sam bio na Iosu gde vetar nikad ne staje, malo smeta u pocetku, ali posle prija kad u pola osam ujutru izadjete iz nekog kluba... Nikad necu zaboraviti Ios, u pozitivnom smislu
Korisnikov avatar
starac vujadin

Sre Mar 20, 2013 11:50 pm

Za Ios kažu da je super za zezanje, mlad svet...ne treba ići sa partnerom ;)
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
alfa&omega
Fiat Coupe 20 VT

Čet Mar 21, 2013 12:01 am

Srecom sam krenuo sa burazerom I jos jednim drugarom, pa smo se proveli ko nikad u zivotu. Ako hoces nekome da se osvetis posalji ga sa devojkom/suprugom na Ios I vratice se odvojeno...
Lepo je I na Zakintosu, Navagio plaza nije sa ovog sveta. To ne moze da se opise recima.
Generalno, u Grckoj ima sta da se vidi I prozivi za razumnu svotu novca, jedino sto mi je svugde smetalo su tzv. kolonizovana mesta naseljena retardiranim Britancima koji kao da su pusteni sa lanca. Nije mi ni dan-danas jasno njihovo prostacko ponasanje. Nasi su za njih gospoda, ma kakvi bili. Tolka doza malogradjanstine preti da unisti svako mesto u Grckoj gde ih ima u vecini
Korisnikov avatar
Sule

Čet Mar 21, 2013 12:05 am

Opet kazem sve zavisi sta je za koga letovanje.Ja za odmor trazim ok smestaj dobro more i nista vise.Kafane ,ludila i ostali izlasci me neinteresuju jer mi treba potpuni odmor.Iz tog razloga sam preporucio Elafonisos, jer i usput moze da se vidi Peloponez i da se svrati u Korint ili Glifadu na dan dva kupanja.Sto se tice Britanaca na Zakintosu jesu bahati pijani klinci koji lude po celu noc.Posto tamo odakle dolaze nemogu da se tako izivljavaju Laganas im dodje super.Zato ko ide na Zakintos smestaj malo van centra zbog buke.
Korisnikov avatar
alfa&omega
Fiat Coupe 20 VT

Čet Mar 21, 2013 12:09 am

I ja sada trazim udoban smestaj, hladovinu za Alfu I plazu da je blizu, a nekad sam trazio sve suprotno... Dodje sve to sa godinama
Korisnikov avatar
alfaholic

Čet Mar 21, 2013 7:26 am

To je i meni najvažnije, dobar smeštaj, hrana i napuštena plaža sa puno hladovine pa možeš da biraš hoćeš li se pržiti ili uživati u senci, bez Srba i ostalih naših ako je moguće.
Meni je jako bitno da mi ti detalji budu bolji nego kod kuće ili bar drugačiji, pa uvek uzimamo polu pansion ili pun u zavisnosti od planova, usluga i osećaj treba da bude kao da si negde otišao da malo promeniš na bolje, a ne da se zavučeš u neku sobicu u Crnoj Goroj i deliš kupatilo i kuhinju sa još tri porodice, bolje ostati kod kuće i potrošiti taj novac na neki luksuz.
U Grčkoj je milina biti učesnik u saobraćaju, sve je veliko i prostrano, parkiranje može bilo gde, kolima do svake plaže, pandura nema, glupih zabrana, malih gradova u kojima ne možeš iglu da baciš, sve što Crnu i Goru čini groznom za letovanje, da ne pominjem mentalitet domaćina i njihov odnos prema gostu, to je druga planeta.
Izlasci i provod me nisu interesovali ni kad sam imao 18, pa još manje sada, ali Britance razumem na Tasosu, sve su to klinci i kad se pogleda uštogljenost kod njih kući i sve što im Grci organizuju i dozvoljavaju, jasno je što se toliko opuste tamo.
Ja to ne mogu da uporedim sa klincima ovde, njihovim izlascima i opijanjima, to bi oduzelo mnogo prostora ovde...

Nego, uzurpirali ste mi temu, Grčku poznajem odlično, ali Italija me interesuje, jel oni nemaju u kontinentalnom delu šta da ponude ovog tipa ili je problem što su previše skupi?
Čini mi se da su Francuzi mnogo bolje iskoristili Mediteran od Italijana, da ne pominjem Špance. Ono što ja pamtim od Italije na Mediteranu nema mnogo veze sa plažama, ali daleko veći utisak mi je ostavila u odnosu na Španiju, Palma de Majorku i Korziku, a obišao sam sve to u par dana.
Nisam bio dole u Regio de Kalabria, jel ko bio tamo i postoje li tamo mesta gde vredi otići na "klasično" letovanje?

Sent from my HTC Desire HD using Tapatalk
Korisnikov avatar
alfa&omega
Fiat Coupe 20 VT

Čet Mar 21, 2013 7:53 am

Drugar je prosle godine isao autom do Riminija sa porodicom, uglavnom ima pozitivne utiske uz konstataciju da je lovu koju je potrosio u Italiji mogao dva puta da letuje negde u Grckoj. Video je dosta toga u kontinentalnom delu oko Riminija, posetio Pizzu i jos dosta znamenitosti okolo. Malo je imao problem sa komunikacijom jer Italijani iako znaju engleski ne zele da ga podele sa tobom, samo ako hoces da parlas
Korisnikov avatar
elas
Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 5:48 pm

Čet Mar 21, 2013 10:24 am

Da to je opste poznato da italijani nece da pricaju engleski,a jos je teze u Francuskoj jer se vekovima ne mirisu sa englezima,tamo si ko mutav,bio sam pre 3 godine na azurnoj obali i sporazumevao se samo rukama jer engleski nece ni da slusa sta pitas.Sad ko ima stvarno para azutnu obalu treba videti jer je stvarno prelepa.Ja sam bio u Saint tropeu 8 dana i mogu reci da je vrh,gradic,plaza,vile bogatasa,kola(taxi je Q7,ML,300C itd)ali je skupo do neba.U kaficu 2 mohito koktela su 60 evra bila,espreso kratak 6-8 evra,a malo dalje u mestu koje je za snabdevanje stanovnistva Sain maxim udaljen jedno 3-4 km ista ta kafa kosta 2 evra.Jer u tropeu nema prodavnica tipa super market i slicno svi se snabdevaju u S. maximu.E sad kad sam bio tu iskoristio sam i da vidim ostala mesta,Nica.Monte carlo,Monaco,stigao sam i do Marseja,Mene sto je tamo odusevilo su francuska sela,to su tako uredjena domacinstva da ti oci zastanu i ne verujes sta mi radimo sa tim u nasoj zemlji,kako to kod nas propada,u svakom selu se oseca neki mir i tisina,sve je nekako drugacije kao da sam dosao u neki drugi svet.
Sticajem nekih cudnih okolnosti sam uspeo da stignem na prelepu azurnu obalu ali je za nas smrtnike to toliko nedostizno,u S.tropeu je noc u prosecnom hotelu a to znaci 4* kosta oko 200 evra,vec u Nici moze da se nadje neki pristojan hotel za mnogo manje novca oko 40-50 e.Evo nekih slika samo da zagolicam mastu
Slika

Uploaded with ImageShack.us
Slika

Slika

Slika

Slika

moja malenkost(u sredini) u poznatom caffeu senequier u kom je i Top gear snimao jednu od emisija na azurnoj obali.
Slika
Korisnikov avatar
alfaholic

Čet Mar 21, 2013 11:20 am

starac vujadin napisao:Ali sve te Grčke plaže koje Grci uzdižu do nebesa su smešne za neke plaže po Turskoj...
Istina, ali u Turskoj sam ovde svaki dan, ne ide mi se tamo ništa posebno. Slična ali lošija situacija je sa Tunisom, žičane ograde oko hotela, dosadni Tunižani sa prodajom kamila i žena, ništa ne vrede predeli koje bi obišao ako ne možeš baš slobodno da se krećeš. Istina, nije se dogodilo ništa loše, ali savetuju da se držite određenih i proverenih mesta.

Ista je stvar i na Karibima, u strahu da vam neko ne odgrize ruku zbog sata od $25 savetuju da se ne udaljavate od mesta koja su sa obezbeđenjem, a tu obično nema ničega zanimljivog.
Obišao sam sve od Majamija, preko Nassau, Jamaica, do Paname, nema šta da se vidi koliko se oko toga diže frka, voda uglavnom smrdi na fekalije, gde nije tako postoji opasnost od ajkula, nije naročito čisto, vlažnost vazduha je tolika da se jedva diše, a sunce je toliko jako da se bez naočara za varenje ne sme izlaziti napolje i to sve u Januaru mesecu, kad se zapravo i odlazi u taj deo sveta.
Sve one razglednice i slike Kariba na internetu su neka od mesta do kojih se stiže teško i vrlo je skupo, za fotografisanje je odlilno, ali tehnički boraviti tamo i letovati nema mnogo smisla, to se Amerikanci lože na ta mesta, pa je zbog tolikog pominjanja u filmovima to i ovde postao benchmark.

Jedino što me je tamo nešto uradilo su pojedina mesta, Saint Maarten, Saint George, možda Mexico, Ocho Rios i eventualno Aruba, ali samo na sekund, kad se posle toga vratiš u Evropu shvatiš kakav je to tamo plićak.
Zato bih opet u Italiju, ali malo konkretnije nego prošli put, sada bih išao kolima a to je opet neko sasvim drugo iskustvo od broda.
Ali, koliko vidim ništa od letovanja, ostavićemo to za neki izlet na za neko od proleća koje sledi...
Korisnikov avatar
starac vujadin

Čet Mar 21, 2013 11:43 am

Imaš puno predrasuda oko Turske i ostalog, ali da ne kvarimo temu koja je Italija.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
alfaholic

Čet Mar 21, 2013 12:33 pm

Nemam predrasude, baš naprotiv, imam svojih iskustava.
Nemam ih u vezi sa Italijom, zato pitam.
Korisnikov avatar
starac vujadin

Čet Mar 21, 2013 12:49 pm

Pa, Tursku nemaš ovde svaki dan (osim turskih serija)...imaš mnogo više Grčke ovde. I turizam u Tunisu i Turskoj nema mnogo veze jedno s drugim.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
OMP
Garaža: GP TJet
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:23 pm

Čet Mar 21, 2013 1:40 pm

potpuno se slazem sa nekim komentarima da Italiju treba zaobici sto se letovanja tice, nisam doduse letovao tamo ali sam bio u par gradova severnog dela i to svakako treba obici jer itekako ima sta da se vidi pocev od arhitekture kao najbitnije u celoj prici koja ni one koje to uopste ne zanima nece ostaviti ravnodusnim.
Sto se letovanja tice to samo znam iz nekih prica i onom sto sam citao na forumima, izuvanje sa cenama a sve ostalo nista posebno(kad je rec o ovom sto se nudi preko agencija a najpopularniji je Rimini)
Ja uvek glasam za Grcku i to, Krf, Krit, Rodos, Tasos, ma ima dosta toga samo zavisi ko sta zeli i koliko je spreman da plati.
npr. ja nisam ljubitelj onih mesta gde svakodnevno moram idem na plazu koja je par km udaljena ili da obilazim razne plaze na ostrvu, nekako me to vise umori nego sto se odmorim ali sa druge strane glupo je otici na ta ostrva koja su relativno mala a ne obici neke popularne plaze i mesta.
zato i kazem zavisi ko kakav odmor zeli pa prema tome treba i da bira destinaciju.

putovanjainfo su definitivno najkorisniji sajt sto se svega toga tice pa je tamo i najbolje informisati se ;)
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji

Povratak na “Cafeteria da Romeo”