gume ili nešto drugo? alfa 147 1.9 JTD

Bez duše bismo bili samo mašine...
Korisnikov avatar
Alfa SA
Garaža: Alfa romeo 147 1.9 JTD
Pridružio se: Sre Dec 02, 2009 5:40 pm

gume ili nešto drugo? alfa 147 1.9 JTD

Sre Apr 27, 2011 12:49 am

Pre nego što ću staviti zimske gume, u vožnji sam primetio da pri određenoj brzini čujem blago lupkanje u prednjem delu..u novembru prošle godine stavio sam 4 nove zimske gume (DUNLOP 3D WINTER SPORT 205/55/16) i vozio sam sa njima do aprila, nikakvog neuobičajenog zvuka nije bilo...
Vratio sam letnje gume (GOODYEAR EFFICIENT GRIP 205/55/16) i opet se čuje isti zvuk na određenim brzinama...
Da li je moguće da nešto sa letnjim gumama nije ok, prešao sam sa njima oko 33000km i ovako nisu u lošem stanju...kada sam ih vratio uradjeno je sve što treba kod vulkanizera..
Pa me interesuje vaše mišljenje, o čemu se radi i kako bi se mogao rešiti ovaj problem?
:arflag
Boki_Dj
Garaža: Ex Alfa 33 1.4IE Imola, '93;
156 SW Distinctive, 2.0 JTS, '03
Pridružio se: Pet Jul 17, 2009 11:38 am

Re: gume ili nešto drugo? alfa 147 1.9 JTD

Sre Apr 27, 2011 11:10 am

Ako je lupkanje konstantno i periodično, onda je moguće da bude do guma:
Točak perfektno balansiran, gume ok, ali...prilikom nekog drastičnijeg kočenja ili više njih, desi se da gazeću površinu potrošiš na jednom delu dosta više od ostatka. Pa onda praktično prilikom kotrljanja kada taj deo udara u asfalt da proizvodi takav zvuk.
"Oversteer is when you hit the wall with the back of the car, understeer is when you hit the wall with the front of the car, horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take it with you."
Korisnikov avatar
G0XY
Garaža: Mito QV
Pridružio se: Pet Nov 20, 2009 12:21 pm

Sre Apr 27, 2011 12:04 pm

Moguć slučaj,s tim što je to praćeno manjim vibracijama na volanu pri većim brzinama.
Ako na idealno ravnom budeš osetio vibracije na upravljaču,može biti blago elipsasta guma.
A Man's Got to Know His Limitations...
Korisnikov avatar
Alfa SA
Garaža: Alfa romeo 147 1.9 JTD
Pridružio se: Sre Dec 02, 2009 5:40 pm

Sre Apr 27, 2011 6:04 pm

Hvala na odgovorima...i meni se čini da su gume u pitanju, npr. kada baš polako vozim čuje se taj zvuk, ili na brzini od skoro 80km/h..
Baš kad sam se spremao da proverim šta je u pitanju, stavio sam nove zimske gume i tog zvuka je nestalo.
Možda se i jesu neravnomerno potrošile, na to mi i deluje, a možda su i mnogobrojne rupe na našim putevima učinile svoje! :banghead:
Ostalih problema u vožnji nema, da bi posumnjao na nešto drugo.
Verovatno ću opet posetiti vulkanizera, da vidim šta on kaže, a majstor mi je rekao da su najverovatnije gume u pitanju.
Ne znam da li ovaj problem može uticati na nešto drugo, pošto ako ne utiče, planiram da sa ovim gumama izguram ovu sezonu, a na proleće sledeće godine, uzmem nove 4.
:arflag

Povratak na “Alfa Romeo 147 | Alfa Romeo 156 | 166 | GTV | GT”