Porasli troskovi automobila za 450 evra

Offtopic, kafenisanje, itd...
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Porasli troskovi automobila za 450 evra

Uto Apr 12, 2011 1:36 pm

Tekst je iz Pressa. U stampanom izdanju ima i tabelarni prikaz svih troskova.

Troškovi za kola porasli 450 €

Papreno - Novčanike prazne registracija, nove tablice i dozvole, zimske gume, benzin... Vozač „punta" na godišnjem nivou plaća 44.720 dinara više nego ranije.

Troškovi za automobil u poslednjih godinu dana povećali su se za gotovo 450 evra, i to računajući na primeru „punta". Zakon o bezbednosti saobraćaja doneo je velike troškove za opremu, a tu su i troškovi novih dokumenata i tablica, skuplji zeleni karton, ali i benzin koji košta znatno više nego pre 12 meseci. Na sve to najavljena su i poskupljenja tehničkog pregleda i polise osiguranja.

Vozači se sada s pravom pitaju da li je vožnja kola postala luksuz u Srbiji. Činjenica je da su neki od troškova opravdani, ali je činjenica i da su se mnogi mogli izbeći ili odložiti.

Ulaganje u opremu

- Kada je reč o ulaganju u opremu, taj novac će nam se vratiti. To je ulaganje u sopstvenu sigurnost i isplativije je od naplate štete ili lečenja. Na taj način na dobitku su vozači i osiguravajuća društva jer se broj saobraćajnih nezgoda smanjio, a time i broj naplaćenih šteta. Dakle, osiguravači bi trebalo da vozačima izraze zahvalnost tako što će smanjiti cenu polise osiguranja minimum za 30 odsto. Gde je onda logika u najavljenom poskupljenju osiguranja od 20 odsto? - pita se Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Kada je reč o troškovima registracije vozila, oni su uvođenjem novih propisa znatno uvećani, naročito ako se imaju u vidu nove tablice, nova saobraćajna dozvola i obavezne nalepnice.

- Ukoliko uzmemo u obzir „fijat punto" od 1.244 kubika, koji je 2010. godište, registracija sa taksama, osiguranjem, tablicama, saobraćajnom i nalepnicom koštala bi 17.999 dinara. Tome treba dodati tehnički pregled koji je kod nas za ovo vozilo još 1.200 dinara, kao i troškove poštarine - navode u AMSS-u.

U ovu cenu, međutim, nisu uračunata najavljena poskupljenja tehničkog pregleda i osiguranja za 20 odsto. Kako saznajemo u Udruženju osiguravača Srbije, na Upravnom odboru bilo je reči o tome da se podnese predlog NBS za povećanje polisa, ali niko ne želi da otkriva tačan procenat poskupljenja.

Takođe, novi pravilnik o tehničkom pregledu, koji je u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja, biće objavljen ovih dana. Cene tehničkih pregleda za automobile za sada su u rasponu od 750 do 2.500 dinara, a ubuduće bi trebalo da budu znatno više i formirane prema kubikaži vozila.

- Ceo paket novih mera poskupeo je registraciju za oko 4.600 dinara u odnosu na isto vreme prošle godine. Porez, komunalna i ekološka taksa povećali su se u poslednjih godinu dana za 10 odsto, što je ukupno oko 1.000 dinara. Nemamo preciznih informacija za koliko će poskupeti osiguranje i tehnički pregled, ali je izvesno da hoće - kažu u jednoj agenciji za registrovanje vozila u Beogradu.

U AMSS-u ističu da je od dozvola potrebnih za putovanje u inostranstvo u poslednje vreme poskupeo zeleni karton, i to čak 100 odsto. Treba, međutim, imati u vidu da nove čipovane dozvole ne važe u inostranstvu i da je za dobijanje međunarodne dozvole, uz njenu cenu, potrebno platiti i potvrdu MUP-a koja košta 420 dinara.

A rate kredita?

Gorivo je posebna priča. Prošlog aprila, recimo, običan bezolovni benzin koštao je 112 dinara, dok je danas na većini pumpi 126.

- Prosečna porodica koja vozi „punto" mesečno pređe oko 1.000 kilometara, odnosno potroši između 60 i 70 litara benzina. To je, na ovom nivou cena, mesečni izdatak od 7.000 do 10.000 dinara - računa Milan Rakić, predsednik Udruženja privatnih pumpi Srbije.

Ekonomista Zoran Popov smatra da je posedovanje automobila za gotovo dve trećine stanovništva u Srbiji čist luksuz.

- Samo trećina stanovništva živi iznad granice proseka, vrlo malo ih je u srednjem sloju, dok se svi ostali mogu smatrati manje ili više siromašnima. Oni nemaju taj luksuz da voze automobil, ali naša javnost to ne želi da prihvati. Ovim troškovima treba dodati i ratu za skromniji automobil od oko 10.000 evra koji je verovatno kupljen na kredit - tvrdi Popov.

Po zakonu... RTS još nije iskoristio zakonsku mogućnost da naplaćuje novu dažbinu vozačima

Moguća i RTV pretplata od 1.000 dinara za auto

Vozačima se „smeši" i još jedan mogući izdatak, jer propisi predviđaju i plaćanje RTV pretplate od 1.000 dinara za prijemnike u automobilima, koju bi plaćali Radio-televiziji Srbije.

Zakon o radiodifuziji predviđa da se „pretplata za prijemnik u motornom vozilu plaća godišnje, posebnom uplatnicom, prilikom registracije motornog vozila". Potrebno je da se pri tehničkom pregledu vozila prilikom registracije utvrdi da li u njemu postoji prijemnik ili ne, kako bi se utvrdio osnov za naplatu te pretplate. Ova obaveza se do sada se nije primenjivala, jer je pre toga neophodno da Vlada Srbije donese uredbu kojom bi regulisala naplatu.

- Postoji zakonska obaveza da vozači plaćaju pretplatu, ali uvođenje te mere ne zavisi od RTS-a već od Vlade. Mi smo više puta slali dopise Vladi u vezi sa tim, ali je ona zauzela stav da bi to u vreme krize bio samo dodatni napor za stanovništvo. Poslednjih godinu dana nismo dobili nikakav odgovor od njih - navodi Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a.

Stručnjaci procenjuju da je zbog nenaplaćivanja RTV pretplate vozačima koji imaju radio aparate u automobilima Javni servis do sada izgubio više od 35 miliona evra, jer bi godišnja zarada mogla da bude i do pet miliona evra godišnje.

Izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji koje su najavljene biće preciznije određeno plaćanje ove vrste pretplate i otvoriće se mogućnost da vozači ubuduće pri registraciji plaćaju i novu dažbinu.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Korisnikov avatar
Tomic
Garaža: Audi TT
Pridružio se: Uto Feb 22, 2011 10:37 am

Re: Porasli troskovi automobila za 450 evra

Uto Apr 12, 2011 2:15 pm

Kontam da ce sve manje ljudi kupovati kola. Ja razmisljam da uzmem Scott-ov bicikl, pa nek mi onda naplate registraciju i teh. pregled :devil_finger:
Voleo bih da se cela Srbija digne na noge i da uzvrati udarac, tako sto ce svi preci na biciklove. Da vidim gde ce onda vlada da nas potkrada ... :devil_finger:
Zaista me je sramota sto zivim u Srbiji, gadi mi se ova drzava :sick:
Ponekad volim da sedim u ćošku svoje sobe i da se pretvaram da sam šargarepa.
Korisnikov avatar
DogoArgentino
Garaža: Alfa `02 god. 147 1.6 TS 120 ks
-----------------------------
Fabia `08 god. 1.2 HTP 70 ks
Pridružio se: Sub Feb 20, 2010 9:43 am

Uto Apr 12, 2011 2:17 pm

Kao sto sam vec rekao, najplodnije tlo u Srbiji za punjenje budzeta su vozaci..
Automobila ima stvarno mnogo i iz godine u godinu sve ih je vise..
Jos im je jasno koliko su u Srbiji vozaci vezani za automobile, s obzirom da nemamo metroe, normalne vozove, autobuse... ne znas da li je gori gradski ili medjugradski prevoz...

Tako da nas smatraju nepresusnim izvorom za otimacinu... a nacina za otimacinu imaju bezbroj, od abnormalnih akciza za gorivo do abnormalnih cena registracija i poreza (gledajuci prosek plate) ...

Gledajuci realno, da hoce, mogli bi da pisu na 10ine hiljada kazni svaki dan samo u Beogradu...

A opet, mi smo takvi da bi vozili i da je cena goriva 250 din litar, tako da imaju veliki luft gde mogu i za koliko da nas globe..

Pre neki dan pricam sa nacelnikom supa Sid, posto smo prijatelji odavno i kaze covek
"vidis zemljace da je nama u Srbiji odlicno" ... kako to upitah zbunjeno... kaze "pa tamo gde nije dobro ljudi izlaze na ulice, bune se, traze svoja prava, teraju vlasti... a mi se ne bunimo, znaci da nam je dobro"... i u pravu je covek...
ZNAM MILION PRIMERA GDE SU LJUDI PRODALI NJIVU I KUPILI AUDI, PASAT, BMW ILI MERCEDES... ALI NIKADA NISAM CUO DA JE NEKO PRODAO NJIVU I KUPIO ALFU...
Slika
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Uto Apr 12, 2011 2:21 pm

Svi ćemo mi da pređemo na bicikle, a automobile ćemo da vozimo samo kad imamo skup alfista :banghead:
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
Tomic

Uto Apr 12, 2011 4:27 pm

Pa isto ti je. Da bi ga vozio na skup, mora biti registrovan.
Korisnikov avatar
sibin
Garaža: 5,4L
Pridružio se: Uto Feb 16, 2010 1:12 pm

Uto Apr 12, 2011 6:10 pm

svuda drzava izuva sa dazbinama, samo da vidite u usa kolike su takse na osiguranje a koliko sam duzan ujka semu za kazne koje sam dobio u roku od dve nedelje :bye:
voki147
Garaža: opel corsa c 1.2 , Alfa romeo 147 1.6 120ks
Pridružio se: Pon Feb 21, 2011 6:50 pm

Uto Apr 12, 2011 7:02 pm

ja se bas raszmisljam do otrcim do banke i da uplatim 1000. grize me savest :grin:
Korisnikov avatar
dejan555
Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm
Pridružio se: Pet Jun 12, 2009 8:26 pm

Uto Apr 12, 2011 7:08 pm

Slažem se - cene svega vezano za vozila su približno ovakve,
počev od goriva pa na dalje,
međutim samo je u albaniji prosečna plata ovolika.

Ne bi bilo loše da nas kolega detaljnije uputi u iznose dažbina u USA.
Korisnikov avatar
sibin

Uto Apr 12, 2011 7:38 pm

pa u drzavi ny otprilike najjeftinije osiguranje krece od 2000usd godisnje milimalna plata je 7.25 po satu. ako imas manje od 24god osiguranje zna biti 2-3 vece zavisi i od vrste automobila rizicne grupe su mnogooo skuplje. velika vecina ljudi ovde pravi manje novca nego sto se kod nas misli.
Korisnikov avatar
alaza
Garaža: ex AR 166 2.4 jtd 2005.g.,
ex AR 155 2.0 16v Super '98,
ex AR 155 1.7ts '94,
ex AR 164 2.0ts '89,
ex AR 164 2.0ts '91,
ex AR 164 2.5td Super '96,
ex AR 164 2.0tb Super '96,
ex AR 164 2.0ts Super '98.
Pridružio se: Uto Jan 20, 2009 11:01 pm

Uto Apr 12, 2011 8:25 pm

Evo jos malo iz press-a

Vozačima se "smeši" još jedan mogući izdatak, jer propisi predviđaju i plaćanje RTV pretplate od 1.000 dinara za prijemnike u automobilima, koju bi plaćali Radio-televiziji Srbije.
Zakon o radiodifuziji predviđa da se "pretplata za prijemnik u motornom vozilu plaća godišnje, posebnom uplatnicom, prilikom registracije motornog vozila". Potrebno je da se pri tehničkom pregledu vozila prilikom registracije utvrdi da li u njemu postoji prijemnik ili ne, kako bi se utvrdio osnov za naplatu te pretplate. Ova obaveza se do sada se nije primenjivala, jer je pre toga neophodno da Vlada Srbije donese uredbu kojom bi regulisala naplatu.
- Postoji zakonska obaveza da vozači plaćaju pretplatu, ali uvođenje te mere ne zavisi od RTS-a već od Vlade. Mi smo više puta slali dopise Vladi u vezi sa tim, ali je ona zauzela stav da bi to u vreme krize bio samo dodatni napor za stanovništvo. Poslednjih godinu dana nismo dobili nikakav odgovor od njih - navodi Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a.
Stručnjaci procenjuju da je zbog nenaplaćivanja RTV pretplate vozačima koji imaju radio aparate u automobilima Javni servis do sada izgubio više od 35 mil EUR, jer bi godišnja zarada mogla da bude i do 5 mil EUR godišnje.
Izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji koje su najavljene biće preciznije određeno plaćanje ove vrste pretplate i otvoriće se mogućnost da vozači ubuduće pri registraciji plaćaju i novu dažbinu.

Kad je bal nek` je maskenbal!!!!
Korisnikov avatar
cirko83
Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz
Pridružio se: Pet Avg 28, 2009 4:56 pm

Uto Apr 12, 2011 10:16 pm

Tomic napisao: Zaista me je sramota sto zivim u Srbiji, gadi mi se ova drzava :sick:
Meni se gade ovakve izjave.
Nije nam sjajno zbog ovakvog sistema koji funkcioniše, a mi ćutimo, ali moja zemlja nikada ne može da mi se gadi jer treba razgraničiti te dve stvari. Da neću možda više da volim Nemačku od Srbije? Pre bih se bacio pod voz.
potpis
Korisnikov avatar
sibin

Sre Apr 13, 2011 12:21 am

cirko83 napisao:
Tomic napisao: Zaista me je sramota sto zivim u Srbiji, gadi mi se ova drzava :sick:
Nije nam sjajno zbog ovakvog sistema koji funkcioniše, a mi ćutimo, ali moja zemlja nikada ne može da mi se gadi jer treba razgraničiti te dve stvari. Da neću možda više da volim Nemačku od Srbije? Pre bih se bacio pod voz.
slazem se u potpunosti zbog grupice ljudi koja sisa krv narodu mislim da srbija ne zasluzuje ovakve izjave.
kao sto sam napisao u predhodnim postovima svuda drzava hoce da otme. mene su skoro nypd odvalili extra za prekrsaje u saobracaju a inace pisu kazne za sve zivo sto moze covek da zamisli i sto ne moze.
Korisnikov avatar
freedom
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0JTDm2 140KS
ex Alfa Romeo 146 1.6 TS
Pridružio se: Čet Dec 11, 2008 10:21 am

Sre Apr 13, 2011 7:35 am

cirko83 napisao:Nije nam sjajno zbog ovakvog sistema koji funkcioniše, a mi ćutimo, ali moja zemlja nikada ne može da mi se gadi jer treba razgraničiti te dve stvari. Da neću možda više da volim Nemačku od Srbije? Pre bih se bacio pod voz.
Nemoj bre da se bacas pod voz...
bolje da organizujemo neke demonstracije :arflag

Eto, zasto se rukovodstva jacih klubova ne dogovore pa da se okupimo
i napravimo protestnu voznju ko taksisti ili kombi prevoznici.

:djparty
ПОТПИС?! Ма не потписујем ништа!
Korisnikov avatar
Tomic

Sre Apr 13, 2011 10:00 am

cirko83 napisao:
Ako si invalid trece kategorije, ocekujes neku pomoc od drzave, zar ne? Zabranili su mi da se bavim poslom za koji sam skolu zavrsio, takodje mi pise da sam radno ne sposoban. NSZ me predlozi za invalidsku penziju, podnesem zahtev za penziju i oni me odbiju, a ista ta komisija me proglasila ne sposobnim za rad. Onda trazis neku pomoc, da li za registraciju vozila ili novcanu pomoc, kazu ti da nisi dovoljno invalid za tako nesto. Mozda tebi cvetaju ruze, ali ja ne mogu da se zaposlim, ne mogu u penziju i nemam prava na nikakvu pomoc. Jedina opcija je da odem i da radim kod caleta, naravno Austrijska firma i zato mogu moje izjave da vam se gade koliko hocete, ali meni se i dalje gadi ova drzava.
sibin napisao:zbog grupice ljudi koja sisa krv narodu mislim da srbija ne zasluzuje ovakve izjave.
Ne zaboravi da ta grupica ljudi i cini ovu drzavu.

Sto se tice Ujka Sema, bio sam i ja tamo ... daleko je bolje nego ovde ... bar na Floridi. Za kazne si ti kriv, ja nisam dobio ni jednu.
Korisnikov avatar
alaza
Garaža: ex AR 166 2.4 jtd 2005.g.,
ex AR 155 2.0 16v Super '98,
ex AR 155 1.7ts '94,
ex AR 164 2.0ts '89,
ex AR 164 2.0ts '91,
ex AR 164 2.5td Super '96,
ex AR 164 2.0tb Super '96,
ex AR 164 2.0ts Super '98.
Pridružio se: Uto Jan 20, 2009 11:01 pm

Sre Apr 13, 2011 10:07 am

:podrzava :podrzava :podrzava
milance
Garaža: alfa romeo 147 1.9 jtd 16v
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 10:12 am

Sre Apr 13, 2011 10:18 am

:podrzava :podrzava :podrzava :podrzava :podrzava
Korisnikov avatar
sibin

Sre Apr 13, 2011 12:05 pm

pa ti se preseli na floridu opet, zasto mucis sebe u srbiji :wave:

a vidim da si na staroj 147 ci imao folije na staklima ne znam da li znas sta bi ti policija ovde uradila za to. jer niko ne moze da vozi 100% po pravilima, pre ili kasnije dobijes kaznu za neku totalnu glupost.

ali dobro nije tema usa nego srbija, slazem se u potpunosti da su ovi odozgo poludeli nacisto.
Korisnikov avatar
Tomic

Sre Apr 13, 2011 12:12 pm

Istekla viza, trebao sam da dobijem verenicku, ali me cura otkacila :glare:
Poslednja izmena od Tomic u Sre Apr 13, 2011 12:14 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
sibin

Sre Apr 13, 2011 12:14 pm

sto nisi ostao mnoge znam da su nasli drugu naknadno :wave:
milance
Garaža: alfa romeo 147 1.9 jtd 16v
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 10:12 am

Sre Apr 13, 2011 12:16 pm

pa ti se preseli na floridu opet, zasto mucis sebe u srbiji :wav

Mislim da nije OK komentar uopste.....To tasto je covek ovde je njegova privatna stvar...
A isto tako i tebi ako je ovde dobro sta ces tamo...Svi vole Srbiju ali kada zive negde drugde pa dodju na godisnji ovde.....
Korisnikov avatar
sibin

Sre Apr 13, 2011 12:21 pm

pazi ovako to je bila sala, mozes da vidis smajli pored. a sto se tice mene ja zivim i u srbiji i u usa a uskoro samo u srbiji ja se nadam. ako se neko vredja ja se izvinjavam.
Korisnikov avatar
Tomic

Sre Apr 13, 2011 12:24 pm

Ja se nisam uvredio, malo mi je samo zasmetao Cirkov komentar, jer ne zna moju pricu. Ali naravno, svako ima pravo da kaze ono sto misli.
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Sre Apr 13, 2011 12:48 pm

Poenta price jeste da su za nas standard nameti od strane drzave ogromni i postaju neizdrzivi. Mene, kao nekoga kome je automobil potreba i ljubav, to uzasno nervira i besan sam. Pa dokle vise!

Moja zena je lekar subspecijalista, jedva je kupila neki raspadnuti Seicento, i to je uzela kes kredit. Ja kao akademski gradjanin, da mi nije bilo para od pokojne keve, nikada Alfu ne bih mogao da kupim...i to, realno, auto koji je u normalnoj zemlji blizu otpada. Sada jedva stizem da je odrzavam kako valja sa platom koja je iznad srpskog proseka. A jos imamo reseno stambeno pitanje.

Nazalost znam kako zive ljudi u unutrasnjosti i to je tiha jeza. Ovde u Srbiji - 2011. godine automobil star 10 godina postaje neopisiv luksuz. I umesto bar malo da nam olaksaju tamo gde mogu, oni pritiskaju jos jace. piiiip, samo ovde stoka trpi, u Francuskoj Grckoj, Italiji... strajkovi svako malo, izlaze seljaci na ulice, studenti, kamiondzije...

Potpuno podrzavam neku siru akciju izlaska na ulice, ne da blokiramo saobracaj, nego bar da prodjemo pored Vlade, pa da svi dobro isturiramo masine. Nek se cuje i nas glas
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Sre Apr 13, 2011 2:24 pm

thinkof:
Korisnikov avatar
cirko83
Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz
Pridružio se: Pet Avg 28, 2009 4:56 pm

Sre Apr 13, 2011 2:30 pm

Tomic napisao: Mozda tebi cvetaju ruze,
Danas sam bio na razgovoru za posao i trebalo bi da počnem da radim za neki dan za državni minimalac plus ako radim prekovremeno možda nešto više, eto koliko mi cvetaju ruže, ali to je moj problem. Čovek nikad nije zadovoljan sa onim što ima, a oni koji imaju, najviše i kukaju, sramota ih svog porekla, ništa im ne odgovara itd. (ne mislim na tebe, a i ne bih da imenujem)
Tomic napisao:Ja se nisam uvredio, malo mi je samo zasmetao Cirkov komentar, jer ne zna moju pricu. Ali naravno, svako ima pravo da kaze ono sto misli.
Svako ima svoje probleme i svoje mišljenje i ja to poštujem :hello: , ali očigledno nisi razumeo šta sam hteo da kažem. Volim Srbiju kao moju zemlju više od bilo koje druge na planeti, ali naša ekonomija, zakoni i sve ostalo čime nam deru kožu, to me, kao i tebe ubija u pojam, a plate su nam i dalje jadne u odnosu na region i dalje.
E, te dve stvari treba razlikovati kad izjavljuješ da te je sramota što živiš u Srbiji i da ti se gadi naša država. :wave:
Samo sam veliki patriota i mnogo sam dobro upućen, a i dalje učim neke stvari koje su odavnina sakrivene od nas od strane onih kojima tako odgovara i kome smetamo jer im se nismo pokorili i nismo pristali na ucenu dok su nam zabadili nož u leđa.
potpis

Povratak na “Cafeteria da Romeo”