Gubitak snage na 2-3 sekunde
- Alfa_Romeo_147
- Garaža: Alfa Romeo 147, 1.9JTDm, 8v, 120ks
Pozdrav svim forumasima!!!
Pratim forum od kako sam postao vlasnik najboljeg automobila od pre 9 meseci. Nisam bio aktivan clan do danas, tako da jos uvek nisam predstavio moju 147, u odeljku predvidjenom za to, ali i to ce se desiti u najskorijem periodu.
Vozim Alfu 147 restyling, iz 2006 godine, 8v, 120ks. Sa autom sam generalno prezadovoljan, kako u dizajnerskom smislu, tako i sa voznim karakteristikama. Do skora nije bilo nikakvih problema, ali od pre nekoliko dana auto se u nekim trenucima ponasa cudno.
Naime, kada auto dostigne radnu temperaturu (ne desava se kada je hladan), u trenucima kada su obrtaji niski oko 2000rpm, prilikom dodavanja gasa, auto pocne nekako da secka/trza. To traje otprilike 1-2 sekunde i prestaje sa povecanjem obrtaja, nakon cega se auto normalno ponasa. Nema nikakvih gresaka na displeju i kontrolnoj tabli koje bi ukazivale na neki problem. Ovo se ne desava uvek, ali je postalo relativno ucestano. To sam primetio da se desava u drugom i trecem stepenu prenosa.
Pretrazivanjem ovog i slicnih foruma, sumnjam da je u pitanju mozda egr ili maf senzor. Predpostavljam da nije neki od drugih filtera, jer je veliki servis odradjen pre otprilike 5000 km, pa su i menjani filteri predvidjeni za zamenu prilikom te vrste servisa. Nisam mehanicarski potkovan da bih znao da ispitam da li je nesto od ovoga u pitanju, a i ne bih se usudio da sam nesto isprobavam.
Da li je moja predpostavka na mestu i sta predlazete da uradim, tj. kome da se obratim i ko je mozda najstrucniji za ovakvu vrstu problema i koliko bi trebala da kosta intervencija ove vrste, ako se ispostavi da sam u pravu za recimo egr...
Cisto da napomenem da sam veliki servis obavi u servisu na Autokomandi, pa me interesuje kakva su iskustva ostalih sa navedenim servisom.
Unapred zahvalan na pomoci...
Pratim forum od kako sam postao vlasnik najboljeg automobila od pre 9 meseci. Nisam bio aktivan clan do danas, tako da jos uvek nisam predstavio moju 147, u odeljku predvidjenom za to, ali i to ce se desiti u najskorijem periodu.
Vozim Alfu 147 restyling, iz 2006 godine, 8v, 120ks. Sa autom sam generalno prezadovoljan, kako u dizajnerskom smislu, tako i sa voznim karakteristikama. Do skora nije bilo nikakvih problema, ali od pre nekoliko dana auto se u nekim trenucima ponasa cudno.
Naime, kada auto dostigne radnu temperaturu (ne desava se kada je hladan), u trenucima kada su obrtaji niski oko 2000rpm, prilikom dodavanja gasa, auto pocne nekako da secka/trza. To traje otprilike 1-2 sekunde i prestaje sa povecanjem obrtaja, nakon cega se auto normalno ponasa. Nema nikakvih gresaka na displeju i kontrolnoj tabli koje bi ukazivale na neki problem. Ovo se ne desava uvek, ali je postalo relativno ucestano. To sam primetio da se desava u drugom i trecem stepenu prenosa.
Pretrazivanjem ovog i slicnih foruma, sumnjam da je u pitanju mozda egr ili maf senzor. Predpostavljam da nije neki od drugih filtera, jer je veliki servis odradjen pre otprilike 5000 km, pa su i menjani filteri predvidjeni za zamenu prilikom te vrste servisa. Nisam mehanicarski potkovan da bih znao da ispitam da li je nesto od ovoga u pitanju, a i ne bih se usudio da sam nesto isprobavam.
Da li je moja predpostavka na mestu i sta predlazete da uradim, tj. kome da se obratim i ko je mozda najstrucniji za ovakvu vrstu problema i koliko bi trebala da kosta intervencija ove vrste, ako se ispostavi da sam u pravu za recimo egr...
Cisto da napomenem da sam veliki servis obavi u servisu na Autokomandi, pa me interesuje kakva su iskustva ostalih sa navedenim servisom.
Unapred zahvalan na pomoci...
- sErGiO
- Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Moze da bude nesto od toga sto si naveo ali najbolje je da to ispita neki dobar majstor. Imas Desu na Dusanovcu, imas Ricambi u Zemunu i tako dalje. Taj servis na autokomandi je nekad bio jako dobar, ne znam kako je danas.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
- Sone Bg
- Garaža: Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2002
Ja bi prvenstveno obratio paznju na egr, zatim na dpf. Probao bi sa ciscenjem dizni, ali nista bez dobre dijagnostike 

- edin
- Saradnik Uprave
- Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
Moze, biti i do mapice...
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- Alfa_Romeo_147
Hvala ljudi na brzim odgovorima.
Evo sada na putu sa posla, imam neki osecaj kako auto ne prihvata dobro gas. Kao da nema snagu koju je imao. Ne znam da li tripujem, jer sada previse razmisljam o problemu, pa primecujem mozda I ne postojece stvari.
Da li znaci da ce se preko dijagnostike videti potencijalni problemi, iako se nisu pojavljivale greske na bordu?
Evo sada na putu sa posla, imam neki osecaj kako auto ne prihvata dobro gas. Kao da nema snagu koju je imao. Ne znam da li tripujem, jer sada previse razmisljam o problemu, pa primecujem mozda I ne postojece stvari.
Da li znaci da ce se preko dijagnostike videti potencijalni problemi, iako se nisu pojavljivale greske na bordu?
- Bug
- Garaža: AR 156 q4 1.9mJTD
i ako nema greske oni na dijagnostici mogu videti parametre pa mogu znati jel je nesto zapuseno ili nije i sl..
- Berlina 1750
- Garaža: GULIETTA 2.0jtd-m
bolje zaobidji Auto komndu,,Desa je po meni strucniji od njih i povoljniji,,,,to je sto se mog iskustva tice,,redio mi je punu generalnu na 156 ts,i do dan danas radi kao tog dana ,,iako je promenila par vlasnika....
- byMaX
- Garaža: Alfa Romeo Giulia QV 510bhp AT8 2018
Alfa Romeo Giulietta 2.0jtdm3 Sport 2011
Volvo S80 2006
Mini Cooper D 2016 - Lokacija: Beograd
ma kod Ivana na Bezaniju ili u Rodu na Ledinama... neki majstori bi ti pola auta zamenili za taj kvar
Turismo Internacionale
- starac vujadin
- Garaža: Laguna Coupe, Smart
Servis na Autokomandi je i danas najbolji. Deša nije sigurno nije stručniji jer i danas zove Vladu na savet kada mu nešto treba. Inače, i Deša je dobar majstor.
Acqua-Olio-Benzina
- Alfa_Romeo_147
Ja sam generalno bio zadovoljan sa Vladom i servisom na autokomandi, u kojem sam kao sto rekoh odradio veliki servis.
Ali koliko sam shvatio, Vlada licno ne barata dijagnostikom, vec ima kolegu koji to radi. Posto sam iz vasih predhodnih postova shvatio, da ce dobra dijagnostika verovatno reci u cemu je problem, da li mislite da je za tu vrstu otkrivanja problema mozda bolji Desa, Ivan ili neki drugi servisa od Vladinog. Naravno i cena samog otkrivanja problema tj. kacenja na dijagnostiku) je bitna.
Jos jednom hvala na odgovorima! 8)
Ali koliko sam shvatio, Vlada licno ne barata dijagnostikom, vec ima kolegu koji to radi. Posto sam iz vasih predhodnih postova shvatio, da ce dobra dijagnostika verovatno reci u cemu je problem, da li mislite da je za tu vrstu otkrivanja problema mozda bolji Desa, Ivan ili neki drugi servisa od Vladinog. Naravno i cena samog otkrivanja problema tj. kacenja na dijagnostiku) je bitna.
Jos jednom hvala na odgovorima! 8)
- starac vujadin
- Garaža: Laguna Coupe, Smart
Dijagnostiku kod Vlade radi Karlo i on to zna da radi.
Acqua-Olio-Benzina
- Dora
- honorable
- Garaža: FIAT :(
Dijagnostika nije čarobni štapić, naprotiv, glupa ke kao kjurac ili isto onoliko koliko tzaj što ej koristi zna da ej koristi.
Nevidim zašto bi postojali majstori ako imanej parata rešava problem.
nemam pojma ko je Vlada ili Deša ili Brka, samo konstatujem po ko zna koji put da čitanje kodova ne znači ama baš ništa i neće otkriti ama baš ništa.
Dijagnostika nije skupa, postoji ona koja vredi da se plati koliko god i ona koja ne vredi ni paklo cigareta. Sredine nema na žalost svih novih pokoljenja.
Nevidim zašto bi postojali majstori ako imanej parata rešava problem.
nemam pojma ko je Vlada ili Deša ili Brka, samo konstatujem po ko zna koji put da čitanje kodova ne znači ama baš ništa i neće otkriti ama baš ništa.
Dijagnostika nije skupa, postoji ona koja vredi da se plati koliko god i ona koja ne vredi ni paklo cigareta. Sredine nema na žalost svih novih pokoljenja.
- dusanGT
- Garaža: GT JTDm Q2
Ovo naglasi u tom servisu, a ovde ispričaj šta je rešilo problem...Alfa_Romeo_147 napisao:... kada auto dostigne radnu temperaturu (ne desava se kada je hladan)...
Alfa je stil... ostalo je status...
- Alfa_Romeo_147
Javljam cim budem imao vise informacija. Verovatno cu se za vikend uputiti u neki od preporucenih servisa, i nadam se da cu vec tada imati resenje problema.
- Alfa_Romeo_147
Problem je resen jos pre dve nedelje, na taj nacin sto je ociscen egr. Auto sada ponovo ide u skladu sa brojem konja!
Kada sam otisao na dijagnostiku posle poslednjeg posta, nije nista pronadjeno. Nikakvi fault kodovi nisu registrovani. Auto je tada normalno prihvatao gas i nije bilo seckanja. Posto nije bilo mogucnosti da se konstatuje problem, po preporuci sam sipao aditiv za dizel motore. Posle toga sam putovao za Bec i sve je bilo ok.
Medjutim nakon par dana po povratku u BG na bordu se u sred gradske voznje pojavila greska "motor control system failure " sa pratecom zutom ikonicom motora. Ta poruka je nestala posle par starovanja automobila, ali sam se ponovo uputio na dijagnostiku, znajuci da sada mora nesto da bude registovano. Bila je greska vezana za egr, koji je ociscen, sto je dovelo do ogromog poboljsanja (izgleda da sam se navikao na tromost automobila u niskim obrtajima).
Izvinjavam se sto nisam odmah odgovorio, ali sam hteo da budem siguran da je resenje pronadjeno, a i nisam imao mnogo vemena.
Jos jednom hvala na sugestijama i odgovorima.

Kada sam otisao na dijagnostiku posle poslednjeg posta, nije nista pronadjeno. Nikakvi fault kodovi nisu registrovani. Auto je tada normalno prihvatao gas i nije bilo seckanja. Posto nije bilo mogucnosti da se konstatuje problem, po preporuci sam sipao aditiv za dizel motore. Posle toga sam putovao za Bec i sve je bilo ok.
Medjutim nakon par dana po povratku u BG na bordu se u sred gradske voznje pojavila greska "motor control system failure " sa pratecom zutom ikonicom motora. Ta poruka je nestala posle par starovanja automobila, ali sam se ponovo uputio na dijagnostiku, znajuci da sada mora nesto da bude registovano. Bila je greska vezana za egr, koji je ociscen, sto je dovelo do ogromog poboljsanja (izgleda da sam se navikao na tromost automobila u niskim obrtajima).
Izvinjavam se sto nisam odmah odgovorio, ali sam hteo da budem siguran da je resenje pronadjeno, a i nisam imao mnogo vemena.
Jos jednom hvala na sugestijama i odgovorima.
- dusanGT
- Garaža: GT JTDm Q2
Zatvori (softverski) taj EGR, pa da ne misliš više o toj temi...
Alfa je stil... ostalo je status...
- Alfa_Romeo_147
Ljudi izgleda da sam se ipak prerano poradovao i pohvalio na forumu.
Sinoc mi se opet upalila greska MCSF na bordu i ona zuta lampica motora. :cray:
Auto stvarno ide dobro i nema vise problema u tom pogledu. Super vuce u svakom stepenu prenosa i u svim obrtajima, ali bord prijavljuje nesto. Bas sam baksuz.
Nema crnog dima, losih voznih karakteristika ili bilo kakvog uocljivog problema, ali ne mogu da ignorisem to obavestenje. Mnogo sam se iznervirao....
Sta mi je ciniti...
Sinoc mi se opet upalila greska MCSF na bordu i ona zuta lampica motora. :cray:
Auto stvarno ide dobro i nema vise problema u tom pogledu. Super vuce u svakom stepenu prenosa i u svim obrtajima, ali bord prijavljuje nesto. Bas sam baksuz.
Nema crnog dima, losih voznih karakteristika ili bilo kakvog uocljivog problema, ali ne mogu da ignorisem to obavestenje. Mnogo sam se iznervirao....
Sta mi je ciniti...
- Alfa_Romeo_147
Da li to moze da prouzrokuje neki glupi konektor ili nesto slicno. Zbunjuje me jer nema nikakvih problema u voznji, sta vise auto ide odlicno.
Da li moze da bude do akumulatora, posto mi se cini da nije bas najbolje podneo ovu zimu. Mada nije mi se desilo da auto nije hteo da upali iz prve, a i skoro sam ocistio kleme...
Da li moze da bude do akumulatora, posto mi se cini da nije bas najbolje podneo ovu zimu. Mada nije mi se desilo da auto nije hteo da upali iz prve, a i skoro sam ocistio kleme...
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
tesko moze da bude zbog akumulatora... u kojem situacijama u voznji ti se javlja greska opisi malo? 

- Alfa_Romeo_147
Upalila se juce uvece pri gradskoj voznji, ali posto nije bilo guzve nije ni bilo kreni-stani voznje. Motor je bio regilarno zagrejan (kazaljka na 90). Ne znam sta bih mogao da izdvojim jos. Sasvim normalna i obicna voznja.
Prvi put pre intervencije sa egr-om greska mi se pojavila i nestala posle par paljenja, ali ova se ne nestaje.
Prvi put pre intervencije sa egr-om greska mi se pojavila i nestala posle par paljenja, ali ova se ne nestaje.
- Djo83
a kad ti se upali greska jer ne ode auto u Safe mode u smislu da ne pali vise turbinu?
- Alfa_Romeo_147
Kako bih to mogao da primetim, osim u smislu gubitka performansi? Po performansama auto ide isto kao i pre pojavljivanja greske, a mislim da ide super jer ima snage koja bi valjda izostala da se turbina ne pali?
- Djo83
tako je onda ti ne gasi turbinu, sto ukazuje da nije neki vakuum overboost problem sa turbinom... ja bi uradio to sto ti je savjetovano ranije - da ugasis EGR softverski i onda da vidis da li ima problema, ako nema onda je to to
... ovako ces morati svaki cas da se zezas sa njime i da ga cistis a i motor voli kad je EGR zatvoren jer onda udise cist vazduh 

- Alfa_Romeo_147
Hvala na odgovorima!
Da li prvo treba fizicki da se zatvori EGR, pa tek onda softverski? Kod mene nije zatvoren ni iskljucen...
Da li prvo treba fizicki da se zatvori EGR, pa tek onda softverski? Kod mene nije zatvoren ni iskljucen...
- Djo83
kod obicnih JTD samo fizicki, kod mJet-a mora softverski ali nisam siguran da li to prati i fizicko zatvaranje... mislim da to sve mozes da odradis kod NovaSpeed imas ih u sponzorima foruma, ako mora i fizicko zatvaranje pokusaj prohromskom plocicom da zatvoris, ako ne mozes da nadjes onda obican lim neka ne bude tanji od 1mm...