Elektro-mehanicka rucna kocnica

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
sz13shumi
Garaža: Alfa Romeo 155 1.8 TWIN SPARK 16v SUPER CARCAT BLACK
Alfa Romeo 156 2.0 JTS 16v SW Selespeed
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 8:41 pm

Elektro-mehanicka rucna kocnica

Pet Feb 11, 2011 6:42 pm

Kao u samom naslovu kako osmisliti gde i kako ugraditi elektro-mehanicku rucnu stim da ostane i ova klasicna mehanicka ne treba mi reda radi nego zbog lakse manipulacije rucnom kocnicom, meni pada na um neko elektro motorce pa preko neke poluge da zateze sajlu rucne nego neznam kako i gde to izvesti i kako sve povezati znam samo da moram nabaciti dvosmerni prekidac, moze li neko da napravi neku semu povezivanja nisam bas strucan sa te strane a tesko je nasim majstorima obrazloziti sta zelimo onako iz glave, i kakvu polugu nabacit posto obrtni momen treba prebaciti u pravolinijski i da nije sve to vece od kutije 150x150x150mm ne verujem da ima vise mesta gde god je ispod auta nabacili da nebi morali jos jednu sajlu provlacili na primer iz gepeka doduse onda bi mogao veci sklop za 155-cu mi je potrebno. Ili ako se moze takav neki sklop iz drugih auta prebaciti i preraditi malo ako treba nisam vidjao kako je osmisljen i napravljen ni kako funkcionise a neznam kako to da trazim dali je elektro-mehanicki, elektro-hidraulicki ili nekako treci naziv.
Slika
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Re: Elektro-mehanicka rucna kocnica

Pet Feb 11, 2011 9:58 pm

Koja je poenta? :)
Korisnikov avatar
ljube-kugla
Garaža: alfa 75
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
1.9 jtd 8v
Pridružio se: Uto Nov 18, 2008 8:10 pm

Pet Feb 11, 2011 10:05 pm

napravi mehanicko hidro i resio si sve te probleme,to elektro je komplikovano i treba ti motor velike snage nesto poput alnasera a alnaser jede struje oko 1400w(1.4kw)
ko na nas krene iz mesta je naje&o
Korisnikov avatar
sz13shumi

Sub Feb 12, 2011 2:25 am

A kako da napravim mehanicko hidro mozes li da mi pojasnis malo il neku semicu da mi uradis kako bi to izgledalo i gde se vezuje i kako, poceo sam da gubim misicnu masu pa kad i uspem da je podignem mucim se da je spustim zato sam i mislio da nabacim ovu elektro-mehanicku kad mi zatreba samo prebacim prekidac i radi podizanje-spustanje zavisi sta mi treba stim sto imam neko motorce sa redukovanim obrtajima nago ono radi na 18v pa neznam sta vise dal bi mogao nekako njega da iskoristim cini mi se da ima tri voda da ga ne trazim sad. Stim naravno da ostane i ova u ful funkciji.
Slika
Korisnikov avatar
ljube-kugla
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
1.9 jtd 8v

Sub Feb 12, 2011 5:53 am

to sa el.rucnom imaju novi francuzi....

ja sam recimo ovako resio i dodao jos jedna kociona klesta,u prvoj varijanti je nozna bila do tocka a rucna na fabrickim unutrasnjim diskovima pa se nije pokazalo bas kako treba i sad sam do tocka dodao jos jedna klesta i za sad je dosta dobro a poteze se kao na prazno a ukopa u mestu

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
sz13shumi

Sub Feb 12, 2011 8:02 pm

Moze li i slika gde ti stoji taj cilindar u unutrasnjosti dal moze i meni u 155-ci da se uklopi, zato sam i pitao da nema u nekoj starom mecki, audiju il' bmw-u uslovno sam pomenuo ove proizvodjace mozda neki drugi stariji auto ima pa da skinem i da preradim il' doradim da funkcionise ako ne pojasnices mi bolje kako si ti sve to ubacio i povezao dal si dodavao jos neki vod za kocionu tecnost (ulje) ili si preko ovug standardnog prepovezao. Takav odgovor sam trazio kakav si ti dao strucno i konkretno bez potpitanja tipa zasto, zbog cega il' neka slicna pitanja kakva su mi postavljali na drugim forumima.
:quadrifoglio :arflag :drift :drink :wave:
Slika
Korisnikov avatar
ljube-kugla
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
1.9 jtd 8v

Sub Feb 12, 2011 9:19 pm

klasican fazon hidro rucne kao sto prave na ozbiljnim autima samo kod njih ide u kabinu klip i poteze se kao sto bi bio taster prekida,znaci ne ostaje nego kad pustis,pustio si

ja sam radio nov sistem i dodao druga kociona klesta koja su samo za to,cilindar sam stavio ispod auta i sajla koja je potezala mehanicki to radi i sad samo sto ne povlaci polugu za mehanicku rucnu,sad stiska klip koji gura klipove na kocionim klestima i tako koci,sistem je kao i kod nozne samo se radi rukom i u ovoj varijanti kad povuces rucnu ona ostaje zakocena

Slika

Slika
Korisnikov avatar
sz13shumi

Ned Feb 13, 2011 3:55 am

Ako sam dobro svatio povlacenje se vrsi klasicno rucnom iz kabine stim sto si izbacio na primer kod mene od centralne sajle ide leva i desna, levu i desnu i do njih si sproveo cevi do tih drugih kocionih kljesta i sad mesto da se kidaju sajle uradio dugorocnije i izgleda bolje resenje e ja sam na tako nesto i mislio stim ako bi na tu tvoju konstrukciju gde je taj klip ubacili neko motorce i dvosmerni prekidac umesto sajle pa ono da vrsi povlacenje i bravljenje klipa kad treba da ostane rucna duze vreme podignuta a odbravljivanje kad se pusti u kontra smer da spusti rucnu i kociona kljesta kako si njih nabacio dali treba da se pravi neka podloska da bi mogle da se fiksiraju ili vec ima mesto gde bi se one montirale i od kog auta si ih skinuo dali bi mogla sa novijeg keca prednja kljesta ili bi i njih morao od 155-ce.
Slika
Korisnikov avatar
ljube-kugla
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
1.9 jtd 8v

Ned Feb 13, 2011 8:51 am

morao bi da da dovaris nov nosac za klesta,mada su kolege iz HR radili hidro rucnu na postojece celjusti ali onda na noznom kocenju trpi cilindar u kontra smeru i drzi ga mali seger osigurac sto mi nije sigurno

klesta mozes od bilo cega koja mogu da stanu,meni su na noznoj pozadi od fiat una fire a za rucnu sam stavio od opel corse b,pa razmisljam da im zamenim mesta zbog velicine plocice a i napred su mi od opel vectre b

imas u virusu u mojoj temi sve kako je radjeno pa razmotri da ne postavljam sve ponovo
Korisnikov avatar
DushanSD
Garaža: Alfa Romeo 156 SW GQ 1.9 JTDm 150hp 2005
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Ned Feb 13, 2011 1:35 pm

Brat na Renault Scenic-u ima tu elektro rucnu kocnicu. Kad ugasis auto sama se aktivira, kad upalis auto i kreces sama se deaktivira. (tako automatski radi). Imas naravno i rucicu izgleda slicno kao kod Alfe za otvaranje haube sa kojom je ti sam aktiviras i deaktiviras kad zelis. U voznji kad je povlacis nece da zategne. Msm sve je to lepo, ali ja razmisljam sta raditi kad se pokvari. Pricao sam sa bratom o tome bas, rece mi neku ludu cenu tog motorica za rucnu, on pitao majstora. Umalo se nisam prevrnuo...
FANTAZ'JA

Povratak na “Area Servizio”