AGM akumulatori na 159?
- Danilo
- Garaža: 159 2.2JTS '08
Pročitao sam temu o akumulatorima, ali nisam našao ono što tražim.
Imam alfu 159 2008. godište 2.2 JTS sa fabričkim akumulatorom Exide. Međutim, prošlog vikenda me je jedva pustio u auto, a o verglanju da ne pričam, pošto je automobil stajao nekorišćen dve nedelje. Pošto sam ga upalio na kablove i provozao do aerodroma i nazad, sutradan je lepo upalio, ali onda sam opet jedan dan preskočio vožnju, i jutros nije imao struje da zavergla.
Mada mi je čudno da baš toliko nastrada akumulator koji je star 3 godine i 9 meseci, vidim da to nije baš ni tako loš životni vek akumulatora (naročito s obzirom na način upotrebe kola), pa sam spreman za zamenu. Dimenzije ovog su oko 312x170x195mm (dubina poslednja), što odgovara, čini mi se
http://www.akumulator-shop.rs/prodavnica-356.html
Međutim, moj fabrički na sebi ima oznaku „90Ah 440“ (ostalo se ne vidi bez skidanja klema, pa pretpostavljam da je ovo 440A), pa me zanima da li će ovih 85Ah biti dovoljno?
Takođe, čitao sam nešto i video da AGM akumulatori traju još duže (naročito u uslovima u kojima ja uglavnom vozim — kratke gradske vožnje sa klimom, muzikom, itd), a razlika u ceni i nije neka.
Zanimalo bi me da uzmem nešto kao ovaj Exide AGM:
http://www.akumulator-shop.rs/prodavnica-369.html
http://www.akumulator-shop.rs/prodavnica-370.html
(drugi je verovatno prevelik za ležište kojim ja raspolažem). Ako već dajem 120€, radije bih dao 170€ a da dobijem najbolji mogući akumulator, ali me zanima da li oni imaju neke negativne posledice za ovaj auto. Takođe, izgleda da ovi nemaju klasične kleme već da su za smeštanje u prtljažnik kao kod BMW-a, pa možda i ne mogu njih da uzimam. Zna li neko nešto više?
I da li treba da me brine manji kapacitet ovih što mogu da stanu na mesto mog tekućeg akumulatora?
Imam alfu 159 2008. godište 2.2 JTS sa fabričkim akumulatorom Exide. Međutim, prošlog vikenda me je jedva pustio u auto, a o verglanju da ne pričam, pošto je automobil stajao nekorišćen dve nedelje. Pošto sam ga upalio na kablove i provozao do aerodroma i nazad, sutradan je lepo upalio, ali onda sam opet jedan dan preskočio vožnju, i jutros nije imao struje da zavergla.
Mada mi je čudno da baš toliko nastrada akumulator koji je star 3 godine i 9 meseci, vidim da to nije baš ni tako loš životni vek akumulatora (naročito s obzirom na način upotrebe kola), pa sam spreman za zamenu. Dimenzije ovog su oko 312x170x195mm (dubina poslednja), što odgovara, čini mi se
http://www.akumulator-shop.rs/prodavnica-356.html
Međutim, moj fabrički na sebi ima oznaku „90Ah 440“ (ostalo se ne vidi bez skidanja klema, pa pretpostavljam da je ovo 440A), pa me zanima da li će ovih 85Ah biti dovoljno?
Takođe, čitao sam nešto i video da AGM akumulatori traju još duže (naročito u uslovima u kojima ja uglavnom vozim — kratke gradske vožnje sa klimom, muzikom, itd), a razlika u ceni i nije neka.
Zanimalo bi me da uzmem nešto kao ovaj Exide AGM:
http://www.akumulator-shop.rs/prodavnica-369.html
http://www.akumulator-shop.rs/prodavnica-370.html
(drugi je verovatno prevelik za ležište kojim ja raspolažem). Ako već dajem 120€, radije bih dao 170€ a da dobijem najbolji mogući akumulator, ali me zanima da li oni imaju neke negativne posledice za ovaj auto. Takođe, izgleda da ovi nemaju klasične kleme već da su za smeštanje u prtljažnik kao kod BMW-a, pa možda i ne mogu njih da uzimam. Zna li neko nešto više?
I da li treba da me brine manji kapacitet ovih što mogu da stanu na mesto mog tekućeg akumulatora?
- nalfa
- Garaža: AR 159 JTDm 16V
Ne mogu da verujem da je fabricki 90Ah.
Kod mene na dizelu je fabricki od 60Ah.
Kod mene na dizelu je fabricki od 60Ah.
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
da to je cudno, preveliki je to akumulator cak i za dizela a kamoli benzinca... sudeci po ovom linku do kojeg sam dosao pretragom preko AO foruma ide 60Ah... http://www.allbatteries.co.uk/car-batte ... -0605.html
to je potpuno logicno... moj savjet ti je da opet uzmes Exide jer su ponajbolji akumulatori... Ja sam sad uzeo Bosch Silver jer sam mogao na rate i oni bi trebalo da budu odlicni...
to je potpuno logicno... moj savjet ti je da opet uzmes Exide jer su ponajbolji akumulatori... Ja sam sad uzeo Bosch Silver jer sam mogao na rate i oni bi trebalo da budu odlicni...
- Danilo
Koliko ja znam, različiti akumulatori se stavljaju u zavisnosti od tržišta. Evo slike od ranije, ali na njoj se nažalost, od ove trake, ne vidi da piše 90Ah. Sad kad pominjete 60Ah se pitam da li sam poludeo (9 ili 6
), ali proveriću kad siđem sledeći put.

Usput, za dimenzije sam siguran, a ne vidim da igde ima manjih od 80Ah a da su dužine oko 315mm.
Delta auto prodavnicu delova ne mogu da dobijem celo prepodne (niko se ne javlja).

Usput, za dimenzije sam siguran, a ne vidim da igde ima manjih od 80Ah a da su dužine oko 315mm.
Delta auto prodavnicu delova ne mogu da dobijem celo prepodne (niko se ne javlja).
- Djo83
mislim da nema sanse da je 90Ah jer bi on tu startnu struju morao da ima oko 700A...
mislim da ti je to 60Ah sa 440A izlaznom strujom
...
mislim da ti je to 60Ah sa 440A izlaznom strujom
- DejanGT
- Garaža: Giulietta MultiAir | 2010
Moj glas isto za Exide... Meni je GT stajao 20-25 dana zatrpan i zaledjen pod snegom na -12 i upalio je posle toga iz prve na pola kruga. A imam i alarm i sve ostale budalaštine koje troše struju i kad je auto ugašen. Vidi u knjižici koji je akumulator za tvoj model auta i uzmi taj ili malo jači, ne previše jači.
Exide imaš u nekoj bulja prodavničici otprilike preko puta železničkog muzeja u Sarajevskoj. Kupiš i nosiš kući, imaju ceo asortiman obično.
Exide imaš u nekoj bulja prodavničici otprilike preko puta železničkog muzeja u Sarajevskoj. Kupiš i nosiš kući, imaju ceo asortiman obično.
- Danilo
Ako je tako, onda su oni nalepili pogrešnu nalepnicu.

Nego, zna li neko nešto o ovim Exide AGM akumulatorima i da li oni zaista vrede za ove naše uslove (od -20 do +45)? I mogu li da uzimam ove sa manjim kapacitetom? (Pretpostavljam da mogu pošto ljudi koriste i 60Ah, ali čisto da budem siguran — takođe, moj auto je MY2008 sa ksenonima, blue&me,..., možda su tada počeli da stavljaju veće akumulatore za srpsko tržište.)

Nego, zna li neko nešto o ovim Exide AGM akumulatorima i da li oni zaista vrede za ove naše uslove (od -20 do +45)? I mogu li da uzimam ove sa manjim kapacitetom? (Pretpostavljam da mogu pošto ljudi koriste i 60Ah, ali čisto da budem siguran — takođe, moj auto je MY2008 sa ksenonima, blue&me,..., možda su tada počeli da stavljaju veće akumulatore za srpsko tržište.)
- Danilo
Dejane, hvala na savetu, već sam se odlučio za Exide, ali oni, kao i svaki proizvođač, imaju paletu proizvoda: Excell, Premium, AGM, Maxxima (il' tako nešto). Premium je očigledno dobar izbor, i pretpostavljam da je taj već u kolima (ne piše ništa detaljnije, osim „Alfa Romeo By Exide“, kao što se može videti na prvoj slici; verovatno ću više saznati kad ga skinem, al' me mrzi da ga rastavljam ako mogu da ga upalim još koji put i odvezem kola negde da mi ceo akumulator zamene a da se ja ne prljam mnogo). Ali, zanima me da li je AGM još bolji i da li možda postoje šanse da će mi on trajati duže od ovog što je sada u njemu?
U knjižici ne piše ništa (gledao sam i englesku varijantu za 2008. pošto sam uz kola dobio srpsku koja je za varijante pre 2008 pa i ne odgovara baš sve mom automobilu):
U knjižici ne piše ništa (gledao sam i englesku varijantu za 2008. pošto sam uz kola dobio srpsku koja je za varijante pre 2008 pa i ne odgovara baš sve mom automobilu):
REPLACING THE BATTERY
If required, replace the battery with a genuine spare part having the same specifications.
- Djo83
- Danilo
Ne znam da li je baš 440A, ništa posle 440 se ne vidi od desne kleme (tj. ove pločice sa raznim kontaktima).
Mada, ovde se pominje 100Ah i 470A za 166: viewtopic.php?p=1363457#p1363457
Mada, ovde se pominje 100Ah i 470A za 166: viewtopic.php?p=1363457#p1363457
- Milan 166
- Garaža: Alfa Romeo 166 2.0ts 2002god
Mislim da ces biti zadovoljan sa ovim Exideom koji si naveo u mom postu za 166,
prodavnica je u Milesevskoj.
prodavnica je u Milesevskoj.
- DejanGT
- Garaža: Giulietta MultiAir | 2010
Akumulatori koji idu u prvu ugradnju su nešto skroz drugo, ne mora biti ni jedan od modela koji je u slobodnoj prodaji. Verovatno negde na etiketi na njemu ipak pišu specifikacije i kapaciteti, bar tako je bilo na mom. Ja bih uzeo neki model malo bolji od proseka ali ne nešto vrhunsko, pošto je to najčešće bespotrebno šišanje. Ipak je to samo glorifikovana baterija. Kad rikne stavićeš sledeći, no big deal...
-
KaligulaKa
- Drug Član

Ja sam skoro menjao na Milici....i opet sam uzeo Exide Premium,ovaj put sam uzeo malo jači!!I moj fabrički Exide je trajao samo 4 godine i to je to
- nidza
- Garaža: ex 159
Otkud je Exide fabrički za Alfu? Zar nije Marelli za čitavu Fiat grupaciju?
- Djo83
exide je na alfama prva ugradnja...nidza napisao:Otkud je Exide fabrički za Alfu? Zar nije Marelli za čitavu Fiat grupaciju?
- dekideki
- Drug Član

- Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
u poslednje vreme MM je vecinom preuzeo prvu ugradnju, Exide je ostao neprevazidjen i i dalje je pouzdan i jak, uz nikakvo odrzavanje traje mnogo godina preko garancije.
Exide
*koji pasuje za vasu Alfu - pogledajte u katalogu:
http://webshop-cs.tecdoc.net/exide/?lan ... ountry=IT#" onclick="window.open(this.href);return false;
**za 159 2008 2.2JTS odgovara Exide Premium 64Ah 640A
Exide
*koji pasuje za vasu Alfu - pogledajte u katalogu:
http://webshop-cs.tecdoc.net/exide/?lan ... ountry=IT#" onclick="window.open(this.href);return false;
**za 159 2008 2.2JTS odgovara Exide Premium 64Ah 640A
- Danilo
Jedini koji su imali u GP-u je bio ovaj Exide Premium od 85Ah, tako da sam njega uzeo (a i iste je veličine kao ovaj koji sam zamenio). Za AGM akumulatore nisam ništa saznao, ali se nadam da će mi i ovaj trajati bar četiri godine.
Saznao sam i zašto mi se nisu javljali u prodavnici rezervnih delova u Delti: oni više neće raditi sa Fiat-om.
Dobio sam i potvrdu od samog Fiat-a, kada sam pitao kome se obraćati kao ovlašćenom Alfa Romeo servisu u Srbiji nakon toga:
Saznao sam i zašto mi se nisu javljali u prodavnici rezervnih delova u Delti: oni više neće raditi sa Fiat-om.
Dobio sam i potvrdu od samog Fiat-a, kada sam pitao kome se obraćati kao ovlašćenom Alfa Romeo servisu u Srbiji nakon toga:
Videću gde još ova informacija pripada, pa eto da znate — u Delti više nema ništa za nas (čak su mi ponudili i Banner akumulator :/).Kao sto ste vec dobili informaciju, servis "Delta AutoMoto" je u procesu izlaska iz mreze ovlascenih servisa za Alfa Romeo vozila.
Ukoliko bude potrebe mozete se obratiti ovlascenom servisu "AK Vozdovac", njihova adresa je Vojvode Stepe 318, a kontakt telefon 011/2466 324.
- alfa_gt
- Garaža: Alfa Romeo GT, 1.9 JTD, 2005 (Mala)
Ljudi, nadjoh ovu temu za Exide. Pre 2 godine mi je riknuo akumulator, ne secam se koji je bio, cini mi se Bosch. Raspitala se malo i resila da uzmem taj Exide Premium (mislim da je bio onaj 72Ah, 720A). I evo za par nedelja bice mu 2 godine. U radnji su davali 2god garancije uz produzetak jos 1god ukoliko odem tamo nakon isteka te 2god sa akumulatorom da ga "provere i urade nekakav servis" valjda.....
Ne secam se tacno price, pozvacu ih da proverim, ali u svakom sl. te 2god isticu sada i trebalo bi da to odradim ako mislim da mi produze jos 1god garanciju. Ali me eto zanima sta oni tacno mogu da rade sa tim akumulatorom, posto mi nije delovao kao nesto sto moze da se "pregleda", osim da ga pogledaju u to njegovo magicno oko, 'bem li ga. I jel to znaci da ponovo treba da ga vadim, da prostite, da bih ga odnela njima na pregled??
Hvala svima
Ne secam se tacno price, pozvacu ih da proverim, ali u svakom sl. te 2god isticu sada i trebalo bi da to odradim ako mislim da mi produze jos 1god garanciju. Ali me eto zanima sta oni tacno mogu da rade sa tim akumulatorom, posto mi nije delovao kao nesto sto moze da se "pregleda", osim da ga pogledaju u to njegovo magicno oko, 'bem li ga. I jel to znaci da ponovo treba da ga vadim, da prostite, da bih ga odnela njima na pregled??
Hvala svima
- Stromboli
- Garaža: Giulia 952 QV
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V - Lokacija: Novi Sad
Ja imam Exide, sad ce treca godina. Poenta je da tokom te dve godine odes na proveru elektrike na kolima, a ne akumulatora. Ako to obavis za dve godine garancije i ispostavi se da je sve sto se tice elektronike na kolima ispravno, produze ti garanciju 
Znaci, ako istice za par nedelja, sto pre to obavi, pre isteka garancije
P.S. Ja se nisam bakcao s tim, evo ovo ce biti treca zima kako je u kolima, mislim da nece biti problema...
Znaci, ako istice za par nedelja, sto pre to obavi, pre isteka garancije
P.S. Ja se nisam bakcao s tim, evo ovo ce biti treca zima kako je u kolima, mislim da nece biti problema...
`...owning an Alfa is a portal...´ - dovoljno receno.
- Vlada R
- Garaža: ex Alfa 159 JTDm restyle
Ja imam FIAMM i prezadovoljan sam istim ali sam ipak trebao da uzmem veći od fabrički preporučenih 60 Ah. Iskreno, ispod 74-75 Ah ne treba ići a po dimenzijama ne verujem da može išta veće od 85 Ah (kako sam izmerio max 31,5 cm).
Iako nisam u fazonu da štedim oko delova za kola, čitajući razne forume, došao sam do zaključka da treba uzeti što jeftiniji, skuplji su često bacanje para.
Ovi noviji premium i slični Ca-Ca munje su u suštini aku gde je su elektrode napravljene poput rešetke tako da se povećava korisna površina kontakta sa kiselinom ALI su osetljiviji na vibracije. Dok radi radi odlično ali kad dodju do kraja životnog veka nema dopunjavanja, samo reciklaža.
Magično oko je čist marketing jer meri gustinu elektrolita SAMO jedne ćelije tako da ne mora da bude reprezentativan.
Aku bez održavanja je izmišljotina novijeg datuma a u suštini kad ispari voda iz neke ćelije nema dopune, ide u smeće a ti uzmeš nov. Prošla su vremena kada su akumulatori trajali 5-6 godina... Najčešće i crkavaju po isteku garancije.
Iako nisam u fazonu da štedim oko delova za kola, čitajući razne forume, došao sam do zaključka da treba uzeti što jeftiniji, skuplji su često bacanje para.
Ovi noviji premium i slični Ca-Ca munje su u suštini aku gde je su elektrode napravljene poput rešetke tako da se povećava korisna površina kontakta sa kiselinom ALI su osetljiviji na vibracije. Dok radi radi odlično ali kad dodju do kraja životnog veka nema dopunjavanja, samo reciklaža.
Magično oko je čist marketing jer meri gustinu elektrolita SAMO jedne ćelije tako da ne mora da bude reprezentativan.
Aku bez održavanja je izmišljotina novijeg datuma a u suštini kad ispari voda iz neke ćelije nema dopune, ide u smeće a ti uzmeš nov. Prošla su vremena kada su akumulatori trajali 5-6 godina... Najčešće i crkavaju po isteku garancije.
- alfa_gt
- Garaža: Alfa Romeo GT, 1.9 JTD, 2005 (Mala)
Ipak su kontrolisali akumulator, a ne elektriku na kolima. Mada jesu rekli da ako im taj prvi pregled ne pokaze dobre rezultate, da znaju da cackaju nesto vise/duze, ali sta - nisam pitala, jer nije bilo potrebe. Citav proces (taj osnovni pregled) traje 10min (sa sve administracijom, dopunjavanjem garantnog lista, isl). Ako je sve ok - ne rade nista vise. Sa onim kao viljuskama se nakacio na kleme ili kako se zovu, izmerio parametre, valjda voltazu, kaze da je izmerio 12.8, a da nov akumulator pokazuje 12.6, da li je lupio ili nije - pojma nemam
Isprintao je taj neki izvestaj (kao fiskalni racun
), na izvestaju pise "state of health 86%, state of charge 100%", kazu da je to za bateriju od 2god super (da se "razboli" samo 14%). I dobih produzenje garancije jos 12 meseci
Inace, exide sam uzela sa idejom da ce da traje mnogo duze od 3god, i da ce da opravda cenu. Videcemo... U predstavnistvu kazu da im je iskustvo da traju oko 5god. Da li mi na forumu imamo neko exide iskustvo? Kapiram da zavisi od mase faktora, ali ipak da li postoji neki "prosek"?
Re: AGM akumulatori na 159?
Bila do ovlascenog uvoznika da produzim garanciju. Andreja servis iz NSa (andreja.co.rs valjda), a imaju i predstavnistvo u BGu, kao i nekoliko ovlascenih dilera u gradu. Ja bila u tom njihovom predstavnistvu (iako akumulator nisam kod njih kupila), nalaze se na lakat krivini kod Galenike, bukvalno odmah posle krivine, pre pumpe.Stromboli napisao:Ja imam Exide, sad ce treca godina. Poenta je da tokom te dve godine odes na proveru elektrike na kolima, a ne akumulatora. Ako to obavis za dve godine garancije i ispostavi se da je sve sto se tice elektronike na kolima ispravno, produze ti garanciju
Znaci, ako istice za par nedelja, sto pre to obavi, pre isteka garancije![]()
Ipak su kontrolisali akumulator, a ne elektriku na kolima. Mada jesu rekli da ako im taj prvi pregled ne pokaze dobre rezultate, da znaju da cackaju nesto vise/duze, ali sta - nisam pitala, jer nije bilo potrebe. Citav proces (taj osnovni pregled) traje 10min (sa sve administracijom, dopunjavanjem garantnog lista, isl). Ako je sve ok - ne rade nista vise. Sa onim kao viljuskama se nakacio na kleme ili kako se zovu, izmerio parametre, valjda voltazu, kaze da je izmerio 12.8, a da nov akumulator pokazuje 12.6, da li je lupio ili nije - pojma nemam
Isprintao je taj neki izvestaj (kao fiskalni racun
Inace, exide sam uzela sa idejom da ce da traje mnogo duze od 3god, i da ce da opravda cenu. Videcemo... U predstavnistvu kazu da im je iskustvo da traju oko 5god. Da li mi na forumu imamo neko exide iskustvo? Kapiram da zavisi od mase faktora, ali ipak da li postoji neki "prosek"?
- Stromboli
- Garaža: Giulia 952 QV
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V - Lokacija: Novi Sad
Interesantno, meni su rekli da se proverava stanje auta. Ali nebitno, bitno je da si produzila garanciju
Originalni akumulator na autu je bio exide i riknuo je tacno sa tri godine. E sad, ovi sto se ugradjuju fabricki su slabasni po kapacitetu, pa je uzet veci i jaci, isto Exide. Koliko ce veci kapacitet uticati na trajnost, zaista ne znam, ali evo treca godina mu je, zima je pred njim da se dokaze
Usput receno, negde sam citao da je svima vek trajanja oko 3 godine, bez obzira na marku. Tko zna, nitko nista ne zna, krhko je znanje...
Originalni akumulator na autu je bio exide i riknuo je tacno sa tri godine. E sad, ovi sto se ugradjuju fabricki su slabasni po kapacitetu, pa je uzet veci i jaci, isto Exide. Koliko ce veci kapacitet uticati na trajnost, zaista ne znam, ali evo treca godina mu je, zima je pred njim da se dokaze
Usput receno, negde sam citao da je svima vek trajanja oko 3 godine, bez obzira na marku. Tko zna, nitko nista ne zna, krhko je znanje...
`...owning an Alfa is a portal...´ - dovoljno receno.
- Alex V6
- Garaža: V6 inside
Meni je Exide takodje trajao 3 godine (100Ah), a Topla punih 8 godina!!! Zato sad ponovo uzimam Topla Energy 100Ah 900A. 12.200 dinara, ne moze da se pogresi. Ko zna ko sve pravi Bosch, Exide i Vartu. Bolja je Topla iz Slovenije nego Exide iz Kine (na motoru imam Exide Made in China).