Podešavanje vrata gepeka 156 sw

Bez duše bismo bili samo mašine...
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član
Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso

ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW
Pridružio se: Sub Okt 30, 2010 7:39 am

Podešavanje vrata gepeka 156 sw

Uto Mar 08, 2011 7:21 pm

Pozdrav kolege,
zanima me da li je neko imao iskustva kako se podešavaju vrata gepeka. Kod desne svetlosne grupe mi stopaljke nisu u ravni tj. vrata kao da su tu malo dignuta. Kada rukom pritisnem malo jače na ćošak ona legnu. Radili ko u Bg takve intervencije ili mogu i sam?

Slika
Korisnikov avatar
cirko83
Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz
Pridružio se: Pet Avg 28, 2009 4:56 pm

Re: Podešavanje vrata gepeka 156 sw

Uto Mar 08, 2011 7:46 pm

Vidi kod nekog limara koji radi havarije, sigurno će znati. :wave:
potpis
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
ex 156 jtd mjet 16V SW

Uto Mar 08, 2011 7:53 pm

ma pročitao sam negde više puta i na našem i cro forumu da to ljudi sami nameste, samo nisam pohvatao gde se nalaze te šareke...
Boki_Dj
Garaža: Ex Alfa 33 1.4IE Imola, '93;
156 SW Distinctive, 2.0 JTS, '03
Pridružio se: Pet Jul 17, 2009 11:38 am

Sre Mar 09, 2011 3:43 pm

95% SW-jki ima taj problem, i mene lično prilično nervira :)
Šarke su ti u stvari držači vrata gepeka. Lako se olabave i šteluju, samo pazi da ne namestiš vrata lepo, a da posle zakačinje u krov prilikom otvaranja :)
Dodatno štelovanje je brava gepeka.
A najčešća muka su sama vrata: Čuvena italijanska preciznost izrade i montiranja :grin:
"Oversteer is when you hit the wall with the back of the car, understeer is when you hit the wall with the front of the car, horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take it with you."
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
ex 156 jtd mjet 16V SW

Sre Mar 09, 2011 3:48 pm

hvala na preciznom odgovoru. Pozdrav :wave:
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Sre Mar 09, 2011 9:00 pm

Ako vrata gore kod krova lepo leže onda nema potrebe dirati šarke već kad podigneš vrata sa donje strane imaš graničnike koji se mogu podešavati koliko duboko vrata da legnu.Kod tebe verovatno nije samo graničnik problem jer kako kažeš rukom možeš pritisnuti koliko treba,već treba bravu na šasiji (karoseriji) spustiti malo dole da privuče vrata a onda graničnike naštelovatu da podupiru vrata da nebi vibrirala u vožnji.Da bi bravu spustio verovatno moraš rastaviti one zaštitne plastike.
Inače zahvat nije komplikovan kad se malo zagledaš shvatićeš kako funkcioniše i podešavaš dok nije dobro.Inače brava se najverovatnije može podešavati i levo-desno pa se mora paziti da se dobro namesti da vrata ne odu u jednu stranu.
E sad pošto konkretno na Alfi to nisam radio moguće je (ali malo verovatno) da se podešava brava na vratima pa bi u tom slučaju kod tebe trebalo malo podići.
Ali kako kažem malo je verovatno jer na većini automobila se podešava brava koja je na karoseriji.
Ako vrata treba podešavati i gore kod krova onda treba prvo to podesiti pa onda bravu i graničnike.E to je malo komplikovaniji postupak i bilo bi dobro imati pomoć još nekoga da nebi došlo do oštećenja boje jer to nisu laka vrata pa kad se otpuste šarke od težine mogu da pobegnu i izgrebu boju.Inače tu bi trebalo da se šteluju i na vratima i na karoseriji.
Nadam se da sam barem malo pomogao.
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
ex 156 jtd mjet 16V SW

Sre Mar 09, 2011 9:44 pm

Hvala na pomoći. Pokušaću da odradim sam uz još nečiju pomoć. Ukoliko bude bila komplikovanija varijanta onda vozim kod nekog majstora...

:drift
Boki_Dj

Čet Mar 10, 2011 2:32 pm

interceptor napisao:...
E sad pošto konkretno na Alfi to nisam radio moguće je (ali malo verovatno) da se podešava brava na vratima pa bi u tom slučaju kod tebe trebalo malo podići.
Ali kako kažem malo je verovatno jer na većini automobila se podešava brava koja je na karoseriji....
Heh. Kada nisi probao bolje ne pričaj :) Lepu si pričicu ispričao, svaka čast, samo nažalost ovde nema mnogo upotrebljivosti :( :
Nisu ni šarke ni odstojnici problem, nego VRATA.
Rekoh da je krivac Italijanska preciznost. Sećam se da sam davno u salonu gledao SW i još tada se nervirao zbog iskrivljenosti.

Drugar i ja smo čak pokušali da krivimo sama vrata, skinuta i bez stakla...
"Oversteer is when you hit the wall with the back of the car, understeer is when you hit the wall with the front of the car, horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take it with you."
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
ex 156 jtd mjet 16V SW

Čet Mar 10, 2011 3:13 pm

Nemoguće da ne može da se ispravi...juče baš ponovo naleteh na hrvatskom forumu (u njihovom kao virusu) lika sa 156 GTA koji je imao isti problem:
"Kad sam dobio slike i ja sam primjetio da zazor nije baš OK (ima još par zazora koji nisu dobri) pa sad ide auto kod Seba da se to sve poštela"
Slika
Korisnikov avatar
interceptor

Čet Mar 10, 2011 5:50 pm

Nije pričica već ima ponešto i iskustva...
E sad na Alfi SW nisam radio jer ni jednoj konkretno nije bio to problem.A inače da samo znaš šta sve može da se našteluje.Moguće da su i drugi problemi,možda keder ne leži kako treba,ali taj milimetar-dva se sigurno može podesiti.
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
ex 156 jtd mjet 16V SW

Pet Mar 11, 2011 10:43 pm

ma ja prvi put kad sam video pomislio sam udarana u gepek...Posle detaljnog pretresanja gepeka i vađenja svega živog u potrazi za dokazom vidim da nije i da taj problem ima dosta alfica...
Boki_Dj

Pon Mar 14, 2011 3:57 pm

interceptor napisao:Nije pričica već ima ponešto i iskustva...
E sad na Alfi SW nisam radio ...
Poštujem :)
Ali Alfa ko Alfa, i SW MORA da ima svojih buba, tj dotični gepek :grin:
Dakle, slučajno ZNAM šta sve može da se ispravi da izgleda kao novo/nikad udareno/bolje od fabričkog. Video više puta.
SW-ov gepek, ako se ne preduzimaju drastične mere, ne može na kulturan način da se dovede u liniju.
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
ex 156 jtd mjet 16V SW

Pon Mar 14, 2011 4:47 pm

Šta su to drastične mere ;)
Korisnikov avatar
interceptor

Pon Mar 14, 2011 7:57 pm

Boki_Dj napisao: SW-ov gepek, ako se ne preduzimaju drastične mere, ne može na kulturan način da se dovede u liniju.
Moguće da kod nekih jeste teško rešiv problem ali ako čovek kaže:
Sauriann napisao: Kada rukom pritisnem malo jače na ćošak ona legnu.
Onda bi moralo da može da se podesi.
Boki_Dj

Uto Mar 15, 2011 10:06 am

interceptor napisao:...Moguće da kod nekih jeste teško rešiv problem ali ako čovek kaže:
Sauriann napisao: Kada rukom pritisnem malo jače na ćošak ona legnu.
Onda bi moralo da može da se podesi.
Ajd onda da ja budem maximalno precizan:
Jeste, kod SVIH koje sam video sa tim problemom, (a bilo ih je dosta jer sam ih dugo merkao), možeš da pritisneš/legneš/guraš ili štaveć, jače ili slabije, i pod pritiskom sve se dovede u mm.
ALI: nikakvo pritiskanje kedera, nikakvo sitno štelovanje bravice, šarki isl, nije moglo da vrata dovede u normalu.
Gledanjem po forumima, inostranim većinom i pričanjem sa dosta ljudi, skapirao sam da im je to mana. Nije u pitanju nikakav defekt nastao udaranjem ili vremenom tj. korišćenjem, već je problem Alfina NEpreciznost izrade. Tačka.
I, što je najgore, niko, ni britanci, ni italijani ni slovenci nije uspeo to da dovede na mesto laganim i kulturnim radom.
Uverio sam se i lično na mom primerku SW-a, jer sam je odvezao kod drugara kome nije prvi put da radi takve korekcije, ali je i njemu bio prvi kontakt sa 156-om. I poprilično je spretan u svom poslu. Nakon majanja celog jutra, najpre na fin način, došlo je do toga da su skinuta cela vrata, skinuto staklo, motor brisača, tj sve komplet, i onda pristupljeno ostalim procesima. Uzgred, na naknadno vraćanje stakla otišla je cela bočica lepka.
Posle svega, vrata su dovedena dosta u liniju, ali i dalje vidm da fali možda 1-2mm da bude idealno.
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
ex 156 jtd mjet 16V SW

Uto Mar 15, 2011 10:22 am

Predpostavljam da ti je drugar u Nišu...Ja bih skinuo staklo i cela vrata ako je potrebno jer me užasno nervira. Ako znaš nekoga ko bi to mogao da odradi u Beogradu (ko je radio 156 sw) javi. Pozz
Korisnikov avatar
interceptor

Uto Mar 15, 2011 12:37 pm

Kod mene stoje dobro i probao malo da se igram (naterala me ova diskusija :) ) i mogu ih još spustiti i više nego je potrebno,ustvari ima mesta štelovanju...E sad moja nije restajling,pa je moguće da je tamo dodato nešto što sprečava lepo nameštanje...
Boki_Dj

Sre Mar 16, 2011 5:29 pm

Cela vrata je lako spustiti.
E sad, da li si PREVIDEO, ili možda nisi: nije problem celina, nego JEDNA strana. Kod "defektnih" primeraka, jedna strana više odstupa. Jeste da su cela vrata van ose, ali jedna ivica baš beži.
Na slici gore - desna, kod mene je bila leva.

To Sauriann: jeste, naravno da je u Nišu :)
Nažalost (ili na sreću :) ) neznam nikoga iz BG-a, ali sigurno ima dovoljno ljudi sa foruma koji te mogu uputiti. Obrati se interceptor-u, mislim da je raspoložen za pomoć i experimentisanje :arflag
nikola88
Pridružio se: Ned Nov 14, 2010 10:16 pm

Čet Mar 17, 2011 12:05 pm

Pozdrav svima,ja nisam citao prethodnu raspravu ali mogu pomoci momku koga muci ovaj problem...Stvar je sasvim jednostavna...Kada otvoris gepek na jednom i drugom cosku vrata od gepeka imas valjkasti gumeni tocak koji se odvija,malko odvijes gumeni tocak sa strane gepeka koja je niza-kada su vrata zatvorena,uostalom skontaces i sam kada pocnes da zavijas i odvijas tu gumu na vratima,Javi dali si sta uspeo...pozzz...
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
ex 156 jtd mjet 16V SW

Čet Mar 17, 2011 12:12 pm

Hvala kolega, probaću prvom prilikom pa javljam...
pozdrav :wave:
Korisnikov avatar
interceptor

Čet Mar 17, 2011 5:03 pm

Uopšte nije problem što se pomoći tiče samo da nas ne deli malo više od 100 km...Ali Sauriann ako te put navede kroz Bački Petrovac tu sam da pomognem :wave:
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
ex 156 jtd mjet 16V SW

Pon Apr 04, 2011 9:17 pm

Hvala drugari svima na savetima, za vikend sam uspeo da dovedem vrata u ravan koliko je bilo moguće sa dve ruke i dosta volje :wave:
Slika
Na nosaču vrata sa strana se nalaze po tri šrafa koja sam popustio pa nategao malo više desnu stranu na dole i prvo zategao šrafove na toj strani pa posle na levoj koja je bila ok. Potreban je dobar alat (ključ 10) kako bi se moglo dotegnuti jednom rukom dok je druga zauzeta natezanjem i držanjem vrata...
Slika

Povratak na “Alfa Romeo 147 | Alfa Romeo 156 | 166 | GTV | GT”