Termostat i pokazivac temperature ... biti pametan
- Minketa
- Garaža: 156 SportWagon 1.9JTD 2004.
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-147 ... hread.html
Vredi pročitati tekst iz linka.
Vredi pročitati tekst iz linka.
- Sauriann
- Drug Član

- Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso
ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW - Lokacija: Novi Beograd
Ne znam više koja po redu tema o istoj stvari. Admini bacakjte ovo u zaborav i brišite ako može a ostali koristite pretragu kako ne bi pravili cirkkus od foruma 
Re: Termostat i pokazivac temperature ... biti pametan
Imao sam i ja taj problem,po gradu nekako dodje do tih 90,ali van grada jedva preko 60,zamenuo sam ga januara,mislim da je taj behr,i od tada nemam problema,stoji na 90 kao zakucana.
- BaneT
- Garaža: AR 156 SW 1.9 jtd 103kW 2003 god.
po kupovini mi je do 90 temp stizala uz brdo, vrućine i klimu....dođe red na zamenu
3 milimetra ispod 90....kao zakucano i onda sad u zadjih 10 dana malo drugačije...
na autoputu mi je recimo na 88.....u gradu 85....
zanimljivo je da ako ga vozim u 6-toj...dakle veće brzine....pustim gas i isključim se sa autoputa...bukvalno ali bukvalno gledam kako kazaljka pada do skoro 70....i onda se opet vraća nešto oko 80...
aj pa budi pametan u čemu je trip
btw....dijagnostika pokazuje što i kazaljka
3 milimetra ispod 90....kao zakucano i onda sad u zadjih 10 dana malo drugačije...
na autoputu mi je recimo na 88.....u gradu 85....
zanimljivo je da ako ga vozim u 6-toj...dakle veće brzine....pustim gas i isključim se sa autoputa...bukvalno ali bukvalno gledam kako kazaljka pada do skoro 70....i onda se opet vraća nešto oko 80...
aj pa budi pametan u čemu je trip
btw....dijagnostika pokazuje što i kazaljka
- cko
- Garaža: dorcol
treba mi mala pomoc!?
od skoro vozim alfu 156 2.4 jtd i sada bih zamolio da mi neko preporuci neki servis gde bih mogao oterati auto da mi zamene termostat jer mikonstantno pokazuje temp 70 stepeni...
to se moze uraditi u bilo kom servisu ali bih voleo da po preporuci odem u neki i ta tamo nastavim odrzavati auto...
unapred hvala i pozdrav
od skoro vozim alfu 156 2.4 jtd i sada bih zamolio da mi neko preporuci neki servis gde bih mogao oterati auto da mi zamene termostat jer mikonstantno pokazuje temp 70 stepeni...
to se moze uraditi u bilo kom servisu ali bih voleo da po preporuci odem u neki i ta tamo nastavim odrzavati auto...
unapred hvala i pozdrav
Meni je takodje pokazivao na pocetku oko 70c,stim da kod mene nije prelazio istu temp.
Posle zamene term.kazaljka stoji zakucana na 90c.Alfa 156 jtd 2002 115 hp.
Posle zamene term.kazaljka stoji zakucana na 90c.Alfa 156 jtd 2002 115 hp.
- cko
- Garaža: dorcol
pa i kod mene ne prelazi pomenutih 70!
nasao sam neki servis u zemunu u ugrinovackoj ulici zamena sa novim termostatom je oko 50 e...
gde si ti menjao?
nasao sam neki servis u zemunu u ugrinovackoj ulici zamena sa novim termostatom je oko 50 e...
gde si ti menjao?
- Crni
- Drug Član

- Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-Jet
Jel vam prebacuje preko 70 kada ugasite grejanje? Ako ni u kojim uslovima ne prebaci 70 i ostaje zakucan tu onda je za zamenu. :/
Picking suspension is like getting married - you take the time to look at the options, read the reviews, and try as many as you can. Then you pick one, invest loads of cash in it and then find it has hidden secrets or undesirable characteristics.
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
alo bre ljudi jel toliko tesko procitati temu makar i samo ovu...
to 70 nije 70 vec oko 85... cajgeri grijese, svaka dijagnostika ce vam tacno pokazati... ja testirao, pokazuje cajger 70 a temp je 85-6, JTD radna temp po eperu nije 90 vec 86 stepeni C.... da stavimo vise tacku na to, cajgeri Alfini su losi, termostati su vam dobri... provjerite na dijagnostici pravu temp...
to 70 nije 70 vec oko 85... cajgeri grijese, svaka dijagnostika ce vam tacno pokazati... ja testirao, pokazuje cajger 70 a temp je 85-6, JTD radna temp po eperu nije 90 vec 86 stepeni C.... da stavimo vise tacku na to, cajgeri Alfini su losi, termostati su vam dobri... provjerite na dijagnostici pravu temp...
- Sauriann
- Drug Član

- Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso
ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW - Lokacija: Novi Beograd
- Djo83
i kad vam ode temp kad przite uzbrdo na 110 po cajgeru ni to nije tacno, nemojte paranoisati, cim dodje na 97 upali se prva brzina ventilatora i za 20sec skine temp na 86, za to vrijeme cajger ostaje na 110 jos bar 5min...
nisam uspeo da natjeram temperaturu preko paljenja prve brzine, tj da isprovociram da se upali druga, koja bi trebala da se pali na 102 ili 105 stepeni sad se ne sjecam vise...
ostavljam mogucnost da ima izuzetaka, naravno da ne grijese svi cajgeri isto, pogledajte samo na alfaowner.com forumu, ali poenta je:
nemojte menjati termostate prije nego chekirate temp na dijagnostici...
nisam uspeo da natjeram temperaturu preko paljenja prve brzine, tj da isprovociram da se upali druga, koja bi trebala da se pali na 102 ili 105 stepeni sad se ne sjecam vise...
ostavljam mogucnost da ima izuzetaka, naravno da ne grijese svi cajgeri isto, pogledajte samo na alfaowner.com forumu, ali poenta je:
nemojte menjati termostate prije nego chekirate temp na dijagnostici...
- mmladen
- Garaža: Alfa 156 1,9 jtd SW
Cekajte ljudi pa ovoliko smo pisali a ja nista ne razumem,koji ce mi onda cajger kad toliko laze znaci moze biti vrlo lako ako je kazaljka na sredini tj.na 90 stepeni to bi bilo stvarna temperatura da je 115 a to vec nije dobro ili jos gore ako predje 90 opet to bi moglo biti i vise od 120 jos ako se potrefi da se ne ukljuci ventilator eto veselja ito skupog
- Djo83
pa ne, situacija je jos smjesnija sto greska nije proporcionalna... npr kod mog caleta na Alfi dok je imao, stajala kazaljka stalno na 70 a AlfaDiag na laptopu govorio 86, a onda u gradskoj guzvi kazaljka dodje na 90, a dijagnostika kaze 88... znaci nije proporcionalno...
mislim da ce komp da iskljuci motor ako dodje do toga da se ne pale ventilatori i temp predje preko 105 stepeni recimo...
mislim da ce komp da iskljuci motor ako dodje do toga da se ne pale ventilatori i temp predje preko 105 stepeni recimo...
- mmladen
- Garaža: Alfa 156 1,9 jtd SW
Jel se ti salis ili je to stvarno tako za ovo zadnje sto si napisao,komp iskljuci motor ako se ne pali ventilator a temperatura predje 105 stepeni.Iskreno ja u to neverujem a opet ako je to tacno to je nesto jako dobro,onda nemamo sta da brinemo sto se toga tice.Ja nekako stekao naviku da stalno buljim u temperaturu motora, vise nego sto gledam kud vozim 
- Djo83
mislim da sam nekad procitao na nekom forumu ili nekom sajtu sa tech specs...
ne tvrdim, ali mislim da ima neka protekcija protiv toga da motor prokuva...
ne tvrdim, ali mislim da ima neka protekcija protiv toga da motor prokuva...
- edin
- Saradnik Uprave

- Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
meni je jednom na autoputu od Krusevca do Bg-a, doduse zbog curenja na pumpi za vodu pa je auto ostao bez vode, a ne zbog termostata, temperatura naglo skocila preko 110 stepenai i to skoro do crvenog, i motor se nije ugasio tj dok ga ja sam nisam ugasio, sreca pa sam bas u tom momentu pogeldao u termometar inace bay-bay engine 
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
Pozz ljudi,
Da se nadovezem na pricu oko termostata,naime,danas mi je majstor stavio novi,dize temperaturu do 90(po cajgeru),tj. radi ko sat.Medjutim,primetio sam da se ne cuje overboost ventil,i da auto slabije vuce.U jednom trenutku mi je izbacio bord "Motor Control System Failure",na blic,i ugasilo se upozorenje.Da li je moguce da je usled montaze pomerio neko crevo od turbine/vakuma,ili je nesto drugo.Napominjem,problem je nastao nakon zamene termostata.Hvala
Da se nadovezem na pricu oko termostata,naime,danas mi je majstor stavio novi,dize temperaturu do 90(po cajgeru),tj. radi ko sat.Medjutim,primetio sam da se ne cuje overboost ventil,i da auto slabije vuce.U jednom trenutku mi je izbacio bord "Motor Control System Failure",na blic,i ugasilo se upozorenje.Da li je moguce da je usled montaze pomerio neko crevo od turbine/vakuma,ili je nesto drugo.Napominjem,problem je nastao nakon zamene termostata.Hvala
- Djo83
pa recimo da je moguce jer da bi se zamjenio termostat skida se heat exchanger ispod njega koji ide izmedju turba i EGR-a (on smeta da bi se odvrnuo jedan sraf koji drzi termostat), pa mozda tu nesto nije dobro namjestio...
provjeri sam, to je metalna cijev koja je ispod termostata, pogledaj krajeve da li dobro stoje a provjeri i selnu na usisnom crijevu do motora mozda je tu nesto cackano...
provjeri sam, to je metalna cijev koja je ispod termostata, pogledaj krajeve da li dobro stoje a provjeri i selnu na usisnom crijevu do motora mozda je tu nesto cackano...
- Sale-Qchewo
- Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 115ks
Ajde da se pozalim i ja....
kazaljka ko kazaljka ajde da ne kaze tacno..i to sto varira90-85 da kazemo da je ok..medjutim meni se desilo nesto slucajno pa rekoh ajde da pitam mada predpostavljam sta je ali opet..
stoji tako temp 85-90 i grejanje ukljuceno 2 crte..vozim ja tako drugom laganica nekih 2km
greje super.pa rekoh ajde bas da pustim grejanje skroz do kraja da vidim kako to izgleda..kad ono ja pojacao skroz bas se oseti mala razlika a temperatura lagano 85-80-70 i ja tu vratim grejanje na 2 i ne verujem sta se dogadja,temeratura se opet vrati na normalu ,a brzina voznje ostaje ista..ajde ja to ponovim ponovo kad ono ista prica..Dakle??
stoji tako temp 85-90 i grejanje ukljuceno 2 crte..vozim ja tako drugom laganica nekih 2km
greje super.pa rekoh ajde bas da pustim grejanje skroz do kraja da vidim kako to izgleda..kad ono ja pojacao skroz bas se oseti mala razlika a temperatura lagano 85-80-70 i ja tu vratim grejanje na 2 i ne verujem sta se dogadja,temeratura se opet vrati na normalu ,a brzina voznje ostaje ista..ajde ja to ponovim ponovo kad ono ista prica..Dakle??
- alfaa156
- Garaža: Alfa Romeo 156 1,9JTD
to se kod mene desavalo i nemoj da se zajebes pa da zamenis termostat bez dijagnostike kao sto sam ja uradio, slusao sam majstore kojima je odmah term. za menjanje, zato sto sam ga promenio ali samo sam dzabe bacio 8000din za delove i rad, opet sve isto. pozdrav147jtd2002 napisao:Ajde da se pozalim i ja....kazaljka ko kazaljka ajde da ne kaze tacno..i to sto varira90-85 da kazemo da je ok..medjutim meni se desilo nesto slucajno pa rekoh ajde da pitam mada predpostavljam sta je ali opet..
- Sale-Qchewo
- Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 115ks
- Crni
- Drug Član

- Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-Jet
Bilo je vec reci o tome, jedino dijagnostika i da se vidi "stvarna" radna temperatura. Hajde opet da citiram cuvenog majstora za Alfe ovde nama svima poznat, barem za 16V motore koje imamo Saurian i ja: " Za mrvicu hleba daces mnogo para, neces ni osetiti razliku maltene. Na otvorenom ti motori su uglavnom po cajgeru na 70 zimi." 
Inace ovde ima thread o tome kako ga testirati -do it yourself:
BTW Probaj sa ugasenim grejanjem i videces koliko brzo dize.
Inace ovde ima thread o tome kako ga testirati -do it yourself:
BTW Probaj sa ugasenim grejanjem i videces koliko brzo dize.
Picking suspension is like getting married - you take the time to look at the options, read the reviews, and try as many as you can. Then you pick one, invest loads of cash in it and then find it has hidden secrets or undesirable characteristics.
- Sone Bg
- Garaža: Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2002
Aj i ja da ukljucim u temu i to sa jednim pitanjem. Naime kad upalim grejanje na HI jako mu dugo treba da dostigne bar 70C skoro nekih 15km gradske voznje, koliko vama treba na masinama?
- edin
- Saradnik Uprave

- Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
Pa naravno da ti treba vise vramena jer mali hladnjak koji greje kabinu dodatno hladi tecnost za haldjenj motora, ne sekiraje se previse, u ovim uslovima to jeskoro naormalno.Pozz
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
Još jedno podsećanje, 156-ica meri trenutnu temperaturu, a ne prosečnu kao većina drugih automobila kojima je skala zakucana nakon dostizanja radne temperature. Oscilacije su normalne, pogotovo na ovakvo vreme, ali ključno je kakva su odstupanja i da li automobil uopšte dostiže radnu temperaturu u normalnoj eksploataciji. To je već tema za analizu, a beše toga već poprilično ovde...
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER