Jedno pitanje
- Sone Bg
- Garaža: Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2002
Naime zanima me kako da ispistim svu rashadnu tecnost iz sistema. Trazio sam po manuel-ima ali ne mogu da nadjem nijedan sraf ili neko crevo koje ide iz bloka. Ranije kada sam menjao skinuo sam donje crevo sa hladnjaka ali je ostalo dosta tecnosti u sistemu. Neka slika bih mi bas pomogla.
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
kada sam mjenjao termostat tecnost je izasla na donje crevo hladnjaka i nista nije ostalo u sistemu, nasuli smo novu tecnost tacno toliko koliko je fabricki propisano da ide u sistem...
- Sone Bg
- Minketa
- Garaža: 156 SportWagon 1.9JTD 2004.
Meni je Miša iz Mirjeva, dok mi je menjao termostat, rekao da (tom prilikom) nije mogao da se ispusti sav antifriz. Ispustio mi je oko 2/3 ukupne količine preko gore pomenutog creva na hladnjaku. Ne bakćem se sa mehanikom ali mi je logično da preko hladnjaka ne može da se isprazni blok. Definitivno, nema posebno namenjene rupe. S kim god sam pričao o ovome, došlo se do zaključka da je zamena antifriza predviđena tokom neke druge servisne radnje (možda veliki servis (zamena pumpe za vodu?)).
Kako god bilo, jednostavnog rešenja nema. Ja bih voleo da čujem neko inteligentno i efikasno rešenje - odma' ispuštam i menjam svu tečnost.
Kako god bilo, jednostavnog rešenja nema. Ja bih voleo da čujem neko inteligentno i efikasno rešenje - odma' ispuštam i menjam svu tečnost.
- Djo83
- Sone Bg
- Djo83
to je tik iznad filtera ulja...
e sad mozda je meni majstor i na tom mjestu ispustao pa je zato izasao sav antifriz, znaci ne tvrdim da je samo na donje crevo hladnjaka, poenta je bila da moze sve da se ispusti...
e sad mozda je meni majstor i na tom mjestu ispustao pa je zato izasao sav antifriz, znaci ne tvrdim da je samo na donje crevo hladnjaka, poenta je bila da moze sve da se ispusti...
- icemilos
- Garaža: alfa 166 TS
I ja sam skoro mijenjao tečnost ali nije mogla sva da se ispusti pa ako neko može da uslika ili tako to neka se javi kako se to radi. Zanima me i kako se ispusti vazduh iz sistema.
- Sone Bg
Vazduh ispustis tako sto otvoris cep za posude za dolivanje i pustis motor da radi neko vreme i kako on vrti vodu tako izbacuje vazduh ti samo dolivas. Ima i fora da pustis grejanje na toplo i tecnost ide kroz ceo sistem. Mozda nece sav vazduh da ti izbaci odmah pa dosle malo voznje vidis da dodas. Tako sam ja malo pre uradio kod keve na corsi, mada tamo je sve primitivno 
A za ispustanje tecnosti mozemo samo da se nadamo da neko zna ili kod majstora
A za ispustanje tecnosti mozemo samo da se nadamo da neko zna ili kod majstora
- alaza
- Garaža: ex AR 166 2.4 jtd 2005.g.,
ex AR 155 2.0 16v Super '98,
ex AR 155 1.7ts '94,
ex AR 164 2.0ts '89,
ex AR 164 2.0ts '91,
ex AR 164 2.5td Super '96,
ex AR 164 2.0tb Super '96,
ex AR 164 2.0ts Super '98. - Lokacija: Pecinci
Re: Jedno pitanje
Sone Bg napisao:Vazduh ispustis tako sto otvoris cep za posude za dolivanje i pustis motor da radi neko vreme i kako on vrti vodu tako izbacuje vazduh ti samo dolivas. Ima i fora da pustis grejanje na toplo i tecnost ide kroz ceo sistem. Mozda nece sav vazduh da ti izbaci odmah pa dosle malo voznje vidis da dodas.
Samo motor da bude hladan.
- Minketa
Sebastijan, majstor i vlasnik ovlašćenog servisa u Hrvatskoj, koji ima svoj thread na forumu alfista u Hrvatskoj - potvrđuje da nema načina da se ispusti sva rashladna tečnost.
- Sone Bg
U to sam se i ja uverio malo pre, ceo dan sam se zezao sa tim poskidao sva moguca creva i ne mogu da izvucem vise od 4.7-4.8 l. Batalio sam teram ga kod Dese i gotovo.
- neno-164st
- Garaža: alfa romeo 145 1.6 boxer
Re: Jedno pitanje
Takodje menjao antifriz na mom autu pre 7-8 dana kod Mise nemoze se 100% sva tecnost ispustiti nesto zaista ostaje u bloku,to je najniza tacka na motoru niza od hladnjaka,gledaj bar slican sastav antifriza da kupisMinketa napisao:Meni je Miša iz Mirjeva, dok mi je menjao termostat, rekao da (tom prilikom) nije mogao da se ispusti sav antifriz. Ispustio mi je oko 2/3 ukupne količine preko gore pomenutog creva na hladnjaku. Ne bakćem se sa mehanikom ali mi je logično da preko hladnjaka ne može da se isprazni blok. Definitivno, nema posebno namenjene rupe. S kim god sam pričao o ovome, došlo se do zaključka da je zamena antifriza predviđena tokom neke druge servisne radnje (možda veliki servis (zamena pumpe za vodu?)).
]
- Minketa
Dopuna od Sebastijana: to što izađe na gore već pomenuto crevo na najnižoj tački hladnjaka - to je najviše što može. Dopuni, i vozi.
- Sone Bg
Ja sam ispustio jos neku kolicinu na on dva creva kod filtera ulja, nesto na crevima termostata, jos sam duvao u creva ko prost da jos nesto isteram. Ma najlakse bi mi bilo da dodam antifriz koliko treba, ali je problem kod mene sto mi je sistem uzasno prljav (vlasnik pre mene je ko znas sta sve sipao) pa sam uzeo onu tecnost za ciscenje sistema. E sad fora je u tome sto kasnije necu moci da ispustim svu tu tecnost, jedino da pustim vodu pola sata pa da ispiram cistem, i onda da sipam antifriz, ali ce tad opet ostati obicne vode umesto destilovane. Bem li ga
- icemilos
- Garaža: alfa 166 TS
E to što si ti našao svašta u sistemu to je od onih pametnjakovića što sipaju sredstva za zaptivanje ladnjaka i tako to. Inače šta drugo da bude! Odgovorio sam u nekoj temi da to ne treba sipati nipošto a ljudi se čude zašto sam tako negativan prema tim visokim tehnikama spajanja metalaSone Bg napisao:Ja sam ispustio jos neku kolicinu na on dva creva kod filtera ulja, nesto na crevima termostata, jos sam duvao u creva ko prost da jos nesto isteram. Ma najlakse bi mi bilo da dodam antifriz koliko treba, ali je problem kod mene sto mi je sistem uzasno prljav (vlasnik pre mene je ko znas sta sve sipao) pa sam uzeo onu tecnost za ciscenje sistema. E sad fora je u tome sto kasnije necu moci da ispustim svu tu tecnost, jedino da pustim vodu pola sata pa da ispiram cistem, i onda da sipam antifriz, ali ce tad opet ostati obicne vode umesto destilovane. Bem li ga
- Minketa
Imas u marketima budzašto demineralizovanu vodu. Ispiraj sa njom. Ovo je dobra prilika da izbaciš stari antifriz i da u mašini imaš sasvim nov Paraflu Up. Ne bih se ja, da sam na tvom mestu, toliko zezao oko (čvrstih) ostataka sredstava za krpljenje radijatora. Sve da ispereš nema šanse. S druge strane, ni dosad ti nisu smetali u radu.Sone Bg napisao:Ja sam ispustio jos neku kolicinu na on dva creva kod filtera ulja, nesto na crevima termostata, jos sam duvao u creva ko prost da jos nesto isteram. Ma najlakse bi mi bilo da dodam antifriz koliko treba, ali je problem kod mene sto mi je sistem uzasno prljav (vlasnik pre mene je ko znas sta sve sipao) pa sam uzeo onu tecnost za ciscenje sistema. E sad fora je u tome sto kasnije necu moci da ispustim svu tu tecnost, jedino da pustim vodu pola sata pa da ispiram cistem, i onda da sipam antifriz, ali ce tad opet ostati obicne vode umesto destilovane. Bem li ga
- Sone Bg
Mislim da nije predhodni vlasnik sipao nesto za krpljenje hladnjaka nego je sipao ko zna kakve antifrize i obicnu vodu umesto destilovane, i u posudi za dolivanje imam neku vrstu ''masnog'' taloga i kamenca, a mogu da samo da zamislim kakav je ostatak sistema ako je posuda takva. prvenstveno bih do uradio, mislim na ciscenje sistema, jer sam zamenio termostat relativno skoro pa se bojim da mi opet ne rikne zbog te prljavstine.icemilos napisao:E to što si ti našao svašta u sistemu to je od onih pametnjakovića što sipaju sredstva za zaptivanje ladnjaka i tako to. Inače šta drugo da bude! Odgovorio sam u nekoj temi da to ne treba sipati nipošto a ljudi se čude zašto sam tako negativan prema tim visokim tehnikama spajanja metalaSone Bg napisao:Ja sam ispustio jos neku kolicinu na on dva creva kod filtera ulja, nesto na crevima termostata, jos sam duvao u creva ko prost da jos nesto isteram. Ma najlakse bi mi bilo da dodam antifriz koliko treba, ali je problem kod mene sto mi je sistem uzasno prljav (vlasnik pre mene je ko znas sta sve sipao) pa sam uzeo onu tecnost za ciscenje sistema. E sad fora je u tome sto kasnije necu moci da ispustim svu tu tecnost, jedino da pustim vodu pola sata pa da ispiram cistem, i onda da sipam antifriz, ali ce tad opet ostati obicne vode umesto destilovane. Bem li ga![]()