Automobilski deo nije fizički odvojen jer su kola svuda. Kolekcija vozila iz raznih epoha je velika i svako ce naći nešto nad čim će balaviti.
[youtube]2bHxczVzp54[/youtube]

Gledanje na sat nas podseća da imamo još toga da uglavimo u isti dan. Sedamo u Toyotu i preko Hokenhajma vozimo 40Km na severozapad, do Speyer-a u kome se nalazi Tehnički muzej koji je ćerka firma onog iz Sinshajma. Fantastična vazduhoplovna postavka uz koju gubite pojam o vremenu. Boeing 747 u koji može da se uđe, An-24 sa "Čajkom" unutra, An-22, F-101 Vudu... Ako nekog zainteresuje, detalje može pronaći na zvaničnom sajtu. Ja ne znam kojim rečima više da opišem kvalitet postavke. Jednostvano, treba videti.

.
.
.
Na izlazu iz Špejera kiša se pojačala, ali je to postalo nebitno - ponovo smo u Toyoti i izlazimo na E50, a zatim i na E41. Destinacija: Štutgart. Udaljenost: 155Km. Stižemo tek oko 17, a radno vreme Mercedosovog muzeja je do 18. Ovakvo mesto se ipak ne propušta, pa kupujemo karte, preuzimamo interaktivni audio vodič i krećemo u razgledanje 125 godina istorije na točkovima. U slušalicama dobijate informacije o istorijskom periodu ili konkretnom modelu u zavisnosti u kom delu prostorije se nalazite. Ako priđete 123-ci počeće priča o njoj i slično. Obilazak počinjete sa najvišeg sprata i lagano se spuštate ka prizemlju. Veoma zanimljiv deo mi je bila priča o posleratnom razvoju Nemačke, kamionima, autobusima i dizel motorima. Vremena je bilo toliko malo da sam pažljivo birao kojim ću modelima posvetiti pažnju. Nas su skoro morali da izbacuju jer smo ostali poslednji. U podrumu se nalazi prodavnica suvenira, a za uspomenu smo dobili "original MB" tračicu za oko vrata.

Onako izbačenim, ostalo nam je da odemo do centra štutgarta i kod nekih turaka pojedemo po doner. Standardna priča: kratka šetnja, par fotki i klopa. Na benzinskoj pumpi paukom su odnosili Audi neke mlađe žene - verovatno je ćurka sipala pogrešno gorivo.
Za ovo veče smo rezervisali smeštaj u selu Volkratshofen-u kod Memingena, 160Km jugoistočno od Štutgarta. To nam se savršeno uklapalo za početak sutrašnjeg dana.
GPS tracklog: http://dl.dropbox.com/u/14545178/20101019.gpx
Kad završim celu priču, okačiću i fotku sa svim tracklogovima tako da će se videti kompletirana ruta.