Zamena akumulatora
- renne
- Garaža: Alfa Romeo 147TS 1.6
Došlo vreme za zamenu akumulatora, pa bih iskusnije zamolio za par saveta (nikada to nisam radio na Alfi).
Koji akumulator preporučujete?
Da li postoji neka posebna procedura za zamenu?
Hvala svima unapred
Koji akumulator preporučujete?
Da li postoji neka posebna procedura za zamenu?
Hvala svima unapred
- miroslav03
- Garaža: 156 SW 1.9JTD
Nisam posebno iskusan, ali sam menjao skoro pa evo iskustava. Vodis racuna o duzini, kako bi mogao da stane u leziste, konkretno za moju 156 je procena majstora bila max 25cm, ali je stao i od 27cm. Vodis racuna o polozaju polova, cini mi se plus sa desne strane, to je vazno. Meni je fabricki bio 55Ah, majstor je preporucio 75 ili vise, sa odgovarajucim dimenzijama i polovima najjaci koji sam nasao je bio Energizer 70+. Uglavnom mislim da ce u svakoj radnji koja ima neke veze sa Italijanima i Alfama znati da preporuce odgovarajuce modele. A cene su ti od 5000 din (black white horse kako god), do 9000 za bosch, energizer....
Obavezno proveri da li imas kod za radio pre nego sto poskidas kleme
Meni je majstor zamenio pa nisam siguran za proceduru, ali cini mi se da ne postoji nista specificno.
Obavezno proveri da li imas kod za radio pre nego sto poskidas kleme
- bokac
- Garaža: 155 v6 & 156 jts ss
Ne razmisljaj puno

PS. Ne uzimaj veci od propisanog jeg ga alternator nece lepo puniti i stradace. Isto tako je i sa manjim od propisanog. Exide ima vecu udarnu snagu od ostalih akumulatora istog kapaciteta pa tako akumulator od 53Ah ima 540A udarnu snagu. Kod ostalih je oko 450A

PS. Ne uzimaj veci od propisanog jeg ga alternator nece lepo puniti i stradace. Isto tako je i sa manjim od propisanog. Exide ima vecu udarnu snagu od ostalih akumulatora istog kapaciteta pa tako akumulator od 53Ah ima 540A udarnu snagu. Kod ostalih je oko 450A
Poslednja izmena od bokac u Sre Feb 23, 2011 12:41 pm, izmenjeno 1 put ukupno.

- G0XY
- Garaža: Mito QV
,a bele i crne konje ne bih više preporučio nikome,jer su teška lutrija....
Re: Zamena akumulatora
A Man's Got to Know His Limitations...
- renne
Još samo jedno pitanje, kako se ovo skida, da li ide direktno sa + klemom, ili mora još nešto dodatno da se odšrafljuje?

- vnov
- Garaža: Ex Alfa Romeo 147 1.6TS 120ks+chip
Ex Alfa Romeo Sprint QV 1.7 8v
Ex Škoda Octavia A5 FL 1.4TSI
Ex Fiat Punto Sporting 1.2 16v
Ex Alfa Romeo GT 1.9jtd 16v
Alfa Romeo Giulietta Sprint 1.4 tb 2020
Škoda Kodiaq
Peugeot speedfight 3 - Lokacija: Beograd
- Mique
- Garaža: Mercedes GL500 4Matic
Audi TT Quattro - Lokacija: Beograd
Topla akumulatori , samo reci hvale a odlican odnos cena/kvalitet ...
Postoje 2 vrste telefona : Nokia i ostali
Postoje 2 vrste konzola : Sony i ostali
Postoje 2 vrste automobila : Alfa i ostali
- alfamen
- Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9 - Lokacija: Novi Beograd
Ja sam do sada u raznim vozilima (jedno je bilo i dizel) nekako igrom slucaja uvek imao black horse a i sada u mojoj 166 i nikada nisam imao ama bas nikada problem....evo vec sigurno jedno 15-ak godina! A da ne pominjem da sam sa svakim autom bio vise puta na Kopaoniku po 7 do 10 dana gde su temperature isle i do -21 C
Obzirom i na cenu, ja sam prezadovoljan!
G0XY napisao:,a bele i crne konje ne bih više preporučio nikome,jer su teška lutrija....
Ja sam do sada u raznim vozilima (jedno je bilo i dizel) nekako igrom slucaja uvek imao black horse a i sada u mojoj 166 i nikada nisam imao ama bas nikada problem....evo vec sigurno jedno 15-ak godina! A da ne pominjem da sam sa svakim autom bio vise puta na Kopaoniku po 7 do 10 dana gde su temperature isle i do -21 C
Obzirom i na cenu, ja sam prezadovoljan!
- G0XY
- Garaža: Mito QV
O tome ti pricam,a ko je baksuz kao ja,uleti mu neko njesra.
A Man's Got to Know His Limitations...
- Dragon
- Saradnik Uprave

- Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm - Lokacija: Beograd
Mique napisao:Topla akumulatori , samo reci hvale a odlican odnos cena/kvalitet ...
+1
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- dejan555
- Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm - Lokacija: Klagenfurt am Wörthersee
Black horse je skroz ok ali da se menja na 2 godine, bez razmišljanja o dužem trajanju,
white mislim da je preskup ali ga nisam nikada koristio.
Energizer ima garanciju 3 godine i sad nakon 1,5 god mi je skroz ok
i to sa sve selespeed pumpom i problemom na alternatoru.
Za benzince 55Ah sasvim ok i svuda staje.
Ko pravi te Tople akumulatore ???
white mislim da je preskup ali ga nisam nikada koristio.
Energizer ima garanciju 3 godine i sad nakon 1,5 god mi je skroz ok
i to sa sve selespeed pumpom i problemom na alternatoru.
Za benzince 55Ah sasvim ok i svuda staje.
Ko pravi te Tople akumulatore ???
- Mique
Slovenija , plus sto rade u kooperativi sa Vulco servisima (Good Year) i nama su se odlicno pokazali evo nesto vise od godinu dana ih prodajemo sto kroz maloprodaju sto kroz veleprodaju nijednu reklamcija , i imamo ih na svim sluzbenim vozilima , odlicni su. A sto se BH i WH zavisi kako ti se zalomi te baterije su ti klasicna lutrija , ili zabodes uvek dobru seriju kao alfamen ili na*ebes kao GOXY .
Nema pravila , ali zato ima reklamcija koliko zelis ...
Nema pravila , ali zato ima reklamcija koliko zelis ...
- darko qv
- Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015 - Lokacija: Sutomore
Hmmmm,ja imam Toplin ak. na
,vec 4 godine.Proslo ljeto crkao i ja mu dolio litar
destilovane vode,napunio ga i dalje radi.
A,na Fijesti,imali Bosch,koji je placen Boga-oca i crkao,jedva 2 god izdrzao.Nije mu bilo spasa.
Imam i extra iskustvo sa Black Horsom.
A,na Fijesti,imali Bosch,koji je placen Boga-oca i crkao,jedva 2 god izdrzao.Nije mu bilo spasa.
Imam i extra iskustvo sa Black Horsom.
Poslednja izmena od darko qv u Čet Feb 24, 2011 12:00 am, izmenjeno 1 put ukupno.
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
- Mique
Dare , ne znam zaista da se rade u HN
Mi imamo sa njima odlicno iskustvo i uglavnom ih ''toplo'' preporucujemo !
Ne zovu se dzbe Topla
Mnogu koji su uvezli kola iz Slovenije imaju Topla akumulatore i prezadovoljni su ...
Mnogu koji su uvezli kola iz Slovenije imaju Topla akumulatore i prezadovoljni su ...
- darko qv
- Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015 - Lokacija: Sutomore
Ma,vidjeh da si ti napisao da su Slovenski,pa sam izmjenio post.
Stvarno sam mislio da su iz HN.
Nego,nebitno,stvarno su za svaku preporuku.Def.kad ovaj konacno rikne,opet Topla unutra.
Sad se sjetih anegdote,kad je moj deda prije 35 god.kupio Tomo Vinkovic,fabricki akumulator je trajao 12 godina.

Stvarno sam mislio da su iz HN.
Nego,nebitno,stvarno su za svaku preporuku.Def.kad ovaj konacno rikne,opet Topla unutra.
Sad se sjetih anegdote,kad je moj deda prije 35 god.kupio Tomo Vinkovic,fabricki akumulator je trajao 12 godina.
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
- Mique
Pre su se stvari pravile da budu kvalitetne i da traju jer nije bilo razvijeno trziste , dok se danas sve svodi na to da se sto pre i cudnije pokvari i da kupis novo a ne da popravljas ...
- Dimce011
- Garaža: 2001 Alfa Romeo 156 1.8 TS
2011 Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB Multiair - Lokacija: Beograd
Ja sam pre neki dan skinuo sa moje 156-ice fabrički akumulator koji je star 10 godina. Ostao bi u kolima da nisam zaboravio 2 dana muziku i skroz ga ispraznio. Imam pride jako pojačalo vezano na njega. napunio sam ga i dalje radi, samo što sam pre toga kupio nov White Horse. Ne bi me čudilo da kroz 2 godine ovaj fabrički bude u boljem stanju...darko qv napisao:Sad se sjetih anegdote,kad je moj deda prije 35 god.kupio Tomo Vinkovic,fabricki akumulator je trajao 12 godina.![]()
![]()
- alfamen
- Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9 - Lokacija: Novi Beograd
I dalje tvrdim da je Black Horse izuzetan akumulator i ni jedan mi nije trajao manje od 5 godina a u hondi prelude je ladno izgurao 7 godina.
Da se razumemo, ja pricam o akumulatorima koji se odrzavaju u smislu dolivanja i odrzavanja nivoa elektrolita. Ako se sve radi kako nalaze proizvodjac nemoze da te boli glava! Vise od pola ljudi ima neispravnu instalaciju(vuce masu na sve strane) , kace pojacala koja unistavaju akumulator i jos gomilu kojekakvih potrosaca koji zahtevaju akumulatore jace snage a u pojedinim dzipovima idu na dva akumulatore pa cak i jace alternatore zbog dodatnih svetala i jakih pojacala!
Tako da me malkice ova prica podseca i na price o ALFAMA....vise rekla kazala nego iz iskustva a razumem da i proizvod pa i cela serija moze da ima gresku, pa ako moze TOYOTA pa moze i Somborski a nas Black or Wihite Horse
E pa ubuduce me zovi da ti kupim akumulatorG0XY napisao:O tome ti pricam,a ko je baksuz kao ja,uleti mu neko njesra.
I dalje tvrdim da je Black Horse izuzetan akumulator i ni jedan mi nije trajao manje od 5 godina a u hondi prelude je ladno izgurao 7 godina.
Da se razumemo, ja pricam o akumulatorima koji se odrzavaju u smislu dolivanja i odrzavanja nivoa elektrolita. Ako se sve radi kako nalaze proizvodjac nemoze da te boli glava! Vise od pola ljudi ima neispravnu instalaciju(vuce masu na sve strane) , kace pojacala koja unistavaju akumulator i jos gomilu kojekakvih potrosaca koji zahtevaju akumulatore jace snage a u pojedinim dzipovima idu na dva akumulatore pa cak i jace alternatore zbog dodatnih svetala i jakih pojacala!
Tako da me malkice ova prica podseca i na price o ALFAMA....vise rekla kazala nego iz iskustva a razumem da i proizvod pa i cela serija moze da ima gresku, pa ako moze TOYOTA pa moze i Somborski a nas Black or Wihite Horse
- Sone Bg
- Garaža: Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2002
Ok je horse za odnos cene-kvaliteta. Mada bih ja licno preporucio Vartu, evo i kod drugara na Meganu 2 dci sljaka kao nov posle nekih 4 god. Smo kod promene akumulatora moras brzo da da uradis ako imas fabricki radio pa da ne izgubis kod ili zakaci na kleme punjac da ne bi izgubio svu struju.
- renne
Operacija uspešno izvršena. Alfica preživela.
Hvala svima na korisnim savetima.
Hvala svima na korisnim savetima.
- Mique
Jesi zamenio akumulator ???
- Spacemaster
- Garaža: Alfa Romeo 147 Selespeed 2.0 - 150KS (2006 god.)
Vidim niko ne preporučuje Vartu? 
Ja sam sebi uzeo Varta 12V 63Ah 610A SILVER DYNAMIC samo reči hvale.

Ja sam sebi uzeo Varta 12V 63Ah 610A SILVER DYNAMIC samo reči hvale.

- renne
Da, upravo ovu Vartu koju spacemaster preporučio.Mique napisao:Jesi zamenio akumulator ???
- Mique
Odlican izbor !!! 
- Boban
- Garaža: Alfa 147 1.9 jtd 16V
Koji ti je taj fabrički akumulator?Dimce011 napisao:Ja sam pre neki dan skinuo sa moje 156-ice fabrički akumulator koji je star 10 godina. Ostao bi u kolima da nisam zaboravio 2 dana muziku i skroz ga ispraznio. Imam pride jako pojačalo vezano na njega. napunio sam ga i dalje radi, samo što sam pre toga kupio nov White Horse. Ne bi me čudilo da kroz 2 godine ovaj fabrički bude u boljem stanju...darko qv napisao:Sad se sjetih anegdote,kad je moj deda prije 35 god.kupio Tomo Vinkovic,fabricki akumulator je trajao 12 godina.![]()
![]()