Na koliko duvati gume 15 195/50?Alfa 145 ??
2.3 je po manualu na fabricku dimenziju 195/55?
pritisak u gumama
- darko qv
- Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015 - Lokacija: Sutomore
- ljube-kugla
- Garaža: alfa 75
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
1.9 jtd 8v - Lokacija: Batajnica
ja na 75-ici 195-50 i 205-55-15 duvam na 2.5 iz bezbednosnih razloga,mada 195-55-15 pise prednje na 2.2 a zadnje na 2.5
ali je dosta stabilniji auto mozda malo tvrdji ali neka bolje da sacuvam i gumu i felnu
ali je dosta stabilniji auto mozda malo tvrdji ali neka bolje da sacuvam i gumu i felnu
ko na nas krene iz mesta je naje&o
- darko qv
I ja duvam prednje na 2.5,cini mi se da je prazna guma,ako je ispod. 
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
- ljube-kugla
- Garaža: alfa 75
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
1.9 jtd 8v - Lokacija: Batajnica
tezak auto i cim malo opadne pritisak,vidi se
na yugu mi 185-55-14 ispusti i na 1 bar i ne primeti se toliko a na alfi kad prednja ispusti na 1.5 kako mi se u poslednje vreme cesto desava a nikako da odem do vulkanizera da je zalepi za felnu gde verovatno i ispusta,slegne vise od pola i odma mi vuce na tu stranu i teze se mota volan
na yugu mi 185-55-14 ispusti i na 1 bar i ne primeti se toliko a na alfi kad prednja ispusti na 1.5 kako mi se u poslednje vreme cesto desava a nikako da odem do vulkanizera da je zalepi za felnu gde verovatno i ispusta,slegne vise od pola i odma mi vuce na tu stranu i teze se mota volan
ko na nas krene iz mesta je naje&o
- darko qv
Ma da.QV naprijed ima tonu,ispod 2 kao da je na felnu.
- Stex
- Garaža: 145 1.8TS
2.2 prednje, 2.0 zadnje. Zimi vozim 1.9 prednje i zadnje, tako bolje ide po klizavici.
Free Your Mind...And Your Ass Will Follow
- dekideki
- Drug Član

- Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
2.5 prednje 2.3 zadnje, minimum
kad je pun auto
2.8 prednje 2.5 zadnje
s druge strane, 186/60-14 zimske pumpam na
2.3 prednje 2.1 zadnje
*uvek azotom, moja preporuka.
kad je pun auto
2.8 prednje 2.5 zadnje
s druge strane, 186/60-14 zimske pumpam na
2.3 prednje 2.1 zadnje
*uvek azotom, moja preporuka.
- darko qv
Jos ce proci vremena da se u cg duvaju gume azotom.....Jos nisam cuo da ima negdje...
Pravo zboris za pritisak deki!
Pravo zboris za pritisak deki!
- dekideki
- Drug Član

sad je relativno jeftin uredjaj za azot (cca 1500€), nije ni to vise naucna fantastika. reci im bre. nek nazovu Beogumu u Beogradu, pa nek se raspitaju. uredjaj izgleda kao servisni orman na tockice, i ima dva moda - da pumpa vazduh ili azot. azot izdvaja iz vazduha i jako malo trosi struje preko one koju trose klasicni kompresori, znaci naknadni troskovi su prakticno nula, a brzo se isplati.
***o prednostima azota imas na netu, ja ne smem da pisem vise o tome, gile ce ma razapeti, ionako me uhvatio na zub

***o prednostima azota imas na netu, ja ne smem da pisem vise o tome, gile ce ma razapeti, ionako me uhvatio na zub
- darko qv
- alaza
- Garaža: ex AR 166 2.4 jtd 2005.g.,
ex AR 155 2.0 16v Super '98,
ex AR 155 1.7ts '94,
ex AR 164 2.0ts '89,
ex AR 164 2.0ts '91,
ex AR 164 2.5td Super '96,
ex AR 164 2.0tb Super '96,
ex AR 164 2.0ts Super '98. - Lokacija: Pecinci
Ako su zimski uslovi a guma je letnja ili M+S u tom slucaju najbolje 2.0 ili 2.1
- sErGiO
- Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Zar ne važi pravilo da zimske gume treba napumpati za 0,1-0,2 bara više nego letnje 
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
- dekideki
- Drug Član

(gile oprosti al moram)
*ako pumpate azot, isti vam je pritisak i leti i zimi, jos jedna od prednosti...
ja pumpam gume na mojoj 155 po fabrickim preporukama, jbg teska je cela plus gusani blok napred tezak ko tuch, zato su prednje pod visokom pritiskom.
*ako pumpate azot, isti vam je pritisak i leti i zimi, jos jedna od prednosti...
ja pumpam gume na mojoj 155 po fabrickim preporukama, jbg teska je cela plus gusani blok napred tezak ko tuch, zato su prednje pod visokom pritiskom.
- Santino
- potenziato

- Garaža: 155 scary fast
jos jedan detalj oko pumpanja guma, mozda ce nekom znaciti nekad
kad je guma dosta vozena prepumpana ona se vise potrosi po sredini, dok kada se vise vozi ispumpana tragove potrosenosti pokazuje po rubovima...
kad je guma dosta vozena prepumpana ona se vise potrosi po sredini, dok kada se vise vozi ispumpana tragove potrosenosti pokazuje po rubovima...

- cirko83
- Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz - Lokacija: Knjazevac
Prvi zadatak azota je da očuva gumu leti na vrućinama, tj. da se manje greje i manje haba na vrelom asfaltu usled trenja. Ovo ne važi za motore i za vožnju kad guma treba da što bolje prianja za podlogu-trke npr., jer tad azot odmaže.
Re: pritisak u gumama
Ok, ali zbog čega zimi duvati gumu azotom? Valjda treba da se malo zagreje da bi bolje držala.dekideki napisao:*uvek azotom, moja preporuka.
Prvi zadatak azota je da očuva gumu leti na vrućinama, tj. da se manje greje i manje haba na vrelom asfaltu usled trenja. Ovo ne važi za motore i za vožnju kad guma treba da što bolje prianja za podlogu-trke npr., jer tad azot odmaže.
potpis
- Milan 166
- Garaža: Alfa Romeo 166 2.0ts 2002god
Azot odrzava konstantan pritisak, zbog velicine molekula mnogo manja je poroznost tj propustanje kroz gumu i felnu, a takodje ne sadrzi vlagu koje ima dosta u vazduhu a ona nije dobra u gumi ni zimi ni leti.

- dekideki
- Drug Član

drzi ona temperaturu na gaznoj povrsini, ali je ne prenosi na ostatak gume/tocka. testirali smo na duzoj voznji, automobili koji su se kretali istim putem, istom brzinom, i na kraju rezultati su:
- auto sa azotom - sa strane jedva mlaki zidovi, a gazna povrsina vruca i tockovi kod kocnica vreli.
- auto bez azota - ujednacena vruca temperatura na celoj gumi/tocku i kocnice vrele.
*da skratim: nikoga ni u sta ne ubedjujem, a pumpanje sam samo jednom platio, sve ostalo cak i sitne provere i dopumpavanja nikad mi nisu nista trazili, samo sam castio, naravno. moje licno iskustvo je: nema (potpisujem) losih efekata, sve dobre osobine idu na stranu azota***. ko ne veruje, nek sipa vazduh. niko ga ne tera. ima ljudi, vole da dopumpavaju gume na svakom tankovanju, pa to ti je. to im je neki gusht, sta li? meni za celu sezonu (6 mes. voznje po Beogradu) ispuste tockovi 0.1 maksimalno i to ne svi!
***za trke ne znam, ne vozim trke. tu su sigurno vazne druge osobine tocka/gume i sastav same gume, ali nisam znao da pricamo i o tome, ok
Cirko, to sto si napisao ima smisla 
- auto sa azotom - sa strane jedva mlaki zidovi, a gazna povrsina vruca i tockovi kod kocnica vreli.
- auto bez azota - ujednacena vruca temperatura na celoj gumi/tocku i kocnice vrele.
*da skratim: nikoga ni u sta ne ubedjujem, a pumpanje sam samo jednom platio, sve ostalo cak i sitne provere i dopumpavanja nikad mi nisu nista trazili, samo sam castio, naravno. moje licno iskustvo je: nema (potpisujem) losih efekata, sve dobre osobine idu na stranu azota***. ko ne veruje, nek sipa vazduh. niko ga ne tera. ima ljudi, vole da dopumpavaju gume na svakom tankovanju, pa to ti je. to im je neki gusht, sta li? meni za celu sezonu (6 mes. voznje po Beogradu) ispuste tockovi 0.1 maksimalno i to ne svi!
***za trke ne znam, ne vozim trke. tu su sigurno vazne druge osobine tocka/gume i sastav same gume, ali nisam znao da pricamo i o tome, ok
- cirko83
- Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz - Lokacija: Knjazevac
@dekideki
Na 33ki sam pumpao azotom gume sve dok nisu prodali tu jednu jedinu mašinu za azot koja je bila u jednoj radnji gde je radio moj ćale ovde u Knjaževcu. Sad moram vazduhom
Slažem se za temperaturu gume jer sam nekoliko puta na auto putu zaustavio auto posle duže vožnje da opipam gumu. Čak mi je neka, ne sećam sa koja doduvavana vazduhom u maloj količini, a opet bila hladna. S obzirom kako sam vozio taj auto dosta dugo su mi i trajale gume, opet u neku ruku zahvaljujući azotu. Dobra stvar, nema šta 
Na 33ki sam pumpao azotom gume sve dok nisu prodali tu jednu jedinu mašinu za azot koja je bila u jednoj radnji gde je radio moj ćale ovde u Knjaževcu. Sad moram vazduhom
potpis