uprvo to sam rekao, nema uvodjenja pravila i principa vec treba svako da proba pa da vidi... ja sam za 0.1bara "izduvanije" gume, ako se pokaze da je konkretan model bolje drzi tako... u sustini to moze imati veze i sa staroscu gume, jer gume starije od 3god pocinju da gube svojstva, tj. postaju tvrdje same po sebi pa se mozda zato bolje ponasaju kada su malo izduvane... ko ce ga znati...dusanGT napisao: Možda se neke gume zaista ponašaju bolje kad su malo izduvane, ali to nema na testovima, kao preporuka (bar ja nisam video)... A ako je i objektivno izmereno (što je dosta teško) to više govori o konkretnoj gumi, nego o potrebi uvođenja principa/pravila...
Pitanje za gume
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
Ja na mojoj 156-ici (205/60 R15) volim da su mi prednje naduvane na 2.3, a zadnje na 2.2 bara baš iz tih razloga, moja masa je takođe solidna pa mislim da je tako opterećenje na gumama podjednako...
Re: Pitanje za gume
Mislim da je u pitanju zdrava logika, odnosno raspodela mase po osovinama gde je veće opterećenje na prednjoj osovini kod automobila sa motorom napred (retko gde je odnos idealan 50-50%). Te sedamnaestice su niskog profila i namenjene oštrijoj vožnji, pa pretpostavljam da ih zbog toga treba malo doduvati jer je opterećenje veće.dusanGT napisao:U onoj tablici za gume 147ce (mora da se klikne da se vidi cela) čak se traži veći pritisak za 215/45/17" za prednje nego za zadnje gume... Tek to je pitanje: a zašto? Verovatno zbog boljeg "gripa" na pogonskim točkovima... Ali zašto zadnje sa manjim pritiskom? I tu je potreban "grip"...
Ja na mojoj 156-ici (205/60 R15) volim da su mi prednje naduvane na 2.3, a zadnje na 2.2 bara baš iz tih razloga, moja masa je takođe solidna pa mislim da je tako opterećenje na gumama podjednako...
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
-
Ka
- Drug Član
- dusanGT
- Garaža: GT JTDm Q2
Ima smisla, iako mi se čini da je to zbog obezbeđenja potrebnog podužnog nagiba vozila, tj. malog podizanja prednjeg dela, gde je motor...alfanatic napisao:...raspodela mase po osovinama gde je veće opterećenje na prednjoj osovini kod automobila sa motorom napred... Te sedamnaestice su niskog profila i namenjene oštrijoj vožnji, pa pretpostavljam da ih zbog toga treba malo doduvati jer je opterećenje veće...
Alfa je stil... ostalo je status...
- dusanGT
Stigle GoodYear Ultragrip 8 (205/55/16" 91T). Brzo i profesionalno, jer je juče uplaćeno, a danas u NS montirano.
Velika zahvalnost za kolegu Miquea i "Planetu..."
Prvi utisci slede posle nekoliko dana!
Velika zahvalnost za kolegu Miquea i "Planetu..."

Prvi utisci slede posle nekoliko dana!
- Mique
- Garaža: Mercedes GL500 4Matic
Audi TT Quattro - Lokacija: Beograd
Hvala druze , neka je sa srecom i da je cepas narednih 6-7 sezona , garancija i racun ti sutra stizu postom.
Postoje 2 vrste telefona : Nokia i ostali
Postoje 2 vrste konzola : Sony i ostali
Postoje 2 vrste automobila : Alfa i ostali
- dusanGT
- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
Fino, stigle i dobre cipelice, pa da užitak bude potpun
Ja sam vrlo zadovoljan kako se ponaša moj GoodYear Optigrip...

Ja sam vrlo zadovoljan kako se ponaša moj GoodYear Optigrip...
- Mique
Ja ne znam osobu koja nije zadovoljna , mada dosta njih bezi od tog pneumatika jer nema ''atraktivnu'' saru , ali je zato dosta trajna i funkcionalna.
- dusanGT
Juče je kod vulkanizera (vlasnik firme mi je drugar, inače) nameštaju UG8, a on kaže da ima loših iskustava sa njom - nešto kao "... svaki peti primerak se vraća proizvođaču..." i kao dokaz navodi da GY već sad izbacuje novu varijantu, da je UG7+ mnogo bolja i da je Michelin A4 ono što je GY UG8 trebalo da bude...
Nisam našao ove stvari nigde, a baš sam čitao, googlao, itd...
Nisam našao ove stvari nigde, a baš sam čitao, googlao, itd...
- Crni
- Drug Član
- Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-Jet
Dusane, ja sam uzeo UG8 u Planeti kod Mique-a i imam samo reci hvale. Sto u gradu, sto van grada, cesto sam na relaciji Petrovac - Beograd a vozim i dalje. Mozda vracaju ako ne vode racuna o pritisku, trapu itd. Gume vozim od kraja oktobra i za taj period sam presao 4000-5000. Suncano je bilo, kisa takodje. Osmog januara je pao sneg ovde kod nas i isao sam van grada zbog obaveza gde je put bio porkiven u potpunosti snegom, mogu ti reci da nisam imao nikakvih problema. Naravno da sam ih i imalo testirao na sporednom putu gde nije bilo vozila, sa nesto jacim gasom, nisam imao problema. VDC se palio po potrebi. Sto se tice buke nije strasno (ako je to faktor vracati gumu) jer je ipak zimska. Da ne pominjem da sam za ovaj period isao i do niksica preko zabljaka, vracao se preko kanjona, Zlatibor na minusu itd itd.
Uglavnom, od mene idu pohvale za Planetu i Milosa, dosao sam kod njega sa namerom da kupim kvalitetne gume i da popricam sa njim, a pricali smo bogami pola sata (ubijao sam ga u pojam
) dok mi je ispricao za svaku gumu sta i kako. 
Uglavnom, od mene idu pohvale za Planetu i Milosa, dosao sam kod njega sa namerom da kupim kvalitetne gume i da popricam sa njim, a pricali smo bogami pola sata (ubijao sam ga u pojam

Picking suspension is like getting married - you take the time to look at the options, read the reviews, and try as many as you can. Then you pick one, invest loads of cash in it and then find it has hidden secrets or undesirable characteristics.
- dusanGT
Ma nisam ni sumnjao, nego samo prenosim "rekla-kazala" koja bi pre išla u onu temu "Opšta mesta i uvrežena mišljenja o nečemu...".
viewtopic.php?f=50&t=51845
Više verujem forumu koji, naravno, čine članovi sa iskustvima nego pričama tipa "... reče mi jedan čo'ek..." ili "... javlja mi se...".
I Miloš i "Planeta..." zaslužuju pohvale, jer nisu samo prodavci (uzgred, veoma povoljni u odnosu na druge), već i poznavaoci materije i profesionalni (to je još uvek retko na ovim prostorima...).
Uzgred: da li bi ti izneo svoje pozitivno i korisno iskustvo, da ja nisam preneo ono "mišljenje" o GY UG8?
viewtopic.php?f=50&t=51845
Više verujem forumu koji, naravno, čine članovi sa iskustvima nego pričama tipa "... reče mi jedan čo'ek..." ili "... javlja mi se...".
I Miloš i "Planeta..." zaslužuju pohvale, jer nisu samo prodavci (uzgred, veoma povoljni u odnosu na druge), već i poznavaoci materije i profesionalni (to je još uvek retko na ovim prostorima...).
Uzgred: da li bi ti izneo svoje pozitivno i korisno iskustvo, da ja nisam preneo ono "mišljenje" o GY UG8?

- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
) i ne treba mi izrazito sportski pneumatik...
Malo sam se raspitivao po netu i forumima pre kupovine, bilo je nekih koji su se žalili na trajnost, ali generalno je mišljenje bilo pozitivno. Prvi izbor mi je bio Excellence (definitivno ima atraktivniju šaru), ali nije bilo dimenzije kad mi je trebalo tako da je uleteo Optigrip. Slažem se sa tobom, ne izgleda baš tako atraktivno, ali odličan je odnos cene i kvaliteta, pri čemu su oni centralni kanali baš duboki i nakon nekih 7-8 hiljada km mi se čini da se guma uopšte nije potrošila. Izvlači to dosta vode i minimizira opasnost od aquaplaninga. Eto, to su utisci iz prve ruke uz napomenu da nisam baš previše žustar na gasu (ali ne vozim ni penzionerski, da neko ne pomisliMique napisao:Ja ne znam osobu koja nije zadovoljna , mada dosta njih bezi od tog pneumatika jer nema ''atraktivnu'' saru , ali je zato dosta trajna i funkcionalna.

- Mique
Momci jos jednom hvala na komplimentima trudicemo se da budemo jos bolji.
Sto se tice ove Dusanove price o UG8 , to su klasicna srpska posla jer da je pazario gume kod njih one bi bile najbolje na svetu , ovako nije uzeo kod njih samo je montirao , e pa onda ne valjaju
... Pozdravi ti te momke u servisu , i reci im da mi jave kada su imali te slucajeve da su reklamirali ali OPRAVDANO UG8 i ako dobijem ijedan podatak dobice od mene cetiri nove gume.
UG8 je prva guma izradjena u 3D - BIS tehnologiji nesto sto ce uskoro svi prihvatiti kao standard za zimsku gumu kao sto je isti taj Good Year pokrenuo pravu malu revoluciju kada je poceo raditi Run Flat program koji sada svi rade.
Tako da uzivajte u voznji tokom zime i voleo bih kada biste imali prilike da se uhvatite u kostac sa pravom zimom pa biste videli koliko ona zapravo moze, jer znam sta prodajem , znam koliko kvalitetnu robu drzim i na kraju krajeva kome prodajem.
Sto se tice ove Dusanove price o UG8 , to su klasicna srpska posla jer da je pazario gume kod njih one bi bile najbolje na svetu , ovako nije uzeo kod njih samo je montirao , e pa onda ne valjaju

... Pozdravi ti te momke u servisu , i reci im da mi jave kada su imali te slucajeve da su reklamirali ali OPRAVDANO UG8 i ako dobijem ijedan podatak dobice od mene cetiri nove gume.
UG8 je prva guma izradjena u 3D - BIS tehnologiji nesto sto ce uskoro svi prihvatiti kao standard za zimsku gumu kao sto je isti taj Good Year pokrenuo pravu malu revoluciju kada je poceo raditi Run Flat program koji sada svi rade.
Tako da uzivajte u voznji tokom zime i voleo bih kada biste imali prilike da se uhvatite u kostac sa pravom zimom pa biste videli koliko ona zapravo moze, jer znam sta prodajem , znam koliko kvalitetnu robu drzim i na kraju krajeva kome prodajem.
- Crni
- Drug Član
- Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-Jet
Hajmo ovako, nisam od onih ljudi koji uvek svog konja hvale.
Uvek se trudim da pomognem ali isto tako da "ne solim" drugima pamet. Svoja pozitivna iskustva, doduse sa manjim brojem kilometara, sam vec napisao ovde:
viewtopic.php?f=13&t=50530&hilit=crni+gume&start=400" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

Isto tako mogao sam i napisati dok si se raspitivao oko guma da i ja imam iste i da neces pogresiti, da su fenomenalne itd.
I da ti odgovorim na pitanje
, verovatno ne bih nista napisao da nisi podelio sa nama informacije koje si dobio, zato sto sam vec izrazio svoje zadovoljstvo sa gumama na gore postavljenom linku.
Razmisljao sam da postavim kritiku nakon 8000 kilometara, verovatno bi kraj sezone bio u pitanju ali verujem da bi iskustvo i dalje bilo vrlo pozitivno. Tako da sada dobijas drugi odgovor, odgovorio sam sada da bih razresio tu dilemicu koju imas i pokazao da moja iskustva govore drugacije od informacija koje si dobio. 
I da znas da bi mogli postaviti ovo u temi koju si sam naveo.
Komsija mi je vulkanizer i ujedno ima i perionicu gde sam cesto. Kada je video da sam na novim gumama poceo mi je price kako je to macka u dzaku, da nista ne valja i kako je u Austriji (mozda ti je vec poznata prica nasih wanna be gastabajtera) jos jaca cena. Dok mi je isti taj komsija pre par godina (dok nisam znao ni DOT sta je) uvalio Miselinke sa recima: "Odlicne gume komso, vidi koja je sara" dok je posle 10-ak dana guma skripela u maltene svakoj krivini i na klasicnim raskrsnicama, 10 godina su matore bile.
Epilog svega ovoga: Stereotipi vladaju ovim prostorima, ljudi su zavidni i ako nisi kod njih napravio pazar onda je to dza bum.
EDIT: Dok ja pisao ovaj referat Mike se infiltrirao
sa svojim postom izmedju i potvrdio moju pricu sa iskustvom lokalnog vulkanizera. 
EDIT 2: I Alfanatic se infiltrirao
, skontace vec Dusan da sam njemu odgovorio. 

viewtopic.php?f=13&t=50530&hilit=crni+gume&start=400" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

Isto tako mogao sam i napisati dok si se raspitivao oko guma da i ja imam iste i da neces pogresiti, da su fenomenalne itd.

I da znas da bi mogli postaviti ovo u temi koju si sam naveo.

Epilog svega ovoga: Stereotipi vladaju ovim prostorima, ljudi su zavidni i ako nisi kod njih napravio pazar onda je to dza bum.

EDIT: Dok ja pisao ovaj referat Mike se infiltrirao

EDIT 2: I Alfanatic se infiltrirao

Picking suspension is like getting married - you take the time to look at the options, read the reviews, and try as many as you can. Then you pick one, invest loads of cash in it and then find it has hidden secrets or undesirable characteristics.
-
Sa
- Drug Član
Mique ajde malo da razglabamo o Toyo gumama. U planu je nešto od ovoga:
http://toyotires.com/tire/pattern/proxe ... mmer-tires
http://toyotires.com/tire/pattern/proxe ... tion-tires
Prednosti i mane u medjusobnom poredjenju kao i alternativne gume drugih proizvodjača u ovom rangu.
http://toyotires.com/tire/pattern/proxe ... tion-tires
Prednosti i mane u medjusobnom poredjenju kao i alternativne gume drugih proizvodjača u ovom rangu.
- dusanGT
Pozdrav Mique, do proleća, kad radimo letnje 225/45/17"...
Mique napisao:... klasicna srpska posla, jer da je pazario gume kod njih, one bi bile najbolje na svetu...
Uzgred, dok sam tražio UG8 u NS i pozvao nekoliko renomiranih dobavljača odgovori su bili: "... ma kakav popust - to je cena bez montaže i balansiranja...", "... ne može sutra, već tek za koji dan... " itd. Kad sam im spomenuo "Planetu..." i uslove isporuke i popusta... ovi iz NS rekli, pomalo neprijatnim tonom: "... onda idi tamo i kupi... ".Crni napisao:... stereotipi vladaju ovim prostorima, ljudi su zavidni i ako nisi kod njih napravio pazar...
I ja ih poslušao

- djolers4
- Garaža: Ex-Alfa 155 2.0 TS 8v
Ex- Alfa 147 mjet 16v
Bianco 159SW 1.9 16v - Lokacija: Vrcin
Pozdrav!Imam pitanje za Mique-a:interesuje me dobra letnja guma 195/50 R15.Nesto do 60eur a da valja.Razmisljao sam najvise o Fuldi Carat Progresso.
- Mique
Sale , reci mi samo za koju namenu ti je nabavka ovih Toyo guma ?? Navak , GTV , ili za Bertonke ?? Ako je namena gistro sportsko/trkacka sa Toyom nema greske , ima greske sa uvoznikom koji nema ponekad bas sve na stanju. Sto se tice trajnosti , ako je puno cepas nemoj ocekivati puno od iste , jednostavno ne traju bas dugo. Ali za cepanje od semafora do semafora je odlicna . Drugo , svaki Toyo trazi temperaturu , isto kao i Dunlop i Brigdestone . i naravno najbitnije od svega jeste po kojoj ceni se mogu kod nas dobiti a ko pojoj u Madjarskoj ili pak hrvatskoj gde su dosta povoljnije ...
Djole , znas kako ta fulda je uvek negde izmedju i onda uvek prebacim coveka na skuplju ili pak jeftiniju varijantu. A rec je o odlicnoj gumi dobra je po kisi , nije tvrda , ali nije ni mekana , negde izmedju , e sad imaj u vidu da za 5300 imas Savu intensu HP , a da za 6500 imas Dunlop SP Sport Fast Response . Takodje vredni pomena su i Kleber & BF Goodrich , mada za njih jos nemam jasno definisane cene.
Djole , znas kako ta fulda je uvek negde izmedju i onda uvek prebacim coveka na skuplju ili pak jeftiniju varijantu. A rec je o odlicnoj gumi dobra je po kisi , nije tvrda , ali nije ni mekana , negde izmedju , e sad imaj u vidu da za 5300 imas Savu intensu HP , a da za 6500 imas Dunlop SP Sport Fast Response . Takodje vredni pomena su i Kleber & BF Goodrich , mada za njih jos nemam jasno definisane cene.
-
Sa
- Drug Član
Za GTV-a, isključivo vožnja po lepom vremenu, cepanje po Fruškoj gori, NAVAK i sl.
Koje su cene za 15-ce?
Koje su cene za 15-ce?
- edin
- Saradnik Uprave
- Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
Sasha,
Vozio sam pre par godina neke toyo gume, doduse polovne, oko godinu dana na omego dok sam vozio i nisam bio nezadovoljan, bile su skoroz korektne.
Vozio sam pre par godina neke toyo gume, doduse polovne, oko godinu dana na omego dok sam vozio i nisam bio nezadovoljan, bile su skoroz korektne.
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- Sauriann
- Drug Član
- Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso
ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW - Lokacija: Novi Beograd
Toyo su meni ekstra sluzile na audiju...
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
- interceptor
- Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
- darko qv
- Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015 - Lokacija: Sutomore
Ja sad imam doduse pozadi na 145 Toto T1R,i cini mi se po suvom da su bas,bas dobre,a na mokrom perfektne!
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
-
Sa
- Drug Član
Momci, malo ste promašili temu, ja hoću polu slikove zato me i zanima cena-kvalitet Toyo vs. premium proizvodjači u rangu polu slikova.