Pitanje za gume
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
ja sam vozio 156 sa 185,195 i 205 (15" pa 16") gumama i u ponasanju volana nisam vidio nikakvu razliku...
- Presretach
- Garaža: Alfa Romeo 156 2.0 T.S
Mislim na 156 (2001 g.),
meni više odgovara 195.
meni više odgovara 195.
Očistimo Srbiju! http://www.ocistimosrbiju.com
- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
Pride Mi.To je kraći i nešto lakši od 156-ice, pa ga kolotrazi bacaju okolo kao talasi. Međutim to nije problem da se istrpi ako se zna da je stabilnost odlična i vizuelni utisak sjajan. Kad se izađe na dobar put (ma kako to retko bilo ovde), onda sve dođe na svoje...
Re: Pitanje za gume
Evo, sa 156-ice i 205/60 R15 sada sam sa Mi.To i 215/45 ZR17 i mogu da potvrdim ovo što pričašPresretach napisao:Stavio sam letnji set 15" širine 205, zimski set je 195 isto 15" i mogu da napišem da je širina od 195 idealna za 156 i za naše puteve.
Sa širinom 195 sve ide glatko lako se okreće volan, kad sam stavio 205 počelo je "otimanje". Mogu samo da zamislim kako je vlasnicima sa 17" i širinom 215, verovatno im se Alfa ponaša kao mlada djeva u zagrljaju sa dokolenkom.

ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
- SlobeX
- Garaža: AR 156 2.4 JTD
Lada Niva 1600
MB A170cdi - Lokacija: Bijeljina
Ja sam naprimjer na na fiat tipu par godina vozio set tigar hitris 195/50 r15 i nisam nikad imao probleme sa njima.E sad imam alfu 156 pa bih vas pitao za iskustva i šta mi preporučujete u veličini 205/55 r16 gledao sam neke hankok gume neizgledaju loše i kod nas su nekih 70 eura komad jel to prejeftino i kako se inače cjenovno kreću takve gume?? 

- edin
- Saradnik Uprave
- Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
U toj dimenziji, od jacih guma u srbiji cene krecu od oko 90 evra pa navise, a za Hancook ne znam kako ide, nisam ni proveravao pravo da ti kazem.
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- edin
- Saradnik Uprave
Sad sam potrazio na internetu i nasao neki hancook za 120 evra
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- nidza
- Garaža: ex 159
Skrećem pažnju na Semperit Speed-grip. Proverite. Među 5 najboljih guma na ADAC, a nešto malo skuplje od Tigra.
- SlobeX
- Garaža: AR 156 2.4 JTD
Lada Niva 1600
MB A170cdi - Lokacija: Bijeljina
Nindža baš te gume imam naprijed na alfi ali su nažalost gotovo istrošene.Koliko se kreću one?
- ilija156
- Garaža: alfa GT
Ja sam stavio 17-ce i mogu da kazem da nista nije posebno neudobnije.Oce malo da "otima" na kolotracima ali je zato neutralisano skripanje koje se javlja povremeno u gornjim viljuskama (nove).Valjda zbog toga sto je manje "zvakanja " komletnog trapa.Naravno ipak treba pripaziti na rupe i na ivicnjake radi cene gume...
- nidza
- Garaža: ex 159
Conning je firma, pogledaj cenovnik na netu, imaju svakakve dimenzije. Ne znam koju dimenziju imaš da ti odgovorim. Malo su skuplje od Tigra, a pucaju na sam vrh sudeći po testovima.
- edin
- Saradnik Uprave
Momci znam da je vec vise puta pisano na ovoj temi, ali da nabacim jos jednu pohvalu Miqeu i yaposlenima u servisu Planeta guma, danas bio na zameni guma i da ne duzima vise ostalo je poznato....
A sad jeda dobronameran savet svima koji sveje ljubimice vole sportskije da voze,
nikako ne uzimati gume sa asimetricnom sarom, jer zbog alfinog trapa uvek se viese jede unuttrasnja od spoljasnje strane gume, tako da se i nepimeti a kad pogledate spoljesnje strane ko nova a unutrasnja potrosena a prostora za okretanje gume nema, tako da ja ubuduce uzimam samo gume sa simetricnom sarom, bilo usmerene ili ne.
Pozz.

A sad jeda dobronameran savet svima koji sveje ljubimice vole sportskije da voze,
nikako ne uzimati gume sa asimetricnom sarom, jer zbog alfinog trapa uvek se viese jede unuttrasnja od spoljasnje strane gume, tako da se i nepimeti a kad pogledate spoljesnje strane ko nova a unutrasnja potrosena a prostora za okretanje gume nema, tako da ja ubuduce uzimam samo gume sa simetricnom sarom, bilo usmerene ili ne.

Pozz.

- Mique
- Garaža: Mercedes GL500 4Matic
Audi TT Quattro - Lokacija: Beograd
Hvala puno matori !!!

Postoje 2 vrste telefona : Nokia i ostali
Postoje 2 vrste konzola : Sony i ostali
Postoje 2 vrste automobila : Alfa i ostali
Postoje 2 vrste konzola : Sony i ostali
Postoje 2 vrste automobila : Alfa i ostali
- starac vujadin
- Garaža: Laguna Coupe, Smart
Ja sam imao Michelin sa asimetricnom sarom na 156 i potpuno ravnomerno se trosila.
Acqua-Olio-Benzina
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
neravnomerno trosenje je zbog lose geometrije trapa, nema veze sa sarom na gumama... e sad nemoguce je potpuno pravilno podesiti optiku ako neki element trapa nije ispravan tako da prvo treba utegnuti trap pa onda srediti optiku i guma mora ravnomerno da se trosi...
- edin
- Saradnik Uprave
Kao sto sam i rekao, odnosi se na SPRTSKIJU voznju, kod laganije voznja trosenje je zanemarljivo, skoro pa neprimetno, zato sto je trap kod 156 u "minusu" zbog bolje uprevljivosti.

- starac vujadin
- Garaža: Laguna Coupe, Smart
Menjas gume napred nazad na svakih 10000km i sve se ravnomerno trosi kod automobila sa minusima. A i nisu to toliki minusi... Imao sam friziranog Yuga sa većim minusima, pa se ravnomerno sve trošilo.
Acqua-Olio-Benzina
- edin
- Saradnik Uprave
Ok, hvala, obratcu paznju.
Mada mozada je delimcno do mog stila voznje, jer dodajem gas prilocno pre izlaska iz krivine
Mada mozada je delimcno do mog stila voznje, jer dodajem gas prilocno pre izlaska iz krivine

- DogoArgentino
- Garaža: Alfa `02 god. 147 1.6 TS 120 ks
-----------------------------
Fabia `08 god. 1.2 HTP 70 ks - Lokacija: BGD - Borca
Drugari, na letnjem setu 17ica imam 215/45 gume...
Posto mi kolega Mique rece da mogu staviti i 205/50 koje su identicne visine samo uze za 1 cm, zna li neko kako bi se to odrazilo na sam izgled tocka ?
Kontam da bi bocne strane gume isle vise ka unutra jer je uza pa me zanima da li je neko na alfin set felni posle 215 stavljao 205 i kako to izgleda... ?
Posto mi kolega Mique rece da mogu staviti i 205/50 koje su identicne visine samo uze za 1 cm, zna li neko kako bi se to odrazilo na sam izgled tocka ?
Kontam da bi bocne strane gume isle vise ka unutra jer je uza pa me zanima da li je neko na alfin set felni posle 215 stavljao 205 i kako to izgleda... ?
- TheWickerMan
- Administrator
- Garaža: Alfa Stelvio 2.0 Estrema
Alfa Giulietta 1.4 TCT - Lokacija: Stuttgart-Kraljevo
- DogoArgentino
Mislim da i alfine fabricke 17 imaju iste mere...
Re: Pitanje za gume
7j ET35TheWickerMan napisao:Koja ti je širina felne?
Mislim da i alfine fabricke 17 imaju iste mere...
- Sauriann
- Drug Član
- Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso
ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW - Lokacija: Novi Beograd
- TheWickerMan
- Administrator
- Garaža: Alfa Stelvio 2.0 Estrema
Alfa Giulietta 1.4 TCT - Lokacija: Stuttgart-Kraljevo
- DogoArgentino
- plastik
- Garaža: Alfa 147 1.9 JTD
Landrover Freelander 2.0
Yamaha XJR 1300 Sp - Lokacija: Beograd
Zdravo svima.
Pitanje za Miquea..
Koja je razlika odnosno sta je razlika izmedju gume sa H i V brzinskim indeksom, osim preporucene max brzine na fabricke vrednosti?
Ili da preformuliram pitanje...Koja je razlika izmedju 2 gume istog proizvodjaca, iste serije a razlicnog br. indexa primer Dunlop Fastresponse H i ista guma sa V indexom?
I ako imas iskustvo sa Vredestein Sportrac gumom koju mi je preporucio friend posto je vozi na Breri, a sara mi je jako interesantna.
Pozdrav i vidimo se za koji dan!
Pitanje za Miquea..
Koja je razlika odnosno sta je razlika izmedju gume sa H i V brzinskim indeksom, osim preporucene max brzine na fabricke vrednosti?
Ili da preformuliram pitanje...Koja je razlika izmedju 2 gume istog proizvodjaca, iste serije a razlicnog br. indexa primer Dunlop Fastresponse H i ista guma sa V indexom?
I ako imas iskustvo sa Vredestein Sportrac gumom koju mi je preporucio friend posto je vozi na Breri, a sara mi je jako interesantna.
Pozdrav i vidimo se za koji dan!