Lambda 1 i 2 ?

Bez duše bismo bili samo mašine...
Korisnikov avatar
talijan7
Garaža: Alfa 147 1.9 JTD 2002
Pridružio se: Pet Maj 07, 2010 2:35 pm

Lambda 1 i 2 ?

Ned Apr 15, 2012 7:29 pm

Dragi alfisti! U pitanju je 156, 1.6 ts 1999 god. Imam problem koji se povremeno desava dok se ne zagreje do radne temperature. Odjednom nece da vuce, stisnem kvacilo, nastavi da radi na leru, krenem opet se gusi, ugasim i upalim, valjda se tada resetuje i onda ide normalno. Dijagnostika je pokazala gresku "lambda 1 i lambda 2. Da li razbusiti katalizator, ili izvaditi, ili sta raditi?
Izvinjavam se ako postoji negde ova tema, nisam je mogao naci.
Hvala unapred ljubitelji najboljih automobila! :arflag
Korisnikov avatar
Alfanatic
Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
......................................
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 3:40 pm

Re: Lambda 1 i 2 ?

Pon Apr 16, 2012 3:49 pm

Voziti u neki renomirani servis i pregledati sve okom iskusnog stručnjaka uz dijagnostiku, pa će sve biti jasno. Teško je ovako naslepo putem foruma davati potpuno pouzdane savete.
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
Korisnikov avatar
ivdzabg
Garaža: Alfa 147 1.6 ts 77 kw
Pridružio se: Sub Nov 21, 2009 11:05 am

Pon Apr 16, 2012 8:38 pm

meni je isto tako, promeni sonde, ja sam uzeo u mass-u oko 100e su obe :wave:
nisam znao da '99 ima dve.
Lepota je u ocima posmatraca.
Korisnikov avatar
cirko83
Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz
Pridružio se: Pet Avg 28, 2009 4:56 pm

Pon Apr 16, 2012 10:11 pm

Pa i nema dve. Kod mene je jedna jedina, skoro promenjena, a simptomi su bili isti
potpis
Korisnikov avatar
talijan7

Uto Apr 17, 2012 7:56 am

Meni rece ovaj majstor da izvadimo katalizator. Koliko je to pametno, ne znam.
Gde pronaci sondu? Pretpostavljam da nije isto kao za 147 77 kw, cena mislim
Korisnikov avatar
ivdzabg

Uto Apr 17, 2012 2:34 pm

promeni majstora, okreni prodavnice i vidi gde ti je najpovoljnije
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable
Garaža: FIAT :(
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 10:00 pm

Uto Apr 17, 2012 2:45 pm

I nije crkla, proćićeš kao Cirko, kupićeš sondu a kvar će ti ostati za uspomenu.

Mora neko sa dijagnostikom da pogleda malo bolje...
Korisnikov avatar
talijan7

Uto Apr 17, 2012 10:24 pm

Haha, hvala vam puno!
Poslusacu vas i javiti vam sta se desava
Korisnikov avatar
cirko83
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz

Sre Apr 18, 2012 8:36 pm

Dora napisao:I nije crkla, proćićeš kao Cirko, kupićeš sondu a kvar će ti ostati za uspomenu.

Pogrešno si razumeo ili sam ja tako napisao. Imao sam iste simptome kao on dok nisam promenio sondu. Sad je sve u redu. Auto posle zamene radi normalno.
potpis
Korisnikov avatar
Bojan90
Garaža: 156 1.6ts
Pridružio se: Pon Jan 23, 2012 9:18 pm

Čet Apr 19, 2012 6:38 am

Kad smo kod lambde, izgleda da cu i ja morati da je menjam. Od skoro je nesto poceo da zeza, ali ne uvek. Npr stisnem gas do pola, i odredjeni vremenski interval se nista ne desava, recimo da je to 1 sec, pa onda povuce, pa posle nekog intervala, prestane da vuce, pa povuce. Uzasno nervira kad krene tako da radi. Desava se kad je motor hladan i kad tako zabaguje reaguje na drukanje.
Korisnikov avatar
ivdzabg

Čet Apr 19, 2012 6:41 am

cirko83 napisao:
Dora napisao:I nije crkla, proćićeš kao Cirko, kupićeš sondu a kvar će ti ostati za uspomenu.

Pogrešno si razumeo ili sam ja tako napisao. Imao sam iste simptome kao on dok nisam promenio sondu. Sad je sve u redu. Auto posle zamene radi normalno.
takodje i meni
Korisnikov avatar
ivdzabg

Čet Apr 19, 2012 6:42 am

Bojan90 napisao:Kad smo kod lambde, izgleda da cu i ja morati da je menjam. Od skoro je nesto poceo da zeza, ali ne uvek. Npr stisnem gas do pola, i odredjeni vremenski interval se nista ne desava, recimo da je to 1 sec, pa onda povuce, pa posle nekog intervala, prestane da vuce, pa povuce. Uzasno nervira kad krene tako da radi. Desava se kad je motor hladan i kad tako zabaguje reaguje na drukanje.
i kad dostigne 90 stepeni sve je u redu? ako je tako onda je definitivno sonda ali ipak idi na dijagnostiku, nista napamet :wave:
Korisnikov avatar
Bojan90

Čet Apr 19, 2012 10:37 am

Naravno, bolje da dam 10-20 evra za dijagonostiku nego da kupim sondu od 50-100 evra, pa se ispostavi da nije ona.
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable

Čet Apr 19, 2012 2:51 pm

ivdzabg napisao:
Bojan90 napisao:Kad smo kod lambde, izgleda da cu i ja morati da je menjam. Od skoro je nesto poceo da zeza, ali ne uvek. Npr stisnem gas do pola, i odredjeni vremenski interval se nista ne desava, recimo da je to 1 sec, pa onda povuce, pa posle nekog intervala, prestane da vuce, pa povuce. Uzasno nervira kad krene tako da radi. Desava se kad je motor hladan i kad tako zabaguje reaguje na drukanje.
i kad dostigne 90 stepeni sve je u redu? ako je tako onda je definitivno sonda ali ipak idi na dijagnostiku, nista napamet :wave:
Mrzi me da pišem jedno isto pa ću biti kratak... Temepraturni senzor ne radi kako treba, ECU tovari benzin jer mu javlja da je hladno, sonda uredno beleži da ima viška benzina i ako to potraje ECU uredno zabeleži oksigen senzor bank xxx siromašan ili bogat svejedno.
Majstor promeni sondu u trt...
Sonda je jedno žilavo stvorenje i teško crkava a pogotovo se ne popravi sama od sebe kad motor dostigne 90 stepeni, možda tada odgovara temperatura onom što senzor temperature pokazuje od početka da je motor topao pa ECU daje manje benzina nego što treba a lambda sonda uredno to beleži a ECu to prijavi a majstor to zameni i tako za jedno 30 kvarova se okrivi lambda sonda a nije.

Cirko, pogrešno sam shvatio tvoje simptomi bili isti, mislio sam ostali isti...
Korisnikov avatar
Bojan90

Čet Apr 19, 2012 7:38 pm

Znaci treba da promenim termodavac, i da resetujem ecu?
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable

Čet Apr 19, 2012 8:31 pm

Ne znam, to je jedan čest primer zašto se menja ispravna lambda sonda za novu ispravnu lambda sondu a onda majstor smućka objašnjenje da je trebali i ono zameniti i ono pa sad radi itd...

Pomoć preko foruma bez osnovnih dijagnostičkih parametara je prevazidjena stvar i većinom je odmoć...

Treba da odeš negde da neko utvrdi šta treba menjati.
Korisnikov avatar
cirko83
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz

Čet Apr 19, 2012 10:31 pm

[quote="Dora"Treba da odeš negde da neko utvrdi šta treba menjati.[/quote]
:podrzava
Ako auto može da se nakači na dijagnostiku koja jedina može da pokaže da li je lambda ili ne, zbog čega oko ovakvih stvari da polemišemo na 100 strana?!
Meni je isto radio i hladan i topao, znači ide pa se uguši, neće da primi gas itd. Ugasim ga , upalim i radi kratko vreme normalno pa krene ponovo i dijagnostika mi pokazala da je lambda u pitanju jer je i ranije imala neke "čudne" parametre na plinu.
potpis
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable

Pet Apr 20, 2012 6:38 am

Cirko, ti si moj omiljeni lik zbog disiplinovanja raje i ostalog ali .. zato ću biti blag...

Dijagnostika koju vi zovete dijagnostika je šupačka metoda za majstore il iservisere koji nemaju veze sa životom a kako motor radi ne znaju ni kad im padne na glavu...

Iz gornja dva primera koaj sam napisao je prikazana klasična greška kad šupak "čita" dijagnostiku i promeni sondu kao tebi jer je imala koše parametre od raniej na plinu..

Priča za malu decu... Sonda je glupi tupi hemijski element, ne pamti ništa, ecu pamti da si imao loše podešen plin pa je radio na korekciji toga ali je moga oda radi do sudnjeg dana jer nema kontrolu nad gorivom a to je benzin. Imaš malo plina (gorva) ecu to sazna preko lambda sonde i pošalje signal za više goriva na dizne, benzinske naravno jer ne zna da postoje gasne a neće nikad ni saznati. Pošto one ne rade ništa a goriva i dalje fali on opet pošalje signal za još više, što opet naravno nema efekta jer benzinske dizne mudro ćute a rade gasne (i dalje pogrešno) i na kraju da ne dužim dodje dotle da ECU otvori benzinske dizne na maksimum jer nema goriva ali ti veselo voziš na gas i nemaš pojma koja se ljuta bitka bije u pozadini... Ugasiš motor i kad želiš sledeći put da ga upališ dogadja se sledeće, benzinske dizne su ostale otvorene i tovare goriva do panja što je posledica loš rad, nema lera, neće da primi gas i sl...

Onda pametni majstor očita "dijagnostiku" i kaže piše da je lambsda sonda gecrkla, promeni je usput resetuej ECU i sve lepo radi neko vreme a onda ide ispočetka...
A bil oje dovoljno naštelbati gas i resetovati ECU. Isto važi sa sekvent i za venturi gas ko ima.

Ko nema gas važi ono za senzor temperature recimo, za neku diznu prljavu, za loš kabel ili svećicu ili iam toga ...

Svako propuštanej paljenja u cilindru znači da je višak kiseonika otišao u auspuh na merenje i to će reći lambda sondi da fali goriva a ova će to reći gospodinu ECU-u a ovaj će narediti još goriva i tako u krug a posledica je zakucana lambda sonda koja će opet na "dijagnostici" utvrditi da je crkla jer stoji zakucna na maksimum a ustvari ona pokazuje realno stanje i ispravna je potpuno.

Ko se prepozna ovde neka ode i ugura lambda sondu koju je promenio majstoru u nozdrvu.

Ja više neću objašnajvati a vi popravljajte :)

Ukratko, vreme karburatora i Juga koje popravlja svaki kovač je prošlo, došlo je vreme komjutera.

Iz iskustva koje svako ima jer ima kompjuter a i okolina mu, znate da neko zna svašta na tom sokoćalu a neko ne zna ni mail da pošalje. Dijagnostikovanje je još gore...
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable

Pet Apr 20, 2012 6:43 am

Zaboravih najvažnije i najkraće. Kad se pročita greška Pxxx za bilo koju lambda sondu 99% je da nije ona krivac nego je posledica kvara koji serviser treba da otkrije pre nego je stvarno proglasi za mrtvu i promeni je.

Izmedju tih što znaju proceduru i onih što neznaju, stoji jedna reč, CENZURISANO.
Korisnikov avatar
Bojan90

Pet Apr 20, 2012 6:48 am

Dora napisao:Ne znam, to je jedan čest primer zašto se menja ispravna lambda sonda za novu ispravnu lambda sondu a onda majstor smućka objašnjenje da je trebali i ono zameniti i ono pa sad radi itd...

Pomoć preko foruma bez osnovnih dijagnostičkih parametara je prevazidjena stvar i većinom je odmoć...

Treba da odeš negde da neko utvrdi šta treba menjati.
Ok, samo sto je ovde problem s majstorima, slabo se oni snalaze s kompjuterom niti imaju volje da nauce. Vecini je dijagnostika obicno iscitavanje greseka. Znaci, majstor treba da uzme sve sto utice na paljenje (MAF, dizne, bobine, svecice, kablove, i raznorazne senzore) kao potencijalni uzrok problema.
alfaskorpion
Garaža: AUDI A4 B8
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 7:53 pm

Pet Apr 20, 2012 1:59 pm

DORO :clapping:
:thumbsup:
busso trsi Sline
Korisnikov avatar
cirko83
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz

Pet Apr 20, 2012 8:29 pm

Doro, hvala za objašnjenje. :beerchug:
Ja ne vozim na plin već šest meseci jer ne radi i uskoro planiram da ga izbacim iz auta jer mi je nepotreban.
Sonda je u početku pokazivala te "čudne parametre" na plinu, ali je auto počeo tako da se ponaša iz gore navedenog pre oko dva meseca.
Drugar mi nekoliko puta pre zamene brisao grešku i opet se panavljala. "Lambda sonda" i "fuel trim". Nakon zamene sonde koju smo nas dvojica zamenili, ponovo obrisali grešku i nismo resetovali komp. auto je radio normalno, kao i dan danas. E sad, nisam pametan šta je bilo u pitanju u odnosu na ovo što si ti napisao jer komp nije resetovan, a auto radi normalno. :scratch:
potpis
Korisnikov avatar
talijan7

Sub Apr 21, 2012 12:42 pm

A sta se desava ako je malo zeznut sam katalizator od dobrog nam goriva, pa od zapusenja se to desava i odrazava na sonde?
Moj drugar je imao problemcic gusenja doduse na ML mercedesu, pa su mu u ovlascenom servisu razbusili katalizator, zavarili te rupice i sve je islo dobro posle.
Definitivno da smo se pogodili svi sa istim problemom, dok je hladan motor katastrofa, cim pređe drugu crtu temperature, popravlja se situacija. Uz to, plin ne planiram da ugrađujem skoro, a mozda nikada.
Uz to da dodam da postoji malo zviždući zvuk pri dodavanju gasa na 1, 5 cm. :scratch:
Korisnikov avatar
mali radojica
Garaža: alfa romeo 147 jtdm
Pridružio se: Ned Okt 30, 2011 10:05 pm

Ned Apr 22, 2012 9:34 am

dora svaka čast! :clapping: naučio sam nešto. :good:

Povratak na “Alfa Romeo 147 | Alfa Romeo 156 | 166 | GTV | GT”