Prijava delatnosti...

Offtopic, kafenisanje, itd...
Korisnikov avatar
alfaholic
Garaža: Alfa Romeo 146 ti '97. ex
Alfa Romeo 156 1.8 TS '05.
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 8:16 pm

Prijava delatnosti...

Pon Dec 24, 2012 10:39 am

Između ostalog ja se bavim proizvodnjom audio materijala za elektronske muzičke instrumente i distribuiram ih direktno sa svog sajta gde kupci iz inostranstva plaćaju preko PayPal i dobijaju plaćenu rodu elektronskim putem, na emal.
Oni nisu problem jer imaju kulturu kada su pirati u pitanju i plaćeno ne dele dalje, već iznova i iznova dolaze da kupuju kod mene.
Problem je sa našim ljudima koji ne samo da su bezobrazni da to dele dalje, već javno preprodaju po nižim cenama i tako ugrožavaju moj rad i moju zaradu.

SOKOJ, čiji sam član nema nadležnost za nešto ovako pa ne mogu zaštititi svoj rad kod njih, a u razmišljanju sam da prijavim delatnost i da se obratim sudu za svaki prekršaj koji neko napravi, pritom plaćao bih porez i doprinose istoj toj državi koja bi stala iza mene.

E sad, to je sve tako u Diznilendu, ali može li mi neko objasniti da li ima svrhe pouzdati se u našu državu i zakonodavstvo, kako se ovde obračunavaju sa piratima i ima li smisla i poente ulaziti u sve to ili da jednostavno nađem neko drugo rešenje da se zaštitim.
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable
Garaža: FIAT :(
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 10:00 pm

Re: Prijava delatnosti...

Pon Dec 24, 2012 11:00 am

Nadji neko drugo rešenje da se zaštitiš.
Postoje komisije ili kaznene expedicije koje se bave pitarerijom preko interneta ali ako se to prodaje mimo interneta možda duvaš...Takodje moraš imati način da dokažeš autorsko pravo, to nije problem preko javnog ključa, ne znam šta tačno radiš ali može se nešto "obeležiti"
A neko može da te pita di si bio do sada po pitanju obaveza...

Nekad davno sam radio nešto slično i oduvek sam tvrdio da je najbolja zaštita niska cena i kavalitet. Sve ostalo je sekiracija. AKo je cena dobra, pomiriš se sa štetom i ideš dalje... TI koji piratišu neće kupiti od tebe pa da si pita tako da i ako ih utužiš samo će promeniti način preprodaje...

Ja mogu da se upljujem do kose kako sam dobar, ovo ono itd... ali onaj ko žel ida da samo 300 evra za ugradnju gasa neće doći pa čak i da stavljam zlatne cevi za te pare... Kraj.
Korisnikov avatar
alfaholic

Pon Dec 24, 2012 11:07 am

Dora napisao:Nekad davno sam radio nešto slično i oduvek sam tvrdio da je najbolja zaštita niska cena i kavalitet. Sve ostalo je sekiracija. AKo je cena dobra, pomiriš se sa štetom i ideš dalje...
Misliš da je rešenje imati nisku cenu pa će većina moći to da kupi za malo više nego što daju preprodavci?
Ako sam te razumeo najbolje, visoka cena stvara taj osećaj nedostižnosti koji ovi preprodavci premošćuju, zato misliš da cene budu niske kako se n?iko nebi lomio oko preprodaje po skoro istoj ceni?
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable

Pon Dec 24, 2012 11:17 am

Da, to sam mislio, bez uvrede, neznam ni šta radiš ali se 300 godian bavim internetom, softverima i piraterijom, razbijao sam (ne ja naravno ali za mene) najbolje plaćene kodinge koji koštaju i preko 70.000 evra ako ima interesa. Uvek ima ko zna da razbije zaštitu.
Softveri koji koštaju malo se uglavnom kupuju regularno.

To je samo moje razmišljanje koje nema veze sa tvojim poslom, pitao si a ja sam odgovorio šta znam o tome :)

Obzirom da imam 3 pirata u krugu od 400 metara oko mene rešio sam da se ne obazirem na državu jer nema koristi od njih nikakve, možda jednog dana...
Korisnikov avatar
alfaholic

Pon Dec 24, 2012 11:28 am

I sam shvatam kakva je država, pa i globalna situacija sa piratima, ali hajde da pitam, možda neko zna nešto što ja ne znam.
Ima smisla to sa niskim cenama, ali ima tu malo i psihologije, naš narod dok ne zavuče ruku duboko u džep kao da nije kupio ništa dobro, ne zna da ceni ako nije skupo, pogotovo ciljna grupa kojoj se ja obraćam, 90% njih je opterećeno cenom i meri kvalitet upravo po tome koliko roba košta. Veliki broj njih se vodi urbanim legendama, idolopoklonstvu prema nekim skupim stvarima i spravama, pa zbog toga ne smem mnogo spuštati cene, ne bi me shvatili ozbiljno.

A ti tvoji pirati, da li bi mogli oni napraviti neku simpatičnu zaštitu?
Meni ne treba ništa specijalno, opet ponavljam, ciljna grupa za koju ja radim je uglavnom polu pismena, uopšte i muzički, pogotovo tehnički, pa mi treba da ih neka zaštita samo uspori na par meseci, dok novi proizvod ne stigne, a dalje neka provaljuju šta im je volja, proizvod je isplatio sebe.
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable

Pon Dec 24, 2012 12:41 pm

Prestao sam time da se bavim odavno. Moraš sam odlučiti šta ti je najbolje u svetlu tvog proizvoda i ciljne grupe. Ako su takvi kako kažeš da jesu onda primeniš prvi savet, cena nadomešta ove što piratuju i to je to, edukuješ nekako narod da su ovi ovnari i da nemaju pojma itd... ali fino i kulturno, kad budeš to radio 30 godina onda možeš kao ja "ne lupaj" i sl...

Dodatna zaštita uvek iritira ljude a one nepismene stavlja u rebus a tebi pravi dodatni posao koji nije omiljen i kako rekoh dans je mnogo lakše razbiti bilo šta nego nekad....

tapatalkan košta 2 evra, kod nas je problem plaćanje ali tu cenu bi platio svako, njih "svako" ima nekoliko miliona....cenu od 100 evra bi platio minoran broj ljudi. Minoran u odnosu na nekoliko miliona. Korelaciju moraš sam napraviti.

Ako pada biznis i sve je teže, svima je tako zato nemoj da se očajavaš i piratima je još teže :)
JaMaL
Garaža: 75 TS
75 TB
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:04 pm

Pon Dec 24, 2012 1:37 pm

Kapiram da se bavis samplovima ili aranzmanima? Ako je tako... realna zastita za tvoj rad ne postoji... nema fizickog medijuma i fileovi se mogu slobodno distribuirati u njihovoj upotrebnoj formi.

Kao i za 3d objekte, texture, templatove za siteove itd. nema realne zastite.

Najbolje sto mogu da ti kazem, ne pravi karijeru od toga. Pare se mogu zaraditi ali ne dovoljno para da to postane posao.(u prevodu ne zivciraj se preterano) Velike kompanije koje su napravile biznis od toga imaju tonu kooperanata koji rade jeftinije od tebe za stalnu zaradu. Usputni posao dok trazis ozbiljniju karijeru i vezbas svoje vestine.

Prihvati to kako jeste na vec prezasicenom trzistu i skapiraj da samo ce firme ili ozbiljni freelanceri ikada platiti za to, amateri i obicni hobisti nikad ili veoma retko. da bi neko nesto platio mora postojati ekonomska opravdanost za to. tj. on mora od toga nesto zaraditi na kraju. ako se samo vezba i uci, kao 99% pirata od toga nema nista.

Sam adobe zivi od firmi koje kupuju photoshop za profesionalne radove. 99% tih istih dizajnera kuci ima piratsku verziju tog photoshopa jer nema razloga za daje pare za original. nista ne dobija time i vec ga ima na poslu za slanje na konkurse itd. tako da kapiras da ukupan broj ljudi koji koristi PS i platio ga je ispod 5%. I da kosta 20e i dalje ga ne bi kupili. nema logicnog razloga kad mu i pirat radi identicno i treba veoma retko.
Windows, corel itd... ista prica...

Mnogo veci umovi se godinama bore sa tim problemom piraterije... resenje i zastita su samo na jedan nacin... online aplikacija... microsoft vec IZNAJMLJUJE svoje programe itd... svi idu na taj metod sad... potpuna kontrola i nista ne instalirano na musterijinoj masini... jedini nacin da zastitis svoj IP... ne daj ga nikome. Poslovi u kojima je to nemoguce kao tvoj nemaju izbor, progutaj i pichi dalje...
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable

Pon Dec 24, 2012 2:30 pm

Smrt gugleti hahaha
Pre deset godina su neuspelo pokušali da naprave ovo isto, oni su server a ti imaš radnu stanicu, glupu, bez OS-a, samo se prikopčaš, sve ti je tamo i ne treba ti ni disk ni memorija ništa.

I dalje to isto pokušavaju....
Korisnikov avatar
alfaholic

Pon Dec 24, 2012 3:57 pm

Skoro da nema tržišta koje nije prezasićeno, zato toliko priče o naplaćivanju svakog primerka koji se koristi ili zapravo što većeg broja, otuda i piraterija kao tolika smetnja.
Slažem se oko toga vezano za karijeru, ali generalno ne treba praviti karijeru od bilo čega, jer je retko šta sigurno i trajno, ako ne u celom svetu, onda kod nas sigurno. Jedina karijera je naš mozak i njegova sposobnost da se adaptira i pronađe nove načine da opstane u ovom monetarnom sistemu.

Trenutno sam finansijski u plusu i generalno se ne uzrujavam mnogo tom piraterijom, ali imam mnogo ljudi koji prate to što radim i koji redovno kod mene kupuju, a oni sami mi skreću pažnju da nešto uradim povodom toga, zato me s vremena na vreme zamisle malo više i eto odatle moja pitanja.

Što se tiče Google, najbolja stvar na planeti. Supruga je uplatila oko 200 000 dinara za neko doškolovavanje jer je ona vaspitačica, završena naravno sa desetkom, ali kao do 2014. se mora završiti još ponešto kako bi mogli da nastave da rade, inače kad zakon stupi na snagu ništa od posla, klasično su nekvalifikovano, iako samo polažu iste ispite koje su već polagali.
E sad, ona je za par meseci završila oko 30 ispita, takva joj genetika, škola joj ide koliko meni nikad nije išla, ali skoro 90% drugih cura tamo se pati već godinama, plaćaju velike novce, kako bi to isterali do kraja, neke su udate, imaju decu, rade, nije to lako.
I pre par dana ministar kaže da on taj zakon nije potpisao, da su mu to poturili i da cela ta priča ne važi, nema diploma, nema ničega, šta je bilo bilo je, puj pike ne važi i haj'te svi kućama.
Otuda to za Google... Šta se može naučiti u našim školama, veliko je pitanje, a na internetu ima svega, treba samo biti malo inteligentan pa razvrstati dobre od loših informacija...
JaMaL
Garaža: 75 TS
75 TB
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:04 pm

Pet Dec 28, 2012 2:34 pm

Pre deset godina su neuspelo pokušali da naprave ovo isto
Bogami malo vishe od 10. Ja se secam da sam prvi put seo za terminal servere u jugobanci, valjda, jedna od tih propalih banaka jos krajem 80-ih... moj komsija je programirao za njih unix software jos tada...

ovo sad sto windows palamudi nije ni topla voda, vec prevazidjeno odavno, ali valjda su svi koji se secaju toga toliko vec matori da ih ne zanima, a mladi se opet zamlacuju da ce ovaj put da uspe. Centralizacija bilo kog racunarskog sistema je losa ideja uvek bila...

Povratak na “Cafeteria da Romeo”