Zamena svih tecnosti u AR 159

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
nikola21x
Pridružio se: Sub Maj 22, 2010 10:46 am

Pet Nov 23, 2012 2:38 am

OK ljudi, kazu da ce biti mnogo jaka zima, i onda aj da pokupujem sve ovo u kompletu kad mi je vec na redu mali servis, a imam par pitanja, pa ako neko zna, i voljan je da odgovori, bilo bi lepo.

1. kociono, tutela top 4, ali koliko, ne pise u uputstvu?

2. Za servo sam procitao vec na forumu da se sipa zeleno Tutela GI/R umesto crvenog, mada i u pdf uputstvu pise da treba GI/R, ali u mojim kolima jeste pogresno, crveno. Moje pitanje je opet za kolicinu, koliko L?

i NAJVAZNIJE
3. Menjac, sa tim ne znam sta da radim. Navodno se to ulje i ne menja, ali taj menjac pocinje ozbiljno da me iritira jer je poceo da shiftuje i losije nego kad sam kupio auto. A ni tad nije bio sjajan. Ali procitah na internetu da to tutela menjacko ionako ne valja, i da su ljudi koji su sipali castrol 75w-90 bili prilicno zadovoljni, u smislu da sve nekako funkcionise glatkije i podmazanije, skoro kako treba, iako je 159 :) Citao sam i o sajli menjaca nesto jer i ona kao ume da pravi takve probleme, ali ok, to ionako moram videti sa majstorom. Prvo ovo.

Sta mislite vi o menjackom ulju? Da li eksperimentisati sa tim? Inace, u uputstvu pise pise da ide Tutela 75w-85, a ovi stranci predlazu 75w-90 castrol???

Neko probao?

Za antifriz i motorno znam i sam, kupovao sam vec, mada sam i tu procitao da ljudi ne sipaju nuzno seleniu p.e, vec da kao ima i boljih opcija. Ali sa tim ni ne vidim neku preku potrebu za igrom.

Ne znam jedino da li sam jos neku tecnost prevideo.
Korisnikov avatar
zen
Garaža: Alfa Romeo GT 2.0 JTS
Pridružio se: Pet Sep 25, 2009 1:58 pm

Pet Nov 23, 2012 2:58 am

Tecnost za pranje stakla

Sent from my iPhone using Tapatalk
There's nothing wrong that $100 won't fix.
Korisnikov avatar
nikola21x

Re: Zamena svih tecnosti u AR 159

Pet Nov 23, 2012 3:47 am

tacno, to ni ne kupujem original pa mi nije ni palo na pamet.

a i vec je sipana zimska.
Korisnikov avatar
Markoni147
Garaža: Ford Fiesta ST
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:22 pm

Pet Nov 23, 2012 7:05 am

Sto se tice kocne tecnosti nje staje 0.5 lit. uglavnom kod svih kola, ali ce ti trebati 1 lit. kako bi se lepo ozracio sistem... Ja bih isao na Motul DOT 5.1, inace se 5.1 preporucuje kod kola sa ABSom i ESPom jer ti sistemi brze reaguju, da se tako izrazim, jer je sama protocnost te tecnosti malo veca...

Sto se ulja za servo tice mislim da ti ne treba vise od 1 lit.

Ulje u menjacu treba menjati. Time ces mu produziti vek. Ako su ljudi zadovoljni tim Castrolom nemas razloga da ga ne sipas. Ja sam na proslim kolima osetio razliku kada sam sipao ulje iste gradacije, presavsi na Motul. Mozes na njihovom sajtu videti koja je preporuka za tvoja kola i mislim da ce ti 2 lit. biti dovoljno...

Tapatalk Post
Korisnikov avatar
nidza
Garaža: ex 159
Pridružio se: Pon Mar 05, 2012 4:11 pm

Pet Nov 23, 2012 8:27 am

Za menjač sam i ja na Stilu osetio razliku, zimi drastičnu, zamenom ulja. Sipao sam preporučenu Tutelu. I dan danas, 5g od zamene ulja, menjač je odličan, tj bolji nego kada je auto kupljen (taj je imao 3g starosti).

Za stakla takođe preporuka za Tutelu, ali poslednji put u Kitu nije bilo.

Tapatalk HD
Korisnikov avatar
Vlada R
Garaža: ex Alfa 159 JTDm restyle
Pridružio se: Sre Jul 27, 2011 10:32 pm

Pet Nov 23, 2012 9:37 am

Markoni147 napisao:Sto se tice kocne tecnosti nje staje 0.5 lit. uglavnom kod svih kola, ali ce ti trebati 1 lit. kako bi se lepo ozracio sistem... Ja bih isao na Motul DOT 5.1, inace se 5.1 preporucuje kod kola sa ABSom i ESPom jer ti sistemi brze reaguju, da se tako izrazim, jer je sama protocnost te tecnosti malo veca...

Sto se ulja za servo tice mislim da ti ne treba vise od 1 lit.

Ulje u menjacu treba menjati. Time ces mu produziti vek. Ako su ljudi zadovoljni tim Castrolom nemas razloga da ga ne sipas. Ja sam na proslim kolima osetio razliku kada sam sipao ulje iste gradacije, presavsi na Motul. Mozes na njihovom sajtu videti koja je preporuka za tvoja kola i mislim da ce ti 2 lit. biti dovoljno...

Tapatalk Post
Slažem se za kočionu tečnost samo što sam ja sipao ATE DOT4 za vozila sa ESPom. Litak košta oko 830 din i dovoljno je da se ispere kočioni sistem, ukoliko menjaš tečnost i u cilindru kvačila trebaće ti još 0,5-1l.

I ja sam bio voljan da menjam menjačko ulje ali mi je serviser rekao (obzirom da je pravih 100 kkm) da ga ne menjam, ukoliku bude problema sa menjačem ili kad budem menjao set kvačila da je tada promenim, po fabtičkim podacima ona treba da se menja na 400 kkm.

Za servo sam takođe mislio da menjam ali to je ipak preporuka za 2005 i 2006 godište, od 2007 su promenili sistem pa u koji je iščo drugo ulje i nema potrebe da se menja. Ono što mi je bezveze kod menjanja servo ulja je što ne može da se ispusti već se uzima iz rezervoara i doliva novo i ti ga na taj način stalno "razblažuješ" ili možda pravilnije "pojačavaš" novim uljem ali jedna količina starog uvek ostaje.
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Pet Nov 23, 2012 10:51 am

Obavezno zamena ulja u menjaču......oseti se razlika a cena nije strašna!Ma zameniš sve moguće tekućine i za većinu si miran 100 somića kilometrića!

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Korisnikov avatar
nikola21x

Pet Nov 23, 2012 5:45 pm

Hm, ako ne moze da se ispusti servo ulje, a ja jos sipam drugo, drugacije boje, kapiram da bih onda morao da kupim dosta vise ulja nego sto staje u sistem, da bi se to iole pristojno ispralo?

Inace, Markoni, ja sam u principu zadovoljan kako sve funkcionise, izuzev tog nesrecnog menjaca u koji skoro kao pesak da su sipali kad je hladno napolju. Zato sam mislio da u sve sipam preporucene tecnosti, a u menjac neko fensi super masno :)

I kako generalno i nisam u fazonu da "budzim" nesto sto radi, moram da pitam da li je ovo za kocionu tecnost 5.1 umesto 4 "budzenje", ili potpuno prosta stvar izbora? I da li bih ja i osetio ikakvu razliku kao average joe vozac?

Na netu jesam malopre procitao da su kompatibilne, ali i da 5.1 npr ima kraci interval zamene. Ne znam da li je istina, jer forum je bio, nije nista zvanicno.

I Hvala svima na pomoci :beerchug:
Korisnikov avatar
Djo83
Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 4:38 pm

Pet Nov 23, 2012 6:07 pm

ulje u mjenjacu obavezno zamjeni, ali propisane gradacije, nemoj stavljati gusce tj donja cifra obavezno neka bude 75 inace ces zimi dok je motor hladan imati utisak da ti u menjacu nema ulja - rucica ce ici teze sa guscim uljem... ja sam to osjetio jer sam se zeznuo pa nasuo 80 umjesto 75...
Korisnikov avatar
Markoni147
Garaža: Ford Fiesta ST
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:22 pm

Pet Nov 23, 2012 6:41 pm

@nikola

Nije nikakvo budzenje... Kao sto se razvijaju ulja za motor tako se razvija i tecnost za kocnice...
Bilo da sipas DOT 4, bilo 5.1 neko pravilo je da se menja na 2-3 godine...

Evo ti kakvu preporuku daje Motul za tecnosti...
http://ew5.earlweb.com/recommendations. ... 7&brand=45

Tapatalk Post
Korisnikov avatar
byMaX
Garaža: Alfa Romeo Giulia QV 510bhp AT8 2018
Alfa Romeo Giulietta 2.0jtdm3 Sport 2011
Volvo S80 2006
Mini Cooper D 2016
Pridružio se: Pon Jan 05, 2009 9:31 pm

Ned Nov 25, 2012 12:53 am

sto se tice zelene tutele, kosta 1700 din, a treba ti pola od toga, ali manjeg pakovanja nema... nemaju ga u ap sportu i kit komercu, samo kod bogunovica...

crvena tutela je inace 600-ak dinara
Turismo Internacionale
Korisnikov avatar
nikola21x

Ned Nov 25, 2012 3:41 am

OK ljudi, hvala svima jos jednom na pomoci :arflag
nalfa
Garaža: AR 159 JTDm 16V
Pridružio se: Sre Apr 21, 2010 7:50 pm

Ned Nov 25, 2012 5:37 pm

U vezi sa servo uljem...
Potrosio sam 2 litre zelene samo na ispiranje stare/crvene,
a od trece mi je ostalo pola.
Korisnikov avatar
Vlada R
Garaža: ex Alfa 159 JTDm restyle
Pridružio se: Sre Jul 27, 2011 10:32 pm

Ned Nov 25, 2012 8:45 pm

byMaX napisao:sto se tice zelene tutele, kosta 1700 din, a treba ti pola od toga, ali manjeg pakovanja nema... nemaju ga u ap sportu i kit komercu, samo kod bogunovica...

crvena tutela je inace 600-ak dinara
To je dovoljno za rezervoar ali nikako za ispiranje kompletnog sistema.

Povratak na “Area Servizio”