Selespeed problem
- interceptor
- Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Ma nije još dotle došlo,planiram ipak da ovo sredim a i nekako mi se baš svidja SS menjač...
- interceptor
Evo juče sam ponovo čistio kontakte na SS menjaču, sve sam rastavio očistio malo pokrivio kontakte da bolje hvataju.Uglavnom jedno dva sata posla.Napravio sam i poneku sliku za one koji još nemaju iskustva sa tim.Da bi se iole moglo raditi treba skinuti obavezno nosač akumulatora.(slike su pre čišćenja)

Posle kada sam sastavio, razočarenje...nastavio sa brljotinama sve dok ga nisam isterao na ulicu i prebacio u city mod kada je proradio i posle bez greške radio i na manual modu.
E sad se nameće pitanje dali će biti kao prošli put da pošandrca posle 24H...ili će možda raditi (mada više se i ne nadam tako prostom rešenju).

Posle kada sam sastavio, razočarenje...nastavio sa brljotinama sve dok ga nisam isterao na ulicu i prebacio u city mod kada je proradio i posle bez greške radio i na manual modu.
E sad se nameće pitanje dali će biti kao prošli put da pošandrca posle 24H...ili će možda raditi (mada više se i ne nadam tako prostom rešenju).
- Duke Nukem
- Garaža: 159 2.4jtdm 2006 elegance
- interceptor
Nisam,i čekam šta će se izdešavati posle ovog drugog čišćenja.Inače u ponedeljak ovaj moj drug što mi održava vozila ugovorio kod nekoga u gradu pregled na dijagnostici (navodno originalnoj) pa kada se sve reši onda mi treba naći ko će da odradi kalibraciju.Poručio sam i NGK svećice da stavim nove a i nešto oko motora treba odraditi jer ne radi lepo dok se ne zagreje na nekih 40-50 stepeni,tako da će se uglavnom sve raditi u istom mahu.
- interceptor
Evo "apdejt" šta se uradilo.Kako sam očistio drugi put kablove menjač do danas radio bez problema (par puta je samo zatreperio pokazivač u kojoj je brzini) i danas je prikačen na dijagnostiku i pokazao grešku "senzor brzine motora" kako mi je majstor rekao.Posle brisanja greške je odradio kalibraciju menjača i posle toga je radio ok.Auto sam ostavio kod njega da bude do ujutru da bi proverio dali motor radi kako treba kada je skroz hladan zbog problema o kom sam pisao u prošlom postu.Sutra ako je sve u redu preuzimam auto pa ću napisati rezultate.
E sada mene zanima taj "senzor brzine motora" gde se on nalazi na menjaču i dali se to može nabaviti ako ga budem morao menjati pošto majstor kaže da je to teško ili nemoguće naći (što ja nemogu da prihvatim), i dali je to taj senzor koji je neko ovde na forumu pominjao da odgovara sa nekog punta senzor radilice?
E sada mene zanima taj "senzor brzine motora" gde se on nalazi na menjaču i dali se to može nabaviti ako ga budem morao menjati pošto majstor kaže da je to teško ili nemoguće naći (što ja nemogu da prihvatim), i dali je to taj senzor koji je neko ovde na forumu pominjao da odgovara sa nekog punta senzor radilice?
- Dragon
- Saradnik Uprave
- Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm - Lokacija: Beograd
Ja sam bas pre neki dan pricao sa jednim majstorom iz Kraljeva oko selespeed menjaca i on mi je pomenuo neki senzor od Punta koji odgovara za taj menjac. Kaze da to mnogi ne znaju, a da je on to stavljao i da je radio bez greske. Sad, nisam siguran da je bas taj senzor u pitanju, ali mogu da se raspitam.
Drugo, video sam rasturenu SS iz Svajcarske na jednom otpadu. Auto je bio u odlicnom stanju. Tako da mogu da ti posaljem broj tih momaka, mozda imaju senzor.
Drugo, video sam rasturenu SS iz Svajcarske na jednom otpadu. Auto je bio u odlicnom stanju. Tako da mogu da ti posaljem broj tih momaka, mozda imaju senzor.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- interceptor
- Dewillex
- Garaža: Alfa Romeo 147 selespeed
Mislim da se taj senzor nalazi odma kod srafa za dosipanje ulja u menjac. Verovatno je to posto ide i kabl od robota na njega. Kad ubodes dijagnostiku probaj da izvuces dzek od senzora. Moze da se dovati ispod auta. 

- interceptor
Znam na koji misliš ali sad sam nešto švrljao po internetu i pominje se "engine speed sensor" negde na bloku motora kod alnasera...
David C napisao:Engine speed sensor is the RPM/TDC crank sensor (back of the engine block near starter, brown plug clipped to inlet manifold)

- Dewillex
Da ali selespeed ima senzor i na samom menjacu da bi mogao da promeni brzinu bez trzanja. Uskladi obrtaje radilice i na menjacu i onda sastavi. Tu gresku uvek izbaci ako se nekim slucajem auto ugasi. Znaci cim obrtaji padnu na jedno 400 eto ti greske

- Gerg
- Garaža: Lancia delta 1.6 LE
Alfa Romeo 156 selespeed - Lokacija: Srbija Trstenik
Ja sam samo cistio glavni konektor,a ovo sto si ti slikao ne znam ni gde se nalazi.
- interceptor
To se nalazi ispod nosača akumulatora i to su ostali konektori koji idu od tog glavnog a prema "aktuatoru" ili robotu kako ga još kod nas zovu.
@Dewillex Za sada kako smo prošle nedelje obrisali grešku (kada se radile i neke stvari oko motora) menjač radi bez greške ali videću dali će tako i dalje ostati.Ako počne opet brljaviti moraću sa dijagnostikom videti dali je opet ista greška i tražiti te senzore.Gledao sam po ebay-u i ima ih tamo i nisu strašno skupi ali pitanje je koliko bi to koštalo kod nas a poručivanje sa ibay-a nemam pojma kako kod nas funkcioniše.
@Dewillex Za sada kako smo prošle nedelje obrisali grešku (kada se radile i neke stvari oko motora) menjač radi bez greške ali videću dali će tako i dalje ostati.Ako počne opet brljaviti moraću sa dijagnostikom videti dali je opet ista greška i tražiti te senzore.Gledao sam po ebay-u i ima ih tamo i nisu strašno skupi ali pitanje je koliko bi to koštalo kod nas a poručivanje sa ibay-a nemam pojma kako kod nas funkcioniše.
- Duke Nukem
Ja sam na ebay kupio 10 tih senzora, od 10 do 35 funti. Ni jedan nije nov a ni originalan. Ne valjaju nista.
- interceptor
E ovo je važan podatak,hvala...a gde si onda uspeo naći senzore da rešiš probleme (koje si verovatno imao čim si kupovao senzore) ?
- Duke Nukem
Meni je u stvari problem bio u elektroventilu kvacila. On je promenjen, problem nestao.
- Dewillex
Koliko košta pomenuti deo? Čisto da znamo i mi ostali šta nas čeka. Ti nekako ideš ispred mene po kvarovima. 

- Duke Nukem
jbg bar znas sta te ceka 
Desa mi je promenio, tj stavio polovan. Vec sam platio senzor i ruke 110e pa mi ovaj ventil nista nije naplatio.
Inace to je neki elektroventil koji pase sa Stila Abarth-a i koji kosta nov 23.000 dinara.
Polovni su retki da ne mogu biti redji, na ebay ima za 90 funti 1 komad nov al ne salje u Srbiju.
Po sajtovima od 180 - 300 funti sa isporukom.
Polovan uzimati pojma nemam koliko je pametno, ista fora kao i sa polovnom bombom i vodenom pumpom ili zupcastim... pojma nemas kada ce da crkne.

Desa mi je promenio, tj stavio polovan. Vec sam platio senzor i ruke 110e pa mi ovaj ventil nista nije naplatio.
Inace to je neki elektroventil koji pase sa Stila Abarth-a i koji kosta nov 23.000 dinara.
Polovni su retki da ne mogu biti redji, na ebay ima za 90 funti 1 komad nov al ne salje u Srbiju.
Po sajtovima od 180 - 300 funti sa isporukom.
Polovan uzimati pojma nemam koliko je pametno, ista fora kao i sa polovnom bombom i vodenom pumpom ili zupcastim... pojma nemas kada ce da crkne.
- KeleA
- Garaža: 166 2.4 JTD Distinctive
Renault Laguna 2.0 16V - Lokacija: Petrovgrad
radi i polovan senzor ili el.ventil ( a cena im je oko 15-25e), a senzor polozaja radilice od malog Fiata Punta pasuje na Alfin Selespeed i radi bez greske i staje 2600 din
eto da znate da vas ne deru Desha i ostali
pozz svima
eto da znate da vas ne deru Desha i ostali
pozz svima
- interceptor
Evo novina o mom autu.Kako se previše nisam ni nadao da će problem nestati, ispostavilo ne da sam bio u pravu. Naime još uvek ne brljavi sa brzinama ali trpće mi indikator stepena prenosa u prvoj i drugoj a desilo se kada sam stao na semaforu on u leru prebaci u treću pa vrati u prvu ali za sada ga još uvek vozim.
Pošto sam već pri kraju sa živcima rešio sam da promenim ceo aktuator komplet sa instalacijom, našao sam ali sa 147-ice što bi trebalo da odgovara ali ako neko zna dali ima nekih problema koji bi se mogli pojaviti pri ugradnji molio bi da bude slobodan da pomene.
Kada se izvrši transplantacija javljam za rezultate.
Pošto sam već pri kraju sa živcima rešio sam da promenim ceo aktuator komplet sa instalacijom, našao sam ali sa 147-ice što bi trebalo da odgovara ali ako neko zna dali ima nekih problema koji bi se mogli pojaviti pri ugradnji molio bi da bude slobodan da pomene.
Kada se izvrši transplantacija javljam za rezultate.
- Dewillex
Ako uzimas robota, pitaj da li mozes da ga vratis ako nije do njega. Moze biti konektor od robota ali onaj deo prema kompjuteru. Mogu biti instalacije do kompjutera ili on sam.
Meni licno izgleda kao problem sa instalacijama.
Meni licno izgleda kao problem sa instalacijama.

- interceptor
Ma rešio sam da uzimam robota a i odmah tamo ga montiramo da vidimo da radi i naravno ako ne radi onda vraćam mog nazad (što se iskreno nadam da neću morati).A ako robot ne reši problem imam tamo onda sa čega skidati potrebne delove dok se ne reši problem.
- KeleA
- Garaža: 166 2.4 JTD Distinctive
Renault Laguna 2.0 16V - Lokacija: Petrovgrad
- Gerg
Da li neko zna zasto kad je pakleno vruce napolju,i obicno u gradu mi se desava da preskace 3. brzinu,ne svaki put....Kad ide unazad 5-4-3-2-1 sve je ok....Samo prebaca unapred,1-2-4-5...i cuje se onaj zvuk kako ne moze da 'dokaci' 3. brzinu pa salta u petu....Da li zna neko mozda sta je problem...Napominjem ovo samo kad je vruce napolju i kad je dosta vozam po gradu,kreni=stani...Kad se ohladi sve je ok....
i Jos jedno pitanje kako se radi kalibracija,je li kalibracija resetovanje menjaca na fabricke parametre ili nesto drugo?
i Jos jedno pitanje kako se radi kalibracija,je li kalibracija resetovanje menjaca na fabricke parametre ili nesto drugo?

- Deni147
- Garaža: Alfa romeo 147
Pozdrav,
meni se desava da preskace drugu brzinu(samo u CITY modu), i izbacuje u ler "N". Na manualu je samo jednom izbacio iz 5te. Ponekad se desava da ne ubaci u R odma nego kao da ce motor da se ugasi i posle 2-3 sekunde presalta R. Nemam nikakve greske niti mi treperi indikator brzina na tabli. Citajuci ovu temu zakljucio sam da je do senzora, ili mozda gresim?
meni se desava da preskace drugu brzinu(samo u CITY modu), i izbacuje u ler "N". Na manualu je samo jednom izbacio iz 5te. Ponekad se desava da ne ubaci u R odma nego kao da ce motor da se ugasi i posle 2-3 sekunde presalta R. Nemam nikakve greske niti mi treperi indikator brzina na tabli. Citajuci ovu temu zakljucio sam da je do senzora, ili mozda gresim?
- Gerg
I meni se to desava u City modu ,inace ne vozim u drugom modu....isto tako hoce da zabaguje R,ali meni ne izbacuje u N,sve je normalno....Kad baguje u R malo se zatrese auto,ali prebaci..nista posebno...
Povratak na “Alfa Romeo 147 | Alfa Romeo 156 | 166 | GTV | GT”