AR 146 boxer, molio bih za savet nekog iskusnog alfiste

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Nemanja91
Garaža: 146 1.4 boxer
Pridružio se: Ned Avg 05, 2012 6:50 pm

AR 146 boxer, molio bih za savet nekog iskusnog alfiste

Čet Jan 24, 2013 1:21 pm

Vasih par minuta za dugacak zivot moje Alfe :D
Alfa 146, boxer,1.4 ima i plin.
imam par problema sa kolima i par razlicitih majstora nisu bas slozni oko problema koji me muce.. sve cu napisati ovde pa ako neko zna da me uputi oko bilo cega mnogo ce mi znaciti.

1. filter vazduha.
od kada sam kupio auto u njemu je caen filter vazduha,
neki kazu da MORAM da ga menjam i da znacajno utice na potrosnju, a neki da je to lupanje i da je sasvim ok taj filter...
2. kada upalim auto, podigne na 3 hiljade obrtaja i posle nekog vremena spusti, da li je to normalno za boxer motor?
3. Eksplozije pod haubom
Ovo se dogadja kada je na plinu, u delu motora, eksploziju izbacuje kroz crevo od motora do filtera, cesto eksplodira ali samo na plinu. (neki kazu da je to do elektrike)
4. povecana mu je potrosnja poprilicno.
na plinu za 500 kinti predjem 29-31km a na benzinu za 700 otprilike 30-35.
5. u toku voznje sam zakljucava i otkljucava
elektricari me upucuju na ove sto su mi stavljali alarm a oni na elektricare...

i jos jedno pitanje to je na koliko obrtaja pali turbinu?

mlad i neiskusan, molim za pomoc alfa bande jos jednom :D
i ja cu jednog dana nekoga da upucujem valjda :))
mislim da su ovo sve totalne gluposti ali moram da pitam, nemam koga drugog...

ako mora da se menja filter ukoliko znate i gde bih mogao da ga nabavim posavetujte..
imam neki otpad ali oni udaraju po novcaniku opasno..
I mi konja za trku imamo :)
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Administrator
Administrator
Garaža: Alfa Stelvio 2.0 Estrema
Alfa Giulietta 1.4 TCT
Pridružio se: Sub Apr 18, 2009 2:54 pm

Re: AR 146 boxer, molio bih za savet nekog iskusnog alfiste

Čet Jan 24, 2013 1:25 pm

Turbinu nemaš :)

Detonacije pod haubom - problem sa plinom, koji je uređaj?

KN filter se čisti i ulji, ne menja se ali slikaj lokaciju pod haubom, ne valja da uvlači topao vazduh...

sent from Kenda digitron using Tapatalk 2 :)
Korisnikov avatar
alfa&omega
Garaža: Fiat Punto 1.9 JTD
Fiat Coupe 20 VT
Alfa 155 TS 2.0 16V Sport
Alfa 166 2.4 JTD Distinctive
Alfa 147 1.9 JTD Distinctive
Alfa 156 2.5 V6 24V Distinctive
Pridružio se: Pet Dec 05, 2008 3:47 am

Čet Jan 24, 2013 1:57 pm

K&N filter i plin mi nekako ne idu u paru, ali ajde...
To sa zakljucavanjem bi trebao malo da budes drzak prema tima koji te setaju, jer dok im ne pokazes zube setace te i dalje, a moze da bude vise problema.
Koliko dugo ti drzi na 3000 obrtaja?
Potrosnja plina ti je znaci preko 16 lit/100 km a to je za taj motor previse, nesto ne valja :scratch:
Nemanja91

Čet Jan 24, 2013 6:54 pm

slikacu i ubacicu... ne uvlaci topao vazduh... lose se cuje i cini mi se da previse vazduha ubacuje... ipak ja nemam pojma... za majstore se slazem ali verovatno ih je frka da uzmu da rade posto nemaju pojma sa alfom.. bivsi vlasnik ove alfe se nije izivljavao ali nije ni sredjivao... nasao sam odlican auto za male pare i jos poznajem vrlo dobro vlasnika... samo hocu da je dovedem u red...
za potrosnju mi i govore ljudi da menjam taj filter misa mu... voleo bih da ima majstor normalan da mu dam auto da provoza covek i da vidi sta valja sta ne... u mozak su me j%%%%% da oprostite... :D
Korisnikov avatar
lalicspecial
Garaža: alfa 33 1.4ie
alfa 33 1.7ie ostale alfe u rashodu ne racunam
alfa 156 1.8 ts
Pridružio se: Sub Feb 12, 2011 12:14 am

Čet Jan 24, 2013 7:56 pm

Nadam se da cu ti pomoci jer sam sve to radio na mojoj alfi! :arflag Detonacije ukazuju na struju najtacnije je da stavis nove svecice pa ako se ponovo desi na redu su kablovi.Mislim da ces resiti problem svecicama jer je plin osetljiviji na struju a sto se tice lera vrlo lako ces utvrditi kvar sledece skines step motorcic ima 2 srafcica a on se nalazi gore na usisnoj grani i male je velicine.Ostavis ga prikljucenog na dzek kada das kontakt na autu on treba vrh onaj siljak da pomeri,neko da kontakt a ti ga drzis u ruci.Ako radi onda je ok! ocistis ga vd sprejom i leziste na usisnoj grani i vratis.tada ce biti skoro u redu ali moze da se desi da ti ne radi!Moraces da ga zamenis ako ne radi jer on regulise br.obrtaja motora.Nov je valjda ne vise od 3000din neznam tacno a sto se tice vazduha ja sam imao taj sportski filter i smesa vazduha i plina treba da se nasteluje.Mislim da neces dobiti nista sem zvuka i malo vece potrosnje ali ne tolike koliku ti imas.Znaci trebalo bi da odes na stelovanje kod nekog plinadzije a ako ne mogu da ti objasnim kako da nastelujes sigurno i pouzdano sa potrosnjom daleko manjom nego sada ali se ne nadaj da dobro ide i trosi po gradu u ovim zimskim uslovima manje od 12l sto zaista zavisi i do uredjaja i x faktora.Tu sam slobodno mozes da me pitas i na pp..pozz..srecno! :arflag
Nemanja91

Pet Jan 25, 2013 8:11 pm

Hvala care, step motor sam menjao, kada sam uzeo auto konstantno je dizao obrtaje.. kada sam promenio step prvih par dana je pravio probleme jer je izgleda radio na nekom opelu.. digne obrtaje kad je hladan, cim ga upalim i zna povremeno u tim prvim kilometrima da podigne kada prebacim u ler, onda stavim u prvu i pustam polako kvacilo, dok ne osetim da zadrhti kao da ce da se ugasi i onda ga naglo pusti pa vrati u normalu.. moguce da su svecice, zamenicu pa cu da vidim.. jedan od majstora mi je rekao da nece da mi dira auto dok ne kupim alfino kuciste jer nece da ga steluje pre toga... da li to moze da bude do loseg sagorevanja? plin mi je lovato ja mislim, sada je poceo da mi malo curi pod haubom..
da li je ispravno da ovako ouradim? :DDD
1. plinadzija
2.kupim kuciste.
3. elektricar.
4.majstor

posto mi svi kritikuju taj cn filter... :S ubicu se :whip:
Korisnikov avatar
lalicspecial
alfa 156 1.8 ts

Pet Jan 25, 2013 9:34 pm

Taj vazduh moze da zeza stvari i to mnogo!Posto ti pricam napamet bez slike najbolje je da resis kuciste jer je plinadzija u pravu!Neznam zasto nisi uzeo original step motor??Kako se pogodilo da pase od opela?Stvarno za to neznam kakav je na opelu i da li su dovodne zice iste mozda su kontra na opelu pa u mesto daradi ono sto treba on radi kontra!Da bi proverio ujutru probaj kada otkacis buksnu na step motoru da li ce isto da se ponasa a ako je isto trazi drugi step motor jer je to jedino resenje naravno ako nisi dirao i elektronski regulator gasa koji se nalazi tu blizu i kaci se na 2 srafa blizu creva za protok vode! :arflag
Jos trebas proveriti da li ti je celo usisno vrevo ono zakrivljeno gumeno,da negde ne vuce fals vazduh i da nije naprslo kojim slucajem od neke detonacije!Dobro ga proveri da bi bio siguran!
Nemanja91

Sub Jan 26, 2013 12:43 pm

step sam uzeo na alfinom otpadu, isti onaj koji sam i imao... oni idu valjda za alfe fijate i opele... jesam to brat uradio... filter cu morati da zamenim evo slikacu situaciju i okacicu je da vidis danas :)
Nemanja91

Sub Jan 26, 2013 5:34 pm

Slika

Slika

ovako to izgleda... :(
Korisnikov avatar
lalicspecial
alfa 156 1.8 ts

Sub Jan 26, 2013 8:14 pm

Dovod plina sto blize usisu da preselis bice ti dosta bolje!A taj filter ti je neki sacuvaj boze praistorijski!Jos je usmeren na kontra stranu! :arflag
Nemanja91

Ned Jan 27, 2013 6:09 pm

znaci OBAVEZNO menjamo filter i da kazem plinadziji da priblizi dovod ka usisu?
jeste bivsi vlasnik kada je stavljao filter platio je 100 maraka... tako da je iz tog kamenog dobaa(veteran) :banghead:
Korisnikov avatar
lalicspecial
alfa 156 1.8 ts

Pon Jan 28, 2013 2:03 pm

Bas tako sto je kraci put plina to je bolje!Kod mene je isto tako bilo pa sam ja prepravljao.Ljudi stavljaju gde stignu i kako im je najlakse ko te pita za iskoriscenje,funkcionalnost itd..Kako ti ide ta alfa kada je stari filter?Mene interesuje kako uopste radi?!Moze da se desi da je zapusen ako ga neko nije prao do sada..onda nema dovoljan dotok vazduha i eto problema,bogata smesa,nestabilan rad,trosi kao djavo...Pregledaj ti to sve malo bolje! :arflag
Nemanja91

Uto Jan 29, 2013 1:17 pm

Bezobrazni majstori... vuce kad ga stisnem, ali osecam da mu fali nesto da podivlja...
trkao sam se sa skodom feliciom 1.6 prvi put kad smo se trkali, pravila je razliku samo u dok razvijemo brzinu i posle ne povecava razdaljinu.. 2 put kada smo se trkali vec smo razvili obojca brzinu i nije bilo neke velike razlike, cak je alfa izvukla za par metara kada sam je nagario...
Oko kola slabo znam i voljan sam da ucim.. Filter sam skinuo sam kada je ovo crevo ispalo... napukao je, ocistio sam zalepio i cini mi se da vise vazuha uvlaci nego sto treba... pre neko vece sam sipao 600 kinti i presao sam 25km...
Nasao sam majstora covek pipne deo i auto radi, madjionicar covek. ali nema svoju garazu i popravlja ispred kuce kola pa sam ga zvao 5-6 puta ali nikako da mi kaze da dodjem jer nema gde da ga gleda... covek ubija kako radi.. ali iskreno kada nabavim kuciste za filter i svecice to cu sam da probam na namestim da naucim, a ostalo sto treba da se steluje da idem kod njega... Inace za razliku od svih mojih drugara koji su relativno novi vozaci imam veliku zelju da naucim sto vise o kolima, kada sam video kako je majstor menjao viljuske i plocice, sramota me je bilo sto sam to nisam znao da uradim... :D
Moj brat mi je poslao poruku kad je cuo da sam kupio alfu, kaze nauci ti to da vozis i odma prodaj, nasao sam skoro nov auto za male pare, sve alfe kao moje u oglasima su presle minimum duplo za te pare, hocu da je dovedem u red i da pokazem ljudima oko sebe zasto ALFA posto svi kritikuju :arflag :beer: :D
Korisnikov avatar
flojd
Garaža: Giulietta 1.4 TB
EX alfa romeo 33 1.7 IE Imola
EX alfa romeo 33 1.7 IE
EX Alfa Romeo 156 1.8TS 2001g
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 2:03 am

Sre Jan 30, 2013 1:58 pm

Vazi samo prvo vrati taj senzor temperature usisanog vazduha da zapusi rupu gde ti vuce fals vazduh i onda polako da ne bi kad sredis motor presao na limarijske radove :drink

Slika
Korisnikov avatar
lalicspecial
alfa 156 1.8 ts

Sre Jan 30, 2013 9:49 pm

Bas tako lepo si mu rekao zapusi rupu!Drago mi je da te interesuje nesto oko auta i to je dobro za tebe!Nemoj da te sramota ako nesto neznas,niko sve nezna,niko se nije rodio naucen!Covek se uci dok je ziv i sto vise zna to je bolje za njega ali najvise je bitno ono sto ga zanima!Imas razne forume i teme listaj i videces da ces naici na razne probleme!Sada je lakse neke stvari saznati od kako je era kompjutera,tako da samo napred i uvek pitaj svakoga sve to nije sramota!Ja i ako sam majstor vec 20 god. uvek kada nesto neznam pitam vise njih i sam razmislim i dodjem do zakljucka!
ALFA ja jedini svetski sportski auto koji moze da se pohvali dugackim stazom ili bolje receno dok su :arflag vozili na trkama mnoge danasnje auto kuce nisu ni postojale!

Povratak na “Area Servizio”