Vraćanje kilometar sata
- stevo80
- Garaža: Alfa 147 1,6ts 120ks
Danas sam bio u servisu sa Alfom 147 1.6TS 120konja, i raspitao se o vraćanju kilometara na satu. Pošto sam čitao po forumima da se može iz računara auta pročitati kilometraža, ja zamolio servis da mi ga očitaju. Dobio sam odgovor, da se to može izvesti samo na dizel motorima. Da li zna neko da li je to tačno, pošto meni piše 180000 na satu, a kako prodavac tvrdi original kilometraža mi je 98500. Ima neka caka za očitavanje stvarne kilometraže? Hvala.
- playerPA
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.4JTDm 209KS
- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
Koliko je meni poznato (za 156/147) kod dizelaša može, dok kod benzinaca ne može na svakom. Kod novijih modela da, a čini mi se da je 2002 ili 2003 granična godina posle koje može. Ali nemoj me držati za reč, tako sam nešto čuo, ali verujem da neko ima zvaničniji podatak...
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
- alfaholic
- Garaža: Alfa Romeo 146 ti '97. ex
Alfa Romeo 156 1.8 TS '05. - Lokacija: Pancevo
Ne gledaj kilometrazu, auto sam govori za sebe.
Sva kola se po dolasku u zemlju sredjuju maksimalno, sto je opet prirodno naravno, zarada je osnovni motiv onih koji se time bave, a opet za malo iskusnije oko sve moze biti jasno posle par minuta.
Imao sam tu srecu da sam upravo ovako kupio svoj auto, gde je sve bilo jasno na prvi pogled, a nije bio sminkan za prodaju, pa sada mogu reci da imam neko minimalno iskustvo prilikom gledanja polovnih kola.
Gledao sam ovih dana neke 156 - 2005. i 159 - 2006. bile su kao nove, ciste, uredne, ali ni sa jednom nisam imao pozitivan osecaj. Ne kazem da su u pitanju prevare, samo mi nijedan nije odavao utisak bas ocuvanog auta, a cene su bile prilicno ugojene.
Najlakse je odavde iz fotelje biti pametan, ali to je neko moje stanoviste...
Sva kola se po dolasku u zemlju sredjuju maksimalno, sto je opet prirodno naravno, zarada je osnovni motiv onih koji se time bave, a opet za malo iskusnije oko sve moze biti jasno posle par minuta.
Imao sam tu srecu da sam upravo ovako kupio svoj auto, gde je sve bilo jasno na prvi pogled, a nije bio sminkan za prodaju, pa sada mogu reci da imam neko minimalno iskustvo prilikom gledanja polovnih kola.
Gledao sam ovih dana neke 156 - 2005. i 159 - 2006. bile su kao nove, ciste, uredne, ali ni sa jednom nisam imao pozitivan osecaj. Ne kazem da su u pitanju prevare, samo mi nijedan nije odavao utisak bas ocuvanog auta, a cene su bile prilicno ugojene.
Najlakse je odavde iz fotelje biti pametan, ali to je neko moje stanoviste...
- stevo80
- Garaža: Alfa 147 1,6ts 120ks
U pravu si za kilometražu, upravo sam ga i tako kupio. Osećaj je bio onaj pravi, kako iznutra, tako i eksterijer. Imam i original servisnu knjižicu iz nemačke, odakle je auto uvežen, a i poklapa se sa pričom prodavca. Sve u svemu hvala svima na odgovoru, idem kod drugog majstora, pa će da proveri ovo sa očitavanjem.
- Deki
- Garaža: Alfa 156 1.9JTD SW 2005
FiatEcuScan - ocitavano drugaru na 2001 AR156 benzinac bez problema kao i na mom 1.9jtd 2005....trebalo bi da moze. (ako vec hoces da znas koja je km u ECU)
- Slaven
- Garaža: Alfa Romeo 145 1.6TS
na FiatECUScan moze da se vidi i na starije , ja sam na moju 145 '97 ucitao ... i otkrio da je km vracana malo ... al dobro sto neko pomenu vaznije je stanje vozila od Km 
" If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."
- mmladen
- Garaža: Alfa 156 1,9 jtd SW
Sta znaci to da kad sam spojio auto na dijagnostiku i tamo gde bih trebao vidjet kilometre tu su samo nule,tip mi rece da je sigurno neko vracao kilometre e sad ja pitam nekoga ko se malo vise razume u dijagnostiku da li je covek 100% u pravu sto se tice te njegove konstatacije,auto je AR 156 1,9 jtd SW (2002 god.)
- Sauriann
- Drug Član

- Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso
ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW - Lokacija: Novi Beograd
Samo se opusti kolega, to znači da je autu dizana kilometraža na carini pa ponovo spuštana ovde. Ništa strašno sem što pravu nećeš nikad saznati sem ako nije rađen servis u zemlji porekla u ovlašćenom servisu neposredno pred export...
- mmladen
Eh druze zbog carine nije skidana km jer auto sam ja licno dotjerao iz Njemacke(od brata) i jos nije ocarinovano,servisnu knjigu imam i redovni servisi su radjeni do nekih 120000 km dalje nema.Auto nije bilo namenjeno za export nego je u jednoj firmi menjano staro za novo pa sam ja do njega dosao slucajno.Citao sam na jednom forumu da taj podatak koji pokazuje ECU uopste nije pouzdan ito tako da na dizelima pokazuje kao da su km skidani dok na benzincima pokazuje kao da su km povecavani.Mene zbunjuje to sto kod mene nema uopste cifre na dijagnozi nego samo nule.To sto neko kaze da su nebitni kilometri nego izgled vozila tj. u kakvom je vozilo stanju meni opet nije vazno, meni je mnogo vazno da nema mnogo km i da nije vracano.
Kod nas se prilikom carinjenja(procjene vrednosti) ne gleda kilometraza uopste
Kod nas se prilikom carinjenja(procjene vrednosti) ne gleda kilometraza uopste
- Sauriann
- Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
Druže, kod mene su isto nule kao kod tebe. Tebi je dirana kilometraža sigurno a gde i zašto nije ni bitno. Znači kad Examiner u ovlašćenom pročita 0 ta kilometraža je dirana (tu se upuca a posle se našteluje na satu koliko im se svidi). Kod svih JTD motora je tako.
Ako imaš servisnu knjižicu vidi zadnji datum i kilometražu pa dodaj min. 20.000 po godini i trebalo bi da si tu negde.
Ako imaš servisnu knjižicu vidi zadnji datum i kilometražu pa dodaj min. 20.000 po godini i trebalo bi da si tu negde.
- Marko NS
- Garaža: AR Brera 2.0jtdm
ex AR 156 2.0jts - Lokacija: Novi Sad
Jel zna neko zbog čega mi se razlikuje kilometraža na satu i kada istu očitam preko FES-a ?? Razlika je nekih 6000km, a auto je prešao nešto manje od 120.000...
Living for the open roads.
- Sauriann
- Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
- mmladen
Nevredi toliko se zamajavat po forumu o ovoj tematici jer bilo kako bilo pravu istinu nemogu saznat,pozz
Re: Vraćanje kilometar sata
Po toj racunici(od zadnjeg servisa do sad po 20000 godisnje) ispada da se slaze sa satom,pa se pitam koji ga je vracao osim ako nije mnogo navukao a opet nije vlasnik imo namjeru ga prodat za export pa da mu vraca km nego ga jednostavno ostavio u auto kuci i menjao staro za novo a dalje kako je doslo do mene i po kojoj ceni to je vec druga prica.Sauriann napisao:Druže, kod mene su isto nule kao kod tebe. Tebi je dirana kilometraža sigurno a gde i zašto nije ni bitno. Znači kad Examiner u ovlašćenom pročita 0 ta kilometraža je dirana (tu se upuca a posle se našteluje na satu koliko im se svidi). Kod svih JTD motora je tako.
Nevredi toliko se zamajavat po forumu o ovoj tematici jer bilo kako bilo pravu istinu nemogu saznat,pozz
- Sauriann
- Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
Možda je menjan soft ako je čipovana. Ili ako je bila čipovana pa vraćan stari soft...U pravu si ko će ga znati. 
- Marko NS
Pretpostavio sam da je to, ali opet mi nije jasno zašto se razlikujeSauriann napisao:Za radnog veka su korišćene felne različite veličine...
- Sauriann
- Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
iz istog razloga zbog kojeg laze i brzinometar...
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Re: Vraćanje kilometar sata
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
- Marko NS
- interceptor
- Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
I kod mene se razlikuje za par hiljada ito u ecu je više.Dobio sam isto objašnjenje da su u pitanju veličina felni, ali to objašnjenje kad se malo razmisli ne pije vodu a majstor je bio prilično samouveren pa me mrzelo da diskutujem.Naime podatke o predjenoj km i brzinomer i ecu dobijaju iste tako da zbog toga ralika nebi trebalo da se desi...
- Marko NS
To je isto i moja logika... A i ne znam gde i kako bi se menjala dimenzija točka- na boardu ima samo ona selekcija Winter Tyres gde nudi 3 brzinska indeksa...
- Sauriann
- Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
npr. nije ista dužina 10.000 obrtaja točka od 15" i točka od 17". Da objasnim još plastičnije, ako razrežete te gume i razvučete jedna je dugačka 80cm a druga 100cm...Kad pomnožite sa brojem obrtaja točka tokom radnog veka auta, mora postojati razlika.
da dodam, ovo je naravno moguće samo ako su nezavisni cajger i ecu u čitanju kilometara. Ako jedan od pokazatelja koristi obrtaj točka a drugi ne moguća su odstupanja. Možda je na fiat grupaciji tako (fiatecu scan je za samo za fiat vozila) jer meni je uvek bilo sumljivo kako po ecu imam 0 (neko ima odstupanja npr.) a po cajgeru normalnu kilometražu tj. sumnjiva mi je bilo kako su ta dva merača nezavisna (jedan obrisan i na nuli a drugi broji). Kapiram da bi na ecu trebao da imam izbrojane kilometre od trenutka reseta(tj. diranja km) ali ja evo vozim godinu dana i opet piše nula a prešao sam na cajgeru dodatnih 15k.
da dodam, ovo je naravno moguće samo ako su nezavisni cajger i ecu u čitanju kilometara. Ako jedan od pokazatelja koristi obrtaj točka a drugi ne moguća su odstupanja. Možda je na fiat grupaciji tako (fiatecu scan je za samo za fiat vozila) jer meni je uvek bilo sumljivo kako po ecu imam 0 (neko ima odstupanja npr.) a po cajgeru normalnu kilometražu tj. sumnjiva mi je bilo kako su ta dva merača nezavisna (jedan obrisan i na nuli a drugi broji). Kapiram da bi na ecu trebao da imam izbrojane kilometre od trenutka reseta(tj. diranja km) ali ja evo vozim godinu dana i opet piše nula a prešao sam na cajgeru dodatnih 15k.
Poslednja izmena od Sauriann u Pet Nov 11, 2011 7:42 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
- Marko NS
OK, to stoji... ali kako jedan čita jedan podatak, a drugi merač drugi?? a ja nakon zamene točkova nigde nisam uneo podatke da je išta menjano???
- Sauriann
- Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
editovao sam post nakon što sam se setio da su mi trenutno ta dva brojača nezavisna tj. kao da ne broje iste vrednosti. Definitivno je ecu ubijen negde a cajger vrti svoju priču sa drugog izvora...
- Marko NS
ECU je kod tebe verovatno resetovan ili tako već nešto... mene samo buni mala razlika kod mene, niko se ne bi zezao sa menjanjem iste zbog siće... 
- Sauriann
- Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
Za tako male razlike nema dileme. Kod mene na dijagnostici piše (dole u napomeni) +/- 3% tako da možeš da izračunaš da li si u tim okvirima. To je fabrička "greška konverzije" mada sad čitam po fiatecuscan forumu da neki ljudi imaju na odometru po 4 miliona kilometara a neki po 1800km što su velika odstupanja. Možda jednostavno brlja ecu na "Talijanima".