Pitanje za gume

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
Vlada R
Garaža: ex Alfa 159 JTDm restyle
Pridružio se: Sre Jul 27, 2011 10:32 pm

Re: Pitanje za gume

Uto Sep 11, 2012 2:57 pm

Sauriann napisao:Drugari potreban mi je savet u vezi veličine guma na 156 (u knjigama nema).
Kupovaću nove pa imam dilemu da li da kupim 215/40/18 (njih sad vozim) ili da uzmem 225/40/18 ali ne znam da li će mi gde kačiti. Felne su 8J ET37 auto je spušten 30mm napred i nazad.

Slika

Inače kad ih uporedim (ovu drugu veličinu) sa veličinom 215/45/17 dobijam razlike od:
percentage = 1.92 % actual = 12 mm
http://www.tyresave.co.uk/tyresize.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

p.s mislim da ću uzeti NANKANG UltraSport NS2 gume. Prvo sam mislio da su neki Kinezi od juče kad ono ozbiljna firma "NANKANG Rubber Tire was incorporated in 1959, and is Taiwan’s oldest and most respected tire manufacturer."

Slika

http://www.nankangusa.com/" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Ne znam da li je slika tvog automobilia ili si skidao sa neta ali za tu felnu treba šira guma ili obrnuto. Iako guma ima zaštitni rub ova felna će sigurno da se češe po ivicama.

Treba biti obazriv sa tim ostočnjačkim proizvođačima, najčešće se loše pokazuju na vlažnoj podlozi a to je jako bitan segment. Na suvom su sve manje više OK. Na stranu trajnost, tu ima dobrih i loših iskustava sa svim proizvođačima. Ako već gledaš budget gume bolje i to nego razni kinezi...

U svakom slučaju bolje rešenje bi ti bila kvalitetnija 16ica ili 17ica.
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Uto Sep 11, 2012 3:09 pm

Trajnost (nisam mislio na trošenje/habanje) bitno izdvaja "veliku četvorku" u odnosu na ostale... Tradicija neke proizvođače obavezuje na kvalitet i trajnost tog kvaliteta. Teško je proveriti ove koji su na tržištu mnogo manje od pomenute "četvorke" ili ne ulažu toliko u razvoj ili su stalno u "zlatnoj sredini" (lep izraz za prosečnost)... Poznavaoci kažu da je ulje deo motora - verovatno su i gume. U oba slučaja je rizično ako se štedi.
Alfa je stil... ostalo je status...
Korisnikov avatar
nidza
Garaža: ex 159
Pridružio se: Pon Mar 05, 2012 4:11 pm

Uto Sep 11, 2012 4:00 pm

Ja se uvek osvrćem na ADAC sajt, jer su mi oni nekako najkompletniji i najtransparentniji - vrlo lepo je objašnjen svaki aspekt testa (testiraju i trajnost). Malo je nezahvalno čitati po forumima razne subjektivne priče vlasnika, jer osećaj može da vara, a uslovi puta od danas do sutra mogu biti vrlo različiti. Još problematičnije je porediti gume u različitim dimenzijama ili na različitim kolima, jer i to može da prevari. :)
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Uto Sep 11, 2012 4:29 pm

Ne treba uzimati zdravo za gotovo nijednog proizvođača. Michelin i Pirelli imaju i loše modele. Takođe, postoje proizvođači kao što je Hankook koji su "eksplodirali" u skorije vreme. Treba pratiti svakog. Good Year je do pre 10 godina imao opasni krizu sa kvalitetom, pa se sjajno uzdigao...isto važi i za Dunlop. Postoje i proizvođači koji su specijalisti za neke vrste guma kao što su Nokian, Toyo, Vredestein i koji su u svom fahu vrhunski.

ADAC testovi su vrlo dobri i referentni su. Nisu jedini, ali ih obavezno treba pratiti. Od tih "opštenarodnih" glasila jako dobri su i testovi engleskog Auto Expressa.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
Falcon037
predsednik kluba
predsednik kluba
Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo
Pridružio se: Čet Jan 19, 2012 1:16 am

Uto Sep 11, 2012 9:52 pm

Što se tiče NANKANG guma ja ih imam na svojoj Alfi i to sam ih dobio skoro nove uz auto kada sam ga kupio. Konkretno imam model NS-20 guma je u sport klasi, a proizvođač kaže da je novije generacije do NS-2.

Sa gumama sam generalno zadovoljan (vozio sam i na Huji letos) lepo drže. E sad po testovima koje sam gledao su prilično loše za mokro i imaju veliki trag kočenja. To nisam testirao do sada jer celo leto nije pala poštena kiša :(

Ako ima zainteresovanih neka se jave pa možemo da testiramo i tako to ... :wave:
Korisnikov avatar
vojaalfa
Drug Član
Drug Član
Garaža: 156 1.8TS SW
Pridružio se: Pon Dec 01, 2008 3:42 pm

Uto Sep 11, 2012 9:59 pm

Tomo, moje subjektivno mišljenje kao vlasnika više automobila koji je promenuo sijaset polovnih guma različitih dimenzija, proizvođača i godišta je sledeće: uzmeš gume istih dimenzija npr. 215/40-17, različitih proizvođača i staviš ih na istu felnu i rezultat je: dobiješ sasvim različit profil gume na felgi. :scratch: :(

Epilog: izgleda da nemere svi sa istim šublerom.
Korisnikov avatar
dusanGT

Uto Sep 11, 2012 10:03 pm

Misliš - jedne 215/40/17 kače, a neke druge 215/40/17 ne kače?
Korisnikov avatar
edin
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
Pridružio se: Čet Nov 24, 2011 6:32 pm

Uto Sep 11, 2012 10:48 pm

vojaalfa napisao:Tomo, moje subjektivno mišljenje kao vlasnika više automobila koji je promenuo sijaset polovnih guma različitih dimenzija, proizvođača i godišta je sledeće: uzmeš gume istih dimenzija npr. 215/40-17, različitih proizvođača i staviš ih na istu felnu i rezultat je: dobiješ sasvim različit profil gume na felgi. :scratch: :(

Epilog: izgleda da nemere svi sa istim šublerom.
:podrzava
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
Korisnikov avatar
Vlada R

Uto Sep 11, 2012 11:53 pm

nidza napisao:Ja se uvek osvrćem na ADAC sajt, jer su mi oni nekako najkompletniji i najtransparentniji - vrlo lepo je objašnjen svaki aspekt testa (testiraju i trajnost). Malo je nezahvalno čitati po forumima razne subjektivne priče vlasnika, jer osećaj može da vara, a uslovi puta od danas do sutra mogu biti vrlo različiti. Još problematičnije je porediti gume u različitim dimenzijama ili na različitim kolima, jer i to može da prevari. :)
Apsolutno podržavam. Jako je bitno sa koje gume je neko prešao na nekog srednjaka pa ga hvali na sva usta a da siroma ni ne zna da postoji nešto bolje. ADAC svakako da, uz izvesnu rezervu (obavezno koreanci i japanci podbacuju na testovima).
Korisnikov avatar
Vlada R

Uto Sep 11, 2012 11:58 pm

starac vujadin napisao:Ne treba uzimati zdravo za gotovo nijednog proizvođača. Michelin i Pirelli imaju i loše modele. Takođe, postoje proizvođači kao što je Hankook koji su "eksplodirali" u skorije vreme.
Hankook je najbolji primer kako se posvećenost i ulaganje u R&D vraća, brojni OEM ugovori kao potvrda kvaliteta koji nesumnjivo poseduje.
Nokian je takođe odličan, kako za zimske tako i za letnje. Semperit u poslednje vreme ima dobre proizvode a srednjak po ceni. Sve su to mid range proizvođači ali se uvek priča vrti oko novca. Ako dam 18 k din za ovo mogu i još 3-4 za premium.
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član
Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso

ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW
Pridružio se: Sub Okt 30, 2010 7:39 am

Sre Sep 12, 2012 2:38 pm

Nova guma - najbolja guma pa makar bila i sa Tajvana :arflag
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Sre Sep 12, 2012 8:44 pm

Pa definitivno da je bolja od neke premijum gume koja "ima šaru ko nova..." a DOT 3406.
Uvek podržavam kupovinu novih guma.
Korisnikov avatar
EnricoAdams
Garaža: Alfa Romeo 156 restyle 1.9 JTD 16V
Pridružio se: Čet Nov 10, 2011 7:32 pm

Sre Sep 12, 2012 10:14 pm

Ne treba biti iskljuciv. To me podseca na onu izreku "Najbolji auto je nov auto", a da se toga drzimo 95% nas nikada ne bi vozilo Alfe i ovaj forum verovatno ne bi ni postojao. Ja licno favorizujem nove gume do 17" dijagonale, jer razlika u ceni izmedju nove i polovne generalno nije dovoljna da bi se kupovala potencijalna macka i dzaku koje je vec generalno istrosena (mada i ovde ponekad uleti nesto sto se isplati). Za 17" i vece dijagonale mislim da je totalno druga stvar, jer je tu razlika izmedju cene novih i polovnih guma bas velika (pogotovo ako se gledaju premijum brendovi).
Korisnikov avatar
nidza

Sre Sep 12, 2012 10:49 pm

Ko nema para za novu gumu određene dimenzije, treba da ode na broj manju, ili već koju može da priušti. :-)

Ne moraju se kupovati neke sa Tajvana, postoje i jako dobre evropske budžet marke.
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Čet Sep 13, 2012 5:51 am

nidza napisao:Ko nema para za novu gumu određene dimenzije, treba da ode na broj manju, ili već koju može da priušti. :-)
Upravo tako a ne po svaku cenu voziti velike gume a kupovati polovne. Te polovne gume najverovatnije nisu zamenjene zato što se vlasniku ne svidja šara već zbog iztrošenosti ili starosti itd.
nidza napisao:Ne moraju se kupovati neke sa Tajvana, postoje i jako dobre evropske budžet marke.
Pa ne moraju, ali zašto da ne?
Korisnikov avatar
dusanGT

Čet Sep 13, 2012 6:14 am

Vlasnik vozila sa neodgovarajućim (istrošene, dotrajale, pogrešnih dimenzija, nekvalitetne...) gumama dovodi u pitanje bezbednost i drugih učesnika u saobraćaju, a ne samo svoju i tu nedostatak novca nije nikakvo opravdanje ili razlog za odsustvo odgovornosti (ZOBS i ostalo)...

Kod nas je ponekad "efekat" (gume, felne, zatamnjena stakla, bučni izduv, ozvučenje, spojleri...) važniji od tehničkih performansi, sigurnosti i logike, pa se mogu videti primeri da na vozilima ima i onoga što tu ne pripada. Najmanji problem je kad je nešto smešno, ali kad je nešto opasno...
Korisnikov avatar
EnricoAdams
Garaža: Alfa Romeo 156 restyle 1.9 JTD 16V
Pridružio se: Čet Nov 10, 2011 7:32 pm

Čet Sep 13, 2012 7:15 am

Meni se cini da mi ovde pricamo o krajnostima, nisu sve gume po 8-10 godina stare sa sarom koja jedva prolazi tehnicki. To sto kod nas ljudi stede gde ne treba pa se i takve prodaju je druga stvar.

Ja sam vidjao da ponekad na oglasima izlete fine gume, 2010 (a nekada i 2011) god sa po 6mm sarom za skoro 3 puta manje pare nego sto su takve nove. Pa i ja sam takve jedne skoro prodao i ne mislim da se kupac zajebao, cak naprotiv.
Sve u svemu da ja kupim sada nove gume ne bih smatrao da su posle 1-2 sezone 3 puta losije nego kada sam ih tek kupio, a cena ce im sigurno biti toliko niza ako govorimo o vecim dijagonalama

Sent from my HTC Sensation using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član
Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso

ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW
Pridružio se: Sub Okt 30, 2010 7:39 am

Čet Sep 13, 2012 8:27 am

Kao što napisah mene je interesovalo da li neko ima iskustva sa gumama koje nisu premium, pružaju 10% lošije rezultate na testovima a jeftinije su 50%.
Pre ću uzeti i novu Nankang NS2 nego Continental iz 2008 (za koju usput ne znam da li je vožena zimi ili ne). Što se tiče postojanosti te gume na duže staze iz mog vremenskog ugla su mi opet atributi na novoj jeftinijoj gumi. Voziću je maksimalno tri leta i to po 10k km (pošto ukupno pređem godišnje oko 20k). Bolje mi je da na trećoj godini vozim tri godine staru gumu ma koja ona bila nego polovan premium koji će tada imati 4+3godine.

Naravno svako ima svoje potrebe u zavisnosti kuda najviše vozi automobil.
Korisnikov avatar
Markoni147
Garaža: Ford Fiesta ST
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:22 pm

Čet Sep 13, 2012 9:57 am

Tomo mani se corava posla...
Bolje se jos malo nategni pa uzmi Savu ili BF Goodrich...

Tapatalk Post
Korisnikov avatar
nidza

Čet Sep 13, 2012 10:07 pm

Sava je godinama jedna od retkih guma koje upadaju u "nepreporučljive", po ADAC. Za slične pare imaš Barum i Semperit, a možda može da se probere još ponešto. :-)
Korisnikov avatar
iznogudovic
Garaža: Rosso 147 1.6 105 ks 2002
Pridružio se: Sre Mar 23, 2011 12:11 pm

Pon Sep 17, 2012 4:12 pm

Znam da će svi rreći beži od polovnih guma, ali jbg kruza, nudi mi se Barum Polaris dot 2811, par odlično izgledaju, za 50e, šta mislite vredi li isključivo za zimski set
Korisnikov avatar
nidza

Pon Sep 17, 2012 6:42 pm

Što da ne, Barum bi trebalo da se jako brzo troši. Nije stara guma u pitanju, a ako ima dobru šaru, verovatno i stvarno nije puno vožena. Ja bih rizikovao, iako sam protiv polovne gume.
Korisnikov avatar
Djo83
Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 4:38 pm

Uto Sep 18, 2012 6:24 am

pa ja iz slicnih razloga kupih u februaru Kumho dve gume polovne sa 6mm sarom 2god stare i evo vozim vec 10ak hiljada km nista im ne fali sara se smanjila za oko 1mm...

Ranije sam imao Barum Bravuris 2 (nove), dobra je guma mekana i tiha, al sto rece Nidza jako se brzo potrosila...

Na proljece planiram da kupim jos dve Kumho gume ali nove, dok cu ove dve na zadnje tockove da stavim, mozda je Barum malo tisi ali mi se ova guma cini tvrdjom i mislim da se prilicno sporije trosi... a kostaju isto (nove)...
Korisnikov avatar
gox1
Garaža: Alfa Romeo 159 jtdm, Chevrolet Lacetti 1.4, Fiat Punto 1.2
Pridružio se: Ned Nov 27, 2011 2:32 am

Uto Sep 18, 2012 9:13 am

Sauriann napisao:Kao što napisah mene je interesovalo da li neko ima iskustva sa gumama koje nisu premium, pružaju 10% lošije rezultate na testovima a jeftinije su 50%.
Pre ću uzeti i novu Nankang NS2 nego Continental iz 2008 (za koju usput ne znam da li je vožena zimi ili ne). Što se tiče postojanosti te gume na duže staze iz mog vremenskog ugla su mi opet atributi na novoj jeftinijoj gumi. Voziću je maksimalno tri leta i to po 10k km (pošto ukupno pređem godišnje oko 20k). Bolje mi je da na trećoj godini vozim tri godine staru gumu ma koja ona bila nego polovan premium koji će tada imati 4+3godine.

Naravno svako ima svoje potrebe u zavisnosti kuda najviše vozi automobil.
Imas mnogo toga napisanog u vezi ovih guma na alfaowner.com forumu, mnogi ih voze na svojim alfama, pogotovo na 159-kama, posto se kod njih u UK masovno vozi 159 TI za cije gume premium brenda treba izdvojiti oko 1500 evra. Rezultati su vise nego pozitivni, guma je pristojna za tu cenu, nesto losiji rezultati su u voznji na vlaznom putu, medjutim sve ukupno guma je preporucena od mnogih vlasnika alfi. Retko ko ih je probao a da je bio bas nezadovoljan i da nije resio ponovo da ih nabavi, ima ih ali retko. Ja sam prakticno satima citao tamo teme koje se ticu odgovarajucih guma, odrzavanja itd, pa mozes sebi da ustedis vreme...
Korisnikov avatar
Falcon037
predsednik kluba
predsednik kluba
Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo
Pridružio se: Čet Jan 19, 2012 1:16 am

Uto Sep 18, 2012 9:19 am

Ja da se nadovežem na ovo. Testirao sam moje Nankang na mokrom, kočenje na nizbrdici i mogu reći da su rezultati zadovoljavajući. Verovatno da neki Pirelli ili Michelin bolje koče i drže u ovakvim uslovima ali imaju i cenu.

Povratak na “Area Servizio”