Spustanje-podizanje Alfe 166
- Masinac
- Drug Član

- Garaža: AR 166 dizlo
Pozdrav svima.
Citam ovde svasta vezano za opruge pa na kraju ne znam ni sam vise sta bi i kako bih.....zato cu da postavim pitanje.
Stavio sam plin tako da u gepeku imam bojler koji je poprilicno tezak i zadnji kraj mi je od tog momenta nizi nego fabricki.
Iskreno bas mi bode oci sto je prednji kraj upadljivo visi od zadnjeg.
U pitanju je Alfa 166 TS...primetio sam da su TS-ovi sa upadljivo visim klirensom od 2.4, 2.5, 3.0
Sto se mene tice prihvatljivo je resenje ako moze da se podigne zadnji kraj
Dajte savete, predloge, kako , sta uraditi da se to resi.
Citam ovde svasta vezano za opruge pa na kraju ne znam ni sam vise sta bi i kako bih.....zato cu da postavim pitanje.
Stavio sam plin tako da u gepeku imam bojler koji je poprilicno tezak i zadnji kraj mi je od tog momenta nizi nego fabricki.
U pitanju je Alfa 166 TS...primetio sam da su TS-ovi sa upadljivo visim klirensom od 2.4, 2.5, 3.0
ja isto vozim 166 ts i kod mene je zadnji kraj malo nizi il mi se cini al mi je ova tema interesantna da vidim sta se moze uraditi?!
- tenore166
- Drug Član

- Garaža: Nekad:156 2.0 ts 155ks, 166 2.4 jtd 150 ks,159 2.4 jtdm 210ksMiTo 1.4 gpl 120ks MiTo QV 170 ks
Sad: Giulietta QV, Giulietta 2.0 JTDm 170 ks - Lokacija: Opovo
Naj jednostavnije resenje,a kosta nekoliko stotina dinara,je da se stave optizeri(tako se zovu ako se dobro secam)u opruge,gume koje ne dozvoljavaju da se opruga pod teretom sasvim skupi.Ja sam ih stavio nazad na 156 kad sam ugradio gas i Alfa je bila osetno cvrsca i nije se spustala maksimalno,mana je sto mogu da se pomere,pa moras ponovo da ih rasporedis.Kupio sam u Auto kes radnji u Borci,eto to je iz licnog iskustva pa vidi sta ces,pozdrav! 
- lalicspecial
- Garaža: alfa 33 1.4ie
alfa 33 1.7ie ostale alfe u rashodu ne racunam
alfa 156 1.8 ts - Lokacija: svilajnac
- cirko83
- Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz - Lokacija: Knjazevac
Obično se auto spusta i napred i nazad. Ovako neće dobiti ništa pametno osim izgleda da se spusti samo prednji kraj.
potpis
- sErGiO
- Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Kod mene ista stvar na 164, zadnji kraj je niži zbog plina ali spuštanje prednjeg kraja ne dolazi u obzir jer je i ovako nizak auto pa bi kačio branikom gde god krenem. Nešto sam čitao na CBC-u da te gume što se stavljaju u opruge nisu baš sjajno rešenje sa stanovišta bezbednosti ali ni meni ne pada na pamet ništa drugo kako bi se podigao zadnji kraj 
Ne znam da li mogu da se zagreju opruge pa da se malo izvuku, kao što se sabijaju samo suprotno
Ne znam da li mogu da se zagreju opruge pa da se malo izvuku, kao što se sabijaju samo suprotno
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
- Dragon
- Saradnik Uprave

- Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm - Lokacija: Beograd
A koju velicinu si stavljao, video sam od 4 centimetra, ali mi se cini da je to malo.tenore166 napisao:Naj jednostavnije resenje,a kosta nekoliko stotina dinara,je da se stave optizeri(tako se zovu ako se dobro secam)u opruge,gume koje ne dozvoljavaju da se opruga pod teretom sasvim skupi.Ja sam ih stavio nazad na 156 kad sam ugradio gas i Alfa je bila osetno cvrsca i nije se spustala maksimalno,mana je sto mogu da se pomere,pa moras ponovo da ih rasporedis.Kupio sam u Auto kes radnji u Borci,eto to je iz licnog iskustva pa vidi sta ces,pozdrav!
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- Tihomirce
- Garaža: Alfa Romeo
156 1.9JTD - Lokacija: Arandjelovac
Koliko bi podigli zadnji kraj
ako je u pitanju 2/4cm najprostije rešenje je da se napravi plastični prsten
i podbaci pod oprugu , auto ostaje u istoj tvrdoći samo za toliko viši
evo kako sam ja kod mene podigao privremeno

kod mene je bilo predimenzionisano podigao sam ga za 8cm
pa je auto izgledao kao da je spreman za šverc benzina

uvek sam išao nizbrdo

evo kako sam ja kod mene podigao privremeno

pa je auto izgledao kao da je spreman za šverc benzina

- neno-164st
- Garaža: alfa romeo 145 1.6 boxer
Re: Spustanje-podizanje Alfe 166
Pozdrav, najjednostavnije resenje a mozda i jedino moguce da spustis prednji kraj,a time bi osim sto bi dobio na estetskom izgledu auta,dobio i na stabilnosti i narocito upravljivosti pri vecim brzinama,vec na preko 100 km/h.kad je auto napred podignutiji u odnosu na nazad dobija pritisak vazduha sa donje strane i to ga ''podize''rezultat je osetno slabija upravljivost,veca potrosnja goriva,jer takav auto vise nema veze sa aerodinamikom,i naravno mnogo manja krajnja brzina.Npr predji tockovi usled potpritiska imaju slabiji kontakt sa povrsinom,jer ga vazduh koji ga ''udara''odozdo podize pri vecoj brzini moze doci do gubitka kontrole.Nemaju dzaba snazniji automobili nizi klirens kao sto si sam primetio.I ja sam na mojoj 164 tb, tj. ranije tvojoj prvo stavio sve cetiri gume iste visine [predjnje bile nize iz tog razloga pretpostavljam]] pa onda kod majstora ''sabio'' prednje opruge za oko 4 cm.Kad sam ga posle izveo na auto put neuporedivo stabilniji auto,pri tom bolje ubrzanje od 100 pa na vise.A sto se tice tvrdoce i udobnosti nikakve razlike jer je i fabricki imao tvrde opruge i pre spustanja prednjeg dela.Majstor se nalazi na bulevaru iza Cvetkove pijace,br.325Masinac napisao:Pozdrav svima.
pozdrav
- sErGiO
Tihomire od čega si pravio taj plastični prsten? Ja bi moju 164 podigao za možda 3 cm pozadi, mislim da nema potrebe više.
- tenore166
- Drug Član

- Garaža: Nekad:156 2.0 ts 155ks, 166 2.4 jtd 150 ks,159 2.4 jtdm 210ksMiTo 1.4 gpl 120ks MiTo QV 170 ks
Sad: Giulietta QV, Giulietta 2.0 JTDm 170 ks - Lokacija: Opovo
Ne znam,bilo je dve velicine,zavisi od opruga vidis koje pasuju druge i ne mozes da stavisA koju velicinu si stavljao, video sam od 4 centimetra, ali mi se cini da je to malo.
- Masinac
- Drug Član

- Garaža: AR 166 dizlo
Dosta sam postao skloniji ideji da podignem malo zadnji kraj.
Ono zagrevanje opruga mi se ne dopada osim ako nisam bas siguran u kovaca da zna savrseno sta radi.
Sticajem okolnosti ucio sam o metalima pa tim prostim zagrevanjem metal menja strukturu a koje mogu da budu posledice toga necu da spominjem.
Tihomirce sta si ono podbacio...izbusena remenica????
Neno kod kog majstora je to radjeno?
Cuo sam da ima neki kovac u bulevaru.
Koliko kosta zadovoljstvo a posebno me intresuje je li zagreva kompletnu oprugu pre sabijanja ili samo deo?
Tihomirce napisao:Koliko bi podigli zadnji kraj![]()
![]()
![]()
evo kako sam ja kod mene podigao privremeno![]()
![]()
pa je auto izgledao kao da je spreman za šverc benzina![]()
![]()
uvek sam išao nizbrdo
![]()
Allroad Alfa romeo 164
Dosta sam postao skloniji ideji da podignem malo zadnji kraj.
Ono zagrevanje opruga mi se ne dopada osim ako nisam bas siguran u kovaca da zna savrseno sta radi.
Sticajem okolnosti ucio sam o metalima pa tim prostim zagrevanjem metal menja strukturu a koje mogu da budu posledice toga necu da spominjem.
Tihomirce sta si ono podbacio...izbusena remenica????
Neno kod kog majstora je to radjeno?
Cuo sam da ima neki kovac u bulevaru.
Koliko kosta zadovoljstvo a posebno me intresuje je li zagreva kompletnu oprugu pre sabijanja ili samo deo?
- neno-164st
Radjeno je u servisu ''Djapa''.Majstor se bavi samo oprugama i to mu je jedina delatnost teko da u njegovu strucnost nesumnjam.Inace kod njega sam spustao 4 svojih automobila u zadnjih desetak-dvanaest godina.Nikad nisam imao nikakvih problema sa trapovima i oprugama zbog tog zahvata.Meni nekako smeta kad se auto njise,ljulja-zanosi po putu.Moja preporuka je da ne podizete auto,ionako je dodatno opterecen sa plinskom bocom a teziste ce podizanjem biti visocije pa stim nestabilniji,a i nestoji mu veci klirens nije terenac.
evo i telefon 011/428882,
0641145022
0642705673
evo i telefon 011/428882,
0641145022
0642705673
- neno-164st
Zaboravih jos da odgovorim,zagreva samo onaj krug koji namerava da sabije,cena je oko 5000 din za par opruga, ali nisam siguran da nije promenio cene.Proces demontiranja prednjih opruga,sabijanje pa vracanje traje 2-3 sata.

- lalicspecial
- Garaža: alfa 33 1.4ie
alfa 33 1.7ie ostale alfe u rashodu ne racunam
alfa 156 1.8 ts - Lokacija: svilajnac
Bas lepo i potpuno objasnjenje sto se tice spustanja prednjeg kraja,potpuno si u pravu za svaku rec svaka cast!E sada nismo mi krivi sto su nam putevi losi ali definitivno da je mnogo stabilnije i bolje na putu kada je auto u prednjem delu malo nizi...ja sam to vec odavno radio kada sam imao keca i ponasao se kao neko cudo od auta,bez problema je drzao levu traku...

- Tihomirce
tako da sam ih namontirao na licu mesta , malo natego oprugu i to je to.
Sa obe strane su bile ravne , bez onog žljeba za oprugu
i pored toga nigde nije mrdalo
@sErGiO mislim da bi na tih 3cm mogao isto da odradiš da se razdvajaju na pola
ako ih sutra pronađem slikaću da vidiš kako je bilo urađeno
sErGiO napisao:Tihomire od čega si pravio taj plastični prsten? Ja bi moju 164 podigao za možda 3 cm pozadi, mislim da nema potrebe više.
Kod mene su bili neki zubčanici koji su se rastavljali na polaMasinac napisao:Tihomirce sta si ono podbacio...izbusena remenica????
tako da sam ih namontirao na licu mesta , malo natego oprugu i to je to.
Sa obe strane su bile ravne , bez onog žljeba za oprugu
i pored toga nigde nije mrdalo
@sErGiO mislim da bi na tih 3cm mogao isto da odradiš da se razdvajaju na pola
ako ih sutra pronađem slikaću da vidiš kako je bilo urađeno

- icemilos
- Garaža: alfa 166 TS
I mene zanima kako da auto izgleda fabrički. Dakle boca je spustila zadnji kraj i kao što kolega reče mislim da bi 3cm podizanja bila dovoljna. O spuštanju ne razmišljam, a pogotovo na način da grijem opruge i sabijam jedan ili više prstenova! Nazad vozim ženu i dijete i vožnja je direktorska.
- sErGiO
Pa koliko ja vidim postoje samo 2 rešenja, jedno je zamena opruga a drugo je umetanje gume ili plastike u oprugu.
- sErGiO
Da li je neophodno da se skidaju opruge da bi se ubacile te gume? Ili je dovoljno da se podigne auto, skine točak ubaci ta guma i sve ponovo vrati?tenore166 napisao:Naj jednostavnije resenje,a kosta nekoliko stotina dinara,je da se stave optizeri(tako se zovu ako se dobro secam)u opruge,gume koje ne dozvoljavaju da se opruga pod teretom sasvim skupi.Ja sam ih stavio nazad na 156 kad sam ugradio gas i Alfa je bila osetno cvrsca i nije se spustala maksimalno,mana je sto mogu da se pomere,pa moras ponovo da ih rasporedis.Kupio sam u Auto kes radnji u Borci,eto to je iz licnog iskustva pa vidi sta ces,pozdrav!
- Tihomirce
@sErGiO
pokušao sam da nađem , ali nisam uspeo
opet mora da padne sređivanje ,
samo se gomilalo i potrebno i nepotrebno
pokušao sam da nađem , ali nisam uspeo
opet mora da padne sređivanje ,
samo se gomilalo i potrebno i nepotrebno

- Alfa Romeo 164ts
- Garaža: A.R. 164 TS 1989.
A.R. 166 2.0 TS 2001.
A.R. 166 2.0 V6 TB 1999. - Lokacija: Strpce KiM
Pozdrav,
Ja sam 164-ku podigo pozadi kao i Tihomirce, samo sam ja izmedju ubacio gazeci sloj gume, malo je teze dok se skroji guma (npr. makazama za lim), jedan sloj gume je oko 2,5 cm, mozete staviti 1, 2, 3... sloja.
Ja sam 164-ku podigo pozadi kao i Tihomirce, samo sam ja izmedju ubacio gazeci sloj gume, malo je teze dok se skroji guma (npr. makazama za lim), jedan sloj gume je oko 2,5 cm, mozete staviti 1, 2, 3... sloja.
- Darkoni
- Garaža: Alfa Romeo 164 ts ex,
Alfa Romeo 166 busso - Lokacija: Rio de Borca
Ja sam moju podigao isto sa gumom, oko 1,5cm, guma od pokretne trake sa nekog kopa. Opruga legne na svoje mesto i u onaj metalni deo u kome su 3 srafa, stavi se preko taj distanc od gume moze i alu, pa solja i zavije se amortizer. Malo je bilo zzz jer nisam menjao srafove koji kad se postavi amortizer vire za debljinu matice.
- icemilos
- Garaža: alfa 166 TS
- YUgisa
- Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Najkvalitetnije resenje je postavljanje distancera od industijske plastike tj poliamida ispod opruge... Sto se tice tih guma sto se ubacuju izmedju dva kruga opruge, to nije kvalitetno resenje, posto ne dozvoljavate oprugi da funkcionise kako treba, to je kao kad se neadekvatno spusti auto pa udara u stos gumu tj sabija se stalno do kraja amortizer... Iz istog razloga je pitanje i da li mozete spustiti auto napred, prvo treba utvrditi da li ima prostora za spustanje... Moze da se desi da nema prostora za spustanje jer ce da stosuje pa moraju da se stavljaju krace, tvrdje opruge koje ce imati manji hod pa ce se izbeci mogucnost stosovanja...
Djapa mozda kvalitetno sabije oprugu ali ne vodi racuna o tome da li moze posle sabijanja da ispravno funkcionise amortizer... Posto sam vise puta video Yugice koje je on radio i gde ne funkcionise amortizer kako treba...
Djapa mozda kvalitetno sabije oprugu ali ne vodi racuna o tome da li moze posle sabijanja da ispravno funkcionise amortizer... Posto sam vise puta video Yugice koje je on radio i gde ne funkcionise amortizer kako treba...
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
- cirko83
- Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz - Lokacija: Knjazevac
Pošto nekima nije jasno zbog čega se auto ne spusta samo napred, starac je u drugoj temi lepo objasnio.starac vujadin napisao:Kad se auto spusta, ne spusta se samo napred. Poremetices balans auta, od lezanja, kocenja, itd.
potpis