Kako sedite?
- alfaholic
- Garaža: Alfa Romeo 146 ti '97. ex
Alfa Romeo 156 1.8 TS '05. - Lokacija: Pancevo
Evo kako stoje stvari...
U mojoj staroj Alfi 146 sedište mi je bilo skroz do kraja nazad koliko je moglo, sedim isključivo zadnjicom skroz u sedištu tako da noge ispravim što više, a naslon prilično uspravljen tako da mi ruke budu skoro ispravljene.
To je bila dobra pozicija za mene koji imam 185 cm visine, ali na dužim putovanjima mi se kočila desna noga zbog savijenog kolena i stalnog balansiranja na gasu gde stopalo uvek držim na gore, što je prilično neudobno i bolno.
E sad, ja sam se ustvari nalazio kod B stuba (ako je to onaj na koji se kače zadnja vrata) što je uzrokovalo odličnom vidljivošću preko jednog i drugog ramena, malo lošijom kroz desno zadnje staklo, ali pdonošljivo.
Sada u 156 imam više mesta da odem u nazad, samim tim ispravim noge dovoljno da me ne bole savijene (iako su sedišta prilično kratka pa butine vise u vazduhu), a volan pomerim skroz nazad da bi mi i ruke bile ispravljene.
Tu sad nastaje dilema, sada sam gotovo iza B stuba, vidljivost preko desnog i levog ramena je malo smanjena zbog stuba, a kroz zadnje desno staklo skoro i ne vidim nesmetano.
Posle malo testiranja shvatam da je najbolje što se vidljivosti tiče da priđem napred tako da se nađem ipsred B stuba i tako najbolje vidim i preko ramena i nazad desno, ali u Alfi se tako ne sedi, ruke još i nekako mogu da se uklope kad se volan uvuče unutra (što više liči na neki VW), ali noge su onda nabijene u komande.
Čudna je ta pozicija u Alfi, umesto da komande odu napred kako bi mogao da ispružiš noge, oni ti ih nameste ka tebi i potpuno te matiraju.
Najbolja pozicija mi je u Alfi GTV gde se sedi upravo ovako, noge skroz ispružene, zadnjica u sedištu (ne GTI na pola dupeta), a ruke ispružene ka volanu.
Možda malo deluje besmisleno, ali voleo bih da čujem kako vi sedite, da li pravite kompromise oko ovoga, ili za moju visinu meni treba veća Alfa. Pretpostavljam da u 166 mogu sedeti ispred B stuba i opet imati dovoljno mesta...
U mojoj staroj Alfi 146 sedište mi je bilo skroz do kraja nazad koliko je moglo, sedim isključivo zadnjicom skroz u sedištu tako da noge ispravim što više, a naslon prilično uspravljen tako da mi ruke budu skoro ispravljene.
To je bila dobra pozicija za mene koji imam 185 cm visine, ali na dužim putovanjima mi se kočila desna noga zbog savijenog kolena i stalnog balansiranja na gasu gde stopalo uvek držim na gore, što je prilično neudobno i bolno.
E sad, ja sam se ustvari nalazio kod B stuba (ako je to onaj na koji se kače zadnja vrata) što je uzrokovalo odličnom vidljivošću preko jednog i drugog ramena, malo lošijom kroz desno zadnje staklo, ali pdonošljivo.
Sada u 156 imam više mesta da odem u nazad, samim tim ispravim noge dovoljno da me ne bole savijene (iako su sedišta prilično kratka pa butine vise u vazduhu), a volan pomerim skroz nazad da bi mi i ruke bile ispravljene.
Tu sad nastaje dilema, sada sam gotovo iza B stuba, vidljivost preko desnog i levog ramena je malo smanjena zbog stuba, a kroz zadnje desno staklo skoro i ne vidim nesmetano.
Posle malo testiranja shvatam da je najbolje što se vidljivosti tiče da priđem napred tako da se nađem ipsred B stuba i tako najbolje vidim i preko ramena i nazad desno, ali u Alfi se tako ne sedi, ruke još i nekako mogu da se uklope kad se volan uvuče unutra (što više liči na neki VW), ali noge su onda nabijene u komande.
Čudna je ta pozicija u Alfi, umesto da komande odu napred kako bi mogao da ispružiš noge, oni ti ih nameste ka tebi i potpuno te matiraju.
Najbolja pozicija mi je u Alfi GTV gde se sedi upravo ovako, noge skroz ispružene, zadnjica u sedištu (ne GTI na pola dupeta), a ruke ispružene ka volanu.
Možda malo deluje besmisleno, ali voleo bih da čujem kako vi sedite, da li pravite kompromise oko ovoga, ili za moju visinu meni treba veća Alfa. Pretpostavljam da u 166 mogu sedeti ispred B stuba i opet imati dovoljno mesta...
- Crni
- Drug Član
- Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-Jet
Evo da se nadovezem i ja. Fiat Bravo - Sediste dosta pomereno pozadi, naslon spusten i noge ispravljene gotovo. Preglednost djene djene. Dok za Alfu sedim kako sam je kupio, nisam nesot specijalno montoriao, podignuto mi je sedista, pomereno pozadi solidno i naslon gotovo prav. Mada cu probti i druge nacine, za sada mi ovo potpuno odgovara zbog preglednosti posto sam malo ostriji na gasu, iz lezeceg polozaja se malo teze uocavaju objekti pored bankine.
Ali vredi probati definitivno.
Ali vredi probati definitivno.
Picking suspension is like getting married - you take the time to look at the options, read the reviews, and try as many as you can. Then you pick one, invest loads of cash in it and then find it has hidden secrets or undesirable characteristics.
- Alex156
- Garaža: Alfa Romeo 156 2.5v6 (2002)
Uh zanjimljiva tema... posto sam ja veliki frik sto se podesavanja sedista tice... Kod mene je volan izvucen maltene skroz prema vozacu i podignut gore jer u suprotnom ga nabijem nogom kad ulazim izlazim iz auta. Sediste je spusteno skroz dole pomereno nazad negde na pola sine, a naslon je spusten skroz nazad i prelazi b stub. Tako da ja vise lezim nego sto sedim 

- ljube-kugla
- Garaža: alfa 75
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
1.9 jtd 8v - Lokacija: Batajnica
i ja sam imao problem sa sedenjem i bolom u ledjima,na opel corsi sam sedeo kao na klupi,podesavanje i po visini i po duzini i naslon se spusta ali nikako,podmecao jasuke pod ledja pa spustim naslon ali dzaba,kad sam ubacio kadice bilo je bolje,mada nikad nije bilo to to
u fiat unu se sedi jako visoko i kad sam ubacio sedista od alfe 155,nize je za 10cm,pa sam morao i volan da spustam,kad namestim duzinu za noge,onda mi kratke ruke pa moram da sedim natrceno,promenom volana se i to resilo,glava je bila duza za oko 10cm i sedenje je bilo savrseno ali se pojavi problem da je ablender malo daleko za kratke prste,migvac je bio ok
u 75-ici je sedenje savrseno,mada duzinu gledam da kad stisnem kvacilo ne ispruzim nogu skroz,to korigujem naslonom i ko god je seo kod mene u auto postavi prvo pitanje kako vozis lezeci ali posle par minuta voznje kazu pa i nije lose ovako,udobno je
u yuga sam ubacio sedista od fiat brava sa podesavanjem visine jer meni odgovara nisko a drugarici zivotnoj saputnici odgovara vislje sedenje a tom nivelacijom se i pomera nare nazad za oko 1cm sto je dovoljno
u fiat unu se sedi jako visoko i kad sam ubacio sedista od alfe 155,nize je za 10cm,pa sam morao i volan da spustam,kad namestim duzinu za noge,onda mi kratke ruke pa moram da sedim natrceno,promenom volana se i to resilo,glava je bila duza za oko 10cm i sedenje je bilo savrseno ali se pojavi problem da je ablender malo daleko za kratke prste,migvac je bio ok
u 75-ici je sedenje savrseno,mada duzinu gledam da kad stisnem kvacilo ne ispruzim nogu skroz,to korigujem naslonom i ko god je seo kod mene u auto postavi prvo pitanje kako vozis lezeci ali posle par minuta voznje kazu pa i nije lose ovako,udobno je
u yuga sam ubacio sedista od fiat brava sa podesavanjem visine jer meni odgovara nisko a drugarici zivotnoj saputnici odgovara vislje sedenje a tom nivelacijom se i pomera nare nazad za oko 1cm sto je dovoljno
ko na nas krene iz mesta je naje&o
- Sauriann
- Drug Član
- Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso
ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW - Lokacija: Novi Beograd
Kod mene je volan skroz dole i ka vozaču pa je zato sedište do kraja spušteno i povučeno skoro do kraja nazad...Naslon je blago ukošen a sedim pri kraju sedišta. Znam da je neprirodno ali sam samo tako dovoljno zavaljen sa butinama daleko od volana...
Visok sam 189.
Visok sam 189.
- YUgisa
- Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Nadam se da nije problem da napisem kako ja sedim u Yugu posto nemam Alficu
Ja sam se sa svojih 180cm udobno smestio u Yugicu, sediste mi je pomereno odprilike 2/3 u nazad od maksimuma (mada Yugo ima ogromnu mogucnost pomeranja sedista napred, bukvalno bi patuljak mogao da vozi sa skroz pomerenim sedistem napred), naslon je prilicno uspravljen, noge su mi blago povijene, kao i ruke... Volan je nesto malo nizi i oko 5cm blizi meni nego fabricki volan sto bi bio. Jedini problem koji sam imao je da sam imao malo problem da ubacim u 5tu ali i to je reseno sa skracivanjem hoda menjaca... Jednom prilikom sam uzeo one podatke sto se smatraju kao idealan polozaj za sedenje u autu i jedino su mi noge mislim za 2-3 stepena bile ispruzenije nego sto treba i sedealni deo sedista je oko 5cm kraci nego sto bi trebao da bude od onih idealnih dimenzija... A preglednost je super, pogotovo sa ovim novim tipom stakla na vratima bez leptira
I sto je najvaznije, imam dosta prostora izmedju glave i krova da mogu i kacigu da stavim

Ja sam se sa svojih 180cm udobno smestio u Yugicu, sediste mi je pomereno odprilike 2/3 u nazad od maksimuma (mada Yugo ima ogromnu mogucnost pomeranja sedista napred, bukvalno bi patuljak mogao da vozi sa skroz pomerenim sedistem napred), naslon je prilicno uspravljen, noge su mi blago povijene, kao i ruke... Volan je nesto malo nizi i oko 5cm blizi meni nego fabricki volan sto bi bio. Jedini problem koji sam imao je da sam imao malo problem da ubacim u 5tu ali i to je reseno sa skracivanjem hoda menjaca... Jednom prilikom sam uzeo one podatke sto se smatraju kao idealan polozaj za sedenje u autu i jedino su mi noge mislim za 2-3 stepena bile ispruzenije nego sto treba i sedealni deo sedista je oko 5cm kraci nego sto bi trebao da bude od onih idealnih dimenzija... A preglednost je super, pogotovo sa ovim novim tipom stakla na vratima bez leptira

I sto je najvaznije, imam dosta prostora izmedju glave i krova da mogu i kacigu da stavim

Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
- darko qv
- Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015 - Lokacija: Sutomore
Ufffffffff,za mene je ova tema bolna i vjerujem da ce i Dusan 145 KV kad vidi temu da pomisli isto.Iz prostog razloga sto je u 145 polozaj za volanom debilan.Dio sasije na kojem lezi sjediste je previsok i ako ste visociji od 175 nema sanse da se iole fino namjestite u sjedistu.Ja sam visok 187,sjediste mi je skroz do kraja,naslon je ispravljen onako da kazem normalno.Nije zavaljen nego se naslanjam fino i u kombinaciji sa pojasem sto se toga tice sam zadovoljan.Al,se sjedi previsoko,noge previissseeeeee savijene i to mi smeta uzasno.U Fijatu Bravo koji je maltene isti auto taj dio gdje dodje sjediste je nize odradjeno i mnogo se bolje sjedi.Cak i u 155 je polozaj za volanom bolji.Mi u porodici ima i Fijestu 1995 god.i u njoj bolje sjedim nego u mojoj Alfi.Zato sam se naostrio da nadjem sjedista od GTV-a,i jednostavno da kupim kadicu.Nema drugog resenja. 

GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
- cirko83
- Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz - Lokacija: Knjazevac
- alfaholic
Jeste pozicija sedista malo visoka u 145/146, ali nije lose sedenje, uz kombinaciju sa odlicnim sedistima lep je osećaj, ali upravo to što kažeš o savijenim kolenima mnogo umara.
Ja sam tražio način da pomerim sedište još nazad ali nsam uspeo, a niže bi moglo da se sopsti skidanjem mehanizma, mada su najveći problem preblizu komande dole, treba da su bar 20 cm dalje u napred za taj auto.
U 156 nije mnogo drugačije, sedi se malo samo niže, a ta opcija da sedište ode više u nazad je dobra i rešava provlem savijenih kolena, ali onda vidljivost nije dobra, nalazim se bukvalno u sredini auta, kao rally postavka.
Bilo bi savršeno da pomere pedale u napred, tada bi pozicija bila savršena.
Ja sam tražio način da pomerim sedište još nazad ali nsam uspeo, a niže bi moglo da se sopsti skidanjem mehanizma, mada su najveći problem preblizu komande dole, treba da su bar 20 cm dalje u napred za taj auto.
U 156 nije mnogo drugačije, sedi se malo samo niže, a ta opcija da sedište ode više u nazad je dobra i rešava provlem savijenih kolena, ali onda vidljivost nije dobra, nalazim se bukvalno u sredini auta, kao rally postavka.
Bilo bi savršeno da pomere pedale u napred, tada bi pozicija bila savršena.
- bokac
- Garaža: 155 v6 & 156 jts ss
Tesite se. Ja imam malo preko 2 metra pa mi ni jedan auto do sad nije bio idealan
Moracu da nabavim neku limuzinu tipa A8

Moracu da nabavim neku limuzinu tipa A8

- Diego
- Drug Član
- Garaža: AR 156 1.8 TS 2002.
Sediste skroz povuceno nazad i spusteno dole. Volan podignut gore, jer bi ga u suprotnom neprestano kacio nogom prilikom ulaska/izlaska. Naslon za ledja oboren tacno toliko da mi pridrzava lumbalni deo. Naslon za ruku podignut (ne volim ga).
Nekako sam se navikao na polozaj sedenja. Istina je da je B stub isuvise blizu ali.... Jedine probleme koje sam imao uza ovih 15k sa 156-icom u pogledu sedenja je bol u cevenici desne noge nakon duzeg sedenja (Lozana-Beograd; od Beca bez stajanja) i pritiskanja papucice gasa. Ali ono sto mi je bitno, nikada nisam osetio bol u ledjima. To mi se redovno desava kad vozim druge automobile... Cak i one "preudobne" francuze...
A, da... nisam k'o Boka, ali sam dovoljno blizu - 2 [m]...
Vidim da bi mogli da organizujemo basket ekipu ARCS-a... Pa da malo deljemo...
Nekako sam se navikao na polozaj sedenja. Istina je da je B stub isuvise blizu ali.... Jedine probleme koje sam imao uza ovih 15k sa 156-icom u pogledu sedenja je bol u cevenici desne noge nakon duzeg sedenja (Lozana-Beograd; od Beca bez stajanja) i pritiskanja papucice gasa. Ali ono sto mi je bitno, nikada nisam osetio bol u ledjima. To mi se redovno desava kad vozim druge automobile... Cak i one "preudobne" francuze...
A, da... nisam k'o Boka, ali sam dovoljno blizu - 2 [m]...
Vidim da bi mogli da organizujemo basket ekipu ARCS-a... Pa da malo deljemo...

- dixynja
- Garaža: EX 145 1.6 Boxer rosso 130
EX 155 1.8 16v rosso 130
147 1.9 jtd 16v rosso 130 - Lokacija: Beograd-NBG
Salu na stranu,u mojoj 145-ici je visina sedista normalna,sa starim sedistima je bilo tako i sa ovim "novim" je isto tako...nemam problem u polozaju,visini,isto sedim kao u 155-ici,a recimo sedeo sam u Duletovoj alfici,stvarno je vislje polozaj sedenja...Da li boxerke imaju drugaciji tip sedista stvarno ne znam...
Re: Kako sedite?
E,ovo mi je jako cudno,svi kude sedista u 145-ici,a ja ih hvalimdarko qv napisao:Ufffffffff,za mene je ova tema bolna i vjerujem da ce i Dusan 145 KV kad vidi temu da pomisli isto.Iz prostog razloga sto je u 145 polozaj za volanom debilan.Dio sasije na kojem lezi sjediste je previsok i ako ste visociji od 175 nema sanse da se iole fino namjestite u sjedistu.Ja sam visok 187,sjediste mi je skroz do kraja,naslon je ispravljen onako da kazem normalno.Nije zavaljen nego se naslanjam fino i u kombinaciji sa pojasem sto se toga tice sam zadovoljan.Al,se sjedi previsoko,noge previissseeeeee savijene i to mi smeta uzasno.U Fijatu Bravo koji je maltene isti auto taj dio gdje dodje sjediste je nize odradjeno i mnogo se bolje sjedi.Cak i u 155 je polozaj za volanom bolji.Mi u porodici ima i Fijestu 1995 god.i u njoj bolje sjedim nego u mojoj Alfi.Zato sam se naostrio da nadjem sjedista od GTV-a,i jednostavno da kupim kadicu.Nema drugog resenja.

Salu na stranu,u mojoj 145-ici je visina sedista normalna,sa starim sedistima je bilo tako i sa ovim "novim" je isto tako...nemam problem u polozaju,visini,isto sedim kao u 155-ici,a recimo sedeo sam u Duletovoj alfici,stvarno je vislje polozaj sedenja...Da li boxerke imaju drugaciji tip sedista stvarno ne znam...
- kovalski
- Garaža: ex 156 1.9 JTD 16V giugiaro
remap;
ex 166 2.0 TS
ex 156 SW 2.0 SP3
ex159 SW
ex GTV CUP limitata No_076 2.0 TS
Vectra C CDTI 16V
Yamaha FZ6R - Lokacija: Žabalj
odlican tema
pokusacu i ja da objasnim iz svog ugla, a da ne zvuci komplikovano
Prvo cudno mi je da kolegi Tomi odgovara na tu visinu (a videli smo se par puta na ribarcu) spusten volan, a slazem se sa Diegom, pa tako i ja namestim sa 192 cm, volan izvucen i skroz gore, sediste spusteno, al ne skroz nazad, otprilike ostane jos jedan "zarez" za pomeriti skroz u nazad... a sa vecinom se slazem da su komande preblizu.. A volan uvek moram izvuci skroz prema sebi i gore koliko moze
Ponekad i experimentisem, pa podignem malo sediste i pomerim skroz nazad ili ga spustim a malo priblizim... Jedno znam, a to je da kad neko sedne i pomeri mi za milimetar, kad ga vratim nije mi to to, pa se posle tesko namestim...
Bila je vec jedna ovakva tema sa polozajem sedenja u Alfama

pokusacu i ja da objasnim iz svog ugla, a da ne zvuci komplikovano

Prvo cudno mi je da kolegi Tomi odgovara na tu visinu (a videli smo se par puta na ribarcu) spusten volan, a slazem se sa Diegom, pa tako i ja namestim sa 192 cm, volan izvucen i skroz gore, sediste spusteno, al ne skroz nazad, otprilike ostane jos jedan "zarez" za pomeriti skroz u nazad... a sa vecinom se slazem da su komande preblizu.. A volan uvek moram izvuci skroz prema sebi i gore koliko moze
Ponekad i experimentisem, pa podignem malo sediste i pomerim skroz nazad ili ga spustim a malo priblizim... Jedno znam, a to je da kad neko sedne i pomeri mi za milimetar, kad ga vratim nije mi to to, pa se posle tesko namestim...
Bila je vec jedna ovakva tema sa polozajem sedenja u Alfama
- Alex156
- Garaža: Alfa Romeo 156 2.5v6 (2002)
I ja imam taj trip... Nebitno dali je sediste ili retrovizor u pitanju...kovalski napisao:Jedno znam, a to je da kad neko sedne i pomeri mi za milimetar, kad ga vratim nije mi to to, pa se posle tesko namestim...
- kovalski
- Garaža: ex 156 1.9 JTD 16V giugiaro
remap;
ex 166 2.0 TS
ex 156 SW 2.0 SP3
ex159 SW
ex GTV CUP limitata No_076 2.0 TS
Vectra C CDTI 16V
Yamaha FZ6R - Lokacija: Žabalj
da to je samo trip
Inace namestim slicno kao ti, samo nisam navikao da mi je naslon podesen u lezeci polozaj, mada nekim to vise odgovara...
Ukljucice se valjda jos dosta clanova, jer je tema dobra

Inace namestim slicno kao ti, samo nisam navikao da mi je naslon podesen u lezeci polozaj, mada nekim to vise odgovara...
Ukljucice se valjda jos dosta clanova, jer je tema dobra
- Kosovic
- Garaža: /
Uključiću se i ja u temu, iako nemam još Alfu.
Upravo ova tema je razlog moje najveće zamerke Opelu. Ne mogu da shvatim kako su napravili tako katastrofalna sedista sa još katastrofalnijim podešavanjima. Jednostavno je nemoguće naći dobar a kamoli idealan položaj sedenja.
Ono što Ljube reče je istina nad svim istinama za svoju Corsu a evo 5. godina kako imamo Astru, vozim duge ture i kunem je stalno. Pomereno mi je sedište skroz nazad iako nisam nešto visok (181cm) malo spušteno, naslon blago nagnut nazad ali džabe, ubi me posle 2h vožnje. Katastrofa je što nema podešavanja lumbalnog dela koji je baš dosta izbačen ka volanu i to baš ubija. Takođe, zbog toga je jednostavno nemoguće navaliti glavu na naslon za glavu jer treba da zabaciš glavu skorz nazad.
U kojoj god sam Alfi sedeo ili je vozio do sad, idealan mi je bio svaki položaj u odnosu na ovo čudo. Pa Kadett koji smo imali je imoa bolja sedišta od ovih.
Upravo ova tema je razlog moje najveće zamerke Opelu. Ne mogu da shvatim kako su napravili tako katastrofalna sedista sa još katastrofalnijim podešavanjima. Jednostavno je nemoguće naći dobar a kamoli idealan položaj sedenja.
Ono što Ljube reče je istina nad svim istinama za svoju Corsu a evo 5. godina kako imamo Astru, vozim duge ture i kunem je stalno. Pomereno mi je sedište skroz nazad iako nisam nešto visok (181cm) malo spušteno, naslon blago nagnut nazad ali džabe, ubi me posle 2h vožnje. Katastrofa je što nema podešavanja lumbalnog dela koji je baš dosta izbačen ka volanu i to baš ubija. Takođe, zbog toga je jednostavno nemoguće navaliti glavu na naslon za glavu jer treba da zabaciš glavu skorz nazad.
U kojoj god sam Alfi sedeo ili je vozio do sad, idealan mi je bio svaki položaj u odnosu na ovo čudo. Pa Kadett koji smo imali je imoa bolja sedišta od ovih.

- TheWickerMan
- Administrator
- Garaža: Alfa Stelvio 2.0 Estrema
Alfa Giulietta 1.4 TCT - Lokacija: Stuttgart-Kraljevo
Hm...i ja sa svojih 192 cm imam manjih zamerki na sedista u 145-ici... Mada,ja imam,resenje za sebe, kad idem na duzu turu,malo podignem sediste i volan i odmah je bolji polozaj i ne umara toliko... ali kolena ipak trpe 

- ljube-kugla
- Garaža: alfa 75
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
1.9 jtd 8v - Lokacija: Batajnica
vecina novijih auta se radi po nekom kalupu od tvrdih materijala,sedi se bukvalno kao na skolskoj stolici ali su relativno udobna,nekom sve odgovara a nekom sve smeta
sad nije problem prepakovati udobna sedista u aute u kojima to nije uradjeno fabricki
ja konkretno nemam neke visine 173cm ali mi ne odgovara visoko sedenje,verovatno su ih pravili po nekom kljakavom ili ukocenom nemcu,mada sam vidjao dosta visoke ljude koji kad sednu u moj auto postave pitanje kako ja vozim lezeci,kako dohvatim komande...
jednom prilikom na putu do mora,moj sad na zalost bivsi pasa(sogor) sa audijem 80 (jaje) pali sva cetiri i staje a nismo presli mozda 200km,bolu ga ledja,pa aj malo gimnastike,visok je 190cm,ja kad sedam kod njega u auto odmicem sediste bar za jedan zub u suprotnom se ukocim posle desetak minuta zbog tog kamiondziskog polozaja,savijenih nogu
sad nije problem prepakovati udobna sedista u aute u kojima to nije uradjeno fabricki
ja konkretno nemam neke visine 173cm ali mi ne odgovara visoko sedenje,verovatno su ih pravili po nekom kljakavom ili ukocenom nemcu,mada sam vidjao dosta visoke ljude koji kad sednu u moj auto postave pitanje kako ja vozim lezeci,kako dohvatim komande...
jednom prilikom na putu do mora,moj sad na zalost bivsi pasa(sogor) sa audijem 80 (jaje) pali sva cetiri i staje a nismo presli mozda 200km,bolu ga ledja,pa aj malo gimnastike,visok je 190cm,ja kad sedam kod njega u auto odmicem sediste bar za jedan zub u suprotnom se ukocim posle desetak minuta zbog tog kamiondziskog polozaja,savijenih nogu
ko na nas krene iz mesta je naje&o
- alfaholic
Sedista u 145/146 su izvrsna, ali je položaj komandi taj koji stvara bol u kolenu, pritom i ovakva pozicija je odlična, ali ne za duže od 3-4 sata, nakon toga se ukoči desna noga.
To je taj čveni Italijanski položaj sedenja, duge ruke-kratke noge, gde se mora do krwja zadnjicom ući u sedište kako bi dimenzije bile prave. Problem je tada što naslon ne može da se obori ka ležećem položaju, što i ne treba, ali je tada kičma pod skoro pravim uglom u odnosu na noge i savijena kolena, što onda dalje pravi komplikacije na dužem putu.
Da se razumemo, sedenje u Alfi ima ove nedostatke pomerenih komandi ka nazad, ali su sedišta uglavnom izvrsna i jako udobna, ergonomska zapravo, pa je poređenje sa Opel-om, Renault-om i ostalima besmislen, tamo položaj ne postoji, bar ja nisam nikada uspeo da ga nađem, jedino u BMW imam sličan osećaj kao u Alfi.
To je taj čveni Italijanski položaj sedenja, duge ruke-kratke noge, gde se mora do krwja zadnjicom ući u sedište kako bi dimenzije bile prave. Problem je tada što naslon ne može da se obori ka ležećem položaju, što i ne treba, ali je tada kičma pod skoro pravim uglom u odnosu na noge i savijena kolena, što onda dalje pravi komplikacije na dužem putu.
Da se razumemo, sedenje u Alfi ima ove nedostatke pomerenih komandi ka nazad, ali su sedišta uglavnom izvrsna i jako udobna, ergonomska zapravo, pa je poređenje sa Opel-om, Renault-om i ostalima besmislen, tamo položaj ne postoji, bar ja nisam nikada uspeo da ga nađem, jedino u BMW imam sličan osećaj kao u Alfi.
- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
Kolega, pisao sam već o ovome u temi "par pitanja u vezi 159", pa ću se citirati kako se ne bih ponavljao:
Srećno Gile sa kupovinom
Ubacio bih se samo kada je u pitanju položaj sedenja. Ono što sam ja zapazio, prvo na sopstvenom iskustvu sa 145-icom, potom sa 156-icom, kao i nešto malo prilika da se osete ove novije Alfe, moja jedina i generalna zamerka jeste položaj papučica koje su previše blizu za moj ukus, pogotovo u poređenju sa nekim drugim proizvođačima automobila. Volim kada sedim niže i kada su mi noge opružene, zbog čega odguram sedište skoro potpuno unazad kako bih imao odgovarajući položaj za volanom, iako sam sića u poređenju sa vama rmpalijama (183)
Ne znam kako to izgleda na duge staze kod 159-ke i to će kolege merodavnije da ocene, ali po meni je to jedini minus kako bi visoki ljudi lakše našli idealan položaj, mada je to prilično individualna stvar gde nema opštih pravila.
Ali pošto će ministarka biti glavni vozač, a poznato je da ženski svet voli više da se približi volanu i da sedi uspravnije, cenim da tu neće biti nikakvih problema kod jedne povelike 159-ke...
Kao što rekoh, jedina stvar koju Alfi mogu da zamerim jeste položaj pedala zbog kojih ni položaj sedišta ne može biti optimalan u mom slučaju. Kao da se išlo na kompromis i da se gledalo da se udovolji ženskoj populaciji za koju se zna da voli da privuče sedište i sedi bliže volanu.
Baš iz razloga što mi je važno da su mi noge što više opružene, a položaj papučica remeti tu ideju, volan je izvučen napolje što je više moguće, sedište je odvučeno unazad prilično daleko i blago zavaljeno, a moje sedenje je daleko od školskog i preporučenog jer su mi ruke u laktovima gotovo potpuno ispravljene. Negde i ja moram da pravim kompromise i već sam se navikao na takav način sedenja, a isti mi omogućava da jako dugo bez prekida vozim i nikada ne osetim bol u leđima niti grč u nogama. Zasluge idu i na račun sedišta 156-ice koja su FANTASTIČNA u svakom pogledu i pomažu da se apsorbuje Alfina tvrdoća, odnosno vožnja po lošijim putevima. Idealno bi po meni bilo da su papučice uvučene unutra, pa ne bih morao da izvučem sedište previše niti da budem toliko daleko od volana.
BTW, iako naizgled razlika u poređenju sa 145-icom nije velika, u mom slučaju bila je značajna i u njoj bih već nakon 2-3 sata vožnje dobijao grčeve u nogama. Bila je to boxerica iz prve serije i ne znam kako je bilo sa novijim verzijama, ali moje iskustvo je takvo da je 156-ica uprkos opisanim nedostacima (koje uzgred krase i 145-icu!) pruža mnogo više udobnosti u vožnji!
Srećno Gile sa kupovinom

Ubacio bih se samo kada je u pitanju položaj sedenja. Ono što sam ja zapazio, prvo na sopstvenom iskustvu sa 145-icom, potom sa 156-icom, kao i nešto malo prilika da se osete ove novije Alfe, moja jedina i generalna zamerka jeste položaj papučica koje su previše blizu za moj ukus, pogotovo u poređenju sa nekim drugim proizvođačima automobila. Volim kada sedim niže i kada su mi noge opružene, zbog čega odguram sedište skoro potpuno unazad kako bih imao odgovarajući položaj za volanom, iako sam sića u poređenju sa vama rmpalijama (183)

Ne znam kako to izgleda na duge staze kod 159-ke i to će kolege merodavnije da ocene, ali po meni je to jedini minus kako bi visoki ljudi lakše našli idealan položaj, mada je to prilično individualna stvar gde nema opštih pravila.
Ali pošto će ministarka biti glavni vozač, a poznato je da ženski svet voli više da se približi volanu i da sedi uspravnije, cenim da tu neće biti nikakvih problema kod jedne povelike 159-ke...
Kao što rekoh, jedina stvar koju Alfi mogu da zamerim jeste položaj pedala zbog kojih ni položaj sedišta ne može biti optimalan u mom slučaju. Kao da se išlo na kompromis i da se gledalo da se udovolji ženskoj populaciji za koju se zna da voli da privuče sedište i sedi bliže volanu.
Baš iz razloga što mi je važno da su mi noge što više opružene, a položaj papučica remeti tu ideju, volan je izvučen napolje što je više moguće, sedište je odvučeno unazad prilično daleko i blago zavaljeno, a moje sedenje je daleko od školskog i preporučenog jer su mi ruke u laktovima gotovo potpuno ispravljene. Negde i ja moram da pravim kompromise i već sam se navikao na takav način sedenja, a isti mi omogućava da jako dugo bez prekida vozim i nikada ne osetim bol u leđima niti grč u nogama. Zasluge idu i na račun sedišta 156-ice koja su FANTASTIČNA u svakom pogledu i pomažu da se apsorbuje Alfina tvrdoća, odnosno vožnja po lošijim putevima. Idealno bi po meni bilo da su papučice uvučene unutra, pa ne bih morao da izvučem sedište previše niti da budem toliko daleko od volana.
BTW, iako naizgled razlika u poređenju sa 145-icom nije velika, u mom slučaju bila je značajna i u njoj bih već nakon 2-3 sata vožnje dobijao grčeve u nogama. Bila je to boxerica iz prve serije i ne znam kako je bilo sa novijim verzijama, ali moje iskustvo je takvo da je 156-ica uprkos opisanim nedostacima (koje uzgred krase i 145-icu!) pruža mnogo više udobnosti u vožnji!
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
- darko qv
- Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015 - Lokacija: Sutomore
Pravo da vam kazem imao sam priliku da sjedim u Breri,nista mi nije bolji polozaj za volanom u odnosu na 145.Mozda mrvicu bolje.
Samo mi nije jasno koji je mozak stavio podesavanje visine sjedista kad su onoliko visoko postavljena?
To je moja jedina zamjerka 145-ci.Zato i hocu da zamjenim sjediste(kadicom)ili sjedistima i GTV-a,i to je to.
Samo mi nije jasno koji je mozak stavio podesavanje visine sjedista kad su onoliko visoko postavljena?
To je moja jedina zamjerka 145-ci.Zato i hocu da zamjenim sjediste(kadicom)ili sjedistima i GTV-a,i to je to.
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
- cirko83
- Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz - Lokacija: Knjazevac
Meni je sedište spušteno skroz dole, a komande volim da su za "jedan zub" bliže nego što bi trebalo jer mi je nekako sigurnije. Nervira me položaj kad se leži i vozi jer ne razumem tu svrhu osim da možda u nekim situacijama ne može da se odreaguje normalno jer ti se čini da spavaš dok voziš ili voziš stari Kadilak.
pa mi je i naslon malo samo oboren prema nazad. Inače se uopšte ne umaram u vožnji na dužim putevima, baš mi odgovara pozicija u 156ici. mada mi se čini kao da je sedište malo visoko i na najnižem položaju. U 33ci je bio niži položaj sedenja pa možda zbog toga imam takav osećaj, ali je ipak lepši osećaj nekako sedeti skoro na patosu. Inače imam 177cm, a možda su Italijani pravili ovaj auto prvenstveno za tu visinu pa mi odgovara.

potpis
- Vitjsa
- Garaža: Alfa Romeo 147 1.6 TS
Izgleda da sam jedini koji je uspeo da se namesti taman kako mu treba i da mu ništa ne smeta. Faktički ležim dok vozim u mojoj 147ici. Volan je spušten skroz dole (nisam nešto preterano visok, 182, pa nemam problem sa kačenjem volana), a što se tiče podešavanja po visini, mislim da je pomereno za dva zuba na gore od skroz donjeg položaja. Naslon pomeren dobrano u nazad, a sediše u kompletu je pomerene recimo za 2/3 unazad. Nisam se video u kolima, ali pretpostavljam da se vidim samo od ramena na gore. Sa preglednošću nemam problem. Valjda je to samo stvar navike. Najbitnije mi da se ne umaram u dužim vožnjama.
- Boki_Dj
- Garaža: Ex Alfa 33 1.4IE Imola, '93;
156 SW Distinctive, 2.0 JTS, '03 - Lokacija: Nis
Ja lično NE volim ležeći položaj u autu, a i za ovih 25-6 god vožnje više situacija su mi pokazale da je pametnije imati bolji pregled. Ali sam dozlaboga razmažen po pitanju sedišta. Sa svojih 185cm, 33-ka (sa fabričkim recaro) mi je bila polovično dobra po tom pitanju, nisu me ni najmanje bolela leđa, ali mi je pomalo trnula leva noga. To je više krivica oslonca za nogu.
156-ca interior restyle mi je pasent. Sedište u najniži položaj, volan namešten neki cm iznad butina-kolena....to je to, nikakav problem. Noge polusavijene...
156-ca interior restyle mi je pasent. Sedište u najniži položaj, volan namešten neki cm iznad butina-kolena....to je to, nikakav problem. Noge polusavijene...
"Oversteer is when you hit the wall with the back of the car, understeer is when you hit the wall with the front of the car, horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take it with you."