Imam jedna problem sa Afom GT. Povremeno se javljaju blage vibracije na volanu i tabli na određenim deonicama puta. Kada vozim auto osećaju se blage ili nešto jače talasne vibracije na volanu i na tabli na koju naslanjam nogu dok stoji na gasu.
Generalno, kod nas su putevi relativno loši, a i novi asfalt ima onako blage talase, pa kada vozim na takvim deonicama auto blago vibrira. Najizrazenije je na 80-km/h, ali nema pravila, nekad je i na manjim brzinama, a ponekad na većim. Samo na idelanim deonicama puta nema nikakvih vibracija i povremeno na nekim brzinama. Uglavnom, 70 % vožnje vibracije su prisutne. Recimo u Beogradu je najizraženije na tek asfaltiranoj deonici od Autokomande do Dušanovačkog mosta, tu su vibracije na većim brzinama (100 km/h do 130 km/h) baš izražene. Na Ibarskoj magistrali na 70% puta ih osećam, nekad više, nekad manje i baš ubija u pojam.
Što se tiče auta, ja ga redovno održavam. U trapu se ne čuje ništa, sem povremeno neko sitno lupkanje, ali samo na nekim neravninama i sintim rupama, ali specifičnim, ne konstatno i veoma retko lupne jednom do dva puta slabo. Inače auto je dosta tvrd, na njemu su gume 205/55/16.
Dosta stavki je izmenjano u poslednjih 2000-3000 km: Veliki i mali servis, diskovi i pločice, kompletne donje viljuške, obe koske, jedan nosač motora, regliran trap, izbalansirane gume, proverene felne, zamenjen akumulator... Očišćene su i Dizne i RG ventil i auto zaista vuče odlično. Malo su se u poslednje vreme povećale vibracije na leru, ali zaista neznatno. Kvačilo lepo odvaja, a menjač ima malo lufta kad se sitno menja brzina gasom, onda se palica menjača pomera santimetar, kao na Jugu, samo manje izraženo.
Ali, posle svega toga, vibracije su i dalje tu, a povećale su se pre neki dan kad sam brže prešao preko ležećeg policajca u Kniću (50-ak km/h, nije bio osvetljen) i onda sam odradio reglažu trapa, proveru felni i balansiranje guma i vibracije su vraćene na staru meru, ali su i dalje tu. Kada vozim povremeno Tečovu Floridu tih vibracija kod njega nema ili kad vozim Ćaletovog Punta, takođe takvih vibracija nema. Verujem da bi auto morao bolje da apsorbuje te vibracije! Jedan majstor mi je rekao da ima lufta u letvi, drugi kaže da nema, nego da je verovatno do nekog nosača motora ili čak asuspuh može da ih pravi. Da nisu amortizeri, pošto je auto baš tvrd ili gume (Mišelin Primacy dot 2007,šara 6mm, letnja)? Ne znam šta bi mogao da bude problem, svaka pomoć bi značila. Hvala