Ipak obavezne sve 4 zimske gume + anketa

Offtopic, kafenisanje, itd...

Koje gume koristite zimi?

Sve četiri zimske
72
73%
Zimske samo na pogonskim točkovima
13
13%
All season
2
2%
Sve četiri letnje
12
12%

Ukupno glasova: 99
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Re: Ipak obavezne sve 4 zimske gume + anketa

Pet Nov 04, 2011 10:34 pm

Po ovome šta piše u sl.glasniku leti izgleda da nije bitna dubina šare samo zimi 4 mm. :D

Ali šalu na stranu ja sam pre dva dana montirao zimske gume, napred sam uzeo (u nekoj šemi naišlo) Bridgestone Blizzak LM25 a nazad od prošle zime imam Tigar koje su se prošle zime dosta dobro pokazale.Nego ovo za lance mi baš nije jasno,u sl.glasniku piše da je to obavezna oprema nezavisno od vrste pneumatika a isto tako se ne pominje dali u ili van grada.Tako da po meni su lanci obavezni i u gradu i van grada i nezavisno dali imate zimske ili letnje pneumatike sa 4mm šare...
Korisnikov avatar
Presretach
Garaža: Alfa Romeo 156 2.0 T.S
Pridružio se: Sre Jan 20, 2010 9:38 am

Sub Nov 05, 2011 1:16 am

Ne znam kod drugih modela Alfe, ali ja sa 205 kad sam presao na 195 ko servo da sam dobio :), mogu da mislim kako je sa 17" 215 pa predjes na 15" 185.
Korisnikov avatar
Alex156
Garaža: Alfa Romeo 156 2.5v6 (2002)
Pridružio se: Sre Feb 11, 2009 7:22 pm

Sub Nov 05, 2011 7:56 am

Pa u celoj prici oko zamene guma mene samo to raduje, da sa zimskim setom auto se preporodi ali zato izgleda nekako bezveze....
Slika
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član
Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso

ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW
Pridružio se: Sub Okt 30, 2010 7:39 am

Sub Nov 05, 2011 7:58 am

To jeste ali guma glavu čuva. A kad dođe proleće kad se vratim na 17 ima da progelda ;)
Korisnikov avatar
DogoArgentino
Garaža: Alfa `02 god. 147 1.6 TS 120 ks
-----------------------------
Fabia `08 god. 1.2 HTP 70 ks
Pridružio se: Sub Feb 20, 2010 9:43 am

Sub Nov 05, 2011 12:59 pm

I ja sam spreman sa dunlop wintersport 3d kupljene sve 4 prosle zime... tako da me ne dotice puno taj zakon :)
Uzeo sam ih zbog sebe jer kad idem na vikendicu imam nekih 3 km puta penjanja na frusku goru od cega je 1 km zemljani put... a tu se ne cisti nikad..
Pa da ne bih razmisljao, ovako sam bezbedan...
ZNAM MILION PRIMERA GDE SU LJUDI PRODALI NJIVU I KUPILI AUDI, PASAT, BMW ILI MERCEDES... ALI NIKADA NISAM CUO DA JE NEKO PRODAO NJIVU I KUPIO ALFU...
Slika
Korisnikov avatar
G0XY
Garaža: Mito QV
Pridružio se: Pet Nov 20, 2009 12:21 pm

Sub Nov 05, 2011 2:46 pm

Ja sam uvek imao dva seta guma letnje/zimske.Prosle zime nisam nigde ni prokliznuo,ali su zato gume bas za pravu zimu,narocito prednje koje kidaju po ledu :evil:
Vozio sam ih prosle zime i sara mi je jos uvek na 9mm.

Slika

Slika
A Man's Got to Know His Limitations...
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
ex 156 jtd mjet 16V SW

Sub Nov 05, 2011 3:46 pm

Ma neee Goxy isto ti je i sa četiri letenje i sa ovim sa slike :)

p.s čija je ovo šara, deluju brutalno!
Korisnikov avatar
Viljuska67
Garaža: Alfa 156 1,9 JTD 81 KW bio, sad nemam pojma, čipovana je ;-)
Pridružio se: Pet Mar 04, 2011 9:46 pm

Sub Nov 05, 2011 4:03 pm

[quote="G0XY"]Ja sam uvek imao dva seta guma letnje/zimske.Prosle zime nisam nigde ni prokliznuo,ali su zato gume bas za pravu zimu,narocito prednje koje kidaju po ledu :evil:
Vozio sam ih prosle zime i sara mi je jos uvek na 9mm.

Ovo su zimske gume za neki ruski vojni transporter kojeg vozaju u Sibiru :D
Bože, daj mi strpljenja, jer ako mi daš snage - pobiću ih sve.
Korisnikov avatar
Alex156

Sub Nov 05, 2011 4:09 pm

Brate mili staje ovo... :gasp:
Slika
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Sub Nov 05, 2011 5:17 pm

Ovo mora da je do yaya bučno :scratch:
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
G0XY

Sub Nov 05, 2011 6:51 pm

U pitanju je Hankook Winter iPike,ali se ne distribuiraju za nase trziste,jer imaju i male otvore za ubacivanje eksera (zabranjene u SRB gume sa nakucanim ekserima) :D
Uglavnom se distribuiraju na Rusko i Skandinavsko trziste,a ovako izgledaju kada im se nakucaju ekseri (nabavio sam i njih za ne daj boze :grin: )

Slika

U sustini su malo bucnije u odnosu na letnje gume,ali nista narocito,a zato sa nakucanim ekserima razbijaju.Naravno ekseri su za extremne planinske uslove,nisu humani za grad.
Kod mene u kraju na Belim Vodama, ulica je pod nagibom i nije od prioriteta za gradski saobracaj,tako da se cesto desava da je uopste ne ociste :club: .
Zato sam se odlucio da mogu sam da razgrcem sneg,ako stavim napred raonik :D
Korisnikov avatar
Alex156

Sub Nov 05, 2011 10:17 pm

Svaka cast za maloga batu... ;) a kako si ih nabavio i gde ako nije tajna :D
Slika
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
ex 156 jtd mjet 16V SW

Sub Nov 05, 2011 10:23 pm

G0XY napisao: Kod mene u kraju na Belim Vodama, ulica je pod nagibom i nije od prioriteta za gradski saobracaj,tako da se cesto desava da je uopste ne ociste :D
Jaoo, dok sam studirao živeo sam kod tebe u kraju, na semaforu kod crkve desno niz to brdo pa jedna od levih ulica (posle nekih 100m). Pa brate, tamo zimi peške ne može čovek da se iskobelja ako je popio koju, svaka čast kad autom kreneš. Sad kapiram i gume i eksere. :wave:
Korisnikov avatar
G0XY

Sub Nov 05, 2011 10:58 pm

Sauriann napisao:
G0XY napisao: Kod mene u kraju na Belim Vodama, ulica je pod nagibom i nije od prioriteta za gradski saobracaj,tako da se cesto desava da je uopste ne ociste :D
Jaoo, dok sam studirao živeo sam kod tebe u kraju, na semaforu kod crkve desno niz to brdo pa jedna od levih ulica (posle nekih 100m). Pa brate, tamo zimi peške ne može čovek da se iskobelja ako je popio koju, svaka čast kad autom kreneš. Sad kapiram i gume i eksere. :wave:
hahaha hahaha hahaha
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Administrator
Administrator
Garaža: Alfa Stelvio 2.0 Estrema
Alfa Giulietta 1.4 TCT
Pridružio se: Sub Apr 18, 2009 2:54 pm

Ned Nov 06, 2011 10:57 am

YUgisa napisao:
TheWickerMan napisao:
YUgisa napisao: A inace ne podrzavam taj zakon iz mnogo razloga, pa da neobjasnjavam sada one ekonomske probleme kao i sveobuhvatno misljenje ljudi da je jedina bitna karakteristika gume njena sara, navescu samo jedan meni najbitniji, a to je da gledajuci testove guma na jednom sajtu, vecina niskobudzetnih zimskih guma (koje kod nas voze 90% ljudi) su po performansama gore nego neke visokobudzetne letnje gume... Tj gore su po suvom, po mokrom su ili gore ili eventualno za nijansu bolje, a po snegu su ili jednake ili 5 do 10% bolje, tek poneke su bolje do 20%...
Ne da nisi u pravu nego ... najgora zimska guma dovoljne sare je bolja od najbolje letnje gume za po snegu ;) kad je tempreatura preko 10C zimi,u to ne ulazim ...
Da si malo vise vozio po snegu sa zimskim gumama,video bi sta je dobra zimska guma za sneg ;)
Vrlo pogresno misljenje si izneo ali necu ulaziti u dalju diskusiju, nemoj ovo pogresno (a ni ostali slicnog misljenja), nije mi namera da omalovazavam ili uvredim nekoga, ali toliko mi je smesna ta konstatacija da ne zavredjuje da utrosim vreme u pobijanju te teorije... Iako svako ko me poznaje malo duze sa nekih foruma (ne mora uzivo) zna da sam osoba koja jako retko popusta u diskusijama u kojima se govori da nisam u pravu ;) Tu konstataciju ja bacam u isti kos ko i onu da je guma posle 10 godina koriscenja je i dalje super jer ima 5-6mm sare...
Koju konstataciju svrstavas u isti kos sa tom da je guma posle 10 godina ista? To da su zimske gume bolje za zimu od letnjih? Smesna je konstatacija sto si se ti nalupetao i ostao ziv... ;) Ja sa ostalih foruma ne znam da si osoba koja popusta,nego kao neka koja je banovana bar sa dva foruma ;) Znaci,ti si u pravu ali ne zelis da se raspravljas o tome i sve ti je smesno? Pa i jesi smesan covek,lepo je kad priznajes :) To samo pokazuje da ne znas nista vec lupatas :) :wave: funny man! :)
Korisnikov avatar
YUgisa
Garaža: Yugo 1.1EFI
Pridružio se: Pet Jul 08, 2011 1:58 pm

Ned Nov 06, 2011 11:11 am

Hahahahaha to sto sam ja banovan na dva foruma je razlog sto sam banovan od istih ljudi a razlog za ban je bio samo zato sto ljudi nisu bili spremini da prihvate samo da cuju tudje drugacije misljenje... Sto bi bilo kao kad bi me sa ovog forum banovali jer ja ne delim misljenje da je svaka zimska bolja od letnje... Ako cemo da se uhvatimo vec toga da ja to svrstavam u isti kos, da li je 10 godina stara zimska guma bolja od nove letnje po snegu? Ja bih sada mozda i izneo svoje misljenje i cinjenice naspram kojeg sam ja zakljucio to sto jesam i izneo ovde, ali posto vidim da ljudi nisu spremni ni da procitaju nesto slicno (posto ja smatram da sam bio sasvim kulturan, dok su meni rekli da lupam, itd, nije neka uvreda za mene) i malo razmisle o tome, bez obzira da li ce moje misljenje i prihvati... Prica u fazonu ja dajem brdo dokaza i objasnjenja a drugi davaju komentare tipa "lupas" me neinteresuju... To nije raspravljanje o kvalitetu tog proizvoda (u ovom slucaju gume), nego je ismejavanje jednog clana od strane drugog bez zelje da se barem poslusa misljenje druge osobe. Bez uvrede po nikoga :drink Meni je drago sto na ovom forumu vidim da dosta njih koriste kvalitetne zimske gume sto na drugim forumima ipak se slabo vidi i vlasnici Alfa Romea mogu da se pohvale da su njihove zimske gume bolje od letnjih po snegu :good:

I dalje citiranje mojih poruka nema zaista smisla, ja cu zamoliti sve da ne obracaju previse paznje na moje ispisane poruke u sklopu ove teme posto nisu propracene konkretnim podacima pa bi dalja rasprava bila samo off :drink
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
gi
gile
Drug Član
Drug Član

Ned Nov 06, 2011 12:22 pm

Mir :D

Diskusija da ide civilizovanim tokom, hvala.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Ned Nov 06, 2011 12:29 pm

Viljuska67 napisao:U konsultaciji sa vulkanizerom, u čijoj radnji se "obuvaju" i službena vozila vojvođanske vlasti, odlučio sam se za nove Tigar vintera, na prednje točkove, a na zadnjim imam jednu Brigestone, a druga je Vredestein. Obe su 2010. godište i u odličnom su stanju, ali nisu od istog proizvođača, pa ih nisam smeo staviti na prednje točkove. Inače, moja alfa je i došla iz Holandije u tim gumama.

Vredestein sam tražio da kupim, pre nego što sam se odlučio za Tigar vinteru, ali kod nas je nema. U Hrvatskoj ima, ali je cena po komadu negde oko 130 € i pokazale su se kao izuzetne zimske gume, a i zbog holandskog porekla ne može se drugačije ni očekivati :) Kada sam saznao za cenu, bez obzira na želju, sve i da je ima kod nas, kinta bi svakako odlučila za Tigar, jer je komad u dimenziji 185/65/15 sa montažom 5300 dinara.
Imas Vredestein da kupis kod nas. Firma koja ih uvozi je Centar S iz Beograda.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Administrator
Administrator
Garaža: Alfa Stelvio 2.0 Estrema
Alfa Giulietta 1.4 TCT
Pridružio se: Sub Apr 18, 2009 2:54 pm

Ned Nov 06, 2011 2:12 pm

@ gile

civilizovan sam , keve mi :D

@ yugisa

da te ne citiram , lakse je ovako
Kazem da lupetas jer ne moze da bude zimska guma losije od letnje za zimu ako su gume u istom stanju...sto je glupost.Ne moze da se prihvati misljenje coveka koji nije vozio po snegu,tj. koji nema iskustva u voznji po snegu ,jer da imas,drugacije bi govorio (bez uvrede , tako je :drink )

mali off: to oko foruma si sam poceo ;) ,kako svi znaju da si takav i takav...ja samo kazem kako jeste ;) i nisu te banovali isti ljudi vec dve potpuno razlicite grupe ;)
Korisnikov avatar
G0XY

Ned Nov 06, 2011 5:19 pm

Ja se zimi klizao sa vrlo skupim novim letnjim gumama i gurali me da krenem :glare:
Letnje gume od tada zimi NIKADA :rolleyes:
Korisnikov avatar
interceptor

Ned Nov 06, 2011 5:52 pm

Vozio sam na prošlom autu Vredestein (doduše ne zimske već letnje sa izuzetnom šarom za kišu) i mogu reći da su bolje a pogotovo po mokrom od mnogih premium brendova tako da verujem da su im i zimske gume ekstra.Jedina mana im je cena koja je kao i kod premium guma iako ih tamo ne svrstavaju .

A razlika zimske i letnje zimi je kao nebo i zemlja,najjeftinije zimske su po hladnom (pogotovo po snegu) bolje od najboljih letnjih a ko to neće da shvati to je njegov problem, samo na žalost ponekad i nije samo njegov puj...puj...daleko bilo...
Korisnikov avatar
YUgisa
Garaža: Yugo 1.1EFI
Pridružio se: Pet Jul 08, 2011 1:58 pm

Ned Nov 06, 2011 6:09 pm

Postavio sam link na ovaj forum pre odredjenog vremena:

http://ssl.delti.com/cgi-bin/rshop.pl?d ... mmer_Tyres" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

Potrazite gume raznih proizvodjaca, uporedite ocene za neke kvalitetne letnje gume i neke niskobudzetne zimske...

Test se nalazi sa desne strane od slike kad otvorite posebno tu gumu , pogledajte testove pod imenom Tyretest.com (english)...

U prihvatanje verodostojnosti ovog sajta ja zaista necu zalaziti.

Ja koliko znam, banovan sam samo na ZFC i YFC i banovan sam istog trenutka na oba foruma od istog coveka i jos uvek cuvam temu i privatne poruke od tog datuma pa cak i o prici doticnih da se nekako hakerise u forum iz mog potpisa i da se ugasi...
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
Korisnikov avatar
interceptor

Ned Nov 06, 2011 6:36 pm

Dobro mi je poznat taj sajt a možeš testove pregledati i ovde http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/ ali pogrešno tumačiš ocene,ne porede se ocene zimskih i letnjih guma već samo ocene u okviru kategorije (zimske,letnje itd) tako da to baš i nije tako.I ja još nisam našao test ili poredjenje da bilo koja letnja guma zimi a pogotovo po snegu se pokazala bolja od bilo koje zimske.Sad dali ćeš to prihvatiti ili ne to je tvoja lična stvar kao i tvoje mišljenje (i ja sa tim nemam nikakav problem) ali red je da malo prodiskutujemo i podkrepimo argumentima...
Korisnikov avatar
interceptor

Ned Nov 06, 2011 6:41 pm

Dobro mi je poznat taj sajt a možeš testove pregledati i ovde http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/" onclick="window.open(this.href);return false; ali pogrešno tumačiš ocene,ne porede se ocene zimskih i letnjih guma već samo ocene u okviru kategorije (zimske,letnje itd) tako da to baš i nije tako.I ja još nisam našao test ili poredjenje da bilo koja letnja guma zimi a pogotovo po snegu se pokazala bolja od bilo koje zimske.Sad dali ćeš to prihvatiti ili ne to je tvoja lična stvar kao i tvoje mišljenje (i ja sa tim nemam nikakav problem) ali red je da malo prodiskutujemo i podkrepimo argumentima...
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Ned Nov 06, 2011 9:14 pm

danas sam prepakovao sve 4 zimske gume za 180 stepeni na tockove, izbalansirao ih i montirao - desne na levu a leve na desnu stranu. posle 4 zime koje su pregazile, imaju sve po 6mm saru. mestimicno, kada sam morao krvnicki da zakocim u par situacija, odrane su na neki mestima ali je tu sara preko 4,5mm. ipak se ova Winter1 pokazala kao solidna... :scratch: koliko ce zima jos pregurati ne znam, ali ako ovako nastave da se trose, moci ce da izguraju bar jos ovu i sledecu...
(DOT 5106, ako nisam napisao ranije)

Povratak na “Cafeteria da Romeo”