pitanje za one koji su probali automatiku u 166...kako to funkcionise, po pitanju brzine/sporosti prebacivanja, kvaliteta/kvarova i mogucnosti manuelnog saltanja u visu/nizu.
naime razmisljam o nabavci 3.0 v6 pa me zanima kako je to 'upasano' sa automatikom...
automatski mjenjac u 166 - misljenje
Ja mislim da sam jedini sa automatikom na forumu. 2.4mjet. Vozim je oko 4 meseca i za sada pozitivni utisci - ne kajem se. Sto se tice brzine saltanja, imas dva moda: sport (manuelni) i automatski. Manuelni mod je bzvz skroz, spor je vidi se lag pri menjanju brzine i polozaj je takav da je neprirodan (barem meni). Automatski mod je bolji, ne osecas menjanje brzina, imas kick down mod kada brzine menjas sve u crvenom - e tu se oseca snaga auta.
Sto se tice kvarova, ja sam imao samo jedan problem: na pocetku je komp brljavio malo i ispostavilo se da je ECU za menjac ispod hladnjaka kabine i da je kapalo po njemu. Da nisam to sredio, crkao bi sigurno a to je sport od cca 400eur. Menjac kao takav ne zahteva neko specijalno odrzavanje: menjas filter i ulje i to se radi na nekih 60k, mada koliko sam citao ne ostoji propisan servisni interval.
Obrati paznju na broj brzina: ja mislim da automatski za 3.0 ima 4, moj na 2.4 ima 5.
Ono sto te zanima takodje je potrosnja. Pre ove sam vozio staru 2.4 od 150ks, ona je po gradu trosila oko 7. Ova trosi 9-10. Znaci automatski menjac trosi primetno vise.
Eto manje vise to je to. Ja mislim ko voli automatike, nema nekog razloga da bezi od ovoga ako naletis na primerak koji deluje OK. Pravilno odrzavanje i to je sve.
Sto se tice kvarova, ja sam imao samo jedan problem: na pocetku je komp brljavio malo i ispostavilo se da je ECU za menjac ispod hladnjaka kabine i da je kapalo po njemu. Da nisam to sredio, crkao bi sigurno a to je sport od cca 400eur. Menjac kao takav ne zahteva neko specijalno odrzavanje: menjas filter i ulje i to se radi na nekih 60k, mada koliko sam citao ne ostoji propisan servisni interval.
Obrati paznju na broj brzina: ja mislim da automatski za 3.0 ima 4, moj na 2.4 ima 5.
Ono sto te zanima takodje je potrosnja. Pre ove sam vozio staru 2.4 od 150ks, ona je po gradu trosila oko 7. Ova trosi 9-10. Znaci automatski menjac trosi primetno vise.
Eto manje vise to je to. Ja mislim ko voli automatike, nema nekog razloga da bezi od ovoga ako naletis na primerak koji deluje OK. Pravilno odrzavanje i to je sve.
Poslednja izmena od sErGiO u Sre Mar 20, 2013 9:12 am, izmenjeno 1 put ukupno.
Rezlog: Ne citiraj prethodni post.
Rezlog: Ne citiraj prethodni post.
- alfa166ts
- Garaža: alfa 166
hvala na misljenju. razocarao sam se sto je 3.0 automatik sporiji od manuelca za 0,8 sekundi 0-100.
- Nigy
- Garaža: .
Tek poslednje generacije skupih automatskih menjaca rade brze nego covek, tako da mi nije jasno sta si ocekivao...
- alfa166ts
- Garaža: alfa 166
moguce, izgleda da je automatika u takvom autu bacanje para...
- erdeljan
- BANOVAN
- Garaža: Beli fijaker
Nije bacanje para, sve zavisi od dzepa i potrebe za istim...
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
- Nigy
- Garaža: .
AR 166 nije makina za trkanje, vec limuzina, pa koga mrzi da menja brzine, ne brine za razliku u ubrzanju i potrosnji. 

- bums85
- Garaža: C220 Coupe
ex Alfa 156TI JTD16v '04.
ex Alfa 159 2.2 JTS - Lokacija: Las Vegas
- SrdjanBL
- Garaža: 159
Ima jednu ponudu za jednu 166 FL 2.4JTD sa autmackim mjenajcem kaze covjek da ima 6 brzina ovde citam 5, zna li neko nesto vise o tome? Auto je preslo 220000 koliko je to upste "problem" za taj motor i mjenjac, mjenjac prije svega?
Nema 6 brzina, makar je tako bilo do 2007. Ne znam da li su ove poslednje serije imale neku izmenu po tom pitanju. Moj auto je na 210 i menjac se ponasa perfektno: lagano menja brzine, prilicno tecno sve to ide. Znaci ako je to sve pravilno odrzavano sa tom kilometrazom nije problem.
Ono sto moras da pogledas je kako se ponasa u voznji: provozaj auto u stani-kreni rezimu, daj kick down, vidi kako salta. Ako je sve ok: ulje i filter zameni i gotova prica. Sam menjac ima dve stvari da se obrati paznja: ECU i kvalitet samog menjaca. ECU moze da pobrljavi i to je prilicno ocigledno: ispada iz auto u manuelni mod (i obrnuto), zvuk za rikverc nestaje... Za to je uzrok obicno fizicki kvar i resenje je menjanje ECUa. Za ovo drugo vidis po voznji.
5 brzina, po meni jeste mana ali ni izbliza kao sto je recimo 5 brzina na 116ks 1.9 motoru. Razlog je sto je sam auto dobro zvucno izolovan pa buka se ne oseca. Drugo motor je rasterecen: 150 km/h je ispod 3000 rpm. Tako da ja ne bih bezao od toga.
Ono sto moras da pogledas je kako se ponasa u voznji: provozaj auto u stani-kreni rezimu, daj kick down, vidi kako salta. Ako je sve ok: ulje i filter zameni i gotova prica. Sam menjac ima dve stvari da se obrati paznja: ECU i kvalitet samog menjaca. ECU moze da pobrljavi i to je prilicno ocigledno: ispada iz auto u manuelni mod (i obrnuto), zvuk za rikverc nestaje... Za to je uzrok obicno fizicki kvar i resenje je menjanje ECUa. Za ovo drugo vidis po voznji.
5 brzina, po meni jeste mana ali ni izbliza kao sto je recimo 5 brzina na 116ks 1.9 motoru. Razlog je sto je sam auto dobro zvucno izolovan pa buka se ne oseca. Drugo motor je rasterecen: 150 km/h je ispod 3000 rpm. Tako da ja ne bih bezao od toga.
- SrdjanBL
Znaci samo pozitivna iskustva? Moze li samo da pojasnis ovo kick down, mislis na manuelno pa je spustiti u nizu, izvini ako lupam ali nemam iskustva sa automatikom. 

- erdeljan
- BANOVAN
- Garaža: Beli fijaker
Kickdown: Vozis normalno i onda stisnes papucicu gasa do poda a menjac sam prebaci brzinu ili dve nize, ode u obrtaje i zalepi te za sediste...
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
- SrdjanBL
Povratak na “Alfa Romeo 147 | Alfa Romeo 156 | 166 | GTV | GT”