Pitanje za gume
- edin
- Saradnik Uprave
- Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP

“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- Falcon037
- predsednik kluba
- Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo - Lokacija: Beograd
Toga sam se i plašio, al šta je tu je ... jedino mi žao što su gume pa skoro nove :cray:
- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
Nešto slično se i meni desilo kolega, znam kako ti je
Doduše kod mene je taj "bubreg" prilično mali, onaj ko ne zagleda dobro gumu verovatno ne bi ni zapazio, ali svakako da nervira i čovek može samo da skida sve po spisku (ne)nadležnima za takve pojave. Kod mene je sada ta guma nazad desno i izgurala je oko 2.000 km bez ikakvih problema. Sreća je što gume nisu toliko nove kao tvoje, plan je bio da kupujem nove sledeće sezone, pa ako se nešto ne iskomplikuje neću pretrpeti neku štetu izuzev živaca

Doduše kod mene je taj "bubreg" prilično mali, onaj ko ne zagleda dobro gumu verovatno ne bi ni zapazio, ali svakako da nervira i čovek može samo da skida sve po spisku (ne)nadležnima za takve pojave. Kod mene je sada ta guma nazad desno i izgurala je oko 2.000 km bez ikakvih problema. Sreća je što gume nisu toliko nove kao tvoje, plan je bio da kupujem nove sledeće sezone, pa ako se nešto ne iskomplikuje neću pretrpeti neku štetu izuzev živaca

ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
- Falcon037
- predsednik kluba
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Evo ja da javim da je vulkanizer uspeo da mi spase gumu bar do sledeće sezone.
Baš je bila sjebana solidno na unutrašnjoj strani je bila naprslina oko 6-7 cm dugačka.
Nisam slikao kakvo je jaje bilo pre ali bilo je jedno 3-4x veće nego ovo sada na slici.

Takođe prednje felne prebačene nazad i sada je na sigurnom mestu pozadi desno.
Baš je bila sjebana solidno na unutrašnjoj strani je bila naprslina oko 6-7 cm dugačka.
Nisam slikao kakvo je jaje bilo pre ali bilo je jedno 3-4x veće nego ovo sada na slici.

Takođe prednje felne prebačene nazad i sada je na sigurnom mestu pozadi desno.
- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
Ništa, sad guraj dalje koliko izgura, mada ćeš verovatno imati i dalje u podsvesti da nije sve savršeno. Jbg, kad smo ovde svi zaluđenici
Inače me redovno duša zaboli kad se vozim ovim razvalinama, a kakav je osećaj kad se stave ganc nove gume - bolje da ne razmišljam. Teško je voziti kao po jajima, ali ponekad zaista nema izbora

Inače me redovno duša zaboli kad se vozim ovim razvalinama, a kakav je osećaj kad se stave ganc nove gume - bolje da ne razmišljam. Teško je voziti kao po jajima, ali ponekad zaista nema izbora

- Diego
- Drug Član
- Garaža: AR 156 1.8 TS 2002.
Dobro je, sad lagano do letnje zamene.
Kako je vulkanizer doakao klobuku? Vecina nas je mislila da je mas' otisla u propas' pa bi bilo zanimljivo da preneses ako si nesto video.

Kako je vulkanizer doakao klobuku? Vecina nas je mislila da je mas' otisla u propas' pa bi bilo zanimljivo da preneses ako si nesto video.
- YUgisa
- Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Zasto je nazad desno sigurno mesto? Meni je neka logika da je veca sansa da opicite neku rupu na ivici puta (pogotovo ako je uzi put) nego na sredini puta tj levom stranom vozila?
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
- Falcon037
- predsednik kluba
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Posle toga je doneo neku "jaču" fleknu koja je pukla (prasak) kad je savio za 90 stepeni, tako da pretpostavljam da je neka ultra tvrda zakrpa.
Zakrpu je postavio preko polovine gazišta i duž celog bočnog zida gume i utisnuo nekim ručnim valjkom.
Znači ceo postupak se radi na hladno bez zagrevanja i ostalih magija.
Krpljenje sam radio u komšiluku kod vulkanizera koji posluje pod Vulco zastavom i koštalo je 1100 din. sa balansiranjem i prebacivanjem felni.
Eto nadam se da je opis od pomoći
Re: Pitanje za gume
Što se tiče same popravke bila je prilično "prosta" mislim da je fora u tipu zakrpe. Vulkanizer je prvo izravnao unutrašnju zonu oko pukotine pneumatskom brusilicom (moja pukotina je bila između gazišta i bočnog zida).Diego napisao:Dobro je, sad lagano do letnje zamene.![]()
Posle toga je doneo neku "jaču" fleknu koja je pukla (prasak) kad je savio za 90 stepeni, tako da pretpostavljam da je neka ultra tvrda zakrpa.
Zakrpu je postavio preko polovine gazišta i duž celog bočnog zida gume i utisnuo nekim ručnim valjkom.
Znači ceo postupak se radi na hladno bez zagrevanja i ostalih magija.
Krpljenje sam radio u komšiluku kod vulkanizera koji posluje pod Vulco zastavom i koštalo je 1100 din. sa balansiranjem i prebacivanjem felni.
Eto nadam se da je opis od pomoći

- edin
- Saradnik Uprave
Posto se racuna da uglavnom se vozimo sami u kolima, zadnja desna je najmanje opretceno mesto, mada ima logike i to sto proicas, pogotovo post uglavnom ako se vozi troje u kolima uglavnom treci sedi iza suvaozacaYUgisa napisao:Zasto je nazad desno sigurno mesto? Meni je neka logika da je veca sansa da opicite neku rupu na ivici puta (pogotovo ako je uzi put) nego na sredini puta tj levom stranom vozila?

“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- Sauriann
- Drug Član
- Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso
ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW - Lokacija: Novi Beograd
A možda zato što pri većoj brzini i ako pukne zadna leva (ili desna) auto se zanosi drugačije...
- edin
- Saradnik Uprave
Sumnjam, jer, kada ga zanase, onda ga zanese, mislim da je manje bitno u koju stranu
- Sauriann
- Drug Član
ex Giulietta 2.0 TCT
pa kako nije bitno. Bolje da završiš desno u jarku nego levo u nekom direktno...
- edin
- Saradnik Uprave
Ima logike, ali baca ti obicno zadnji kraj, a ne prednji, licno mislim da teo ne ide tako brzo, vec lagno, pogotovo bez unutrašnje gume.
- Crni
- Drug Član
- Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-Jet
Nisi onda jos video gde sve rupa ima, i to kakvih jos.YUgisa napisao:Zasto je nazad desno sigurno mesto? Meni je neka logika da je veca sansa da opicite neku rupu na ivici puta (pogotovo ako je uzi put) nego na sredini puta tj levom stranom vozila?

Picking suspension is like getting married - you take the time to look at the options, read the reviews, and try as many as you can. Then you pick one, invest loads of cash in it and then find it has hidden secrets or undesirable characteristics.
- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
Ovo gde sam ja upao je na 20 metara od semafora, u levoj traci, dakle vrlo daleko od bilo kakve ivice puta
A išla je nazad desno iz razloga što je pre toga bila napred desno, nisam mozgao o tim finesama, urađena je prosta permutacija zadnjih i prednjih (nakon što sam samo mesec dana pre toga već rotirao gume kako bi se ravnomerno trošile!) i bitno mi je samo da je nazad. Za sada izdržava bez teškoća sve nove izazove, a ima ih...

Ovo gde sam ja upao je na 20 metara od semafora, u levoj traci, dakle vrlo daleko od bilo kakve ivice puta

A išla je nazad desno iz razloga što je pre toga bila napred desno, nisam mozgao o tim finesama, urađena je prosta permutacija zadnjih i prednjih (nakon što sam samo mesec dana pre toga već rotirao gume kako bi se ravnomerno trošile!) i bitno mi je samo da je nazad. Za sada izdržava bez teškoća sve nove izazove, a ima ih...
- YUgisa
Jel te gume imaju slucajno smer obrtanja, cisto pitam da nisi slucajno obrnuo?
Pa ja se slazem da rupu mozete u celom rasponu sirine puta pokupiti ali barem iz mog iskustva, vise zveknem desnom stranom... A nekako mi sad pada na pamet i bankina jer kad skrecete desno na bankinu onda skrete pod malim uglom obicno pa ce te vise ivicom zadnje gume zakaciti bankinu pri penjanju, za razliku od toga kada skrecete ulevo gde ce te obicno preci celu suprotnu traku i auto ce biti priblizno pod 90 stepeni naspram bankine pa ce te naici na bankinu sa celom sirinom gume...

Pa ja se slazem da rupu mozete u celom rasponu sirine puta pokupiti ali barem iz mog iskustva, vise zveknem desnom stranom... A nekako mi sad pada na pamet i bankina jer kad skrecete desno na bankinu onda skrete pod malim uglom obicno pa ce te vise ivicom zadnje gume zakaciti bankinu pri penjanju, za razliku od toga kada skrecete ulevo gde ce te obicno preci celu suprotnu traku i auto ce biti priblizno pod 90 stepeni naspram bankine pa ce te naici na bankinu sa celom sirinom gume...
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
Pa kad samo permutuješ čitave točkove prednje sa zadnjim (sa istih strana) smer okretaja ostaje isti
A što se ostalog tiče, da ne malerišemo i baksuziramo sada ovde. Čuvamo svi koliko možemo, a ako se nešto desi, viša sila...

A što se ostalog tiče, da ne malerišemo i baksuziramo sada ovde. Čuvamo svi koliko možemo, a ako se nešto desi, viša sila...
- YUgisa
Ja sam nesto istripovao da je prednju levu stavio desno pozadi.. 

- gox1
- Garaža: Alfa Romeo 159 jtdm, Chevrolet Lacetti 1.4, Fiat Punto 1.2
Taman da napravim novu temu, kad pronadjoh ovu u vezi guma...
Danas svratio do jedne prodavnice (posle mogu da kazem koja je, zavisi kakvu su komentari ostalih
) guma i ajde da vidim kakve su cene za 225/50R17 za moju 159-ku. Normalno cene su manje vise onakve kakve sam ocekivao. Medjutim prvo me je momak iz radnje ubedjivao da to nije dimenzija za 159-ku dok nisam pomislio da sam tripujem i otisao da pogledam na kolima, al ajde nebitno on je to trazio u svom programu... Malo smo razmatrali razlicite brendove kad dodjosmo do toga da mi on predlozi da predjem na 225/45R17. Jos mi na kraju rece da je njegov drug bas tu gumu stavio na 159 i da je prezadovoljan, jedino ono sto po njemu moze da se desi jeste da je malo neudobnija voznja zbog nize gume...
Sta bi se u stvari, odnosno u praksi desilo kad bih stvarno sa ove standarnde 225/50R17 presao na 225/45R17? Jel neko to probao, da li je moguce itd?
Evo ispod slike, ubacio sam dimenzije u Tyre Calculator...

Danas svratio do jedne prodavnice (posle mogu da kazem koja je, zavisi kakvu su komentari ostalih

Sta bi se u stvari, odnosno u praksi desilo kad bih stvarno sa ove standarnde 225/50R17 presao na 225/45R17? Jel neko to probao, da li je moguce itd?
Evo ispod slike, ubacio sam dimenzije u Tyre Calculator...

- Sauriann
- Drug Član
ex Giulietta 2.0 TCT
to nije guma za tebe, pokusali su ti uvale...nemoj da razmisljas u tom pravcu. Gume bi ti bile nize, netacna kilometraza, smanjena upravljivost itd itd
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
Poslednja izmena od Sauriann u Pet Avg 31, 2012 6:13 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
- gox1
Ili ovaj momak u radnji nema pojma o cemu prica ili stvarno pokusava da mi uvali... Poznata je radnja u pitanju, poznata i na ovom forumu.
- Sauriann
- Drug Član
ex Giulietta 2.0 TCT
kupi gume koje ti pisu u uputstvu za tvoj auto...
- gox1
Jedan od razloga zasto sam pisao u ovoj temi zato sto je momak insistirao na njegovoj preporuci, a firma je renomirana... 90 posto ljudi bi ga poslusalo, sto nije nimalo naivna stvar ako je stvarno opasno tako nesto uraditi. Ja radim nesto drugo i prilicno sam strucan za to, ocekujem i od njega da bude strucan za to sto radi. Kolega njegov mi je u radnji rekao, eno momak za pultom je zaduzen za gume kod nas, on ce vam dati preporuke...
Necu da kazem da me nije zainteresovalo to sto je razlika u ceni 100 evra po komadu u korist ovih koje nisu iz uputstva ali da mi je to bio jedini razlog sto pitam napisao bih tako. Nemam problem da brinem o svojim parama.
Ideja je bila da cujem misljenja od onih koji vise znaju, pa bih i ja nesto da naucim da sledeci put strucnjaku iz radnje kazem zasto nije ok da preporucuje tako nesto.
Nisam ni rekao da necu...Sauriann napisao:kupi gume koje ti pisu u uputstvu za tvoj auto...
Jedan od razloga zasto sam pisao u ovoj temi zato sto je momak insistirao na njegovoj preporuci, a firma je renomirana... 90 posto ljudi bi ga poslusalo, sto nije nimalo naivna stvar ako je stvarno opasno tako nesto uraditi. Ja radim nesto drugo i prilicno sam strucan za to, ocekujem i od njega da bude strucan za to sto radi. Kolega njegov mi je u radnji rekao, eno momak za pultom je zaduzen za gume kod nas, on ce vam dati preporuke...
Necu da kazem da me nije zainteresovalo to sto je razlika u ceni 100 evra po komadu u korist ovih koje nisu iz uputstva ali da mi je to bio jedini razlog sto pitam napisao bih tako. Nemam problem da brinem o svojim parama.
Ideja je bila da cujem misljenja od onih koji vise znaju, pa bih i ja nesto da naucim da sledeci put strucnjaku iz radnje kazem zasto nije ok da preporucuje tako nesto.
- nidza
- Garaža: ex 159
Nema nikakvih problema da staviš /45 umesto /50. Razlika je isuviše mala da napravi bilo kakav problem (tolika razlika u obimu točka može da bude i između istih dimenzija guma različitih proizvođača).
Što se upravljivosti tiče, naravno da će biti bolja sa nižim profilom nego sa višim - neko je napisao obrnuto u prethodnim postovima.
Izbor /45 je sigurno mnogo veći nego /50 guma kod nas, tako da je to razlog za preporuku vulkanizera, ne verujem da je hteo da uvali bilo šta. Bolje uzeti /45 renomiranog proizvođača nego neku budžet glupost /50.
Kilometar sat će da laže, a menjač će biti za toliko kraći - iako je sve to toliko zanemarljivo da ne može imati bilo kakvih ozbiljnih uticaja.
Na kraju krajeva, po specifikacijama na netu negde stoji /50, a negde /45 za 17ice.
Isto tako za 16ice stoji 205/55 ili 215/55. Ova druga je otprilike duplo skuplja u maloprodaji.
Što se upravljivosti tiče, naravno da će biti bolja sa nižim profilom nego sa višim - neko je napisao obrnuto u prethodnim postovima.
Izbor /45 je sigurno mnogo veći nego /50 guma kod nas, tako da je to razlog za preporuku vulkanizera, ne verujem da je hteo da uvali bilo šta. Bolje uzeti /45 renomiranog proizvođača nego neku budžet glupost /50.
Kilometar sat će da laže, a menjač će biti za toliko kraći - iako je sve to toliko zanemarljivo da ne može imati bilo kakvih ozbiljnih uticaja.
Na kraju krajeva, po specifikacijama na netu negde stoji /50, a negde /45 za 17ice.
Isto tako za 16ice stoji 205/55 ili 215/55. Ova druga je otprilike duplo skuplja u maloprodaji.
- Crni
- Drug Član
- Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-Jet
Slicno kao i za 185/65/15 i 195/60/15. Ova druga je skuplja, isla je samo sa distinctive opremom, obe su izlistane u brosuri za 147-icu, mada je problematika ista.
Za 159 u knjizi stoje samo ove dimenzije: 205/55/16 215/55/16 225/50/17 235/45/18 235/40/19
Za 159 u knjizi stoje samo ove dimenzije: 205/55/16 215/55/16 225/50/17 235/45/18 235/40/19
Picking suspension is like getting married - you take the time to look at the options, read the reviews, and try as many as you can. Then you pick one, invest loads of cash in it and then find it has hidden secrets or undesirable characteristics.