Pitanje za gume
-
ZE
- Drug Član
- dejan555
- Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm - Lokacija: Klagenfurt am Wörthersee
E, to je ono što sam rekao - za te pare je Hitris idealna kupovina
(jeftinije nego u Srbiji)
Re: Pitanje za gume
SCHUMACHER napisao:Ovo su cijene koje sam ja dobio,kao i zaključci koje sam izvukao na osnovu review-a,iskustava ljudi koje znam,kao i vulkanizera:
-Tigar Hitris: 45e sa montazom i balansiranjem (odlicna guma za te pare)
E, to je ono što sam rekao - za te pare je Hitris idealna kupovina
(jeftinije nego u Srbiji)
- Mique
- Garaža: Mercedes GL500 4Matic
Audi TT Quattro - Lokacija: Beograd
On je kod nas sada i najskuplji ... Jeftiniji su Kleber i BF Goodrich u gotovo svim dimenzijama , ali je problem sto ih nema nigde....
Postoje 2 vrste telefona : Nokia i ostali
Postoje 2 vrste konzola : Sony i ostali
Postoje 2 vrste automobila : Alfa i ostali
-
gi
- Drug Član
- dexxxter
- Garaža: 156 2.0 TS 16v
166 Facelift 3.2 V6 24v - Lokacija: Beograd
. Kazu da se brze trosi, ali ja nisam imao takvih problema
Vozio sam ih na 146-ici, kupio nove i presao 30kkm... Odlicna guma i po suvom i po kisigile napisao:Mique, šta kažeš za Bridgestone Turanza ER300? 195/50/15, 82H.

-
gi
- Drug Član
- Mique
Uzmi ih , imaju odlican grip , super se ponasaju kako po suvom tako i po mokrom, ja mnogo volim Brigdestone ali su kod nas preskupe (alav uvoznik) , ako imas dobru cenu nemoj razmisljati.
- Bogdan156
- Garaža: Alfa Romeo 156 2.4 JTD M-jet
Takodje imao Turanze, odlicne gume sto se performansi tice samo jako tvrde. Dimenzija 205/55/R16.
- Mique
Sve to zavisi , nekome je i Michelin tvrda guma. Meni npr. Dunlop uopste nije tvrd , stavise ima nekako odlican balans , u odnosu na NCT5 , pored toga zavisi i koja je dimenzija , kakav je trap , kao i gde se automobil vozi. Evo Dunlop je spreio za zimsku sezone SP Winter Sport 4D , koji je evo vec sada proglasena za najbolju zimsku gumu.
- dejan555
- Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm - Lokacija: Klagenfurt am Wörthersee
... možda sam ja opterećen datumom proizvodnje guma,
ali ti ipak proveri
Ako su jeftine možda su bajate ...gile napisao:Hvala Dex, imaju odličnu cenu pa mislim da ću da ih kupim.
... možda sam ja opterećen datumom proizvodnje guma,
ali ti ipak proveri

- interceptor
- Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Vrlo je moguće,vidjao sam to da naprave kao akciju i za 10-20% spuste cenu a DOT 3305...
- Mique
DOT po meni uopste ne igra ulogu iz prostog razloga sto ne govori realno stanje o gumi , jer ako se guma pravilno skladisti i cuva nema veze koliko je stara , naravno ne mislim da treba kupiti gumu stariju od recimo 3-4 godine.
Lepo je kad naletis na sveze gume ali to ti ne znaci nista jer dzabe sto je ona stara tri meseca , ako je to vreme provela na suncu , napolju , u vodi ili npr, u snegu . A ako je ona stajala dve godine u magacnu gde je ista temperatura i svetlost , nista joj nece biti ili sto kaze jedan moj kolega : ''Guma treba da odstoji barem sest meseci,onda je prava.'' To je sve onaj Alvirko napalio ovaj narod da treba da nabave dva dana staru gumu. Mislim i ja bi voleo da je tako , ali to je nemoguce.
U principu treba zaobilazati kineze i neke manje zastupljene marke kao i odlazece modele jer mnogo ljudi ima problem kada jednu isece,probusi ili rezervnu treba da upari. Stoga drzite se proverenih brendova i onih kojih svuda ima kod nas.
Lepo je kad naletis na sveze gume ali to ti ne znaci nista jer dzabe sto je ona stara tri meseca , ako je to vreme provela na suncu , napolju , u vodi ili npr, u snegu . A ako je ona stajala dve godine u magacnu gde je ista temperatura i svetlost , nista joj nece biti ili sto kaze jedan moj kolega : ''Guma treba da odstoji barem sest meseci,onda je prava.'' To je sve onaj Alvirko napalio ovaj narod da treba da nabave dva dana staru gumu. Mislim i ja bi voleo da je tako , ali to je nemoguce.
U principu treba zaobilazati kineze i neke manje zastupljene marke kao i odlazece modele jer mnogo ljudi ima problem kada jednu isece,probusi ili rezervnu treba da upari. Stoga drzite se proverenih brendova i onih kojih svuda ima kod nas.
- interceptor
- Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Ne govori realno stanje o gumi ako je mlada ali ako ima više od tri-četiri godine onda govori dovoljno,a ako kupujem novo nebi da nagadjam kako su je čuvali.Inače gume su kvarljiva roba i nisu predvidjene da stoje po par godina u magacinu iz prostog razloga što odredjeni deo gume je organskog porekla i menja svojstva pa taman da se čuva u hladnjači...
- cirko83
- Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz - Lokacija: Knjazevac
@ gile, ako je 2009. po toj ceni uzimaj bez razmišljanja
@ Mique, kao što verovatno i sam znaš svaka guma nakon četiri godine postaje drastično tvrdja tako da DOT igra u tom slučaju veliku ulogu. Naravno, ovo što si rekao je tačno u vezi sa skladištenjem što važi za mlađe gume.

@ Mique, kao što verovatno i sam znaš svaka guma nakon četiri godine postaje drastično tvrdja tako da DOT igra u tom slučaju veliku ulogu. Naravno, ovo što si rekao je tačno u vezi sa skladištenjem što važi za mlađe gume.

potpis
- boki76
- Saradnik Uprave
- Garaža: Alfa Romeo Giulietta Rosska 1.6 jtdm 2014.
Ex 147 1.9jtd 2003. - Lokacija: Beograd
Ne znam da li ces naci negde zamenu za gume. to mogu jedino da ti urade neki vulkanizeri sto se bave prodajom novih i polovnih guma ali ti se to uopste ne isplati. Ja sam otisao kod danka i ponudio mu 4 michelin 15ice iz 2010 sa sarom od 7mm i cenio mi ih je 80e za sve 4. kod drugog sam dobio ponudu od 100e a posle vidim da prodaje iste iz 2008. za 200e. na kraju sam ih bacio na oglase i prodao za 160e iz prvog poziva. To i tebi preporucujem.milosjtd napisao:gde mogu da uradim zamenu staro za novo gume miselin u beogradu ? hvala na odgovorima
- matovic
- Garaža: AR 159 1.9 jtdm SW
Ljudi jedno pitanjce, hoce li mi praviti problem ABS/ASR ako stavim 235/45 R17 gume?
Trenutno imam 225/50 R17 zimske i idem sutra da uzmem Toyo TR1 ali nemaju ovu dimenziju vec samo 235/45.
Po knjizi (Alfa 159 SW), 235/45 idu na 18" felne.

Trenutno imam 225/50 R17 zimske i idem sutra da uzmem Toyo TR1 ali nemaju ovu dimenziju vec samo 235/45.
Po knjizi (Alfa 159 SW), 235/45 idu na 18" felne.

- Mique
Moj ti je savet da se drzis fabrickih dimenzija i da ne uzimas Toyo , nije to guma za tvoj auto.
- cirko83
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
@Mique, kakva je guma DEBICA? Ima ih u dimenziji 195/65-15 na nekih 5400rsd po nekoj starijoj ceni. Baš nešto jeftino, ali ne znam kakvog su kvaliteta.

potpis
- Mique
Cistokrvni poljaci , losije od Save i Tigra nesto poput Trayala kod nas,dobre su znaci samo u malim dimenzijama. Mi smo ih prodali gomilu u 12'' jer samo oni to rade.Zaobidji i dodaj malo vise para za Kleber ili Savu.
- starac vujadin
- Garaža: Laguna Coupe, Smart
Debica su bile jako lose gume, sada su malo bolje otkada ih je preuzeo Good Year...recimo da je to Good Year-ova treca klasa.
Acqua-Olio-Benzina
- cirko83
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Hvala na odgovorima, uzeću sigurno neke kvalitetnije nego nisam znao kakve su ove 

potpis
- Martin
- Garaža: Fiat Marea 1.9 JTD.....limuzina... ;-)
Primetih da ovde ima par vas koji se razumete u gume i molio bih da mi preporučite nešto u dimenziji 195/55/15 za Fiat Mareu 1.9 JTD....
Na autu imam 4 Tigar Hitris i desilo se da su zadnje gume, koje su prešle oko 25000 km dobile oblik elipse koji se manifestuje vibracijama na volanu i u celoj kabini pri brzinama od 100 km/h pa naviše. Dosta vremena provodim na auto-putu pa tamo postižem te brzine, čisto da ne mislite da "divljam" po gradu.
Razgledao sam i izbor je pao na Michelin Energy Saver, GY Efficentgrip, Dunlop Fastresponse i slično iz "premium" klase. Ovi pneumatici koštaju oko 100 evra po komadu i nije mi problem cena, nego želim da kupim nešto što valja i što se neće "izjoguniti" nakon 20000 km.
Napominjem da vodim računa o autu, vozim oštrije ali ne divljam i vodim računa o izbegavanju rupa i neravnina po putevima.
Hvala!!!

Na autu imam 4 Tigar Hitris i desilo se da su zadnje gume, koje su prešle oko 25000 km dobile oblik elipse koji se manifestuje vibracijama na volanu i u celoj kabini pri brzinama od 100 km/h pa naviše. Dosta vremena provodim na auto-putu pa tamo postižem te brzine, čisto da ne mislite da "divljam" po gradu.

Razgledao sam i izbor je pao na Michelin Energy Saver, GY Efficentgrip, Dunlop Fastresponse i slično iz "premium" klase. Ovi pneumatici koštaju oko 100 evra po komadu i nije mi problem cena, nego želim da kupim nešto što valja i što se neće "izjoguniti" nakon 20000 km.
Napominjem da vodim računa o autu, vozim oštrije ali ne divljam i vodim računa o izbegavanju rupa i neravnina po putevima.
Hvala!!!

- Mique
Meni se iskreno ne dopada ceo taj Energy Saver jer sem toga sto je guma previse soft za nase puteve i uslove , koncept ''fuel saving'' je zesca glupost i suvi marketing ,jer ces kao sa tom gumom ustedeti ceo rezervoar kroz zivotni vek gume?!?!? E pa necu da stedim , hocu da uzivam ako sam vec dao tolike novce za gume. Ako se stedi na gorivu,onda se stedi na gripu , bocnom drzanju , upravljivosti , buci koju pravi , ma svemu ... Dopada mi se Efficient grip , cak stavise mislim da je daleko bolji od Energy savera , ali sam taj koncept ''stednje'' ne gotivim i mislim da je to glupost. Od svih premium pneumatika Dunlop ima mozda i najbolju prodaju , a tako je i kod nas ko ga ima u maloprodajama,recice vam isto. Moja preporuka bi ti bila Fastresponse , ali imas i SP Sport 01 , koji je vec godinama u vrhu i koji je prva ugradnja na preko 200 automobila u zadnjih pet godina ...
- Martin
- Garaža: Fiat Marea 1.9 JTD.....limuzina... ;-)
Otprilike sam tako i mislio...prateći testove (ADAC i www.tyresrewiev.co.uk), zaključio sam da je Michelin za manje dimenzije, a u ovoj mojoj dimenziji, otprilike najbolja kupovina su Dunlop ili GY.
Uglavnom, Mique hvala na odgovoru i savetu!!!!
Pozdrav
Uglavnom, Mique hvala na odgovoru i savetu!!!!
Pozdrav