Kočiona čeljust...
- sErGiO
- Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Menjao sam prošle nedelje zadnje diskove, pločice i sajlu ručne na 164. Majstor kaže da je skinu obe čeljusti i očistio ih, isprobao na stolu i sve je bilo ok. Međutim kad je namontirao ispostavilo se da leva čeljust neće skroz da popusti kad se povuče pa se spusti ručna kočnica. Ostavili smo tako, uz uslov da ne koristim ručni neko vreme, da probamo da li će da bude isto kad malo legnu pločice i diskovi, međutim posle ~260 km i dalje je ista priča. Kad spustim ručnu leva čeljust ostane da drži pomalo i neće da popusti sve dok ne provozam auto 200-300m da se dobro sve zagreje pa onda nakon 10-15 minuta stajanja popusti. Pitanje je šta mi je sad činiti, popravljati čeljust ili tražiti drugu polovnu koja je ispravna? Postoji li neki set za reparaciju? Može li nešto drugo da se uradi?
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
- sibin
- Garaža: 5,4L
kad sam imao problem na starom automobilu, majstori su mi rekli da od reparacije nema neke preterane vajde, pa su mi savetovali da nadjem drugu celjust na otpadu.
- ljube-kugla
- Garaža: alfa 75
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
1.9 jtd 8v - Lokacija: Batajnica
koji ti je kocioni sistem,jel su celjusti sa klizacima,ona na klizacu kljuc 15 a celjust kljuc 13,tu se desava da se pojedu klizaci i kad se stave nove plocice,desava se da se izvrcu klesta i stalno blokira,ali to bi stalno blokiralo
moguce da je ta jedna strana sajle negde previse savijena ilio je suva pa se ne vraca
moguce da je ta jedna strana sajle negde previse savijena ilio je suva pa se ne vraca
ko na nas krene iz mesta je naje&o
- sErGiO
Nemam pojma koji je sistem, ali nikada ne blokira u vožnji samo kad povučem pa spustim ručnu. To se nije dešavalo sa starim, istrošenim diskovima.
- ljube-kugla
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
nije do diskova,nego do sajli
kad su menjani diskovi skidana su klesta i verovatno je sajla bila savijana a zbog starosti ispuca plasticna zastita sa spoljne a i sa unutrasnje sajle buzira i onda pocinje da riba sajla,kupi novu i pre montaze je natopi u staro ulje i nek stoji neko vreme ali pre potapanja jopj svuci zastitne gumice da ulje lakse udje
pre montaze duvaljkom kompresora zamotanom u krpu oko sajle da te ne isprska duni da protera visak napolje i takvu sajlu kad stavis bar 5.godina ne razmisljas zimi dal ce ili nece zaribati,slagacu te ali nafiat cromi sam to uradio ima mozda i 10-ak godina i tek prosle zime mi je jedna strana posle bljuzgavice ostajala ali posle par minuta voznje je otpustala
kad su menjani diskovi skidana su klesta i verovatno je sajla bila savijana a zbog starosti ispuca plasticna zastita sa spoljne a i sa unutrasnje sajle buzira i onda pocinje da riba sajla,kupi novu i pre montaze je natopi u staro ulje i nek stoji neko vreme ali pre potapanja jopj svuci zastitne gumice da ulje lakse udje
pre montaze duvaljkom kompresora zamotanom u krpu oko sajle da te ne isprska duni da protera visak napolje i takvu sajlu kad stavis bar 5.godina ne razmisljas zimi dal ce ili nece zaribati,slagacu te ali nafiat cromi sam to uradio ima mozda i 10-ak godina i tek prosle zime mi je jedna strana posle bljuzgavice ostajala ali posle par minuta voznje je otpustala
- sErGiO
Sajla je takođe nova. I meni se dešavalo da malo zategne zimi kad podignem ručnu ali je popuštalo posle 200m. Probaću da uradim ovo što si mi rekao kad uhvatim malo više vremena, najverovatnije za vikend. Do tada ne koristim ručnu 
- StefanMih
- Garaža: 156 JTD, 33 Racer, Panda 750
Ako je sve novo sem kljeshta logichno je da su ona....Mislim da je bolje srediti ta tvoja, jer velika je vjerovatnoca da s otpada necesh dobiti nishta bolje....

Rastavljeno...obrati pazhnju na ovaj metalni dio (shipkasti) koji je zadnji desno...na njemu podje semering, udje voda i prljavshtina, rdja i pochnu problemi...takodje opruga zadnja lijevo zna da zardja....
Ovako treba da izgleda kad se sve sredi....te gumene zezancije, semering itd mozhesh naci ako ne u kompletu u prodavnicama auto dijelova onda u specijalizovanim prodavnicama za lezhajeve/semeringe/itd.. (ja sam rastavljao i sam klip itd, ne samo mehanizam za ruchnu, da ne bude zabune na slikama...)

I sastavljeno....

Rastavljeno...obrati pazhnju na ovaj metalni dio (shipkasti) koji je zadnji desno...na njemu podje semering, udje voda i prljavshtina, rdja i pochnu problemi...takodje opruga zadnja lijevo zna da zardja....
Ovako treba da izgleda kad se sve sredi....te gumene zezancije, semering itd mozhesh naci ako ne u kompletu u prodavnicama auto dijelova onda u specijalizovanim prodavnicama za lezhajeve/semeringe/itd.. (ja sam rastavljao i sam klip itd, ne samo mehanizam za ruchnu, da ne bude zabune na slikama...)

I sastavljeno....

- sErGiO
Majstor mi reče da je skidao čeljust, da je čistio i da je navodno bilo dosta nečistoće. Kaže da je probao sve na stolu pre nego što je montirao i da nije nigde zapinjalo međutim... 
- StefanMih
- Garaža: 156 JTD, 33 Racer, Panda 750
Idi ti pod auto a neka neko dizhe i spushta ruchnu pa sistemom eliminacije cesh doci do rjeshenja 
- sErGiO
Malopre sam skidao točak i ustanovio da sad više uopšte ne hvata ručna na levom točku i da se disk pokrivio od toga što se nekoliko puta pregrejao
Ne vredi da čačkam dalje jerbo se ne razumem ništa pa nebi voleo da nešto zayebem jer mi auto treba svaki dan. Moraću da kupim novi disk i da oteram auto kod čika Crnog da mi to srede kako treba 
- darko qv
- Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015 - Lokacija: Sutomore
Re: Kočiona čeljust...
Primjetio sam da mi lagano blokiraju zadnja lijeva klijesta.Kad se malo secne na kocnicu onda pusti.StefanMih napisao:Ako je sve novo sem kljeshta logichno je da su ona....Mislim da je bolje srediti ta tvoja, jer velika je vjerovatnoca da s otpada necesh dobiti nishta bolje....
I sastavljeno....
Ima li im spasa?
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
- ljube-kugla
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
proveri klizace,kad se pojedu izvrcu se klesta i lagano blokira i verovatno kako ti secnes kocnicu ono otpusti jer logicno je da klip priblizi i poravna plocice i posle odredjenog vremena opet kad se klip vrati i opet izvrne celjusti
ja sam na celjustima od 155-ice koja su mi na jugu a i na fiat cromi navarm klizac celom duzinom ne mopra debelo i idealno i onda se polako na strugu obradjuje da lepo ide u nosac i da nema mnogo lufta,ili praviti nove,mada to nema veliko opterecenje samo drzi celjusti da ne spadnu dok je kocnica slobodna,kad se stisne kocnica plocice se oslone na nosac i nosac trpi svo opterecenje a ti klizaci drze pravac da oprugice na plocicama ne izvrcu celjustimsto je bolest tih celjusti posle 10.,15. i 20.godina
ne bi bilo lose povrmeno bar jednom do dva puta godisnje,skinuti i nadrukati kocnicu da klip izadje,finom smirglom ispolirati i namazati mascu koliko moze ispod gumice i sve vratiti nazad jer i tu hoce da blokira,zapekne i nece da se vraca klip
za yuga sam morao da pravim klip za zadnja celjusti,jer je dugo stajao izvucen i duboke su mu rane,i di=ok su nove plocice nema problema ali posle 5000km pocne da curi i zamasti disk

ja sam na celjustima od 155-ice koja su mi na jugu a i na fiat cromi navarm klizac celom duzinom ne mopra debelo i idealno i onda se polako na strugu obradjuje da lepo ide u nosac i da nema mnogo lufta,ili praviti nove,mada to nema veliko opterecenje samo drzi celjusti da ne spadnu dok je kocnica slobodna,kad se stisne kocnica plocice se oslone na nosac i nosac trpi svo opterecenje a ti klizaci drze pravac da oprugice na plocicama ne izvrcu celjustimsto je bolest tih celjusti posle 10.,15. i 20.godina
ne bi bilo lose povrmeno bar jednom do dva puta godisnje,skinuti i nadrukati kocnicu da klip izadje,finom smirglom ispolirati i namazati mascu koliko moze ispod gumice i sve vratiti nazad jer i tu hoce da blokira,zapekne i nece da se vraca klip
za yuga sam morao da pravim klip za zadnja celjusti,jer je dugo stajao izvucen i duboke su mu rane,i di=ok su nove plocice nema problema ali posle 5000km pocne da curi i zamasti disk

- darko qv
- Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015 - Lokacija: Sutomore
Tnx Ljube.Bice rastavljena klijesta pa da vidimo sta je u pitanju.

GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF